Kako napraviti toplu podlogu, učinite to sami - mogućnosti montaže s primjerima

U članku će se raspravljati o tome kako napraviti toplu podlogu vlastitim rukama kako bi se dobilo kvalitetno grijanje koje će trajati mnogo godina. Ako obavite posao ispravno, uzimajući u obzir sve savjete, onda će kuća biti topla i udobna.


Infracrveni topli pod

Infracrveni grijani pod je vrsta podloge, izrađene od plastike, koja ne provodi električnu struju, s ugrađenim bakrenim grijaćim elementima (gume na koje se napaja struja). Minimalna debljina elemenata uz duktilnost bakra čini grijaće elemente vrlo fleksibilnim. Gume se spajaju pomoću specijalnih kolosijeka s povećanim električnim otporom.

Struja struji kroz gume zbog činjenice da se uočava visoka otpornost, a infracrvena toplinska energija se oslobađa iz elemenata, koja se prenosi na glavni pod i zatim zagrijava zrak.


Ispod filma treba postaviti ne samo toplinsku izolaciju, već i materijal, reflektirajući sloj, koji infracrvenu toplinsku energiju preusmjerava u prostoriju i smanjuje gubitak topline. Na suvremenomTržište gradnje ima materijale koji su odmah stvoreni reflektirajućim aluminijskim ili folijskim slojem.

Uzimajući u obzir činjenicu da će u toplijim danima hladne sezone soba trebati malo grijanja, moguće je podesiti snagu sustava podnog grijanja pomoću posebnog regulatora koji radi zajedno s termostatom.

Značajke infracrvenih grijanih podova

Preporučljivo je koristiti podno grijanje u sljedećim slučajevima:

 • Električna energija je najjeftiniji resurs za grijanje prostora. Naime, praksa je pokazala da električna energija, dizelsko gorivo i ukapljeni plin u bocama zahtijevaju gotovo iste troškove pri korištenju bilo koje od ovih vrsta energetskih resursa. U ovom slučaju, svatko razumije da je električna energija najpogodnija u smislu prijenosa na grijaće elemente (čitaj također: "Upravljanje grijanim električnim podom - opcije i metode"). Također, električna energija je ekološki prihvatljiva i apsolutno sigurna za stanovnike;
 • Optimalni sustav podnog grijanja ima dovoljnu snagu za grijanje prostorije, au tipičnim stanovima ta se energija može stvoriti preko središnje elektroenergetske mreže bez stvaranja različitih izmjena.


Infracrveno podno grijanje ima sljedeće prednosti u odnosu na podno grijanje vode:

 1. Nema potrebe instalirati veliku količinu dodatne opreme u oblikukotao za grijanje i kolektor za spajanje krugova grijanja. U isto vrijeme cijena filma grijač je mnogo manje, nego punopravni vode toplinski izolirani kat. Iako je sam film skup, ali za instalaciju, zapravo, samo je potrebno i set alata.
 2. Takav sustav funkcionira na principu jednokratnog oslobađanja toplinske energije, za razliku od vode, u kojoj se odvija konstantna pretvorba topline. Prvo, plamenik i električni grijač prenose toplinsku energiju na tekućinu za prijenos topline koja ga dovodi do željenog dijela kuće, zatim se podni sloj, koji je u dubini stropa, zagrijava i tek nakon tako dugog puta toplina doseže krajnju točku - podnu oblogu. Naravno, kada se uočava značajan gubitak topline. Infracrveno grijanje znači izravno zagrijavanje podne površine.
 3. Lijep plus je što možete instalirati grijani pod vlastitim rukama i na to ne trošite toliko vremena i truda kao u slučaju kruga grijanja vode. Osim polaganja cijevi, vlasnik će također morati kontaktirati stručnjake kako bi spojio sustav na centralni ili autonomni sustav grijanja, ako za to ne postoje potrebne vodovodne i vodovodne vještine. S infracrvenim sustavom sve je jednostavnije: prije nego što napravite topli pod, trebate podići podnu oblogu, položiti sloj izolacijskog materijala s reflektorom ispod njega, staviti film s grijaćim elementima i zatvoriti gasve ove hidroizolacije. Kao rezultat toga, cijeli proces traje ne više od 1 dana, što se ne može reći za dugotrajne instalacijske radove pri radu s grijanjem vode.
 4. Još jedna prednost je minimalni gubitak visine prostorije u kojoj se postavlja. Izrađuju ne više od 3-5 milimetara dok kontura grijanja sa slojem spojnice oko njega traje i do 10 centimetara.
 5. Konačno, ne treba zaboraviti ni estetsku stranu problema. Obilje cijevi značajno narušava unutrašnjost prostorije, što ga čini atraktivnim na fotografiji i vizualnom pregledu. Kada kuća ima glavni sustav grijanja, nadopunjen cijevima od podnog grijanja, neće biti moguće sakriti sve te gomile, bez obzira na ukrasne elemente koji se koriste.

Ugradnja infracrvenog podnog grijanja

Obično je instrukcija priložena kupljenom filmu ili termostatu i izgleda ovako:

 1. Nakon uklanjanja osnovnog premaza, potrebno je polagati grubu podlogu s fololizolom valjanom izolacijom od pjenastog polietilena s reflektirajućim slojem folije. Reflektirajući sloj treba usmjeriti prema prostorijama, a materijal se fiksira pomoću konstrukcijske trake.

  Važno je da debljina toplinsko-izolacijskog sloja ne prelazi 3 milimetra, jer će se deblji materijal prešati bez obzira na vrstu podne obloge. Naravno, probijanje dovodi do njegove deformacije i dodatnih troškova za obnovu podova iukloniti uzrok takvih nedostataka.
 2. Termički senzori smješteni su u prethodno izrađene udubine u izolacijskom sloju. Žice se prikazuju tamo gdje se nalazi regulator temperature. Štoviše, takvi uređaji u jednoj sobi mogu biti nekoliko, što vam omogućuje stvaranje područja s različitim stupnjevima grijanja i izbjegavanje preopterećenja jednog uređaja.

 3. Zatim se ta ista mjesta pripremaju za ugradnju regulatora temperature. Uobičajene dimenzije takvih uređaja omogućuju ugradnju standardnih izlaza.

 4. Kontaktne stezaljke pričvršćene su na grijaće elemente. Zupci stezaljki moraju proći kroz sabirnicu kako bi se održala trajna veza, a napajanje električnom energijom se ne prekida zbog slučajnog isključenja. Ako vlasnik nema specijalne alate, onda ništa ne preostaje, osim da sam učini topli pod, pričvršćujući terminale i grijače pomoću kliješta ili čak čekićem čekićem jedan u drugi.

 5. Grijač filma postavlja se u trake i pričvršćuje se na podlogu pomoću građevinske trake tako da se ne dogodi koagulacija.

 6. Podloga se također polaže ožičenjem od termalnog regulatora do terminala. Prema tom standardu, za to se koriste žice poprečnog presjeka od 1,5 kvadratnih milimetara ili druge, ali uz poštivanje pravila: vršna struja od 10 ampera po 1 kvadratnom milimetru poprečnog presjeka. Izrađuje se spoj s nekoliko traka filmajastučići tako da se žice ne oksidiraju u uvijanje i da sustav ne propadne.

 7. Prethodno očišćene žice moraju biti učvršćene stezaljkama i učvršćene u bloku regulatora temperature. Terminali po završetku ovog postupka mogu se izolirati pomoću bitumenskih obloga.

 8. Izlaganje maksimalne snage potrebne za primjenu električne energije na sustav. Ako indikator najavi početak zagrijavanja sustava, onda biste trebali pričekati da se oslobodi energija i prijeđite na završnu fazu rada.

 9. Nakon što sami postavite električno podno grijanje, možete ih pokriti s hidroizolacijskom folijom i podlogom (ako je potrebno), te instalirati glavnu podnu oblogu preko njih.


Svakoj normalnoj osobi je jasno da s minimalnom debljinom i maksimalnom gustoćom podne obloge povećava učinkovitost sustava podnog grijanja.

Sustav podnog grijanja vode

Podno grijanje vode preporučuje se u sljedećim situacijama:

 • popravak ili podešavanje prostora;
 • linearne dimenzije prostorije omogućuju podu da se podigne na visinu od 15 centimetara;
 • na raspolaganju vlasnika je resurs koji proizvodi toplinu pod određenim uvjetima i jeftiniji je od električne energije. Vidi također: "Kako napraviti topli pod od centralnog grijanja u stanu."

Odabir kotla za sustav podnog grijanja

Prije nego što napravite pod koji se zagrijava vodomvlastitim rukama, vlasnik treba ispravno odabrati glavne elemente ovog sustava. Prvi korak je odabir kotla za grijanje. Najbolje je koristiti plinski kondenzacijski kotao koji radi na sustavu s dvostrukim izgaranjem uz obradu ne samo goriva (plina), već i proizvoda njegovog izgaranja.

Prednosti takvog sustava:

 • 10–12-postotno povećanje produktivnosti;
 • "povratna" temperatura u takvom kotlu je niža nego u drugima, što pojednostavljuje proces dobivanja potrebne temperature za podove radi zagrijavanja prostorije.


Ako je plin nedostupan vlasniku, a koristi se kruto gorivo, tada se svi kotlovi mogu koristiti za plinske generatore i jedinice s gornjom metodom izgaranja. Stručnjaci preporučuju da prije izrade poda s vodom zagrijavate kotao s posebnim spremnikom pod vodom. Ovaj element je spojen na sam kotao i sustav grijanja.

Slični građevinski radovi su sljedeći:

 • koristeći toplinsku energiju sagorijevanja goriva s maksimalnim učinkom, kotao troši svoj dio na zagrijavanje nositelja topline u spojenom spremniku;
 • nakon što gorivo izgori u krugu grijanja, toplinska energija koja se prethodno nakupila u spremniku počinje teći.

Odabir cjevovoda za podno grijanje poda

Govoreći o tome kako napraviti podno grijanje vodom, a da ne spominjemo izborcijevi za krug grijanja.

Vrlo su popularne dvije glavne opcije:

 1. Polietilenske cijeviimaju visoku elastičnost i čvrstoću, a omogućuju i višu temperaturu nositelja topline.
 2. Polimerne cijevis metalnim slojem imaju povećanu vlačnu čvrstoću zbog prisutnosti aluminijskog sloja smještenog između slojeva polimera.


Prilikom odabira, potrebno je temeljiti se na vlastitim preferencijama, ali i ne zaboraviti nijanse:

 • metalno-polimerne cijevi ne dopuštaju im da se savijaju pod oštrim kutovima, jer se aluminijska cijev može slomiti ako je opterećenje na njega prekomjerno;
 • Kod ugradnje kontura metal-plastičnih cijevi, preporučuje se uporaba kompresijskih kompresijskih zamjena. Potonji imaju visok rizik od curenja s čestim grijanjem i hlađenjem.

Svi spojevi moraju biti iznad spojnice, tako da se mogu popraviti, a samo su dijelovi kruga grijanja smješteni ispod podnožja.

Spajanje sustava na kotao

Za razliku od električnog podnog grijanja, povezivanje podnog grijanja je mnogo teže. Budući da je temperatura nositelja topline zagrijana u kotlu uvijek viša od temperaturne granice cijevi u krugu grijanja, potrebno je napraviti složeni sanitarni čvorniza radnji ").

Obično se za tu svrhu stvaraju dva odvojena kruga grijanja:

 • kombinira se kotao s spremnikom topline;
 • drugi sadrži cijevi položene u podne ploče.

Postoji mnogo načina za stvaranje spoja, ali članak će se usredotočiti na dvije glavne vrste: s plinom i kotlom na kruto gorivo s dodatnim kapacitetom za akumuliranje grijane rashladne tekućine. Vidi također: "Kako mikser za zagrijani pod i za što služi?"

Kada vlastitim rukama ugradite pod koji se zagrijava vodom, kontinuirano kretanje rashladnog sredstva u takvom sustavu osigurano je pomoću cirkulacijske pumpe. Ako su staze protoka rashladnog sredstva u glavnom sustavu grijanja u kući zatvorene, tekućina prelazi u podno grijanje kroz obilaznicu instaliranu kada je ovaj krug spojen.

3-putni ventil je također instaliran kako bi se miješala toplija rashladna tekućina s glavnim protokom tekućine, a višak volumena rashladne tekućine vraća se u kotao. Takav element radi prema sustavu "ili-ili": otvara se protok rashladnog sredstva, ali i ograničava protok tekućine iz povratnog cjevovoda.


Najpogodniji su ventili s termostatskom mlaznicom, dizajnirani za održavanje konstantne temperature rashladnog sredstva. Postoje moderne modificirane opcije kada umjestomlaznica koristi uvučeni senzor (također pročitajte: "Kako napraviti topli pod u kupaonici vlastitim rukama").

Njegov rad je usmjeren na održavanje stalnog temperaturnog estriha. Ako se kruto gorivo koristi kao resurs za stvaranje potrebne toplinske energije, bit će potrebno komplicirati instalacijske radove i odvojiti konturu grijanog poda.

Ponovo, na fotografiji se može pokazati sličan sustav samo za procjenu tehničke komponente i sanitarnih vještina zaposlenika, ali će estetika prostorije biti značajno umanjena zbog obilja cijevi i drugih elemenata sustava za grijanje vode.


Ukupno

U članku se detaljno opisuju dvije glavne vrste toploga poda, koje su radikalno suprotstavljene i samo će vlasnik moći, na temelju predstavljenih kriterija, odabrati opciju koja je prikladnija za njegovu kuću. Sve poteškoće instalacije mogu se dodijeliti profesionalcima koji će obavljati posao brzo i učinkovito, kao i pružiti jamstvo s mogućnošću servisiranja.