Infracrveni film za podno grijanje - princip rada i shema instalacije

Održavanje ugodne temperature u kući zadatak je koji sustav grijanja rješava. Dobar izbor grijanja je infracrveni toplinski izoliran pod, koji se može koristiti kao samostalni grijač i zajedno s drugim sustavom.


Jedna od glavnih prednosti infracrvenih podova je jednostavnost instalacije. Činjenica je da većina ostalih sustava mora biti ugrađena u betonski estrih - a to zahtijeva ozbiljne troškove rada i materijala. IR podovi u ovom planu su mnogo praktičniji i profitabilniji.

Važno je napomenuti da je infracrveni toplo pod potpuno siguran za zdravlje, pa se može koristiti u svim prostorijama, bez obzira na njihovu namjenu. Sličan princip često se koristi u medicini - ali ovo je potpuno drugačiji razgovor.

Infracrveni film za podno grijanje još nije dobio veliku popularnost, unatoč činjenici da njegove karakteristike omogućuju ravnopravno natjecanje s električnim ili vodenim grijanjem. Međutim, postupno datisustav se uvodi u domove, a ovaj će članak odgovoriti na najpopularnija pitanja vezana uz infracrveno podno grijanje.

Konstrukcija i princip rada infracrvenog filma

Film za zagrijavanje ima malu debljinu, koja obično varira između 0,22 mm i 0,4 mm. Dizajn filma uključuje pet slojeva, od kojih su dva smještena na donjem i gornjem rubu filma (plastika visoke čvrstoće), a ostatak je u sredini.

Grijaći element je konstrukcija bakrenih traka i karbonskih traka. Potonji su karbonska vlakna, koja se sastoji od polimera i ugljičnih vlakana. Pri prolasku kroz ugljikovu struju dolazi do infracrvenog zračenja koje je vizualno potpuno nevidljivo.


Širina traka za zagrijavanje je obično oko 1-1,5 cm, a nalaze se na ploči. Za spajanje traka koriste se bakrene sabirnice s posrebrenim kontaktima. Na rubovima složenih radnih elemenata sustava nalaze se kontaktne skupine preko kojih je projekt spojen na mrežu.

Dok grijaći elementi stvaraju infracrvene zrake, gornji i donji slojevi štite strukturu od mehaničkih oštećenja i prodiranja vlage bez ometanja prolaska toplinske energije.

Specifikacije infracrvenog filma

Za pravilnu ugradnju grijanog poda pomoću IR filma potrebno je razumjeti njegove karakteristike i značajke.

Vrijedi istaknutisljedeći aspekti:

 • Infracrveni film se proizvodi u rolnama duljine do 50 metara;
 • Širina filma može varirati od 0,5 do 1 m, a debljina od 0,22 do 0,4 mm;
 • Prosječna potrošnja električne energije infracrvenim toplim podom je oko 20-35 W /sat po kvadratnom metru;
 • Maksimalna temperatura filma u radnom stanju ne prelazi 35 stupnjeva Celzija;
 • Za visokokvalitetno grijanje prostorije treba pokriti filmom od najmanje 70%.

Također morate biti svjesni da infracrveni podovi nisu dovoljno snažni da u potpunosti zagrijavaju kuće koje se nalaze u hladnim regijama. U takvoj situaciji mogu se koristiti samo kao dodatni izvor topline.


Osim toga, potrebno je razumjeti princip rada takvog grijanja. Činjenica je da infracrvene zrake zagrijavaju sve površine i predmete, zaobilazeći zrak. U isto vrijeme, toplina se može prenositi na velike udaljenosti, ali zagrijavanje samog zračnog prostora neće se provesti.

Sljedeći elementi su uključeni u paket infracrvenog toplinski izoliranog poda:

 1. Termostat . Uređaj nadzire temperaturu grijanja, podatke o kojima se prima s osjetnika temperature, ako je potrebno, isključuje ili pokreće sustav. Postoje napredniji projekti koji ne samo da održavaju temperaturu na istoj razini, već ga i mijenjaju u skladu s danim programom (na primjer, smanjujući ga tijekom dana kada u kući nema nikoga). Kao rezultat togaIspada ne samo ugodna atmosfera u kući, ali i značajne uštede.
 2. Toplinski senzor . Ovaj element sustava mjeri temperaturu grijanja i prenosi podatke na termostat.
 3. Stezaljke provodnika . Ovi elementi su postavljeni na rub reza u skladu s traženom veličinom filma. Osim toga, standardni set uključuje sve potrebne kabele.
 4. Izolacijski materijali . Kod ugradnje grijane podne izolacije se mora koristiti. Obično se u tu svrhu koriste materijali na bazi bitumena.
 5. Infracrveni film . Prilikom odabira filma potrebno je unaprijed navesti podatke o veličini prostorije - materijal se prodaje po mjeraču, a po potrebi se reducira po označenim linijama.

Opseg uporabe infracrvenog filma

Prije svega, valja napomenuti da se uz pomoć infracrvenog filma ne zagrijavaju samo podovi, nego i drugi elementi zgrada - zidovi, stropovi itd. U tome postoji određen smisao, jer toplina može pobjeći ne samo kroz pod, već i kroz druge površine.

Osim stambenih prostora, infracrveno podno grijanje može se koristiti u različitim područjima:

 • Staklenici i staklenici;
 • poljoprivredne zgrade namijenjene životinjama;
 • Tehničke zgrade (radionice, garaže itd.);
 • Kupke i saune.


U potonjem slučaju, ugradnja infracrvenog toplinski izoliranog poda također će biti dobra zbog činjenice da se takvo zračenje koristi za liječenje raznih bolesti, teUčinak u kombinaciji s vrućim zrakom će biti izuzetno koristan.

Osim toga, infracrveni film se može koristiti kao grijanje na otvorenim površinama koje je potrebno održavati u čistom stanju - a to su različita sportska igrališta, piste i parkirališta.

Prednosti infracrvenog filma

Topli infracrveni podovi imaju mnoge prednosti koje ovaj dizajn povoljno razlikuju od ostalih sustava grijanja:

 1. Jednostavna instalacija . Za instaliranje filma nije potrebno demontirati stari pod, ako je u dobrom stanju. Jedino što treba učiniti je zagrijati strukturu tako da se toplina prenosi samo u prostoriju.
 2. Male dimenzije sustava . Infracrveni film gotovo ne podiže pod, što je posebno važno u slučaju male visine prostorije.
 3. Čistoća . Tijekom ugradnje nije potrebno opremiti betonsku košuljicu na vrhu filma, tako da u prostoriji neće biti prljavštine ili krhotina.
 4. Dobre dekorativne mogućnosti . Iznad filma topli pod može biti opremljen s bilo ukrasne podne obloge - ne postoje ograničenja u ovom pitanju.
 5. Ravnomjerno grijanje prostorije . Zbog tog zagrijavanja u cijeloj prostoriji održavana je ista temperatura.
 6. Brzo zagrijavanje . Potrebno je samo nekoliko minuta za zagrijavanje svih površina prostorije, infracrvenog poda, za razliku od tradicionalnih sustava grijanja.
 7. Dobromehanička čvrstoća . Film za grijanje može izdržati značajno dinamičko opterećenje, pa se može postaviti na mjestima gdje je veliki broj ljudi.
 8. Profitabilnost . U usporedbi s drugim sustavima električnog grijanja, infracrveni pod se ističe na bolje, jer za rad treba oko trećinu manje struje.
 9. Jednostavno rastavljanje . Ako je potrebno ukloniti film i premjestiti ga na drugo mjesto, tada će napor trebati minimalno. Ova značajka je vrlo dobro provodi kada se kreće u novi dom.
 10. Pouzdanost . Osim dobre otpornosti na stres, infracrveni pod je također vrlo pouzdan. Ako je bilo koji dio poda oštećen, svi ostali elementi će nastaviti raditi.
 11. Mogućnost postavljanja na licu mjesta . U tom slučaju, ako je potrebno zagrijavanje određenog dijela prostorije (npr. Stolica ili kauč), možete instalirati topli infracrveni pod samo na pravom mjestu.
 12. Uklanjanje neugodnih mirisa . Kada je izložen infracrvenim zrakama, zrak se ionizira bez sušenja, zbog čega atmosfera u prostoriji postaje svježija.

Nedostaci infracrvenog poda

Naravno, infracrveno grijanje ima svoje nedostatke:

 1. Složenost ugradnje vodiča . Za kvalitetan rad sustava potrebna je pouzdana montaža terminala na film. Problem je u tome što morate to učiniti prvi put, inače ćete morati odrezati nekei koristiti novi fragment s terminalima.
 2. Loša učinkovitost kod prekrivanja gustim materijalom . Ako je filmski pod prekriven debelim premazom, ionizacija zraka neće biti dovoljna, stoga se ovaj aspekt treba unaprijed zamisliti.
 3. Zahtjevi na površini . Da bi film djelovao učinkovito i dugo vremena, pod se mora pripremiti i izravnati. Inače će se trajnost konstrukcije značajno smanjiti.
 4. Nemogućnost ugradnje filma izravno ispod namještaja . Dva su razloga zbog kojih infracrveno grijanje ne smije biti pokriveno namještajem: prvo, toplina neće ući u prostoriju, a učinkovitost sustava će se smanjiti, a drugo, može dovesti do pregrijavanja filma, zbog čega neće uspjeti.

Mjere sigurnosti za instaliranje infracrvenog podnog grijanja

U procesu instalacije i pri korištenju filmskog podnog grijanja potrebno je slijediti određena sigurnosna pravila:

 • Prije ugradnje sustava potrebno je očistiti podlogu od bilo kakve kontaminacije, nakon čega je poželjno položiti tanku izolaciju na nju;
 • Filmske trake treba položiti ne bliže od 10 - 20 cm od zida, ali ne dulje od 40 - 50 cm;
 • Zabranjeno je preklapanje infracrvenog filma - to može dovesti do strašnih posljedica;
 • Termostat bi trebao biti postavljen na udaljenosti većoj od 10-20 cm od poda;
 • Duljina jedne oštrice ne smije biti veća od 8 m;
 • Što je veća duljinaplatna, potrebno je manje kontakata;
 • Iz sigurnosnih razloga, pojedine trake infracrvenog poda moraju se postaviti s razmakom od najmanje 5 mm;
 • Priključci moraju biti postavljeni tako da se jedan dio kontakta nalazi na vrhu filma, iznad vodljivog sloja, a drugi je unutar filma, za koji potonji ima posebnu šupljinu;
 • Nakon postavljanja kontakta, on se mora uvijati pomoću posebnih alata za presovanje kontakata ili običnih kliješta;
 • Prije instalacije valja proučiti upute - za neke konstrukcije možete koristiti samo “svoje” isječke, koji su uključeni u komplet;
 • Prilikom rezanja folije, kontakti guma moraju biti zatvoreni bitumenskom izolacijom, koja također dolazi zajedno s ostatkom konstrukcije;
 • Termostat se može spojiti na dva načina: prvo, izravno na električnu mrežu na trajnoj osnovi, drugo, koristeći poseban kabel koji ima uzemljenje;
 • Pri spajanju termostata i filma potrebno je postaviti žice tako da se ne međusobno sijeku;
 • Nikakvi drugi uređaji za grijanje ne smiju biti ugrađeni iznad filma toplog poda;
 • Vrlo je nepoželjno instalirati film na niskoj temperaturi ili visokoj vlažnosti u prostoriji;
 • Zavoji filma su neprihvatljivi, inače će njegova izvedba biti u velikoj sumnji;
 • Učvrstite film metalnim pričvrsnim elementima (čavlima ili. \ Tvijci) ne mogu.

Ugradnja infracrvenog poda

Važna kvaliteta podnog grijanja je činjenica da ne treba opremiti novu podlogu. Dovoljno je popraviti, očistiti i izravnati stari premaz. Svi potrebni radovi mogu se podijeliti u nekoliko faza, o čemu će se dalje raspravljati. Vidi također: "Samostojeća instalacija podnog grijanja - pravila instalacije".

Priprema baze

Prije polaganja potrebno je pripremiti betonsku podlogu visoke kvalitete. Prvo, mora se usisati - osim izravnog čišćenja, to će vam omogućiti da otkrijete različita oštećenja na bazi koja se mora popraviti. S posebnom pažnjom treba se uhvatiti u koštac s prazninama na spoju podova i zidova - upravo kroz njih većina toplinske energije obično odlazi.


