Kako položiti linoleum ispravno - jednostavne i jasne upute

Linoleum je jedan od najsvestranijih podova, jer se može postaviti u bilo koju vrstu prostorije, na primjer, jednostavan linoleum je pogodan za stambene prostore, a komercijalni se može koristiti za završavanje poda s velikim križem, jer ima povećanu snagu.


Također vrijedi napomenuti je raznolikost linoleum dizajn: možete odabrati boju i uzorak apsolutno za bilo koji interijer. Još jedna važna prednost nad drugim podnim oblogama je kombinacija cijene, kvalitete i trajnosti linoleuma. Nakon čitanja ovog članka, možete jednostavno odabrati kvalitetan materijal, kao i naučiti kako pravilno postaviti linoleum.

Priprema

Prije nastavka na izbor i podstava od linoleum, potrebno je napraviti sve pripremne radove, kao i pripremiti potrebne alate.

Popis potrebnih alata i materijala izgleda ovako:

 • Nož za rezanje linoleuma;
 • Dvostrana traka;
 • škare za rezanje viskija;
 • Glina;
 • Valjak za nanošenje ljepila na podnu površinu.


Kako biste pravilno pokrili sobu, morate pažljivo izračunati područjeprekrio pod. To se može učiniti pomoću konvencionalne mjerne trake, umnožavanjem duljine po širini prostorije, međutim, ako imate mjerilo laserske trake, to će uvelike olakšati proces mjerenja.

Govoreći o tome kako ispravno polagati linoleum, vrijedno je napomenuti da roli koje kupujete trebaju imati veću ukupnu površinu od poda, jer možete napraviti pogrešku, a također morate napraviti doplatke.

Izbor linoleuma

Odlučivši se za veličinu, vrijedi razgovarati o izboru materijala. U trgovini podnih obloga naći ćete široku paletu različitih vrsta linoleuma. Izbor se temelji na budućim uvjetima korištenja, na primjer, debeli, otporni na vlagu linoleum s zaštitnim premazom bolje odgovara kuhinji.

Ako govorimo o tome kako položiti linoleum u više detalja, onda je vrijedno govoriti o svojoj zaštiti. Gore spomenuti zaštitni sloj sprječava stvaranje dubokih ogrebotina na samom linoleumu, uzimajući "udarac" u sebe, i dodatno štiti linoleum od mrlja, vlage i otapala koja su posebno opasna za linoleum.


Zaštitni sloj nije predviđen za svaku vrstu linoleuma, tako da je bolje da ga primijenite sami, osim toga, čak se i tvornička zaštita preporučuje da se povremeno ažurira posebnim sredstvima, na primjer mastiksom ili lakom za linoleum.

Stele linoleum u stanu, odaberite linoleum debljine 3 mm; za javne prostore s velikim opterećenjimapodnice se preporučuje poseban komercijalni linoleum, koji je skuplji, ali ima visoku čvrstoću i zaštitu.

Nacrtni podovi za linoleum

Moderni linoleum je često napravljen s posebnom bazom, tako da ne treba poseban supstrat. Linoleum se može postaviti na beton ili drvo pomoću ljepila i obostrane trake. Prije nego što stavite linoleum na linoleum, dobro razmislite o svojoj odluci, jer može značajno smanjiti krutost i čvrstoću materijala.


Ako linoleum koji ste odabrali nema podlogu, tada je potrebno postaviti podlogu ispod nje. Služi za dodatnu toplinsku i zvučnu izolaciju, a također čini i linoleum „mekšim“. Podloge mogu biti od jute, lana i pluta.

