Kako napraviti samonivelirajući pod - osnovna načela uređaja

Samonivelirajući podovi dizajnirani su kako bi značajno smanjili troškove rada i vrijeme u procesu izravnavanja i završne obrade podova. Razvio mnoge skladbe, dajući priliku u najkraćem mogućem roku stvoriti snažnu, glatku i monolitnu bešavnu podlogu. Tehnologiji lijevanja možete dodati brojne operativne značajke, prema kojima čak i domaći majstor koji ne posjeduje posebne građevinske vještine može izgraditi samonivelirajući pod.


Nijanse lijevanja samonivelirajućih podova

Samonivelirajućim podovima, koji se također nazivaju samonivelirajućim smjesama, vrlo često se uključuju takva rješenja:

 • Nove plastične nivelirke, koje čine grubi estrih. Debljina takvog sloja u pravilu je od 1 cm, a vrlo rijetko zbog visokih troškova sloj se može povećati na 30 cm.
 • Obloge za izravnavanje tankim slojem, obično ne veće od 2,5 cm.

Ove smjese, iako su dizajnirane za stvaranje estriha, međutim, ne posjeduju samonivelirajuća svojstva.

Masivni podovi nisu samo takozvani samo-iscjeljivanje. Još ihzovete tekući linoleum. Samonivelirajući podovi mogu se koristiti za izravnavanje podloga s velikim oštećenjima, međutim, ne mogu svatko priuštiti takve smjese zbog njihovih ogromnih troškova. Tekuća kompozicija, koja uključuje plastifikatore, daje svojstva smjese kojima tvori glatku podlogu pod djelovanjem gravitacije. To znači da ne trebate opremati buduće podove svjetionicima i pobijediti razinu.


Neke prednosti samonivelirajućih podova:

 • jednostavnost primjene, izvršenje posla što je prije moguće;
 • higijena, lako održavanje, nedostatak šavova koji uzrokuju umnožavanje bakterijskih kolonija;
 • trajnost, gotovo potpuno odsustvo trošenja, tlačna čvrstoća doseže 30 MPa;
 • mnoga ukrasna rješenja.

Funkcije mješavina u rasutom stanju

Samonivelirajuće smjese su prvenstveno namijenjene za punjenje podloge u obliku podloge. Međutim, nije ih nužno koristiti kao takve. U toj ulozi pod može biti od drva, cementnog estriha, kao i podova od šperploče.

Prema stupnju toplinske vodljivosti, stari materijali za izravnavanje praktički se ne razlikuju od modernih. Stoga, da bi se poboljšala izolacijska svojstva pod takvim glazurama, možete postaviti isti tip izolacije (također pročitajte: "Masa poda ili estriha koji je bolji i koje su razlike"). Takve mješavine same mogu obavljati funkcije izolacije, ako je na pakiranju navedeno odgovarajuće označavanje.


Važno je napomenuti da je sustav grijanja vode, postavljen ispod estriha, sipati izravnavanje spojeva, barem u dva sloja. U tom slučaju, cijevi se moraju napuniti tekućinom na normalnoj sobnoj temperaturi.

Značajke uporabe završnih smjesa

Masovne smjese mogu se primijeniti na gotovo bilo koju podlogu. Međutim, pri kupnji, prije nego što napravite samonivelirajući pod, trebate odabrati pravu mješavinu za punu kompatibilnost s postojećom bazom. Prioritet je još uvijek temelj betona. Budući da se samonivelirajuće smjese najviše koriste za lijevanje slojeva do 5 mm, bolje je ukloniti značajne osnovne defekte.

U početku, tržište je moglo zadovoljiti samo sive nijanse takvih skladbi. Sada izbor home obrtnika, određuje kako napraviti samonivelirajući pod, postoje različite boje. Osim toga, profesionalci mogu stvoriti 3D crteže koji su prekriveni epoksi prozirnim slojem na vrhu.


Što se tiče 3D poda, vrijedi napomenuti da se preporuča unaprijed odrediti količinu polimerne smjese za završni premaz. Zapamtite da njegova debljina određuje optičku dubinu slike, ali ako niste profesionalac, malo je vjerojatno da ćete moći nanositi previše debeli sloj. Valjana opcija za lijevanje bez pomoći stručnjaka je 3 mm prozirni sloj. Ta će debljina zahtijevati uporabu 4 kg smjese na 1 m2područja.

Što kaže sastavnica

Bez obzira na to hoće li se samonivelirajući podovi koristiti kao grubi ili završni premaz, svi imaju isti sastav:

 • vezne komponenteu obliku cementa, gipsa i drugih polimernih komponenti;
 • agregati- u pravilu su to pijesak ili vapnenac s frakcijama od 1,2 mm;
 • modifikatoridodani u smjesu kako bi se postigla dovoljna fluidnost, plastičnost i adhezija.

Uloga veznih elemenata u masovnim smjesama vrši se polimerima koji određuju neke karakteristike. Što su te brojke više, to je skuplja gotova smjesa.

Boje se također dodaju sastavu suhih mješavina kako bi se budućem podu pružila nijansa. Tako se tijekom procesa stvrdnjavanja masovnih smjesa ne stvaraju pukotine, dodaju se mikrovlakna. Kao rezultat, sastav se stvrdnjava ravnomjernije i postaje jači.


Odlučujući element koji utječe na izbor određene mješavine je njegova osnova. Majstori koji su još uvijek odlučili kako pravilno napraviti samonivelirajuće podove, trebali bi detaljnije razumjeti ovo pitanje.

Možete odabrati sljedeće baze za skupne smjese:

 • na bazi cementa- idealno za lijevanje u kuhinjama, kupaonicama i drugim prostorijama gdje je često potrebno mokro čišćenje ili u prostorijama s visokom vlagom;
 • gipsana baza- takve su mješavine pogodne za izravnavanje podovau suhim prostorijama.

Za uređenje sustava toplih podova trebat će vam samonivelirajuća smjesa s povećanim elastičnim svojstvima. Ako želite obaviti posao u kratkom vremenu, možete obratiti pozornost na brzo sušenje različitih proizvoda. Postoje i mješavine s posebnom čvrstoćom koje se mogu koristiti na mjestima gdje nije proveden nikakav rad na jačanju podloge.

Metode za izradu podova punila

Koji će materijal biti odabran za podove obično ovisi o debljini odabranog sloja, o stanju podloge i njezinom materijalu.

Postoje tri vrste ispuna:

 • Tanak završni sloj koji ne prelazi 0,5 cm . Da bi se poboljšalo prianjanje, podloga je prekrivena slojem temeljnog premaza, nakon čega je samonivelirajuća smjesa čvrsto povezana s postoljem. Brušenje s velikim abrazivom koristi se kao dodatna mjera za poboljšanje prianjanja na betonski pod prije prajmera. Vidi također: "Samonivelirajući pod na samonivelirajućem podu - je li moguće napraviti slojeve na ovaj način i zašto."
 • Ugradnja samonivelirajućeg poda na sloj nauljenog papira koji se preklapa . U ovom slučaju estrih u pravilu ima debljinu od 1-2 cm, a površina je impregnirana vodoodbojnom smjesom. Rezultat toga je da dno punila nije u kontaktu s podlogom za izvlačenje. Zbog toga vibracije dna daske neće dovesti do uništenja gotovog estriha, au slučaju cementnog estriha neće apsorbirati svevlage iz samonivelirajućih podova, čime se provocira pojava sudopera i drugih nedostataka u strukturi veznog elementa za punjenje. 3D podovi stvaraju se prema ovom principu, s tom razlikom što banner s slikom djeluje kao srednji sloj.
 • Izvođenje plivajućih samonivelirajućih podova . Ova vrsta estriha može biti potrebna u slučaju naknadne ugradnje laminata, linoleuma, parketa, odnosno takvih podova koji mogu promijeniti svoj oblik zbog promjena u mikroklimi u prostoriji. U ovom slučaju, ovaj tip samonivelirajućih podova je također važan zbog mogućnosti ulijevanja sloja od 2,5 cm ili više. Polietilen se koristi kao srednji sloj, ili valjana izolacija od vlage ili pergament, koji se polaže u trake s preklapanjem od 8-10 cm, a na zidovima treba predvidjeti preklapanje od 10-15 cm.


Navedene su samo osnovne metode uređaja samonivelirajućih podova, koji se u datoj situaciji moraju poboljšati. Zapravo, postoji mnogo više takvih metoda. Vidi također: "Od čega se radi pod za auto servis."

Kako sipati samonivelirajuće podove

U prostoriji u kojoj će se izlijevati samonivelirajući malter, u vrijeme lijevanja ne smije biti nikakvih propuha, tj. Sve treba zatvoriti. Rastvor mora sam izgubiti vlagu tijekom skrućivanja. U tom slučaju, temperatura u prostoriji treba biti veća od 5oC pri relativnoj vlažnosti od 60%.

Pretpostavimo da već imamo grubu podlogu u obliku cementnog estriha, pločice ili drvenog poda.

Nadalje, potrebno je pripremiti dostupnu osnovu:

 • Ako se radi o betonskoj podlozi, potrebno je na njoj pronaći sve pukotine, povećati ih na centimetarsku širinu i zapečatiti ih cementnim mortom ili mješavinom koja bi trebala biti ispunjena završnim slojem. Sve značajne izbočine, kao i nepouzdani dijelovi vezice moraju se ukloniti. Nastali žljebovi su također ispunjeni otopinom. Rezultat bi trebao biti ravna baza.
 • Ako izravnate podne pločice, provjerite čvrstoću prianjanja na podnožje. Pločice koje se ne drže dobro treba ukloniti, a nastale šupljine i šavovi napuniti će se žbukom.
 • U drvenom podu morat ćete zamijeniti sve sumnjive daske, zategnuti spojne elemente i ispuniti sve pukotine pjenom ili napuniti piljevinom zajedno s ljepilom za drvo.


Ako su negdje na podu pronađene masne mrlje, uljana boja ili ostaci deterdženta, oni se mogu ukloniti otapalima. Nakon toga preostalu prljavštinu i prašinu treba ukloniti vlažnom krpom i zatim usisati.

Na temelju toga koji je tip lijevanja odabran, premaz za sabijanje je premazan ili složen s vodonepropusnim slojem. Ako namjeravate stvoriti plutajući pod, tada je oko oboda pričvršćena prigušna traka.

Detaljne upute za lijevanje poda

Priprema otopine trebastrogo u skladu s uputama proizvođača. Odstupanja od takvih preporuka, u pravilu, dovode do pogoršanja tehnoloških svojstava i performansi (vidi također: "Napunite pod betonskom podlogom - upute").

Treba napomenuti da se vrijeme skrućivanja uglavnom događa unutar 35-40 minuta nakon pripreme. Za svaku mješavinu takvi se pokazatelji mogu donekle razlikovati, a točne podatke navodi proizvođač na pakiranju.

Zbog činjenice da se samonivelirajući estrih vrlo brzo stvrdnjava, nije nužno pokušati izvršiti korak punjenja bez pomoćnika. Bolje ako vam dvije osobe pomognu. Jedan radnik priprema otopinu, drugi proizvodi punjenje, a treći raspodjeljuje samorazlivnu smjesu lopaticom ili glačanjem.


Ostaje da izvršite ove korake u strogom redoslijedu:

 • Vrata bi trebala biti blokirana ogradom, komadom suhozida ili drugim profilom. Ista akcija će biti potrebna ako trebate popuniti vrlo veliko područje u jednom trenutku, ili planirate opremiti sobu s kombiniranim podovima (čitajte također: "Kako napuniti pod vlastitim rukama - pravila za lijevanje").
 • Gotova samonivelirajuća smjesa napunite trakama čija širina ne smije prelaziti 0,5 m. Prva traka se lijeva uz zid nasuprot ulazu.
 • Bez prekida, popunjavamo sljedeću traku, raspodjeljujući smjesu lopaticom ili željezom. takavoperacije je potrebno ponavljati sve dok se ne poplavi cijelo traženo područje sobe.
 • Zatim prekrijemo spojnicu polietilenskom folijom i ostavimo je u tom stanju tijekom razdoblja koje preporuča proizvođač smjese, kao dovoljno da se samonivelirajuća smjesa potpuno skrutne.

Ako je potrebno da buduća baza stekne protuklizna svojstva, isprani pijesak se raspršuje po nalijevanoj smjesi ili se ne pokušava što je moguće više osloboditi zraka s površine pomoću valjka za prozračivanje. Šupljine formirane od pucanja mjehurića daju spojnici hrapavost koja će spriječiti klizanje.


Razumjeti kako se izravnavaju podovi, nije tako teško. Glavna stvar je razumjeti malo u građevinarstvu, budite strpljivi, uzeti u obzir sve moguće nijanse i pridržavati se tehnologije i upute za stvaranje estriha. I uz sve to, ne biste trebali odustati od pomoći nekoliko dodatnih ruku.