Kako izračunati laminat - 11 savjeta od stručnjaka

Proces polaganja laminiranih podova nije osobito težak, tako da mnogi domaći obrtnici radije rade ovaj posao samostalno. Trebali biste znati kako izračunati koliko je laminata potrebno, tako da ima dovoljno materijala i da ne ostane veliki višak.


U praksi primijenite nekoliko mogućnosti za izračunavanje količine materijala za završnu obradu poda.

Prva metoda vođenja brojanja

Unatoč činjenici da ova metoda ne daje dovoljno točan rezultat, ona se još uvijek koristi u svakodnevnom životu i na gradilištima.

Prije izračunavanja količine laminata morate znati veličinu sobe:

 1. Da biste izračunali površinu poda u prostoriji, pomnožite dvije vrijednosti - duljinu i širinu. Na primjer, ovi parametri su 4 i 5 metara. Kao rezultat, kvadratura poda bit će: 4 x 5 = 20 m² (čitaj: "Kako izračunati površinu poda u sobama različitih oblika - primjeri").
 2. Soba može imati malu nišu ili mali kutak koji ulazi u hodnik. Također bi trebalo izračunati njezino područje. Na primjer, njegovi parametri su 0,5 i 1,2 metra, a kvadratura je 0,5 x 1,2 = 0,6 m².
 3. Dobivene vrijednosti sabiraju i na kraju prepoznaju cijelu površinu prostorije: 20 + 0,6 = 20,6 m².


Nakon što je površina poda postala poznata, možete napraviti izračun laminata u prostoriji. Najčešća veličina ovog poda je traka širine 18,5 i 19,5 centimetara duljine 1,26 i 1,38 metara (za više informacija "Standardne veličine laminatnih ploča su opcije").

Na primjer, bit će uzete veće ploče. Područje jedne lamelirane daske u ovom slučaju je: 0,195 x 1,38 = 0,2691 m². Zatim je prostor sobe podijeljen na kvadrat jedne lamele: 20,6: 0,2691 = 76, 55 ploča ili 77 komada.

Iako je broj letvica u čoporu različit, najčešće se laminat prodaje u pakiranjima od 8 komada (više: "Koliko je laminata u paketu standardne veličine"). Dakle, da biste dovršili kat u ovoj sobi, morat ćete kupiti 77: 8 = 10 paketa.

Drugi način provođenja izračuna

Ova metoda je optimalna, pod uvjetom da soba nije strogo pravokutnog oblika i ima niše, stupove ili projekcije. Da bi se pokazalo kako izračunati laminat za nestandardnu ​​prostoriju, uzeti će se isti podaci kao u prvom primjeru. U ovom slučaju, pri izvođenju proračuna nije potrebno raditi s površinom poda i lamelama materijala.


Izračunavanje količine laminata vrši se u sljedećem redoslijedu:

 1. Budući da je duljina prostorije 5 metara, a ploča -1,38 metara, rezultat će biti jednak 5,0: 1,38 = 3,633 traka.
 2. Budući da je širina prostorije 4 metra, a ploče 0, 195, dakle 4,0: 0,195 = 20,51 traka.
 3. Dobivene vrijednostizaokruženo na cijeli broj i pomnoženo: 4 x 21 = 84 lamela.
 4. Za rezultat morate dodati daske za polaganje u niši: 0,5: 0,195 = 2, 56 ili 3 trake. Ukupno je potrebno 84 + 3 = 87 traka. To će biti 87: 8 = 11 paketa.

Razlika između ove dvije metode izračuna je 10 ploča, jer u prvom slučaju otpad koji nastaje tijekom postupka instalacije nije uzet u obzir. Stoga se druga opcija smatra točnijom.

Druga metoda koristi se pri izvođenju proračuna na velikim gradilištima, jer se u većini prostorija tijekom instalacije ploče koriste s istim uzorkom.

U svakoj susjednoj prostoriji završetak poda može se započeti ne s brojem dasaka, nego s segmentima, nakon što se ploče izrežu po dužini. Tako će se ostaci materijala iz jedne prostorije koristiti u sljedećem.


Primijenite prvu metodu u slučaju kada je broj dasaka u širini cijeli broj - bez razlomaka.

Postoji još jedna važna nijansa u metodi, kako izračunati količinu laminata po sobi - mora se imati na umu da se prilikom polaganja premaza potrebno povući od zidova za oko 10-15 milimetara. Ova praznina obavlja funkciju kompenzacije kada se promijene temperatura i vlažnost.

Također ne smijete zaboraviti na raspoloživo mjesto u hodniku, stepenice na hodnik ili na balkon. U tom slučaju, za izračunavanje laminatnog područja, potrebno je izmjeriti izbočinu i izvesti izračune kao što je gore opisano.

Redračunanje postolja

Morate znati ne samo kako prebrojiti laminat u sobi, nego i izračunati broj postolja.

Slijed radnji bit će kako slijedi:

 1. Najprije izračunajte opseg prostorije.
 2. Iz dobivenog rezultata oduzima se širina svih vrata.
 3. Oko 5 posto se dodaje u rezidbu.
 4. Podijelite ovu vrijednost s duljinom jedne tračnice i zaokružite broj do vrijednosti cijelog broja.

Na primjer, morate kupiti podne daske, prikazane na fotografiji, za sobu sa stranama od 4 i 5 metara. Soba ima jedan ulaz, širok 80 centimetara. Dužina drvenih letvica je 2,5 metra.


Izračunajte ploču na sljedeći način:

 • prepoznati obim sobe minus otvor: 4 x 2 + 5 x 2 - 0,8 = 17,2 metra;
 • dodati 5% za orezivanje: 17,2 x 0,05 = 0,86 metara;
 • ukupna dužina ploča će biti jednaka: 17,2 +0,86 = 18,06 metara;
 • broj lamela 18.06: 2.5 = 7.22 = 8 komada.

Red i pravila za brojanje materijala

Postoji nekoliko načina za izračunavanje laminata kako bi se spriječile pogreške:

 1. Kada se planira polaganje ploča prema izravnoj varijanti podne obloge, tada se izračunatoj količini materijala dodaje oko 5%. Oni su potrebni za ukrasne trake. Kod postavljanja laminata dijagonalno na izračunatu vrijednost potrebno je dodati više - 10%.
 2. Kupiti laminirani premaz treba biti paketi, za koje se prostorija mora podijeliti na snimke.
 3. I dalje možete koristitiJedan od načina za izračunavanje laminata. Da biste to učinili, uzmite jednu šipku i stavite je na zid. Ta se radnja ponavlja nekoliko puta i kao rezultat određuje duljinu i širinu prostorije. Množenjem podataka saznajte područje poda. Najmanje 5% dodaje se ukupnom iznosu za izrezivanje.

Nekoliko savjeta stručnjaka

Prije nego što počnete popravljati pod, ne šteti da se upoznate s praktičnim preporukama:

 1. Prije brojanja laminata, morate uzeti list papira i olovku i nacrtati shematski prikaz prostorije na kojoj treba navesti i najsitnije detalje, uključujući izbočine, stupove, niše, pragove, postolja, radijatore itd.
 2. Na crtežu je potrebno prikazati detaljan raspored, upisujući njegovu veličinu iznad svake linije.
 3. Kako bi se pravilno izračunao koliko je laminata potrebno kupiti, dužinu i širinu sobe treba mjeriti preko površine poda, budući da su zidovi često neravnomjerni i zbog toga se prostor iznad i ispod prostorije može neznatno razlikovati.
 4. Trebali biste kupiti trake određene veličine koje najbolje odgovaraju parametrima prostorije.
 5. Potrebno je pažljivo pročitati oznake i crteže prikazane na pakiranjima, koji detaljno informiraju o značajkama proizvoda.
 6. Ne uštedite na troškovima laminata, jer to odgovara kvaliteti robe. Ukratko, što je viša klasa materijala, to će duže trajati.
 7. Potrebnounaprijed odrediti mogućnost polaganja podnih obloga. Točan iznos ovisi o načinu polaganja lamela. Uz okomitu varijantu, trebat ćete kupiti 5% letvica, a dijagonalno - najmanje 10%.
 8. Međutim, postoji i način za postavljanje laminata. U tom slučaju potrebno je kupiti zalihu materijala od 25-30% od broja ploča za obrezivanje. Ova mogućnost polaganja premaza izgleda više estetski, ali je ujedno i najskuplja.
 9. Pri izračunavanju količine laminata na podu, morate uzeti u obzir da se ponekad naići na neispravne proizvode, a beskrupulozni prodavači mogu ih odbiti promijeniti. Također je moguće oštetiti letvice u procesu njihovog transporta, tako da morate obratiti posebnu pozornost na isporuku proizvoda na mjesto postavljanja.
 10. Prilikom polaganja letvica, mogu se oštetiti nepažnjom, primjerice, udaranjem o dasku ili pogreškom pri radu s grebenom dvorca. Iz tog razloga određena količina laminata mora biti pri ruci.
 11. Možete saznati količinu materijala potrebnog za završnu obradu poda pomoću posebnog računalnog programa - kalkulatora, ali nije u mogućnosti uzeti u obzir sve nijanse.