Kako staviti linoleum na šperploča ispravno - faze rada

Linoleum se smatra najjeftinijim podom, pa se najčešće bira za popravke u kućama koje je izgradio Hruščov. U osnovi, podovi takvih stanova bili su drveni, što znači da se prije polaganja podne obloge moraju izravnati.

Ispod će se detaljno opisati kako pravilno položiti linoleum na šperploču vlastitim rukama.


Pripremna faza

Zbog činjenice da su stare daske, u pravilu, u vrlo lošem stanju, imaju pukotine, škripe ili idu gore-dolje, nužno je postaviti novu podlogu na daske prije polaganja linoleuma na šperploču. Zahvaljujući tome vi ćete se godinama osloboditi škripanja za 90%. Ako se to ne učini, linoleum će u kratkom vremenu postati valovit i odražavati na sebi cijeli neravni reljef starog poda.

Prije nego što stavite linoleum na šperploču, prvi korak je pronaći mjesto svih zaostataka ispod ploča. To se može postići podizanjem jedne ploče ili jednostavnim pretraživanjem kroz utor za zid. Da biste to učinili, uklonite zidni postolje.


Nakon toga sve daske treba pričvrstiti za zaostatke kako bi ih u potpunosti popravili. Za to se uklapaju dugi vijci. Važno je da vijci nisu kratki, a istovremeno ne predugibetonski podovi. Stoga, prije tog procesa treba odrediti udaljenost, u pravilu, to je oko 10 cm.

Ako se između dasaka već duže vrijeme formiraju velike pukotine, u njih se moraju zakucati klinovi napravljeni od drveta i zalijepiti kako bi se u budućnosti isključili mogući škripci. U nekim slučajevima, tehnologija polaganja linoleuma na šperploču podrazumijeva dodatno pričvršćivanje zaostajanja za betonsku podlogu.

Ako vjetar puše s uličnog zida blizu poda, često se radi o kućama na ploči, morat ćete puhati ove praznine.

Izbor materijala za izravnavanje

Trenutno se na tržištu mogu naći sljedeći alternativni materijali za izravnavanje podova:

  • OSB ploče- su komprimirane drvne sječke male veličine, lijepljene raznim smolama, umjetnim voskom i bornom kiselinom. U Rusiji, oni su obično izrađeni od Aspena. U početku se pretpostavljalo da će OSB ploče biti jeftina alternativa šperploči, ali s vremenom je i šperploča pala u cijeni.
  • iverica- za proizvodnju rabljenih sitnih strugotina s vrućim prešanjem. Ovaj materijal ne treba koristiti u kući za izravnavanje poda, jer spojne komponente u pločama emitiraju formaldehide koji su štetni po zdravlje.
  • Vlaknaste pločesu fleksibilne ploče od vlaknatica. Neodgovarajući materijal za uklanjanje nepravilnosti na podu zbog svoje fleksibilnosti, pa ga pokušavaju koristiti samo iz razloga.Njegova ekološka prihvatljivost može se pripisati pozitivnim svojstvima materijala zbog nepostojanja veznih komponenti u njemu (čitaj: "Vlaknaste ploče za pod - vrste i redoslijed ugradnje").
  • DSPje kompozitni građevinski materijal koji se koristi u proizvodnji sitnog drvenog iverja, portlandskog cementa i posebnih kemijskih dodataka kako bi se smanjili negativni učinci drva na cement. Vrlo izdržljiv i istodobno težak materijal, ali zbog svoje krhkosti, poželjno ga je položiti samo na više ili manje ravnu podlogu, inače se list može slomiti.


Međutim, šperploča od breze se najčešće koristi za ispravljanje nepravilnosti na podu. Izrađuje se lijepljenjem nekoliko tankih slojeva furnira. Takav materijal je stekao popularnost zbog svoje niske cijene i dobre ekološke prihvatljivosti (čitaj: "Šperploča ispod linoleuma kao osnova za drveni i betonski pod").

Minimalna debljina lima treba biti od 6 mm, ali je bolje ne spremati i uzeti 10 mm. Cijena jednog lista počinje od 240 rubalja za 1,5 x 1,5 m i ovisi o stupnju i debljini.

Koraci za izravnavanje poda

Prije polaganja linoleuma na šperploču potrebno je ukloniti što više nepravilnosti na podu. Izbočine se mogu otkloniti pomoću blanjalice, a značajna udubljenja mogu se prekriti kitom na drvu. Šperploča se dobro savija, pa nakon zavrtanja ona poprima oblik podne površine sa svim nedostacima.

Slijedi sljedećetemeljito očistite pod, odlučite se za mjesto plahte i položite šperploču nekoliko dana tako da traje.


Za ugradnju ploča od šperploče bit će potrebni mali samorezni vijci, duljine 3-4 cm, moraju se pričvrstiti na svakih 15 cm. staviti šperploča na podu - pravila polaganja ”).

Razmak od 1 cm treba ostaviti u blizini zida tako da ubuduće, u slučaju promjene mikroklime u prostoriji, nakon što se napravi podna obloga od šperploče, počnu stvarati mjehurići i vanjski škripci. Nije potrebno raditi između listova praznine.

Preporučljivo je postaviti dodatni sloj šperploče s pomakom ako drvena površina ima velike nepravilnosti ili visinske razlike.

Sve samonarezne poklopce treba pričvrstiti dublje od rumenila, tako da se mogu zalijepiti zajedno s ostatkom utora.

Redoslijed polaganja linoleuma

Prije polaganja linoleuma na šperploču, treba ga ostaviti u sobi nekoliko dana. Da biste to učinili, trebalo bi je proširiti tako da bude što je moguće bliže u kontaktu s jednim od uglova prostorije. Ako postoji višak duljine bilo rubova, u ovoj fazi to je normalno, kasnije sve višak može se odrezati (za više informacija: "Kako staviti linoleum - pravila za polaganje").

Nakon toga ostatak uglova treba rezati ispodveličine sobe. Da biste to učinili, savijte lim i stavite oznake na stražnju površinu linoleuma.


Postavljanje oznaka, korak po korak, podrezivanje linoleuma, gdje je to potrebno. Obične škare su pogodne za podrezivanje. Možete upotrijebiti spremnu oznaku na strani, neki proizvođači to primjenjuju, a ponekad i puno pomaže. Ali korisno je samo ako su zidovi glatki i paralelni su s linijama, inače možete uništiti cijelu rolu linoleuma.

Izrežite linoleum treba biti pažljivo, po mogućnosti u malim komadima, u fazama. Ako se u mjestima polaganja nalaze cijevi, najprije se napravi rez od ruba lima do početka cijevi, a zatim se izreže krug potrebnog promjera.

Lijepljenje

Da biste razumjeli kako pravilno postaviti linoleum na šperploči, morate znati da ako je soba velika, morat ćete kombinirati crtež od dvije role. Trebat će ljepilo i hladno ili vruće zavarivanje za spoj. Sve je mnogo jednostavnije, ako je soba mala, onda samo trebate zalijepiti linoleum za šperploču i popraviti ga na zidove s postoljem (za više informacija: "Kako lijepiti linoleum za šperploču i kako to učiniti").

Ljepilo za pokrivanje poda od spoja linoleuma, zatim stavite linoleum i zagladite ga lopaticom ili posebnim valjkom sve dok svi mjehurići zraka ne budu iz linoleuma.


Nakon toga možete zalijepiti preostalu površinu poda pod drugi komad linoleuma, nakon čega se može položiti s blagim preklapanjem naprethodni komad.

Kako bi šav učinio ravnomjernim, potrebno je rezati dva sloja linoleuma duž ravnala na sredini preklopa. Otpad se uklanja, a zglob se dodatno lijepi i preša.

Zatim se preko cijele dužine pričvršćuje ljepljiva traka za zaštitu dizajna i premaza od učinaka hladnog zavarivanja. Njegov poseban sastav nakon udarca polimera ga omekšava, zbog čega dolazi do lijepljenja šavova.

Poželjno je hladno zavarivanje zbog činjenice da ne morate dodatno koristiti poseban alat. Bolje je kad je cijev opremljena s iglom.

Izrežite ljepljivu traku na spoju i napunite je duž cijele duljine mješavinom hladnog zavarivanja. Nakon nekog vremena, šav će se osušiti, a dva lista linoleuma će postati jedan.

Završna faza procesa, kako pravilno staviti linoleum na šperploča s vlastitim rukama, bit će ugradnja zidnog postolja, dekorativni slojevi na cijevima i prah u blizini okvira vrata.

Zaključak

Gornje preporuke pomoći će otkloniti moguće sumnje o tome može li se linoleum staviti na šperploču, predložiti kako je najbolje položiti i što vam je potrebno za to. Kao rezultat toga, u samo nekoliko dana, polako, nakon što je proveo 2-3 tisuće rubalja, imat ćete stan poda, koji će zadovoljiti za dugo vremena sa svojim praktičnost i bešumnost.