Kako izračunati estrih - koliko materijala je potrebno

Kada se započne s popravkom ili ugradnjom podne obloge, često je potrebno izravnati površinu i napuniti estrih, što će biti temelj za završnu obradu budućeg poda. Ovaj odgovorni događaj mora se provoditi u skladu s tehnologijom. Važno je znati kako izračunati materijal na spojnici bez grešaka, kako bi se izbjegli dodatni novčani troškovi.


Izračun potrebne količine materijala

Kada je podna košuljica postavljena - lako se uči potrošnja materijala.

Izračuni se obavljaju sljedećim redoslijedom:

 1. Pretpostavimo da želite izračunati podnu košuljicu debljine 5 centimetara za površinu čija je površina 40 "kvadrata". U tom slučaju trebat će vam 40x0.05 = 2 kubna metra smjese.
 2. Nadalje, prema omjeru 1: 3, možete pronaći potrebnu količinu cementa i pijeska. U ovom će primjeru biti cement - 0,5 kubika i pijesak -1,5 kocke.
 3. Međutim, u kubnim metrima nije osobito prikladno izračunati količinu pješčanog betona za estrih, tako da bi ih trebalo pretvoriti u kilograme. Kako je prosječna težina kocke cementa 1300 kilograma, dobivamo: 0,5x1,3 = 6,5 ili 650kilograma.


Koristeći gornji primjer za izračunavanje estriha, možete odrediti količinu materijala za svaku sobu, zamjenjujući podatke u formuli. Treba imati na umu da se u procesu pripreme smjesa za izlijevanje smanjuje u volumenu. Da biste saznali koliko vam je potrebna mješavina za estrih, morate znati da se iz kubičnog metra dobiva 0,69 kubičnih metara otopine. To znači da morate prilagoditi količinu građevinskog materijala.

Sastav otopina estriha

Nakon završetka izračuna mješavine za estrih, vrijeme je da se odlučite o njegovim komponentama. U praksi se koristi nekoliko različitih formulacija, a potreban materijal se bira ovisno o zahtjevima za specifičnu prevlaku. Sastojci smjese i značajke primjene uvijek su na pakiranju (više: "Koja mješavina za estrih je prikladnija").


Tipično, sastav otopine za izlijevanje estriha uključuje:

 • cement(najčešće se koristi M400);
 • pijesak , iz kojeg se prosijavanjem uklanja smeće, školjke i šljunak. Ne bi smjela biti vlažna prije izrade smjese;
 • plastifikatorkoji poboljšava svojstva materijala;
 • aditivi(mineralni i polimerni), dajući smjesi različita svojstva. Neki od njih ubrzavaju proces stvrdnjavanja, drugi doprinose izravnavanju površine ili olakšavaju završnu obradu.

Postoje i komercijalno dostupne mješavine u kojima se nalazi gipsvezivo, a ne cement. Ovaj sastav je različit po tome što se brže suši, gotovo se ne skuplja, a nanosi se čak iu tankom sloju. No, gips ima nedostatak - to je manje otporan na vlagu, tako da ovaj sastav se koristi isključivo za suhe prostorije, na primjer, za dnevne sobe.


Stručnjaci savjetuju: prilikom kupnje cementa, pažljivo pogledati datum proizvodnje, jer tijekom dugotrajnog skladištenja materijal počinje apsorbirati vlagu, zbog čega se brand proizvoda smanjuje.

Naravno, kupnja gotove smjese je lakša nego sama. Osim toga, zahvaljujući informacijama proizvođača o pakiranju robe, lako je razumjeti za koje se konkretne radove namjerava sastav. U isto vrijeme trošak gotove smjese znatno je viši od cementa.

Priprema otopina estriha

Trajanje trajanja premaza i njegov izgled ovise o tome kako je otopina pripremljena za izlijevanje estriha.

Kada se izračuna količina smjese za estrih i dobiju građevinski materijali, oni nastavljaju pripremu otopine u sljedećem redoslijedu:

 1. Suhi sastojci (cement, pijesak i, u nekim slučajevima, punila) miješaju se u posebnom spremniku. U tom slučaju treba se pridržavati propisanog omjera, koji je naveden na ambalaži proizvođača. Na primjer, cement marke M400 pomiješana s pročišćenim pijeskom u omjeru 1: 3 (više: "Kako izračunati cement na estrihu ispravno -primjeri ").
 2. U drugoj posudi, tekuće se komponente miješaju (plastifikator i voda). Tipično, u vreću cementa od 50 kg treba dodati 190 kg plastifikatora. Kao rezultat toga, tekućina bi trebala biti trećina težine cementa.
 3. Kada su svi sastojci pripremljeni (tekući i suhi), nastavite ih miješati. Mješavina suhih materijala ulijeva se u tekućinu postupno i temeljito miješa, dok masa ne postane homogena konzistencija bez najmanjih kvržica.
 4. Kako bi se rješenje lakše pripremilo, upotrijebite električne alate kao što su: bušilica s mlaznicom ili posebna mješalica, u kojem slučaju će mješavina biti kvalitetnija.

