Kako pripremiti pod za polaganje laminata


Kruta, čista, suha i nužno ravnomjerna - to su zahtjevi koji se odnose na podlogu za polaganje laminiranih podova. Nažalost, unatoč brojnim naporima proizvođača, mnogi obrtnici još uvijek ne znaju koliko je potrebno podni pod pod laminatom.

Što bi trebalo biti temelj za

Prema zahtjevima svih proizvođača tvrdih podova, uključujući laminat i pod, nosivi sloj mora udovoljavati uvjetima iz uputa i SP 29.13330.2011 /SNiP 2.03.13-88. Osobito, baza mora biti:

 • Čvrst i izdržljiv. To jest, pod se ne bi trebao spuštati ili rušiti silom od 15 MPa ili više.
 • Čist - bez prašine, bez tragova bitumena, ljepila, starih boja i drugih premaza, čađe i sl.
 • Osušite. Kod cementno-pjeskovitih i betonskih estriha, udio preostale vlage ne bi trebao prelaziti 5%, anhidrit - 1,5%, drvo i drvo - 12%. Pri poštivanju gore navedenih pokazatelja, promjene geometrijskih dimenzija grubih podova su minimalne. Čak is oštrimtemperatura i vlaga padaju.
 • Glatka i monolitna. Dopuštena razina hrapavosti nije veća od 2 mm na svakih 2 metra površine. Baza bi trebala biti praktički glatka, bez jama ili grmlja, tokova ili pukotina.

Provjera ravnosti podnožja.

Kao što praksa pokazuje, upravo se taj drugi uvjet najčešće krši. Provjerite ravnost mineralnih i drvenih podova je lako. Mnogo je teže ispraviti manu. No, zašto poda poda u stanu, kući, uredu ili trgovini ispod laminata? Odgovor je jednostavan - za trajnu uslugu premaza. Bilo kakvi nedostaci ispod poda izvor su trajnog škripanja, škripanja i bakalara, kao i predstojećeg uništavanja brave i ploča.

Proizvođači građevinskih i završnih materijala razvili su mnoge optimalne sheme za uklanjanje nepravilnosti, propadanja, ljuljanja, izobličenja, pukotina i drugih osnovnih oštećenja. Naime:

 1. Čvrste izravnavajuće spone. To su beton, polimerni beton, cement-pijesak (tradicionalni i polusuhi), gazirani, gipsani, cementni-gipsani i drugi. Ova skupina također uključuje samonivelirajuće samonivelirajuće podove. Napravljene su od gotovih kompozicija ili samoproizvedenih smjesa na bazi veziva, punila i tekućine (voda ili polimerna suspenzija);
 2. Polagani estrihi, suhi, montažni(uključujući podesive). Formirana iz bilo kojeg materijala za pod na krutom, okvirnom ili rasutom osnovi. U pravilu, to su gipsane ili staklo-magnezitne ploče, šperploča,drvna sječka, cementni čip ili orijentirane ploče od iverice, obrubljene ploče i drugi slični proizvodi. U asortimanu nekih proizvođača možete pronaći čak i posebne izravnavajuće ploče od MDF-a visoke gustoće ili kompozita od plute.

  Materijali za suhu košuljicu.

Prednost mineralnih estriha u visokim tlačnim i posmičnim čvrstoćama, poboljšana gustoća. Osim toga, mogu se koristiti u prostorijama s normalnom i visokom vlažnošću u kombinaciji s hidroizolacijskim materijalima. Debljina sloja varira od 1 do 100 mm, što znači da je ova serija prikladna za uklanjanje i manjih nepravilnosti i značajnih padova. Nedostaci su pristojna masa (osimlaganih mješavinana bazi perlita, itd.), Težak proces i dugo sušenje - od 7 do 28 dana.

Montažni nosivi slojevi omogućuju ravnanje poda pod laminatom rukama na 1-3 dana. To je najpogodniji i najbrži način za uklanjanje nedostataka baze sa slojem od 20 mm. Gotovi suhi estrih teži mnogo manje od mineralnog, a završni materijal se može polagati odmah, bez tehnološkog prekida od 2-5 tjedana. Nedostatak je što se ovaj tip grubog premaza ne preporučuje za vlažne prostore, štoviše, čvrstoća ne prelazi 15 MPa.