Stele linoleum uradi sam

Ako ne znate kako postaviti linoleum u stanu, onda možete sigurno slijediti upute:

 1. Pripremite temelj. Ako je šperploča, onda je potrebno za kit kapa vijaka i zglobova. Na betonskoj podlozi potrebno je ukloniti sve oštre nepravilnosti i temeljito usisati (više: "Kako pripremiti pod za linoleum - pripremiti podloge iz različitih materijala");
 2. Uvjerite se da je pod potpuno suh i da na njegovoj površini nema masti, ulja ili boje;
 3. Ako odlučite koristiti košuljicu, nastavite s instalacijom. Izrežite role na komade i položite ih po podu. Izravnajte podlogu dobrovaljak, inače površina poda postaje neujednačena.
 4. Pripremite materijal. Preporučuje se polaganje linoleuma sa zida, gdje je pod najmanje ispunjen namještajem. Zatim morate pažljivo razmisliti o tome kako smanjiti linoleum. Prije svega, zapamtite da morate napraviti preklapanje na zidovima, pa pri izračunu veličine povećajte duljinu sobe potrebnim brojevima.
 5. Ako ne znate kako postaviti linoleum iz nekoliko listova, zadržati sliku, upotrijebite sljedeći savjet. Nakon pričvršćivanja prvog sloja na podlogu počnite polagati preklapanje drugog dijela (oko 10 cm). Podesite drugi komad tako da se uzorak donjeg i gornjeg sloja linoleuma podudara, nakon čega točno prekinete crtu između njih. Tako ćete spoj učiniti što je moguće neupadljivijim, što će dati integritet uzorku Vašeg poda (više: "Kako pristati linoleum sa svojim rukama").
 6. Zatim nastavite s popravljanjem dodataka. Da biste pravilno izrezali linoleum na spoju zida i poda, pritisnite ga lopaticom do ugla, a zatim je izrežite nožem. To će smanjiti udaljenost između linoleuma i zida. Preporučljivo je napraviti malu udaljenost od zida (2 mm), koja će nestati kada izravnate valjkasti linoleum.
 7. Preporuča se uzeti jedan dan za skupljanje linoleuma, ali dodatni sati očito neće boljeti. Kada je potrebno vrijeme prošlo, možete početi instalirati ploču.


Primjer pravilno postavljenog linoleuma možete vidjeti na fotografiji.

Linoleum zatvarači za ljepilo ililjepljiva traka

Ako površina pokrivenog prostora prelazi 20 četvornih metara, preporučuje se dodatno koristiti ljepilo ili traku za pričvršćivanje linoleuma.

Kako širiti linoleum pomoću ljepila:

 1. Izrežite materijal i raširite ga po podu;
 2. Odrežite polovicu linoleuma i stavite ga na drugi dio;
 3. Nanesite ljepilo valjkom na površinu poda i ostavite da se osuši nakon odmora 20 minuta;
 4. Razmažite savijenu polovicu linoleuma i pažljivo je poravnajte s valjkom;
 5. Ponovite postupak s drugom polovicom.


Kako sami polagati linoleum, koristeći scotch:

 1. Prvo morate urediti mrežu viskija po cijeloj podnoj površini. Svaka strana jedne ćelije ne smije biti veća od 30 cm;
 2. Kada zalijepite traku na pod, raširite linoleum preko poda;
 3. Kao iu prethodnoj metodi, savijte prvu polovicu materijala, nakon čega uklonite zaštitnu foliju s ljepljive trake i nježno zalijepite linoleum;
 4. Ponovite slijed s drugom polovicom.

Linoleum na iverici i iverici

Iverica i šperploča su najpopularniji drveni temelji za bilo koju podnu oblogu, pa biste trebali posebno reći o tome kako postaviti linoleum u prostoriji na drvetu (čitajte također: "Šperploča ispod linoleuma kao osnova za drveni i betonski pod").

Prije svega, morate odabrati i obraditi materijal. Odaberite vlažnu, ali ekološki prihvatljivu ivericu. Osim toga, možete rukovatilistovi antiseptički, štiti od truleži i plijesni (pročitajte također: "Kako staviti linoleum na šperploča ispravno - faze rada performanse").


Moguće je pričvrstiti listove šperploče pomoću samoreznih vijaka koji se temeljito uvijaju u šperploču tako da kapice ne oštećuju linoleum. Sparite fuge i kape kitom i ostavite ih da se osuše (za više informacija: "Polaganje iverice pod linoleum je instrukcija"). Smrvite površinu drvene ploče, uklonite sve nepravilnosti, usisajte. Sada nastavite s pričvršćivanjem linoleuma, jer već znate kako postaviti linoleum u stanu.