Kako pripremiti pod za linoleum - priprema baza iz različitih materijala

Ako ste već kupili novi lijep linoleum, onda ne bi trebali žuriti s polaganjem. Da biste osigurali da podovi traju što je duže moguće, morate pripremiti podlogu za linoleum. Posebnu pozornost treba mu posvetiti, bez obzira na vrstu poda. Daljnji plan rada formirat će se upravo iz vrste dostupne baze.


Priprema poda za linoleum sa svojim rukama ovisi o tome što će se položiti. Ako je to betonski pod, tada će biti potrebne vještine u radu s cementnim mortovima, a ako je pod od drva, tada će biti potrebne stolarske vještine.

Faze za polaganje linoleuma bit će kako slijedi:

  • brojanje materijala;
  • priprema baze;
  • obrezivanje, polaganje i učvršćivanje linoleuma.

Druga faza bi trebala biti detaljnije razmatrana. Takav jednostavan materijal kao što je linoleum još uvijek ima brojne značajke prilikom polaganja. Sve zato što je u stanju ponoviti sve udubljenja i nepravilnosti na podu, tj. Moraju biti otisnuti na njemu.


Situacija je još teža, što je linoleum tanji. Da bi novi pod nekoliko dana kasnije izgubio svoj izgled, temelj mora biti pripremljen za linoleum, to jest, mora biti čist,ravna i bez prašine.

Priprema betonskog poda

Betonska podloga može se smatrati najboljom za linoleum. Ovaj kat je vrlo jednostavan za izravnavanje do idealnog stanja. Priprema betonskog poda pod linoleum počinje čišćenjem površine. Potrebno je ukloniti sav namještaj iz prostora, ukloniti stare lajsne i riješiti se smeća.

Najbolje je izravnati pod cementnim mortom. Otopina se miješa proporcionalno s pijeskom 1: 2,5-3. Pijesak se mora prosijati, voda se dodaje dovoljno da se dobije tekuća smjesa.

Alternativno, za lijevanje, možete koristiti cement-kazein mastiks (u omjerima 1: 4), na primjer, ako namjeravate popraviti linoleum s istim sastavom. Vidi također: "Kako napraviti pod pod linoleum na betonskom podu."


Nakon što se sav višak ukloni iz baze - na njemu nema ni prljavštine ni prašine - treba je navlažiti s mnogo vode. Da biste postigli najbolju kvalitetu estriha, možete koristiti svjetlosne signale, koji mogu biti i od drva i od metala. Razmaci između svjetionika trebaju biti unutar 1,5 m - kako se ne bi savijali. Potom se praznine između svjetionika pune žbukom i površina se izravnava. Debljina estriha ovisi o ukupnoj neravnosti cijelog postolja.

Nakon izlijevanja otopine, podloga se ručno izravnava s gladilicama i protrlja. U idealnom slučaju, sve se izravnava kako bi se u potpunosti uklonile najmanje ljuske i pružila dovoljna glatkoća. Stručnjaci ne preporučuju glačanječisti cement. Prekomjerna glatkoća će smanjiti prianjanje linoleuma na kravatu, što će rezultirati ne tako dugo (pročitajte: "Polaganje linoleuma na betonu").

Priprema poda za polaganje linoleuma uključuje održavanje završne površine u vlažnom stanju 5 dana. Tijekom tog razdoblja, baza se prska vodom 1-3 puta dnevno.

Ponekad kako pripremiti pod za polaganje linoleuma može se svesti samo na manje održavanje baze. U tom slučaju, uz postojeći estrih dovoljno ukloniti prljavštinu, prašinu i druge nepotrebne elemente. Zatim morate provjeriti osnovnu traku od 2 metra. Pronađeni nedostaci moraju obilježiti cijelu površinu, primjerice malu.


Za takve manje popravke prianjajte gore spomenuti cementni mort. U procesu uklanjanja nedostataka morat ćete se naoružati četkama, lopaticama, gladilicama i gladilicama. Po završetku uklanjanja svih nedostataka, dopustite da se problematična područja osuše.

Nadalje, dodatni otpad se briše i možete nastaviti s poliranjem, što se obično radi s posebnim šipkama. Na kraju, površinu možete završiti brusnim papirom ili plovkom. Rad će biti znatno bolji ako se postupak mljevenja provodi posebnom jedinicom za brušenje.

Kao opciju, male šupljine na podu može se podshpaklevat, ali ova metoda se često pribjegava u nestambenim prostorijama, kod kuće ne možete to učiniti.

Priprema starog linoleuma

mnogomože biti zbunjen oko pitanja kako pripremiti betonski pod za linoleum, ako već ima stari linoleum. Prvo morate odrediti njegovo stanje. Ako je neravnomjeran, ima poderane rubove, ili pukotine, onda je bolje riješiti se. Ako je stari linoleum u izvrsnom stanju, treba ga oprati i očistiti. Sve neravne zone treba ispraviti.