Vrijedno je spomenuti izolaciju od buke. Laminirani premaz se polaže na "plutajući" način, tj. Bez veze s bazom. Zbog ovog i nekih drugih razloga, podni materijal daje rezonancu bubnjevima ibuku zraka. Stoga se preporuča postaviti sloj za raspršivanje buke ili za suzbijanje buke od vibro-akustičnih membrana, elastičnih polimernih ploča, vlaknastih podloga, sustava okvira s GVL i drugim sličnim materijalima pod čvrstim ili timskim vezom. Raspon takvih proizvoda za pod je širok, bolje je prepustiti izbor optimalne varijante stručnjaku.

Izolacija buke ispod glazure.

Izravnavanje betonskog poda

Betonska podloga je univerzalna. Na njemu možete raditi s bilo kojim postojećim sastavom ili kompleksom. Stoga se, ovisno o vrsti grešaka, primjenjuju sljedeće metode usklađivanja:

Mljevenje

Ako površina ima manje izbočine, čvoriće, kapi, tada možete odabrati najbržu, ali prašnjavu metodu glađenja - brušenje. Za to se brusni papir koristi na ručnom grateru ili profesionalnim brusilicama, često u kompletu s građevinskim usisavačima.

Mlin za betonske podove.

Jedinice se mogu unajmiti, ali komponente (brusni kotači, čaše, nastavci za kamen i beton, respirator, zaštitne naočale) moraju se kupiti. Ili unajmite stručnjake s njihovom opremom.

Djelomično niveliranje s popravnim smjesama

Za brtvljenje pukotina, rupa, lokalnih udubljenja, kao i za stvaranje kosina na balkonima ili terasama, nije potrebno ponovno formirati tanak ili srednji sloj estriha. Koristite posebne formulacijenaziva popravka. To su suhe mješavine na vezivu cementa /gipsa, gotovih pasta ili spojeva polimernog punjenja, čija je glavna razlika u sljedećim svojstvima:

 • brzu snagu;
 • mala površina obrade ili debljina sloja;
 • kratko vrijeme sušenja - od 1 sata do 3 dana.

Zaptivanje pukotina s popravkom.

Pri odabiru proizvoda imajte na umu da su sastavi univerzalni (za unutarnju i vanjsku uporabu) i namijenjeni su isključivo za unutarnju uporabu. Prema proizvođačima, oni su pogodni za bilo kakve završne premaze u stambenim i poslovnim zgradama.

Srodni članak:Kako eliminirati pukotine u estrihu .

Spojnica za beton

Pod slojem estriha podrazumijeva se gornji dio izvedbe podloge, na koju je montiran apsolutno svaki gornji sloj, od keramike do laminata. Spojnica je dizajnirana za:

 • stvaranje ravne, glatke površine;
 • osiguravanje statičke i dinamičke strukturne čvrstoće;
 • ravnomjerna raspodjela deformacijskih opterećenja na donje slojeve ili nosače;
 • formiranje potrebnih nagiba.

Mineralne estrihe karakterizira ista gustoća cjelokupne formacije i tlačne čvrstoće od 150 kg /cm² i više. Površina ne smije imati pukotine, strujanje, strugotine i druge nedostatke. Debljina se kreće od 3 do 10 cm ovisno o specifičnim uvjetima (vrsta baze, dostupnost komunikacija ili sustavapodno grijanje, vrsta armature itd.).

Vratni slojevi su izrađeni od:

 • industrijske suhe mješavine. Gotovi DSP, pakiran u vrećama od 25-50 kg, pogodan je za uporabu. Zatvorena voda ili polimerne disperzije.
 • cementno-pješčani mort, proizveden samostalno. To će zahtijevati stupanj cementa koji nije manji od M400, fini kvarcni pijesak u približnom omjeru 1: 3 (po težini). Čista voda od oko 0,45 ili 0,55 litara na 1 kg veziva dodaje se u formulaciju. Gotova masa mora biti homogena, sive boje, marke najmanje 150-200.
 • betona. Kategorije pjenastih betona ne manje od B3.5 (ρ = 600–1000 kg /m³), ​​lagane mase kao ekspandirani glineni beton, perlitni beton klase ne manji od 5,0 (ρ≥1300 kg /m³), ​​kao i klasični beton B15 klase (odgovara M200) , Estrihe mase celularnih i laganih betona odlikuju poroznost i visoka izolacijska svojstva. Nasuprot tome, klasični beton ima manje skupljanja i izdržljiviji sloj.

Mineralni estrih se formira u 5 faza:

 1. Priprema baze. Uključuje čišćenje baze ili njenu kaljenje, popunjavanje praznina između podnih ploča i zidova, polaganje, hidro, parna, toplinska i zvučna izolacija, ugradnja sustava "topli podovi".
 2. Identifikacija nulte oznake i postavljanje svjetionika. To mogu biti metalni profili, cijevi, pa čak i često uvijena sidra ili vijci. Oni su postavljeni paralelno jedan na drugi na udaljenosti do 2 m tako da se mogu izravnati u skladu s pravilom.
 3. Ojačanje metalnom mrežom (ako je potrebno). Često za stvrdnjavanje estriha koriste vlakna ili stakloplastike, stakloplastike i druge polimerne materijale.
 4. Priprema otopine i njezina ugradnja. Na velikim površinama za pripremu smjese bolje je koristiti betonske miješalice, jer se u jednoj prostoriji sloj mora polagati u jednom danu, bez prekida. Kompozicija bi trebala biti tvrda, lagano raširena, ali ne širiti se po površini. Nanosi se trakama duž svjetionika, počevši od udaljenog zida s postupnim napredovanjem do ulaznog otvora.
 5. Zalijepite gotovi estrih. Preporučljivo je koristiti građevinski vibrator. Nakon pola sata preporuča se da se sloj utrlja s letvom kako bi se dobila ravna, blago hrapava površina. Zatim prekrijte plastičnom folijom za jednolično starenje i stvrdnjavanje sloja.

Optimalno vrijeme sušenja estriha je najmanje 28 dana, bez obzira na debljinu sloja.

Samonivelirajući podovi

Predstavljaju suhe industrijske smjese koje se sastoje od veziva, punila, modifikacijskih aditiva. Dostupno u širokom rasponu i uključuje:

 • Tanko-slojni nivelirni strojevi koji rade slojem od 0 do 30 mm. Karakteriziraju ih visoki stupanj mazivosti i minimalno vrijeme sušenja do 5 dana;
 • Završna obrada tankoslojnih i srednjih slojeva, oblikovanih za glatke i ravne podove debljine do 60 mm za polaganje laminata, parketa, linoleuma. Razdoblje sušenja - do 14 dana;
 • Osnovno ili univerzalnomiješa se za primarno poravnavanje sloja do 100 mm. Koriste se unutar i izvan prostora. Nakon 14-21 dana površina je spremna za ugradnju laminata.

Za slabe potporne konstrukcije proizvode se lagane mješavine u kojima se kvarcno punilo zamjenjuje drobljenim perlitom, ekspandiranom glinom itd.

Pod se lako oblikuje iz samonivelirajućih spojeva: smjesa se mora zatvoriti s vodom, nanijeti što je prije moguće ručno ili mehanički na pripremljenu podlogu, lagano izravnati i valjati iglom za deaeraciju.

Povezani članak:Samonivelirajući samonivelirajući estrih .

Samonivelirajuće smjese promaje često se miješaju s samonivelirajućim ukrasnim podovima. Prvi su suhi pripravci na bazi cementa ili gipsa, drugi su polimerni (poliuretanski, epoksi, metil metakrilat) tekući ili polutekući pripravci namijenjeni za formiranje tzv. 3D premaza.

Suhi estrih

Zapravo, to je prefabricirani pod od materijala za čvrstoću lima, pričvršćen na betonski pod pomoću samoreznih vijaka ili na nosaču okvira. Takve konstrukcije su nezamjenjive ako:

 • Potrebno je izbjegavati "mokre" procese;
 • Potrebno je ubrzati rad;
 • Potrebno je značajno podići razinu nosivog sloja (podesivi podovi) ili izgladiti razlike.

Postoje mnoge mogućnosti oblikovanja. Mi popisujemoglavne:

Bulk

To je konstrukcija čije je donji sloj punjenje ekspandirane gline, ekspandirane perlitne mase, kvarcnog ili kvarcnog pijeska, sitnozrne troske i drugih neorganskih rasutih materijala s maksimalnim modulom veličine 2-5 mm, vlažnosti ne veće od 1%. Umjesto nemetalnog punila, možete koristiti čvrsto upakirane EPS, mineralne vune ili polistirenske ploče (PSB-35 ili 50).

Suhi estrih na bazi masa.

Gornji sloj je izrađen od trajnih listova GVL, iverice, OSB-a ili iverice. Najbolje je upotrijebiti Knauf-Superpol s montažnim navojem od 50 mm, probušiti s ivericom iz QuickDeck-a, itd.

Minimalna debljina veze za punjenje je 40 mm, a maksimalna 100 mm. Ova vrsta podloge prikladna je za podove od ploča i greda (monolitna, predgotovljena, itd.).

Okvir

Zapravo, ovo je dobro poznati pod na trupcima. Drvene letvice ili metalni profili s intervalom ne većim od 40-50 cm postavljaju se na betonsku podlogu, izolator se po želji postavlja u “prozore”. Ploče od iverice, iverica i drugi slični materijali fiksiraju se iznad okvira.

Podesiva

Pod je radno intenzivan, ali koristan u novoj gradnji ili obnovi. Drvene trupce ili ploče od iverice oslanjaju se na navojno pričvršćivanje, a na njih su pričvršćeni potporni elementi: stupovi, stupovi, sidra itd. Visina nosača ovisi o tomeokretanje vijka oko svoje osi. Oni fiksiraju razinu postolja pomoću čavlića ili posebnim čepom, što sprječava da se dizajnerska postavka isključi.

Načelo podesivog poda.

Teško

Ovo je najjednostavniji nosivi sloj koji omogućuje izravnavanje betonske podloge i poboljšanje njezinih izolacijskih svojstava. Na očišćenom i premazanom podu uz pomoć hardvera, "tekućih čavala" ili polimernih ljepila od šperploče, GFL, iverice i druge slične materijale pričvršćujemo u 1-2 sloja. Optimalna debljina poda - 12-24 mm.

Izbor metode ovisi o financijskim mogućnostima i stanju temeljne betonske baze. Najbolje je pozvati stručnjaka koji će odrediti potrebne parametre i ponuditi opcije za ispravljanje nedostataka s detaljnim troškovima.

Kako izravnati drveni pod

Ako se planira ugraditi laminirani parket na šetnicu, onda morate provjeriti svaku šipku. Elementi poda trebaju sjediti čvrsto, ravnomjerno i čvrsto jedno prema drugome. Osnova koja ispunjava ove kriterije ne zahtijeva dodatnu pripremu.

Ali ako postoje vidljivi padovi, udarci i drugi nedostaci, tada se za usklađivanje koriste sljedeće tehnologije:

 1. Probijanjeuporabom mlinca. Istodobno se izglađuju manji nedostaci, uklanjaju se ploče i sl.

  Struganje drvenog poda.

 2. Gitpomoću popravnih spojeva ili brtvila za drvo.Pogodno za lokalno punjenje čipsa, pukotina, pukotina, ispuštenih čvorova.
 3. Mokri ili polusuhi mineralni estrih na separacijskom sloju. Izrađena je od cementno-pješčane mješavine, staničnog ili laganog betona.
 4. Samonivelirajući podovisu lagani ili tanki slojevi uz uporabu filma koji se nalazi ispod. Odaberite elastične mješavine za drvene podloge, jer su otpornije na deformacije.
 5. Kombinirani estrihsvih vrsta, uključujući krute, okvirne i na masovnoj osnovi. Provodi se po istim principima kao kod rada s betonskim podovima.

  Izravnavanje poda daske s ivericom.

Bilo koja od gore navedenih metoda poravnanja omogućuje stvaranje glatke, izdržljive i pouzdane baze ispod laminata. Naravno, rad će zahtijevati neke vještine i znanja, pa ako niste sigurni u svoje sposobnosti, kontaktirajte profesionalce.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije