Kako položiti podne pločice

Postoje dva osnovna pristupa postavljanju pločica na betonskom podu. Oba pristupa ne ovise o vrsti: keramika, kamen, prirodno, prirodno ili umjetno porijeklo. Moguće ih je uvjetno odrediti: na prethodno pripremljenoj površini i na neuglednoj površini. Uglavnom se koristi prva metoda, ali druga (više arhaična) ima svoje prednosti.

Opći problemi

Skup potrebnih alata, inventara i načina ugradnje ovisi o odabranom materijalu i dizajnu. Obične keramičke pločice, pa čak i podovi bez pločica, zahtijevat će minimum alata i vještina.

Minimalni skup alata:

Ručni rezač pločica (u nekim slučajevima može se izostaviti čak i rezanje stakla);

 • nazubljena lopatica (u koracima od 10 mm);
 • lopatica za nanošenje morta za pločice;
 • lopaticom lopatice;
 • Vladar (bolje od metala);
 • Oznaka konstrukcije odgovarajuće boje. Olovkom ili oštrim predmetom označite pločicu na posebno sjajnoj pločici;
 • Konstrukcijska razina (ravna palica);
 • Izbušite s mlaznicom za miješanje otopine (kada koristite suhe mješavine). Ručno miješanje značajno smanjuje kvalitetu smjese, što u konačnici utječe na zidanje (kvaliteta, praktičnost, brzina);
 • Žlica za mješavine suhih pločica.

Ako položite pločice na pod vlastitim rukama za sebe, tada razina zgrade možda neće biti potrebna. Svaka čvrsta ravna površina dovoljna je za poravnanje s visinom. Razina je potrebna ako se zahtijeva poštivanje građevinskih propisa, SP.

Za polaganje pločica na ljepilo ili cementnu podlogu postoje dva normativna dokumenta SNiP 3.04.01.87 i SP 29.13330.2011 (u daljnjem tekstu normativni propisi postoje napomene na ta dva dokumenta).

Važno! Oba dokumenta su savjetodavne prirode i nisu obvezujuća. Potrebni su tehnički uvjeti koje je kupac propisao u ugovoru. Ozbiljni kupci imaju pravilo umetanja fusnote u ugovoru u gore navedenu regulatornu dokumentaciju.

​​

Prema pravilima:

 • Tolerancija na razini poda - 0,2% duljine prostorije, ali ne više od 50 mm. Dodatni zahtjev je minimalni kontrolirani ravan dio od 2 metra (nagib ne veći od 4 mm);
 • zaostajanje između susjednih elemenata ne veće od 1 mm;
 • Mjehurići, valovi, trnci nisu dopušteni.

Dodatni alat:

 • električni rezač pločica (u slučaju debelih pločica, kamenih pločica, itd.);
 • ili kutna brusilica (bugarski) s kotačem za rezanje preko kamena;
 • Kruna na kamenu (odgovarajuće veličine) ili balerina (univerzalna za različite rupe). Ako želite napraviti okrugle rupe u pločicama;
 • Drška, brusna ploča ili slično. Ako je potrebno, brušenje oštrih kutova i rubova nastalih nakon rezanja /razbijanja;
 • Passatizhi, štipaljke. Složene konture ponekad se lakše razbijaju na male komadiće, a zatim poliraju rubovi.

  Prošireni skup.

Zaštitna oprema:

 • Sigurnosne naočale ili štitnik za lice (potrebno kod korištenja električnih rezača, brusilica, krunica);
 • Rukavice ili rukavice.

Priprema baze

Prije polaganja pločica potrebno je pripremiti podlogu.

Važno! Kvaliteta pripreme površine ovisi o polovici svih radova. Dio posla se obavlja bez obzira na to kako je pločica naknadno položena. Dva zahtjeva su kritična za betonske podove (uz pretpostavku da ne postoje specifični faktori: agresivni mediji, seizmologija itd.): Kvaliteta površine i hidroizolacijska svojstva.

Kvaliteta površine

Glatkoću površine možete provjeriti pričvršćivanjem ravne tračnice.

 1. Čvrstoća podloge mora premašivati ​​čvrstoću upotrijebljenog morta za zidanje (ljepilo ili mort). To je potrebno uzeti u obzir pri pripremi otopine za estrih. Ako postoji sumnja u čvrstoću površine, preporuča se ponovno povezivanje.
 2. Razlog nijemoraju imati vidljive značajne nedostatke (čips, pukotine, itd.). Usklađivanje će biti razmotreno u nastavku.
 3. Prije polaganja, temelj mora biti premazan. Primer obavlja nekoliko zadataka. Smanjuje apsorpciju vlage, povećava adheziju (adheziju), eliminira sloj prašine.
Članak u temi:Priprema poda pod pločicom .

Hidroizolacija

Dodatna hidroizolacija može se izvesti mastiksom, impregnacijom ili materijalima za valjanje.

Preporučuje se provesti u prostorijama opasnim od vlage. Nije važno je li izvor vlage unutarnji (kupaonica, kupaonica) ili vanjski (podzemna voda).

Važno! Ovdje ne govorimo o glavnoj hidroizolaciji, već o dodatnoj. Ni na koji način ne može biti alternativa hidroizolaciji za zdjelu bazena ili od zasićene podzemne vode.

Dodatna hidroizolacija služi za sprječavanje manjih curenja. Postoje preporuke koje će štititi, primjerice, od poplava. To je pogrešno. Ova hidroizolacija nije namijenjena zadržavanju velikih količina vode. Iako je u mnogim slučajevima taj učinak postignut.

Pred-spojevi zidova i podova zabrtvljeni su s bilo kojom hidroizolacijskom brtvom. Zaštitni sloj se preporuča da stane na zid do 200 mm. visina.

Ne postoji posebna razlika u materijalu zaštitnog sloja dodatne hidroizolacije. To mogu biti bitumen-polimerni mastiks, impregnacija ili vlažni materijali.

Savjet! Počnite polagati pločicepreporuča se staviti na pod tek nakon potpunog sušenja /stvrdnjavanja pripremljene površine u skladu s uputama proizvođača za korištene materijale.

Priprema pločica

Postoje neke značajke pripreme pločica koje pojednostavljuju rad i omogućuju brzo polaganje proizvoda. Brzina polaganja je važna jer je rok trajanja pripremljene otopine ograničen. Čak i uz preporučeno vrijeme, poželjno je brže koristiti rješenje - povećavajući ujednačenost primjene, postavljanje.

Iako su zahtjevi za pločice određeni međuresornim standardima (npr. GOST 6787-2001), imaju toleranciju veličine. Osim toga, možete koristiti nestandardne proizvode, kao i mozaički pristup (s različitim materijalima ili slomljenim, razbijenim proizvodom na komade).

Savjet! Prije stavljanja elementa na otopinu na suhu se polažu već pripremljeni elementi za polaganje. Uz marginu približne količine otopine koja će biti pripremljena za uporabu.

Pločice za rezanje /razbijanje

Ovisno o materijalu, kvaliteti pločica, mjestu rezanja itd. Visoko kvalitetne pločice se lome (ne na rubovima) duž linije napravljene konvencionalnim rezačem stakla nakon laganog udarca u jednakom kutu (metal, drvena letva, iverica) sa stražnje strane na liniji rezanja. Ali ova se metoda u potpunosti odnosi na zanatstvo.

Glavni načini za dobivanje dijelova željene konfiguracije:

 • Električni rezač pločica;
 • mlinac. možeizrežite komad gotovo bilo kojeg oblika;
 • Ručni rezač pločica;

Savjet! Mnogim modelima ručnih rezača pločica nedostaje kruta struktura. Prilikom razbijanja standardne pete stvara se neravnomjeran tlak i pločica se može razbiti na kaotičan način. Preporuča se provjeriti rezač pločica na dijelove koji nisu žao. Ako se ne probije utor - ručno se razbije. U ovom se ručnom rezaču pločica koristi u dva načina. Kvalitetna, ne debela crijep, dobar rezač - jedan utor. Loša kvaliteta, debljina pločica, istrošeni rezni element - nekoliko prolaza, ponekad se pločica sama razbije nakon nekoliko rezova.

 • Na rez napravljen na bilo koji način (rezač stakla, rezač pločica) s oštrim udarcem u oštar kut sa stražnje strane, drži pločicu na suprotnim stranama reza s dvije ruke (samo ako rez nije blizu rubova);
 • Pričvrstite između dvije ravne šipke uzduž crte reza (rez mora prvo biti nanesen na bilo koji način) i oštrim udarcem dlana odlomite višak;
 • Prekidanje ruba. Unaprijed napravite rez rukom, a zatim izbijte višak kliješta;

  Isječeni rezovi, rezovi na rubovima pločica su izrezani pomoću kliješta, kliješta ili posebnih alata.

 • Prije izbijanja, primjenjuje se rez. Izbijati u malim komadima.
  Za mozaike, paneli dobivaju komade različitih oblika stavljanjem krutih pločica u vrećicu za krpe i razbijanjem na željenu veličinu laganim udarcem čekića.

Oštri rubovi, slomljeni nakon loma,Preporuča se mljevenje na bilo koji način (na brusilici, datoteci itd.).

Neposredno prije polaganja preporučuje se vlaženje materijala. To će spriječiti brzo sušenje smjese pločica i poboljšati svojstva ljepila. Da biste to učinili, dovoljno je staviti pločice na nekoliko minuta u vodu, ako materijal nije jako upijajući, onda ih možete jednostavno umočiti u vodu.

Članak u temi:Kako i kako izrezati pločicu - pregled glavnih putova .

Rješenja za ploče

Primijeniti nekoliko vrsta: gotova ljepila, gotove suhe mješavine, samostalno pripremljene otopine. Master stavlja na sve vrste, za početnike se preporučuje korištenje gotovih smjesa. Bilo da se radi o tekućem ljepilu ili o suhoj mješavini koja se mora razrijediti vodom, ona ne igra posebnu ulogu. Potrebno je samo odabrati kompatibilnost materijala - betonsku podlogu i pločasti materijal. I dodatne zahtjeve, ako ih ima: mokra soba, visoka temperatura itd.

Upute za ugradnju

Nema razlike gdje početi polagati pločice, ne! Točnije, potrebno je staviti ga na takav način da rezultat bude planski plan.

Preporuča se polaganje s osnovnim elementima sastava.

U tu svrhu na pod se nanosi uzorak i polaganje počinje s glavnim elementima. Sve ostalo se prilagođava njima. Ako je središnji crtež glavni u unutrašnjosti poda - od centra. Ako se radi o prolazu u kupaonici, pogodnije je postaviti cijele elemente na ulazu.- polaganje s ulaza. Ako ne postoji razlika, polaganje iz bilo kojeg udaljenog ugla je jednostavno pogodnije od tamo, neće biti potrebno preskakati položeni materijal.

Uvjeti rada i temperature. Idealna temperatura je od +18 do + 30ºS.

Niska temperatura i visoka vlažnost povećavaju vrijeme stvrdnjavanja otopine pločica. U takvim uvjetima morate podu sušiti dulje bez hodanja, do tjedan dana.

Povećana temperatura, propuštanje dovodi do preranog otvrdnjavanja otopine. Na površini ljepila može se formirati film i pločica se neće zalijepiti ili se neće dobro zalijepiti. Ako nije moguće promijeniti uvjete, preporučuje se smanjiti vrijeme upotrebe pripremljene otopine.

Nanesite otopinu pločica na pod ili pločice ?

Što rješenje ne utječe na opću kvalitetu? U većini slučajeva, prikladnije je primijeniti na podu, s malom veličinom elemenata s izračunom nekoliko odjednom. Zatim uklone višak nazubljenom lopaticom i nježno ga stisnu, postavljaju pločice, provjeravaju površinu ravnom ili letvom.

Na teško dostupnim mjestima, mort se može nanijeti na stražnju stranu pločice. Zatim uklonite višak s nazubljenom lopaticom. Zatim postavite element na mjesto.

Uporaba zidanih križeva uvelike je pojednostavila proces oblikovanja. Na prodaju je veliki izbor križnih veličina. Ali treba imati na umu da elementi imaju toleranciju u geometrijskim dimenzijama. Nije vrijedno togauplašite se ako se pojave male praznine ili ako križ slobodno hoda u praznini. Križeve možete ukloniti sljedeći dan.

Višak morta treba ukloniti odmah nakon polaganja elementa. Inače, nakon skrućivanja, to će biti problematično, osobito spojevi i šavovi. Šavovi se protrljaju nakon što se otopina potpuno smrzne. Žbuka se preporuča napraviti posebnom lopaticom za gletanje, snažno pritiskajući smjesu lopatice. Kvaliteta talog je također važna. Utječe na zaštitu od vlage, stvaranje pukotina, gljivica.

Članak u temi:Kako i kako obrisati šavove na pločici .

Ukratko razmotrimo pristupe postavljanja.

Na unaprijed pripremljenoj površini

Površina je izravnana, tvori ravne plohe na kojima će ležati pločica. Zrakoplovi ne moraju biti horizontalni - općenito mogu biti smješteni u skladu s idejom dizajna pod različitim kutovima i kutovima. Glavna stvar je imati jasne pločice. To osigurava potpuni kontakt s površinom.

Ako su ispod pločica praznine, vjerojatno će s vremenom pasti.

Kada je neravnomjeran, osobito kada se polažu velike stvari (od 500 mm i više), formiraju se šupljine. Čak i pri korištenju špatula s velikim zubima nema jamstva da će se ove šupljine napuniti. U budućnosti, tijekom rada, takva pločica može se oštetiti od padajućeg teškog predmeta ili se odvojiti od hodanja po njemu. Praznina se može odrediti karakteristikomzvuk. Preporučuje se kod otkrivanja šupljina - pomaknite pločicu.

Na neravnoj površini

Ovaj pristup koristi samo neke suhe mješavine. Debljina sloja popločanog morta može doseći nekoliko centimetara. Načelo polaganja je isto, samo je sloj otopine pločica veći. Vanjska površina formirana je polaganjem pločica.

Ova je metoda prikladna za stvaranje neravnih podova. Usuglašavanje na horizontu, stvaranje ravne ravne površine je teško. Za osiguranje kvalitete i pouzdanost je također inferiorna u odnosu na prvu metodu.

Postoji samo jedan način da naučite kako polagati pločice - vježbajte. Svaki je učitelj slušao savjete, ali na kraju sam naučio.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije