Kako pripremiti pod za polaganje pločica

Proizvođači podnih pločica preporučuju pripremu baze prije polaganja. Inače, moguće raslojavanje gotovog premaza, pucanja itd.

Pripremni radovi za ugradnju pločica

Kao i uvijek, prije početka rada neće biti suvišno pozivanje na osnovni standard SNIP 3.04.01-87 /SP 71.13330.2011 "Izolacijski i završni premazi". Površina betonskog poda mora zadovoljavati osnovne zahtjeve ovog dokumenta i biti:

 • Očistiti - nisu dobrodošli tragovi ulja, stari lakirani materijali, bitumenski mastiks, čađa, čađa i sve što sprečava prianjanje.
 • Suha - sadržaj vlage u betonu ne smije prelaziti 4%. Snažno apsorbirajuće površine obrađene su temeljnim premazom dubokim prodiranjem, a mokre površine obrađene su specijalnim temeljnim premazima za baze s povećanim sadržajem preostale vlage.

  Čišćenje baze.

 • Bez prašine - fini prah, pijesak smanjuje razinu prianjanja baze s ljepilom za pločice. Stoga se površina mora temeljito očistiti usisavačem za građevinarstvo ili barem očistiti.
 • Snažan - ne manji od 150 MPa, koji osigurava dobru nosivost, kao i gotovo nultu deformabilnost.
 • Glatko - dopuštena razlika je do 2 mm za svakupovršine metra. Prije polaganja pločica preporučuje se rezanje izbočina, kvržica i drugih izbočina. I ispunite rupe, špilje, pukotine cementnim pijeskom ili bilo kojom drugom mješavinom za popravak iz serije brzosušećih (gips, cementa ili spojeva na bazi gips-cementa).

Moderna ljepila su smjese cementa, mineralnih punila i modificirajućih aditiva. Stoga je u slučaju nepravilnosti do 5 mm dopušteno izravnavanje poda ljepilom za pločice.

Bilo bi dobro podsjetiti vas da se prije početka rada upoznajte s uputama za uporabu suhih građevinskih smjesa za pločice i porculanske kamenine. Time ćete izbjeći mnoge pogreške u instalacijskom procesu.

Također napominjemo da se u ovom članku govori o pripremi poda za polaganje pločica u kuhinji, kupaonici, hodniku ili bilo kojoj drugoj prostoriji. Prilikom ugradnje tuša u kupaonicu, tehnologija se komplicira:
 • potreba za usklađivanjem s nagibima od 2-4%;

  Raspored poda pod tušem.

 • ugradnja sanitarne opreme radi osiguravanja protoka vode.

Izravnavanje poda ispod pločica: metode i značajke

Bilo koja podna obloga mora biti postavljena na ravnu, suhu i izdržljivu podlogu. Ali rijetka betonska površina zadovoljava ove zahtjeve. Stoga, razne metode niveliranja poda ispod pločice učiniti sami:

 1. Ljepilo za pločice (pripremljene suhe mješavine);
 2. samonivelirajuće (izravnavajuće) spojeve;
 3. cementno-pjeskovitsastav (estrih).

Svako od navedenih sredstava ima svoje prednosti i nedostatke. Razmotrite ih detaljnije.

Ljepilo za popločavanje

Izravnavanje poda ljepilom za pločice.

S profesionalnog stajališta, bolje je koristiti specijalizirane proizvode - niveliranje, tankoslojne dorade. No budući da ljepljiva kompozicija sadrži sve potrebne sastojke (cement, kvarcni pijesak, plastifikatore), zapravo je dopušteno da se koristi kako bi se zagladio pod za polaganje pločica. No postoji nekoliko nijansi.

Prvo , iskusni obrtnici preporučuju:

 • Ako je pod gotovo ravan i potreban je tanki sloj, ljepilo treba zatvoriti s mnogo vode dok se ne dobije konzistencija tekućeg kiselog vrhnja;
 • Priprema poda za polaganje s razlikama od 5-10 mm provodi se debljom smjesom, optimalno u 2 ciklusa. To je, po prvi put, pripremni sloj debljine 3-6 mm je izlio i rastegnut, au drugom - završni sloj, ne više od 4 mm.

Drugo, mnogi majstori radije koriste jeftine mješavine za izravnavanje i koriste skupe profesionalne sastave s visokim stupnjem adhezije i plastičnosti izravno pri radu s pločicama ili porculanskim kameninama. Osim toga, već sadrže posebne aditive koji odbijaju vodu, zbog čega nije potrebna predizolacija. To vrijedi za kuhinje, balkone, hodnike i druge slične prostore.

Treće, nema jasnog uputa. Svaki majstor razvija svoj vlastiti algoritam za svoj rad, ali princip je isti: čišćenje, nanošenje i nanošenje mase za izravnavanje. Razlika je samo u proporcijama, i što je najvažnije - u smislu. Cementu je potrebno najmanje 28 dana da u potpunosti sazrije i dobije snagu, ali je postotak sadržaja u ljepilnim smjesama manji od polovice ukupne mase. Osim toga, sastav sadrži različite plastifikatore, uključujući ubrzivače očvršćavanja, poboljšanu obradivost, itd. Stoga se valja usredotočiti na takav pokazatelj kao što je razdoblje nakon kojeg je dopušteno puno opterećenje keramičkog poda. U pravilu, za unutarnje radove ovo razdoblje je od 5 do 7 dana.

Tehnologija je jednostavna:

 1. Betonsku podlogu treba očistiti od prašine, prljavštine, laka, ulja i drugih mrlja, odvojenih i labavih područja, ako je potrebno, ispuniti duboke rupe, pukotine i špilje popravnom mješavinom.

  Punjenje pukotina s mješavinom za popravak.

 2. Pripremljeni pod mora biti premazan dubokim prodiranjem, ojačanjem ili ljepilom.
 3. Pripremite smjesu za izravnavanje poda ljepilom u skladu s uputama. Kada radite s tankim slojem, dodajte malo više vode - za 10-20%. Pripremljeni spoj nanesite na betonsku podlogu i pažljivo ga raširite širokom lopaticom ili pravilom. Maksimalno trajanje održivosti otopine je od 30 minuta do 2 sata.
 4. Nakon jednog dana pregledajte rezultirajuću površinu akopotreba - smanjiti tijekove i druge nepravilnosti uz pomoć pravila.
 5. Nakon 5-7 dana pod je spreman za daljnji rad. To je, možete primijeniti hidroizolaciju mastiks i postaviti podne pločice.

Samorazlivajući spojevi

Nevjerojatno zgodan dizajn koji omogućuje izravnavanje površine podloge slojem od 2 mm do 10 cm - to su mase za izravnavanje. Podijeljeni su na osnovno izravnavanje (krupno zrnato), univerzalno i finalno (sitnozrni tanki sloj). Odmah ćemo napomenuti da su za naše potrebe prikladne sve tri vrste (ovisno o debljini sloja). Za formiranje izdržljiv premaz je bolje koristiti cementa ili cementa-gips sastav.

Prednosti tekućih kompozicija u brzini i praktičnosti rada s njima. Dopušteno je polaganje keramičkih pločica, porculana, umjetnog ili prirodnog kamena u roku od 3-5 dana nakon lijevanja. Odaberite odgovarajući sastav na temelju:

 1. Primjene (unutarnji ili vanjski);
 2. Način uporabe (ručni ili strojni);
 3. Debljina sloja.

Samonivelirajući uređaj treba izvesti strogo u skladu s uputama. Površina je očišćena od prljavštine i starih premaza, uklonjena su slaba područja i napunjena popravnim smjesama. Zatim nanesite temeljni premaz u 2-3 sloja uz obvezno sušenje 12-24 sata.

Po obodu prostorije na zidovima je označena razina novog poda ili su postavljeni točkasti svjetionici. Pri oblikovanju presjekaviše od 1 cm poželjno je koristiti traku za prigušivanje.

Pomiješajte otopinu u omjeru navedenom na naljepnici, izlijte ga na površinu i rasporedite ga špatulom, gumicom. Premaz se valja igličastim valjkom za odzračivanje i zbijanje. Usklađena baza bit će spremna za daljnji rad u roku od nekoliko dana.

Preporučujemo:Samonivelirajući pod vlastitim rukama.

Spojnica

Mješavina cementa i pijeska je svestran i jeftin način izravnavanja bilo koje vrste podloge. Zbog visokog sadržaja veziva, površina je vrlo tvrda, praktički se ne deformira i može izdržati značajna opterećenja. No, sušenje i sušenje je predugo - do 28 dana. Zbog toga se često daje prednost masovnim kompozicijama ili ljepilu za pločice.

Za izravnavanje poda slojem većim od 3 cm savršeno se uklapa punokrvni estrih. Možete pakirati unaprijed pakiranu mješavinu ili je sami formirati u približnom omjeru: 1 dio cementa, 3-5 dijelova pijeska i vode u količini dovoljnoj za proizvodnju guste otopine (približno 20% volumena). Možete dodati u sastav projekcije, drobljeni kamen, stakloplastični pojačanje, ekspandirana glina, drobljena šljaka. To jest, sve što će spojnici dati dodatna svojstva: čvrstoću, toplinsku izolaciju, itd.

Svjetionici su postavljeni na pod. To mogu biti referentni proizvodi, metalni profili pričvršćeni mortom, ili čak samo čavlići pričvršćeni u podlogu na potrebnoj razini.Gotova kompozicija se nanosi na površinu i raspoređuje se po pravilu. Nakon lijevanja, stručnjaci preporučuju pokrivanje poda filmom i periodično ga navlažiti kako bi izravnali cement i dobili snagu. Nakon 14-28 dana (ovisno o debljini), glazura je spremna za keramičke pločice ili porculan.

Preporučujemo:Kako napraviti kravatu.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije