Zagrijavanje poda u drvenoj kući ispod - kako to učiniti i što koristiti

Najvažniji korak u izgradnji i popravku privatne kuće je izolacija podova, jer se udobnost i udobnost u prostoru stvaraju održavanjem optimalne temperature. U članku razmatramo mogućnost zagrijavanja s polaganjem s dna.


Načini zagrijavanja

Toplinska izolacija podova u privatnoj kući potrebna je u sljedećim situacijama:

 • za podove iznad hladnih podova i podruma;
 • za polaganje u podovima između katova;
 • za obradu podova ispod tavana, ako ih ima.


Kada se pod pod izolira u drvenoj kući ispod, rješavaju se sljedeći problemi:

 • dodatni troškovi za upravljanje sustavom grijanja;
 • smetnje u uvjetima temperature i vlažnosti kod kuće;
 • truljenje materijala u strukturi poda;
 • stvaranje plijesni, plijesni itd.

Kada je kuća izgrađena od nule, preporučuje se da se brine o visokokvalitetnom izolacijskom sloju. U ovom slučaju, sve je mnogo jednostavnije, jer se instalacija provodi sloj po sloj, a vlasnik može unaprijed zamisliti podnu shemu u kući na svakom katu. Naravno, na temelju osobnih preferencija, domaćin može stvoriti takvepodove i podove, koje će s ponosom objaviti na fotografiji na društvenim mrežama i pokazati gostima.

Uzroci i značajke toplinske izolacije odozdo

Kada se podovi u potkrovlju obrađuju, možete instalirati izolaciju odozgo, a podovi učinkovitije obavljaju funkcije zaštite od zagrijavanja prilikom polaganja odozdo.

To je zbog sljedećih razloga:

 • visina prostorije se ne smanjuje na razini prvog kata;
 • izolacija ne smije biti čvrsta i kruta da izdrži mehaničko opterećenje stropa;
 • ne samo da je podna površina zaštićena od smrzavanja, već i cijelog drvenog poda;
 • Točka rosišta pomiče se prema površini poda, zadržavajući unutarnju strukturu od truljenja.


Međutim, prije izoliranja poda u drvenoj kući ispod, vrijedi napomenuti da ovaj proces ima određene nedostatke:

 • izolacija polaganja zahtijeva dodatni postupak za učvršćivanje;
 • postupak instalacije je mnogo složeniji kada je potrebno raditi u niskom podrumu ili podrumu (za više informacija: "Kako napraviti podrumski pod i koji materijali su bolje koristiti");
 • umor brzo prelazi radnike pri radu sa stropom;
 • Tipovi izolacije su ograničeni.

Zahtjevi za upotrijebljene materijale

Bit ove metode polaganja je da ne možete koristiti bilo koju vrstu izolacije.

Važno je da materijali za podnu izolaciju uDrvena kuća ispunila je sljedeće kriterije:

 • masa bi trebala biti niska, jer je veliko opterećenje na preklapanju neprihvatljivo;
 • materijal bi trebao biti prikladan i jednostavan za korištenje;
 • učinkovitost toplinski izoliranog sloja treba biti visoka;
 • struktura bi trebala biti koherentna, stoga je nemoguće koristiti rasute materijale;
 • preporučljivo je odabrati vatrostalni materijal kako bi se poboljšala sigurnost od požara u kući.

Na temelju navedenih kriterija preporučuje se uporaba valjane mineralne vune, pjenaste plastike ili poliuretanske pjene.


Mineralna vuna je predstavljena krutim pločama koje se mogu polagati između podnih greda. U tom slučaju, ploča mora prelaziti udaljenost između greda. Pričvršćivanje se vrši zbog trenja materijala i drvenih greda.

Sličan način polaganja koristi se kod rada s krovnim krovom. Sam materijal je vrlo učinkovit, nezapaljiv, slabo upija vlagu i otporan je na biološke učinke. Nedostatak je da svaki radnik mora biti zaštićen od vlakana materijala, a to će zahtijevati maske i zaštitnu odjeću.

Također, izolacija drvenog poda na dnu privatne kuće može se obaviti pomoću jeftine pjene, koja ima niz drugih karakteristika: izvrsnu toplinsku izolaciju, slabu apsorpciju vlage, jednostavnost ugradnje i nema potrebe za kupovinom skupih alatazaštitna odjeća Vidi također: "Kako napraviti drveni pod u privatnoj kući s vlastitim rukama - upute."


Niska čvrstoća materijala nije nedostatak, ali zapaljivost i slaba otpornost na niske temperature i visoku vlažnost stvarno stvaraju neugodnosti. Popularnost materijala uzrokovana je niskim troškovima, ali bit će potrebno ukloniti njegove nedostatke s troškovima dodatne obrade.

Što se tiče poliuretanske pjene, ona ima sljedeće prednosti: jednostavnost ugradnje, pouzdano pričvršćivanje s ispunom svih površinskih oštećenja i teško dostupnih mjesta, učinkovitu toplinsku izolaciju i zaštitu od djelovanja različitih bioloških čimbenika.

Polimerni materijali, naravno, koštaju više, ali njihova kvaliteta također postavlja manje pitanja, što dovodi do povećanja njihove popularnosti među vlasnicima kuća. Nedostatak ovog materijala je njegova zapaljivost, poput mnogih polimera, kao i potreba za njenom oblogom.

Postupak ugradnje

Iako je tehnologija polaganja za sve vrste materijala je drugačija, ali mjesto slojeva je uvijek isti.

Kod izolacije podova potrebno je polagati slojeve sljedećim redoslijedom:

 • hidroizolacija;
 • toplinska izolacija;
 • parna brana;
 • preklapanje;
 • izravno podnu oblogu.

Pri poštivanju tehnologije polaganja u zatvorenom prostoru uvijek će se održavati normalna temperatura i vlažnost zraka.

Ako ste ukuća već ima drveni strop na 1. katu, a onda ga možete jednostavno staviti na toplo. Šipke u presjeku, dimenzija 5x5 ili 5x10 centimetara, pričvršćene su na grede ispod. Uklapaju se u odabranu izolaciju, a dobiveni kolač se s donje strane obloži daskama (čitaj također: "Pravilno zagrijavanje podova u privatnoj kući vlastitim rukama").


Što se tiče polaganja, to neće uzrokovati poteškoće u slučaju svih gore navedenih materijala. Između podnih greda polažu se mineralna vuna i pjena. Kao što je gore spomenuto, pjena će biti održavana trenjem s drvom i većim listovima od razmaka između greda, a vuna je materijal koji čvrsto ispunjava sve prostore.

Nije potrebno nabijati vatu kako bi se izbjeglo smanjenje njezinih svojstava. Poliuretanska pjena se nanosi u ravnomjernim slojevima, a njezinu količinu treba unaprijed izračunati kako ne bi došlo do nedostatka materijala tijekom rada. Kupujući previše, vlasnik postaje vlasnik drugog problema - visoke cijene.

Zatim ćemo razmotriti značajke slojeva naslaganih tijekom izolacije podova u privatnoj kući.

Hidroizolacijski sloj

Hladan zrak iz podruma i podruma ima tendenciju kondenzacije na toplim stropovima. Drvo koje se koristi u graditeljstvu podložno je truljenju pod redovnim utjecajem vlage, pa je nemoguće bez hidroizolacijskog sloja.

Parna brana

CNa stražnju stranu površine utječe vodena para, koja pada na pod i padajući u strukturu poda, pada u tekućem obliku. Učinak je još više koban za stropove, jer se materijali deformiraju ne na površini, nego unutar stropova. Vidi također: "Kako napraviti topli pod u drvenoj kući - primjeri provedbe vlastitim rukama."


Na temelju gore navedenog, oba sloja moraju se polagati prije zagrijavanja drvenog poda s dna podruma kako bi se zaštitili materijali od ranog uništenja. Za oba sloja može se koristiti polietilenska folija, koja se, kada se pravilno postavi, savršeno nosi s djelovanjem vlage i pare, sprječavajući oštećenje podova, kako izvana tako i iznutra. Samo pouzdano zaštićeni podovi izgledat će estetski ugodno, a vlasnik se neće stidjeti predstaviti ih na fotografiji ili osobno gostima. Vidi također: "Što i kako zagrijati pod u drvenoj kući vlastitim rukama."

Ukupno

U članku se detaljno opisuje kako je moguće napraviti izolaciju drvenih podova u privatnoj kući odozdo na svim razinama zgrade. Uz pravilno obavljanje svih radova, možete dobiti visokokvalitetne podove koji će trajati mnogo godina.


Teškoće koje su se pojavile tijekom instalacije riješit će stručnjaci koji će preuzeti odgovornost za sve faze zagrijavanja i polaganja podova. Točnost i profesionalnost u obavljanju takvog posla omogućit će vam da izbjegnete nepotrebne troškove za materijale imoguće greške.