Kako pravilno izračunati cement na estrih - primjeri

Za polaganje betonskog estriha morate kupiti važan građevinski materijal - cement. Nije jeftino, a kupnja viška je neprikladna. Stoga je potrebno pravilno izračunati materijal za estrih.


Potreba za izračunima

Pri izvođenju građevinskih radova u stanu ili privatnom kućanstvu takve obračune obavljaju gospodari ili osobno vlasnici. Poznavanje načina izračunavanja cementa na estrihu može uštedjeti znatnu količinu novca.

Činjenica je da ostaci ovog građevinskog materijala nakon završetka radova u slučaju duljeg neuporabe gube svojstva. Stoga prvo morate izračunati koliko će cementa po kubičnoj otopini estriha biti potrebno. Također, za pripremu betonske mješavine trebat će pijesak i voda.


Izvođenje preciznih izračuna važna je mjera, zbog koje će se kod punjenja podnog estriha promatrati potrebni razmjeri komponenti (više: "Koje su količine cementa i pijeska potrebne za estrih"). Prije izračuna cementa na spojnici treba napraviti brojna mjerenja i imati informacije o procesu proizvodnje otopine.

Značajke računanja

Pri pripremi smjese namijenjene lijevanjuEstriha, kao na slici, stručnjaci preporučuju promatrati određeni omjer cementa i punila - 1: 3. Međutim, prilikom popravaka u stambenim zgradama koristi se sastav u kojem se ove komponente miješaju u omjeru 1: 4, a to znači ne težina materijala, već njihov volumen.

U pravilu, nemoguće je točno izračunati visinu estriha, jer će na različitim mjestima površine podloge biti drugačije (više: "Kako izračunati estrih - koliko materijala trebate"). Iz tog razloga, kako bi se pojednostavio proračun otopine morta, uzeti su u obzir parametri maksimalnog sloja betona.


Čak i ako je poznata točna površina poda i komponente otopine, određivanje volumena tekućine za vezanje je uvijek problematično. Činjenica je da se cement prodaje u vrećama u trgovačkoj mreži, a prodiranje i pijesak u kilogramima.

Smatra se da određeni brand cementa koji se koristi u dizajnu podne obloge, ima određenu težinu. Na primjer, kocka cementa uvjetno teži 1300 kilograma. Ovaj pokazatelj, kada se obavljaju kalkulacije za određivanje količine cementa po kocki glazure, koristi se kao konstantna vrijednost.

Profesionalci preporučuju: čak i ako znate točnu količinu građevinskog materijala, trebali biste ih kupiti s marginom od 10 posto kako biste spriječili nedostatak komponenti u procesu lijevanja.

Izvoditi materijalne kalkulacije

Da biste znali potrošnju materijala na podu estriha, prije svega, morate imatidostupne sirove podatke.

Na primjer, planirano je da betonski pod položite vlastitim rukama u zatvorenom prostoru:

  • čije je područje jednako 100 "kvadrata";
  • Visina kravate bit će 10 centimetara.

Omjer komponenti za pripremu otopine treba biti 1: 3.


Redoslijed izračuna je sljedeći:

  1. Odredite volumen smjese potreban za punjenje estriha. U tu svrhu potrebno je pomnožiti površinu prostorije s visinom sloja - 100x0,1 = 10 kubičnih metara.
  2. Voda će zauzimati polovicu dobivenog volumena, jer je takva količina tekućine potrebna za pripremu otopine željene konzistencije. Dakle, sliku 10 treba podijeliti s 2. Na kraju, rezultirajući broj 5 će značiti volumen suhe smjese.
  3. Zatim morate znati koliko je cementa potrebno za estrih. Rezultirajući volumen mora se podijeliti sa 4. Kao rezultat toga, ispada da za popunjavanje ovog sloja trebate 5: 4 = 1,25 kubnih metara cementa.
  4. Nakon utvrđivanja željene vrijednosti, nastavite s kupnjom građevinskog materijala. Ne treba zaboraviti da mala trgovačka poduzeća prodaju cement, pakiran u vrećama u kilogramima.
  5. Zatim trebate ponovno izračunati volumen u kilogramima. U tu svrhu, konstantna vrijednost od 1300 kilograma množi se brojem 1, 25, a na kraju se dobiva 1083 kilograma. To je upravo težina cementa potrebna za pripremu otopine.
  6. U slučaju kada je materijal zapakiran u vreće, potrebno je znatitočnu težinu. Pretpostavimo da je 50 kilograma, zatim 1083: 50 = 22. Prilikom popravaka u stambenoj zgradi, poželjno je kupovati građevinske materijale u posebnom spremniku tako da ih je pogodnije podići na gornje etaže.

Stručnjaci preporučuju ako je potrebno napraviti kupnju velikog broja građevinskog materijala unaprijed kako bi se dogovorili s prodavateljem ili dobavljačem glede povrata ili zamjene za drugi proizvod neiskorištenog broja dijelova, pod uvjetom da budu u neotvorenoj ambalaži.

Takav će dogovor uštedjeti značajnu količinu novca izbjegavanjem prekoračenja troškova.


Treba napomenuti da postoje posebni računalni programi, tzv. Građevinski kalkulatori, koji vam omogućuju da za samo nekoliko minuta pronađete željeni rezultat.

Naravno, proračuni za određivanje broja komponenata u otopini za izlijevanje estriha zahtijevaju posjedovanje određenih znanja, pa se za pomoć možete obratiti i stručnjacima.