Koliko struje troši struja - što utječe na potrošnju


Naravno, potrošnja električne energije u toplim podovima ovisi o nizu čimbenika koji utječu na njegov rad. Međutim, prvo razmotrite najjednostavniju metodu izračuna.

Metoda izračunavanja potrošnje električne energije

Moguće je odrediti koliko energije jedan topli pod troši na jedan jednostavan način. Da biste to učinili, bilo koji strani električni uređaji u sobi, bilo da su to radijatori, konvektori ili grijači, moraju biti isključeni. To znači da će cjelokupna količina utrošene električne energije biti isključivo na toplom podu.

Prednost ove metode leži u činjenici da vam omogućuje da odredite količinu energije koja je potrebna za grijanje prostorije samo sustavom toplih podova, bez dodatnih grijaćih uređaja.

To znači da će se, osim grijane podnice, u prostoriji koristiti i drugi izvori topline, potrošnja električne energije infracrvenog poda će biti nešto niža od one dobivene u proračunu.


Još jedna izvanredna činjenica je da će se u različitim fazama rada potrošnja energije grijanog poda mijenjati, stoga će se količina potrošene energije razlikovati. Maksimalna razina opterećenja pada u trenutku uključivanja, kada je potrebna puna snaga poda za zagrijavanje (pročitajte: "Kako izračunati snagu grijanog poda"- teorija i praksa “).

Kako se pod zagrijava, počinje se smanjivati ​​jer je potrebno samo održavati potrebnu razinu temperature. Prosječna potrošnja električne energije za podno grijanje iznosi 10-40 W /h po 1 m2 .

Kako brojati

Da bi se pravilno izračunao trošak električnog podnog grijanja, potrebno je poštivati ​​niz obaveznih uvjeta:

 • Instalacija podnog grijanja mora se provoditi strogo u skladu s uputama i propisima proizvođača.
 • Način rada grijanog poda u skladu je s prihvatljivim pokazateljima.
 • Ukloniti gubitke na spojevima, poštivati ​​ih strogo u skladu s uputama.
 • Za kontrolu temperature morate ugraditi termostat.
 • Daljinski temperaturni senzor treba biti postavljen ispod grijaćeg elementa grijanog poda koji se ne dodiruje dno poda.


Radi lakšeg izračuna, svi pokazatelji temelje se na 1 m2 , a trošak 1 kW električne energije je 3 rublje. Postavljena temperatura poda mora doseći
22oC, pod uvjetom da se proračun provodi zimi.

Tijekom mjerenja pokazatelja može se utvrditi da:

 • temperatura prevlake raste za 2oC svakih 55-60 sekundi;
 • istovremeno, da bi se temperatura poda spustila za 2oC, potrebno je 4 minute;
 • dakle, kad se pod zagrije do unaprijed određene temperature, da održi svoju razinu, grijanjeelement funkcionira samo 12 minuta tijekom jednog sata ili 1/5 sata;
 • točan podatak o tome koliko električne energije zagrijani pod troši pri maksimalnoj snazi ​​po satu - 220 W;
 • to jest, za 1 sat topli pod će trošiti: 220 W × 1/5 sat = 44 W.


U sljedećoj fazi potrebno je izračunati koliko infracrveni toplinski izolirani pod troši tijekom dana:

 • Dobivena vrijednost od 44 W /h mora se pomnožiti s 24 sata kako bi se dobila apsolutna vrijednost potrošnje toplinski izoliranog poda električne energije. To znači da će za jedan dan zagrijati 1056 W ili 1.056 kW.
 • Ako je sustav podnog grijanja opremljen softverom, takva se pokrivenost može isključiti najmanje 12 sati. To je zgodno jer tijekom dana, kada je sve na poslu ili noću, nema potrebe za stalnim održavanjem temperature.

Prema tome, s ovim načinom rada infracrvenog podnog grijanja potrošnja električne energije će se prepoloviti i iznosit će oko 0,5 kW dnevno po kvadratnom metru.

Na temelju potrošnje moguće je odrediti minimalnu razinu troškova po 1 m2podnog grijanja za taj mjesec. Ako uzmemo trošak 1 kW električne energije jednaka 3 rubalja, tada će 0,5 kW biti 1,5 rubalja. Tijekom mjeseca, zbroj troškova za grijanje 1 m2prostora bit će 45 rubalja.


Važno je uzeti u obzir da su ove brojke relevantne samo pod idealnim uvjetima korištenja podnog grijanja. Stanje sobe, prisutnost neizoliranih otvora prozora, kao i vrijeme, mogu uvelike utjecati na razinupotrošnja električne energije za grijanje.

Popis dodatnih čimbenika je sljedeći:

 1. Položaj prostorija u zgradi. Na primjer, u stanovima u sredini kuće uvijek je malo toplije nego u kutu.
 2. Stupanj izolacije zidova kuće. Ako se izvrši dodatna zidna izolacija, gubitak topline u takvoj prostoriji bit će znatno niži, te će stoga pokazatelji za izračun potrošnje energije biti nešto drugačiji.
 3. Vrijeme. Kada temperatura zraka padne vani, grijanje će morati biti uključeno za više snage.
 4. Stanje spolova. U slučaju pojave pukotina ili pukotina u podlozi, kao iu slučaju nepravilnog postavljanja grijanog poda, potrošnja električne energije će se povećati zbog gubitka topline.


Uzimajući u obzir da se i dalje može pojaviti bilo koji od faktora, pretpostavimo da će prosječna potrošnja električne energije po 1 m2dnevno iznositi 60 W, odnosno 720 W mjesečno ili 65 rubalja u gotovini. izraz.

Ukupne troškove možete izračunati množenjem dobivenog pokazatelja s ukupnom površinom grijane površine.

Sjetite se da su ove brojke temeljene na maksimalnoj snazi ​​u hladnoj sezoni, i bez dodatnog grijanja. To jest, na temelju njihovih osobnih preferencija i vremena, te brojke mogu varirati.


Zaključak

Dakle, kako bi se smanjila količina električne energije koja se troši na toplom podu, potrebno je odgovorno pristupitiproces njegove instalacije, kao i eliminirati utjecaj dodatnih čimbenika obavljanjem dodatne izolacije. Ako je sve učinjeno ispravno, onda će takvi izračuni biti što je moguće bliže stvarnosti.