Kako napraviti toplu vodu poda s estrih i bez njega - slijed akcija

Sustav podnog grijanja dobar je dodatak tradicionalnom načinu grijanja kuće. Zahvaljujući tome, ne samo da se podna površina zagrijava, već i temperatura raste u cijeloj prostoriji. Kako napraviti topli pod od grijanja, pa se ispostavilo da je pouzdan i učinkovit?


Tehnologija uređenja

Pod koji se zagrijava vodom izvrsno je rješenje i ne zahtijeva velike financijske izdatke za prevođenje ideje. Kako izgleda sustav može se vidjeti na fotografiji. Prije nego što počnete, morate saznati značajke instalacije grijanja strukture na bazi, čija je debljina oko 7-11 centimetara.

U pravilu se slojevi sustava polažu u određenom nizu:

 • hidroizolacija;
 • toplinska izolacija;
 • parna brana;
 • glazura s cijevima i spojnicama;
 • pod.

Sada o tome što vam je potrebno za korištenje, stvarajući vodu grijane podne materijale. Kako bi se osigurala hidroizolacija, koristi se polietilenska folija ili drugi posebni materijali. Njegova debljina treba biti 200 mikrona.


Kao grijač se koristi mineralna vunaili ekstrudirana polistirenska pjena koja ima gustoću od najmanje 35 kilograma po kubičnom metru. Debljina materijala odabire se ovisno o temperaturi grube baze. Kada se izolacija postavi na najniži pod ili na tlo, ovaj parametar treba biti 5-10 centimetara, ako je na drugom katu dovoljno 3-5 centimetara.

Kao dodatak montirana je reflektivna izolacija s aluminijskom folijom, ali se ne može koristiti kao glavni sloj. Kada baza ima dovoljnu toplinsku vodljivost, toplina će početi padati, a grijanje će biti uzaludno.

Ako se na njemu pojave nepravilnosti, moraju se napuniti kvarcnim pijeskom. Prilikom naseljavanja na tlo najprije se pune smjesom od pjeskarenog kamena, temeljito zbijaju.

Hidroizolacija

Hidroizolacijski materijal koristi se s preklapanjem od 15 centimetara na zidu da bi se stvorila neka vrsta "korita". Spojevi spojeni ljepljivom trakom. Izolacija se postavlja čvrsto, ali s ofsetom, koji se ne može pričvrstiti uz temelj. Tako da višak ne visi oko rubova, oni su pažljivo rezati nožem.


Traka za prigušivanje se lijepi po obodu prostorije - to je potrebno kako bi se pojačao učinak izolacije od buke i osigurao temperaturni razmak.

Ojačanje

Za ojačanje betonskog sloja korištene su mreže za pričvršćivanje sa ćelijama 15x15 ili 10x10, a debljina šipki 4-6 milimetara. Smješteni su na posebnom štandu koji će podići rešetku u sredini.sloj. Ugradnja na potporne elemente provodi se u procesu lijevanja.


Za dodatno ojačanje estriha dopušteno je koristiti polipropilenska vlakna u otopini. Na mjestima s visokim opterećenjima izvodi se dvostruko ojačanje, uz ugradnju drugog mrežastog sloja preko cjevovoda.

Polaganje cijevi

Za izradu poda s toplom vodom pomoću ovih vrsta cijevi:

 • bakar - oni su skupi i stoga se rijetko koriste;
 • polipropilen (detaljnije: "Kako napraviti toplim podom od polipropilenskih cijevi vlastitim rukama");
 • metal-plastika - su najpopularnije, jer su trajne, pouzdane i pristupačne cijene.

Prije nego napravite pod tople vode, zasigurno ćete napraviti shemu polaganja cijevi. Ovaj plan pojednostavljuje postupak instalacije i omogućuje izračun približnih troškova.


Upute za instalaciju:

 1. Počnite raditi, polazeći od zidova od 30-40 centimetara, u blizini vanjskog omotača zgrade, korak je smanjen kako bi se učinkovito zagrijali. Standardna udaljenost između cijevi je 15 centimetara. U toplim područjima nagib se povećava na 20 centimetara, au hladnim područjima smanjuje se na 10 (više: "Kolika je udaljenost između cijevi za podno grijanje smatra se optimalnim").
 2. Obično se cijevi montiraju u "spiralu" ili "zmiju", lagano se savijaju, bez pregiba, jer zavoji trebaju biti glatki.
 3. Svaki krug je montiran, bez zavarivanja, iz jednog komada. Njegova duljina ne bi trebalaPreko 100 metara, au velikim prostorima optimalno je podijeliti područje na nekoliko dijelova.
 4. U svrhu učvršćenja, cijevi su pričvršćene na najlonske vezice na mrežu. Tu su i posebne naprave za montažu bez upotrebe rešetke.
 5. Na onim mjestima gdje se cjevovod dovodi do kolektora, dio cijevi je pokriven toplinskom izolacijom, tako da se premaz ne pregrijava.
 6. Približna potrošnja cijevi na udaljenosti od 15 centimetara je 7 metara po kvadratu i 10 metara na udaljenosti od 10 centimetara.

Dizajn veze

Ako je potrebno spojiti sustav s kotla za grijanje, onda se mora imati na umu da temperatura nositelja topline obično prelazi 50 stupnjeva, a nepoželjno je zagrijavanje površina iznad 30 stupnjeva. Vidi također: "Optimalna shema za povezivanje grijane poda - mi napraviti pravi izbor."

Stoga je krug spojen pomoću pumpnih i miješajućih jedinica. Postoji mnogo opcija: automatsko, s ručnim podešavanjem (više: "Kako se podešava pod grijanom vodom"). Trošak gotovog mjesta je oko 15 tisuća rubalja.


Čvor koristi senzore i ventile za postavljanje odgovarajuće temperature za isporuku u sustav. To se postiže ograničavanjem protoka ili miješanjem vruće i hladne tekućine koja dolazi iz povratka.

Postupak presavijanja sustava

Kada sami stvarate podove vode, morateUvjerite se da je struktura nepropusna za zrak. U tu svrhu, nakon polaganja cijevi, oba kraja su spojena s kolektorom preko fitinga. Zatim se krug provjerava pod tlakom od 3-4 atmosfere. Cijevi se također lijevaju pod tlakom do konačnog sušenja otopine, spajajući u tu svrhu dovod tekućine pod privremenu shemu ili pomoću kompresora zraka.

Smjesa za estrih

Prilikom stvaranja strukture vode, ne preporuča se koristiti pijesak-cementne žbuke, budući da se puknu zbog nepravilne pripreme i njege. Potrebno je upotrijebiti gotov beton sa šljunkom marke niže od M300. Također, stručnjaci savjetuju dodati malu količinu plastifikatora u otopinu.


Ako ne kupite mješavinu, ali sami pripremite otopinu, onda će to zahtijevati:

 • 3,7 kilograma ruševina;
 • 1 kilogram cementa;
 • 1,9 kilograma pijeska;
 • vlakna, prema uputama proizvođača.

Izvođenje estriha na podu

Punjenje sloja obavlja se nakon završetka ispitivanja ispitivanja:

 1. Polaganje estriha je najmanje 3 centimetra visoko iznad cijevi. Ali deblji sloj (od 10 centimetara) ne bi trebao biti napravljen. To je zbog činjenice da mala debljina ne osigurava čvrstoću i ravnomjernu raspodjelu topline, a previše će se zagrijati dugo vremena (pročitajte: "Punjenje toplog poda - kako napraviti ispravnu podlogu").
 2. U velikim sobama cijelo je područje podijeljeno temperaturnim šavovima. U tu svrhu, spojnica je podijeljenaprigušna traka na presjecima pravokutnog oblika (u slučaju da postoje zidovi veći od 8 metara).
 3. Kada se smjesa malo stvrdne, površina je prekrivena polietilenskom folijom. Zbog toga će se beton otvrdnuti, a ne suh, bez brzog gubitka vlage i ne prekrivanja pukotinama.

Podno grijanje

Kada nije moguće izvesti zagrijani pod s estrihom, cijevi se postavljaju u unaprijed pripremljene utore od drva. Također možete kupiti posebne ploče.

Obično izolacija nije potrebna - postoji dovoljno podloge s mogućnošću reflektiranja topline. Preporučljivo je koristiti aluminijske ploče - one će ravnomjerno raspodijeliti toplinsku energiju preko površine.

Nakon polaganja kontura se postavlja na završnu podnu oblogu - laminat, pločice, parket. Također možete unaprijed postaviti sloj šperploče za poravnanje.

Ako je glazura bila izlivena, pod je položen tek nakon 28 dana - za to vrijeme beton će steći potrebnu čvrstoću. Kako biste ubrzali proces sušenja, sustav možete postupno zagrijati do ugodne temperature.


Ne postoji ništa teško kako pravilno zagrijati pod u vodi. Dovoljno je točno slijediti upute. Nemojte žuriti - rad se mora obaviti temeljito. U tom slučaju, sustav podova tople vode će biti pouzdan, učinkovit i trajan. Prilikom odabira završne obradePod mora temeljito ispitati karakteristike materijala - mora biti prikladan za ovaj način rada i biti otporan na toplinu.