Sve pukotine i pukotine treba proširiti i očistiti. Da bi ih se uklonilo, najčešće se koriste specijalne mješavine za popravke ili obične brtvila. Za punjenje velikih oštećenja možete koristiti montažnu pjenu. U svakom slučaju, nakon što se korištena smjesa stvrdne, potrebno je odrezati ostatke, nakon čega možete krenuti dalje.

Materijal za zagrijavanje se postavi i fiksira na vrh očišćene baze. U pravilu se u slučaju infracrvenog toplinski izoliranog poda koristi polietilenska pjena, čije su karakteristike savršeno prikladne za takve situacije. Materijal je pričvršćen za bazu, a listovi su međusobno povezani.posebna vrpca za viski. Ova izolacija će spasiti film, pružajući glatku podlogu.

Ugradnja grijaćih elemenata

Na gotovoj osnovi vrijedi unaprijed označiti sve stranice na kojima će se film smiriti. Osim toga, to je vrijedno spomenuti dio poda namijenjen za ugradnju namještaja, kako ne bi instalirali grijanje na tim mjestima.

U skladu s oznakom, film morate izrezati u prikladne dijelove. Trebalo bi ga jasno odrezati u potezima, ne odlazeći od njih, i pazeći - rezanje filma na pogrešnom mjestu neće najbolje funkcionirati.

Pripremljeni infracrveni film za pod čuva se na potrebnim mjestima. Za učvršćivanje materijala prikladna ljepljiva traka ili ljepilo za topljenje. Potrebno je obratiti pozornost na položaj bakrenih traka - oni moraju biti na dnu.


U izolacijskom sloju se žljebovi režu za polaganje kabela, terminala i termalnog senzora, tako da ti elementi ne strše iznad filma. Termalni senzor je najbolje pozicioniran uzimajući u obzir nekoliko pokazatelja: prvo, izvorna žica trebala bi biti dovoljna, drugo, udaljenost do zida trebala bi biti najmanje 50 cm, treće, uređaj bi trebao biti smješten u središtu jedne od grijaćih traka.

Nakon polaganja senzora, trebate ga dovesti do termostata. Sada možete pričvrstiti i stegnuti stezaljke na kontaktnu sabirnicu. Daljnje žice su spojene na terminale.

Nakon završetka instalacije svih elemenata sustava, morate izolirati sveveze pomoću posebnih obloga. Izolacija će osigurati nepropusnost kontakata. Isto treba učiniti na mjestima gdje je film izrezan - izlazne točke bakrene sabirnice moraju biti zatvorene.


Sve žice su pričvršćene na termostat. Da biste razumjeli kako to učiniti, bolje je pogledati odgovarajuću fotografiju radi jasnoće. Nakon toga termostat s razvodnom kutijom mora biti montiran na zid. Zatim, struktura mora biti provjerena za ispravnu vezu, i tek nakon toga možete je pokrenuti kako biste testirali performanse.

Podne obloge za filmske podove

Na vrhu infracrvenog podnog grijanja mogu se postaviti različiti završni premazi. Najčešće za te svrhe, koristi tepih, laminat ili linoleum. Ponekad se sloj šperploče stavi na vrh filma, ali u ovom slučaju dio topline ide na zagrijavanje, pa bi bilo prikladnije staviti materijale obrnutim redoslijedom - prvo šperploča, a već vrh infracrvenog filma.


Kod ugradnje podnog grijanja u kuhinji ili u kupaonici, keramičke pločice su odabrane kao uobičajeni završni pod. Da bi zaštitili sustav grijanja u ovom slučaju, vrijedi koristiti posebnu rešetku koja se pričvršćuje s “tekućim noktima”. Za veću pouzdanost, možete napuniti pod bilo kojim samonivelirajućim sredstvom - ali učinak infracrvenog zračenja će se smanjiti.

U svakom slučaju, instalacija mora biti oprezna itočnost - kao što praksa pokazuje, većina problema toplog poda je zbog grešaka koje su napravljene tijekom instalacijskog procesa.


Zaključak

Infracrveno podno grijanje je dobro rješenje koje vam omogućuje zagrijavanje bilo koje sobe i nadopunjuje glavni sustav grijanja dobro u izvansezonskim uvjetima ili u vrlo hladnim uvjetima. Promatrajući tehnologiju ugradnje infracrvenog grijanja, možete u potpunosti iskoristiti mogućnosti koje pruža sustav.