Koraci postavljanja estriha

Prilikom stvaranja temelja za podne obloge težina podnog estriha, ovisno o stanju preklopa na podu, nije od male važnosti. U starim zgradama s drvenim trupcima, betonska baza sada nije položena.


Punjenje estriha, kao na slici, vrši se u fazama:

 • pripremiti podnu etažu;
 • svjetlo za montiranje;
 • mijesiti otopinu;
 • Sipati smjesu.

Naravno, prije početka rada potrebno je pravilno izračunati suhu mješavinu za estrih.

Pripremni proces

U pripremi za izlijevanje glazure:

 • na površini podloge eliminiraju pukotine i strugotine;
 • ukloniti prašinu i krhotine;
 • nanesite temeljni premaz koji se bira ovisno o vrsti površine.

Fiksiranje svjetlosnih signala za vezanje

Svjetionici se nalaze u istoj horizontalnoj ravnini. To su posebna obilježja vodilica. Nalazi se na njima u procesu izvršavanja pravila trošenja punjenja i na taj način dobiva glatku i glatku površinu.

Ugradnja svjetionika treba biti pažljiva i precizna, jer o tome ovisi horizontalni položaj podloge za završnu obradu. Vodilice se mogu izraditi od posebnog aluminijskog profila.


Montirani svjetionici u određenom nizu:

  Oni određuju nultu razinu, obično je 5 centimetara viša od najviše točke na površini grube baze.
 1. Na udaljenosti od 30-40 centimetara od zidova povlači se crta, na krajevima na kojoj su bušene rupe pomoću perforatora, u njih se stavljaju thopiki i vijci se pričvršćuju tako da su njihove kapice na nultoj razini.
 2. Zatim se postavi profil na kape i na njega se primjenjuje pravilo. Ako je potrebno, podesite visinu vijaka kako biste postigli horizontalni položaj profila.
 3. Jaka pozicija svjetionika osigurana je malom količinom smjese gipsa. Intervali između oznaka ne smiju prelaziti duljinu pravila zgrade plus marginu od 10-20 centimetara na svakoj strani.
 4. Nakon završetka fiksiranja svih svjetlosnih signala s jednom razinom, ponovno provjerite vodoravni položaj osnovne površine u svim smjerovima.

Popuniti podni estrih

U posljednjih nekoliko godina, za kuhanjekoristiti minobacač peskobeton. To je mješavina Portland cementa, raznih aditiva (mineralnih i prirodnih) i pijeska.

Nakon što se izračuna, koliko vrećica od pješčanog betona je potrebno za nanošenje poda i pripremu otopine, kao i ugrađeni svjetionici, potrebno je odmah početi s lijevanjem.


Smjesa je postavljena u prugama, fokusirajući se na vodilice. Glatka kretanja se provode po pravilu na tračnicama u smjeru samih sebe, krećući se od zida nasuprot ulazu.

Nakon što se otopina zgrabi, svjetionici se rastavljaju, a trake od njih se zatvaraju mortom i nazivaju špatulom. Prisutnost izbočina ili udubljenja označena je svjetlosnim točkama koje se pojavljuju na površini cementnog estriha, koje se eliminiraju otopinom i pravilom.

Betonska podloga treba dobro osušiti. Tijekom prvih 10 dana površina mora biti navlažena vodom kako bi se spriječilo pojavljivanje pukotina.

Raspored suhog estriha

Ova tehnologija je vrlo različita od tradicionalnog betonskog estriha, budući da njegova primjena ne zahtijeva uporabu cementa i izvođenje takozvanog "mokrog" rada.

Za opremanje suhog estriha trebat će vam sljedeći građevinski materijal:

 • hidroizolacija;
 • toplinski izolacijske ploče, na primjer, ekspandirane polistirenske ploče;
 • rasuti teret (frakcija finih frakcija, ekspandirana glina, pijesak);
 • ploče (iverica, otporna na vlagu GVP, azbest-cement).

Prije nego počnete, trebate učinitiizračun vreća na spojnici i drugim gore navedenim materijalima.


Izrada suhog estriha obavlja se u fazama:

 1. Polaganje hidroizolacijskog sloja i toplinske izolacije.
 2. Zatrpavanje rasutih materijala i njihovo nabijanje.
 3. Ugradnja ploča.

Trošak postavljanja suhog estriha ovisi o vrsti upotrijebljenog materijala. Nalazi se samo u suhim prostorijama.