Očuvanje starog linoleuma poboljšat će zvučnu izolaciju u prostoriji, a sama površina će biti primjetno toplija i mekša na dodir (čitaj: "Kako napraviti zvučnu izolaciju ispod linoleuma na podu").

Kako pripremiti površinu keramičkih i PVC pločica

Kako pripremiti pod za linoleum, ako je postavljen PVC pločica? Prvo morate očistiti podlogu za poliranje. Ako je keramičkih pločica, onda se ne može rastaviti, dovoljno je napraviti temeljito čišćenje.


U procesu pregleda morate pronaći sve nedostatke, demontirati oštećene pločice. Nakon toga se sve šupljine, šavovi i mjesta rastavljenih pločica preliju samorazlivnom smjesom.

Ako postoje manje pukotine koje su sigurne za linoleum, one se jednostavno zaglađuju epoksidom, nakon čega se baza suši i melje.

Priprema poda sa stabla

Često se događa da zbog financijskih poteškoća morate položiti pod na drveni ili parketni pod. U tom slučaju je također potrebna priprema drvenog poda ispod linoleuma. uTo također započinje vizualnim pregledom površine i njenom popravkom, ako je potrebno.

Ako otkrijete da se plijesan proširio između dasaka, što se osjeća odgovarajućim mirisom ili vizualno, premaz se mora ukloniti. Ako nije prisutna gljivica, popravak se može nastaviti prema planu. Morate umetnuti nedostajući daska, a one koje ne držite dobro, morate dodatno osigurati. Trebali biste također pažljivo ojačati zaostatke. Zatim, ravnina mora poravnati cijelu bazu, a svi završetci dasaka koji strše moraju biti obrezani.

Otkrivene strugotine i pukotine moraju se zatvoriti kitom za drvo. Nakon sušenja, ove zone su polirane.


Ipak, stručnjaci još uvijek preporučuju pripremu drvenog poda za linoleum, kako oni kažu, na temeljan način - da polože listove tvrdog drva iznad njih (za više informacija: "Kako pravilno položiti vlakna na pod ispod linoleuma"). Nije tajna da se stablo može deformirati tijekom vremena. Hardboard neće dopustiti da se to dogodi.

Međutim, hardboard ne može uvijek riješiti ovaj problem. Ako postoje značajni padovi, ipak bi bilo poželjno položiti ivericu od 1 centimetra. Nakon polaganja šperploča potrebno je podesiti fuge brusnim papirom.

Postoji i dodatna metoda niveliranja baze s ivericom, u kojoj se nalazi u dva sloja:

  1. Prvi sloj šperploče pričvršćen je na drvenu osnovu pomoću samoreznih vijaka, listovi bi trebali biti čvrsto spojeni.
  2. Sljedeći sloj je složen s pomakom tako da se spojevi drugog sloja ne podudaraju s onima na prvom. Pričvršćivanje se također izvodi vijcima.

Ovu metodu polaganja treba pažljivo provoditi, morate se pobrinuti da poklopci vijaka ne strše iznad ploča. Inače, nakon nekog vremena postavljen linoleum će biti oštećen. Treba imati na umu da je površina pripremljena ispravno, omogućit će linoleum da ostane lijepa što je duže moguće i da ne izgubi svoje operativne kvalitete.


Tijekom instalacije linoleuma na drveni pod treba uzeti u obzir niz nijansi:

  • daske za pod moraju biti potpuno suhe i širine manje od 10 cm;
  • šetalište treba izravnati planiranjem gore i dolje kako bi se postigao željeni rezultat.

Kao rezultat toga, dobivate ravan pod bez nedostataka. Kako biste ubrzali proces pripreme dna dasaka, možete se poslužiti strojem za blanjanje. Najbolje od svega u ovom slučaju varijanta s jednim diskom. Ako se formiraju male pukotine, one će biti pokrivene kitom, osušene i smrvljene.


Zatim biste trebali ponovno provesti vizualni pregled površine kako biste otkrili razlike. Vlažne ploče mogu se kontrolirati posebnim mjeračem vlage. Ako su indikatori vlažnosti u rasponu od 10-15%, onda je izvrsno Tako da se ploče ne pokvare, ne prekriju se plijesni i ostanu suhe, prostor bi trebao bitiorganizirana je dovoljna ventilacija ili se mora povremeno provjetravati. Vidi također: "Kako ispravno položiti Marmoleum".

Trajanje sušenja baze ispod podne obloge ovisi o materijalu njegove izvedbe:

  • drvo - oko 45 dana;
  • betonski estrih - 30 dana;
  • gipsani estrih - 40 dana.

Iz navedenog možemo zaključiti da se linoleum može polagati na bilo koju vrstu postojeće površine. Ako slijedite sve korake za pripremu površine, koristeći odgovarajuće alate i visokokvalitetan materijal, postavljeni linoleum može trajati kao podna obloga. Buduća podnica će biti udobna, topla, donijeti maksimalnu udobnost vašem životu.