Kako mljeti drveni pod bez problema

Brušenje drvenog poda koristi se za dobivanje savršeno ravne površine parketa ili podne daske. Ova se tehnologija koristi i za stare i za nove podove. U prvom slučaju, obnova ili obnova se obavlja, u drugom - izravnavanje i priprema za završnu obradu sa zaštitnim sredstvima: lak, ulje, vosak.

Zašto je potrebno poliranje

Bilo koji drveni pod sastavljen je od mnogih elemenata. U procesu polaganja novih parketa ili lamela velikog formata vrlo je teško postići savršeno ravnu površinu. Najčešća pojava su kapi, manji nedostaci, ogrebotine, područja s bjeloočnicom.

Gotovo ista skupina problema pojavljuje se na starim podnim oblogama, koje rade više od jedne godine. Da bi se uklonili svi ovi nedostaci namijenjena je poliranju drvenog poda, čija je bit poliranje drveta i priprema njegove površine za lakiranje, ulje, vosak ili bilo koji drugi dekorativni zaštitni agens.

Dakle, svrha brušenja:

 1. izravnavanje poda;
 2. uklanjanje površinskih nedostataka;
 3. Ukloniti staru boju,onečišćenje.

Obnova starog drvenog poda.

Brušenje drvenog poda nije lak zadatak. U tu svrhu koriste se brojni ručni alati ili električne jedinice. No, tajna dobrog rada je postupno smanjivanje veličine granulacije brusne mlaznice. To je, prije svega, grubo brušenje s 40-60 jedinica zrna je ostvaren, a zatim tanka - 100-120, 140-180 jedinica. Usklađenost s ovim jednostavnim pravilom omogućit će postizanje izvrsnih rezultata čak iu teškim slučajevima. Na primjer, ako drveni pod ima više površinskih oštećenja ili razlike između dasaka više od 3 mm.

Nije potrebno brusiti pod u sljedećim slučajevima:

 • Širina razmaka između letvica ili lamela je veća od 0,7 cm, a to su vrlo velike praznine koje je teško obojiti kitom ili ispuniti brtvilom. U pravilu, da bi se uklonili takvi nedostaci, preporuča se ponovno sastaviti pod uz istovremenu obradu svakog elementa, zamijeniti oštećeni dio ili zapečatiti mrežu sa šipkama prilagođenim veličini razmaka. Rad, naravno, nije jeftin i dugotrajan, ali bez prethodne pripreme pod se ne može brusiti.

  Obnova i ponovno sastavljanje šetališta.

 • Dubina habanja najopterećenijih područja (prolaza) je veća od 4 mm. U tom slučaju morate ukloniti čvrsti sloj od ostatka poda. Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da je korisna debljina drvenih dasaka (dubina od površine do vrha dvorca)kreće se od 3 do 7 mm, pa je oštećeno mjesto bolje zamijeniti. Isto vrijedi i za područja s dubokim ogrebotinama, pukotinama, udubljenjima, strugotinama, žljebovima koje grizu drva i drugi nedostaci.
 • bubrenje parketa ili podne daske zbog dodira s vodom, pojave pljesnivih, pokvarenih područja. Drvo je trošno, poliranje ga ionako neće raditi. Stoga se takav premaz prvo mora zamijeniti, barem lokalno.

Kako brusiti drvene podove

Obrada novog premaza za drvo i obnova starog započinje pitanjem: koji alat odabrati? Usredotočite se na dva osnovna uvjeta - količinu rada i financijske mogućnosti.

Majstori obavljaju mljevenje na dva načina:

 1. Priručnik . Ova metoda se koristi u malim područjima i smatra se najjeftinijom. Ali u isto vrijeme, posao je naporan i dug.
 2. Stroj . Pogodan za rad na malim i velikim objektima, ima veliku brzinu rada i izvrsnu izradu. Sve zahvaljujući korištenju seta različitih jedinica za glavna i teško dostupna mjesta. Oprema, naravno, nije jeftina, ali postoji izlaz - iznajmljivanje potrebnih uređaja po vrlo povoljnim cijenama.

Za ručno mljevenje drvenih podova trebat će vam:

 • Šmirgl papir (brusni papir), valjan ili list s modulom veličine zrna od 40 do 120 jedinica. Potrebna količina određuje se empirijski, jer ne samo da područje ima svoju ulogutretirani pod, ali i stupanj kontaminacije, prisutnost površinskih defekata, pa čak i čvrstoća drveta ili laka.
 • PVC ili drveni roštilj, koji se često naziva držačem za brusni papir. Za brušenje malih površina prikladni su jeftini plastični proizvodi. A za veće količine rada bolje je odabrati proizvode od drva ili krutog PVC-a s ergonomskom gumenom drškom.
 • Skreper ili ručni ciklus koji se koristi za uklanjanje starih premaza ili jako zaprljanih područja. Sastoji se od drške od drva ili plastike i čelične ploče, čiji je dio savijen pod kutom od 45 °.

  Ručni ciklus.

Za ručno i strojno poliranje, preporučljivo je ne zaboraviti na osobnu zaštitu - respiratornu masku i zaštitne naočale.

Za brzu i kvalitetnu pripremu drvenih podova najčešće se koristi strojna metoda. Koriste se sljedeće vrste električne opreme:

 • Mlinac za remen ili bubanj.

Riječ je o složenoj jedinici za prethodno struganje i grubo brušenje premaza od dasaka ili malog parketa. Brusni prah - od 40 do 80 jedinica. Razlika između vrpce i bubnja je mala. Prvo se koristi brusna traka za rezanje brusnim papirom, koja se pomiče između dva pokretna valjka. U drugom se upotrebljava rezni remen koji je zalijepljen na određenu veličinu bubnja, koji je montiran na cilindričnu osovinu.

Imajte na umu da se brusilice ove kategorije proizvode u bogatom asortimanu: profesionalno i standardno, s jednofaznim priključkom za 220 V ili trofaznim za 380 V, s integriranom vrećicom za prašinu ili adapterom za priključivanje građevinskog usisivača itd. Troškovi variraju u velikoj mjeri: kućanski aparati se mogu kupiti u prosjeku za 3.000–50.000 rubalja, a cijena profesionalnih proizvoda iznosi 600.000 rubalja.

Brusilice za bubanj i remen.

 • Stroj za brušenje površine.

Proizveden je jedan disk s mono mlaznicom od šmirgl papira ili tri diska, opremljen s 3 brusna kotača granulacije od 100 do 340 jedinica.

Ovaj tip proizvoda namijenjen je najfinijem, doslovno završnom poliranju drva i površine pluta. Također se koristi i za premazivanje lakova srednje visine. Pojedinačni diskovi su jednostavniji, ali tri diska su zanimljiva jer se svaki element okreće oko svoje osi, a sva tri se vrte oko jednog zajedničkog centra.

Profesionalne jedinice također se isporučuju s plutajućim sustavom za brušenje mlaznica, koji u kombinaciji s višesmjernim okretanjem omogućuje površinu da se obrađuje kako bi se postigla ravnomjernost i ravnost ogledala. Cijena strojeva za brušenje - od 20.000 do 220.000 rubalja.

Strojevi za površinsko brušenje s jednim ili tri diska.

 • Površinsko brušenje s jednim diskom tipa "čizma".

Namjena - brušenje premaza drva u. \ Tteško pristupačna mjesta, npr. ispod radijatora ili na stepenicama, u kutovima ili uz zidove. Veličina modula abrazivnog zrna - od 40 do 320 jedinica. Kućanski i profesionalni uređaji opremljeni su praktičnim okretnim gumbima, mogućnost spajanja usisavača ili prašine. Cijena počinje od 9 000 rubalja.

Strojevi za površinsko brušenje "čizma".

 • Kutni brusilici.

Uključiti brusilice, vibracijske i ekscentrične (orbitalne) polere. U istu skupinu mogu se pripisati mali vrpci agregata kućanstva. Preporučuje se za grubu i finu obradu drvenih površina. Zgodan je za rad na teško dostupnim mjestima iu malim područjima. Neki su proizvodi opremljeni regulatorom brzine motora ili snage, kao i vrsta adaptera za povezivanje usisavača ili sakupljača prašine.

Najjeftiniji su vibracijski uređaji. Njihov trošak varira od 1.000 do 35.000 rubalja. Bugarima se može kupiti kućanstvo, poluprofesionalno i profesionalno po cijeni od 1.500 do 70.000 rubalja. Orbitalni strojevi koštat će malo skuplje - od 3.000 do 90.000 rubalja.

Kutne brusilice.

Na dobar način, osim gore navedenih jedinica, morate unaprijed kupiti ili unajmiti građevinski usisivač i kupiti čitav skup komponenti. Uključujući abrazivne kotače, traku ili mlaznice različitog zrna (po mogućnosti od 40 do 240 jedinica), škare itd.

Koji je najbolji stroj za brušenje? Točan odgovor na toPitanje nije, ali treba obratiti pozornost na osnovne parametre:

Namjena i klasa proizvoda

Kućanski proizvodi su male težine, niske cijene i kompaktne veličine. Ali oni su namijenjeni jednokratnom ili rijetkom radu. Snaga - ne veća od 1 kW. Osim toga, širina ili promjer korisne površine rijetko prelazi 15 cm, a neiskusnom majstoru je teško raditi s njima na velikim površinama - treba vam dobro oko i tvrda ruka.

Profesionalna serija - to su veliki i teški uređaji s radnom širinom do 30 cm ili promjerom do 60 cm. Ima dobru toplinsku zaštitu, posebnu opremu za brzu zamjenu mlaznica, kao i razne elemente gazećeg sloja - RCD, krajnje sklopke, prekidače brzine, rotacijske ergonomske ručke i tako dalje Prosječna potrošnja energije brusilice je oko 2-2,5 kW.

Brusilica za profesionalce.

Kvaliteta gradnje

Obratite pozornost ne samo na pogodnost korištenja, nego i na kvalitetu izvedbe dijelova. Stroj bi trebao imati ravnu površinu, bez usitnjavanja, premaza, kapanja, razmaka između dijelova - minimalan. Provjerite čvrstoću i pouzdanost pričvršćivača.

Dostupnost dodatnih „uređaja“

Uključujući kolektore prašine ili adaptere za povezivanje usisivača, funkcije mekog pokretanja i kontrole brzine motora, zaštitu od pregrijavanja i tako dalje.

Sve ostale kriterije kupac odabire samostalno. Mi jesmoPreporučujemo odabir proizvoda poznatih proizvođača kao što su Lagler, Stanley, Bosch, Aeg, itd. Oni ne samo da pružaju jamstvo i usluge nakon prodaje, već imaju i široku mrežu trgovačkih i servisnih centara u Rusiji i zemljama ZND-a.

Tehnologija

Posao poliranja nije tako jednostavan. To je prilično složen i dugotrajan kompleks, koji uključuje šest glavnih faza.

Priprema pokrivenosti

Novu palubu treba provjeriti na nedostatke, kao što su ispušteni čvorovi, odljepljeni kalupi, izbočeni čavli, krhotine, prekomjerne šupljine. Stari parket se provjerava na cjelovitost, oštećenja i čvrstoću učvršćenja. Da bi se uklonili nedostaci, najčešće se koriste ljepilo za parket i mase masa (posebne tekućine ili PVA ljepilo pomiješano s finom piljevinom). Bolje je ne koristiti elastične fuge i brtvila, jer ne postižu dovoljnu čvrstoću i “začepljuju” abrazivni nastavak.

Kako se ne bi oštetio bubanj ili strojni disk, svi se čelični elementi moraju "utopiti" u pod najmanje 3 mm. Oštećene trake moraju biti zamijenjene novim, ali ne i lijepljene - pričvrstite ih ljepilom i okovima. Prašina i ostaci se uklanjaju vlažnom krpom ili usisivačem za građevinarstvo.

Primarno brušenje

Grubo brušenje.

Prije svega, stroj s bubnjem ili remenom se koristi kao najproduktivniji i najučinkovitiji. Ova faza se često naziva struganje ili grubo brušenje.površine, kao što se koristi abrazivni materijal s veličinom zrna 40 ili 60 jedinica. Uklonjene udarce, ogrebotine, stare premaze, prljavštinu itd.

Profesionalni uređaji omogućuju podešavanje sile abraziva. To je vrlo pogodno, jer osigurava ravnomjerno prianjanje mlaznice na površinu, što znači bolji rad. Na podnožje je postavljena traka ili lijepljena traka, duboka obrada se pažljivo fiksira i provodi:

 • Za palubu - uz vlakna od zida do zida. Bočno kretanje s takvim polaganjem dopušteno je samo kad je stroj okrenut na okomitim konstrukcijama;
 • Na parketu "riblja kost" - dijagonalno, s ravnomjernim pomakom po cijeloj površini;
 • Prilikom polaganja pletenke, štita ili paletnog parketa (višesmjerna instalacija) - poprečno bez odabira zasebnih dijelova;
 • Na umjetničkom parketu - kružni pokreti, uvijeni u spiralu

Postupak mljevenja je prilično prašnjav, pa su stoga skice nepoželjne. Zato u radnoj sobi zatvorite prozore i ulazna vrata.

Nadređeno tijelo treba povremeno provjeravati stanje abrazivne mlaznice i, ako je potrebno, zamijeniti dio koji istječe novim. To je svojevrsna preventivna mjera protiv traka i pojedinačnih neobrađenih područja.

Na kraju glavnog rada potrebno je obraditi uglove i druga teško dostupna mjesta. Za grubo brušenje poda pomoću brusilice, orbitalnog stroja ili"Čizma" će zahtijevati kružne mlaznice istog zrna - 40 ili 60 jedinica.

Fino brušenje

Stupanj završne obrade izvodi se površinskim brušenjem strojeva s jednim ili tri diska. Istovremeno se uklanjaju sve manje nepravilnosti, udubljenja, pukotine i drugi nedostaci na podnim pločama. Za učinkovit rad koriste se krugovi različitih zrna - 60, 80, 100 i 120. U nekim slučajevima koriste se čak i brusni diskovi s modulom od 180 ili 240.

Rad se izvodi ponovno duž vlakana. Mlaznice koje nose moraju se zamijeniti novim. Kutovi, stepenice i druga teška područja obrađuju se kutnim brusilicama ili “čizmama” s krugovima istog zrna. Po završetku radova, površinu treba ponovno usisati ili obrisati vlažnom mekom krpom. Fina drvena maglica i prašina moraju se potpuno ukloniti.

Popunjavanje praznina i najmanji defekti

Nakon poravnavanja površine, možete nastaviti s kitanjem. U tu svrhu koriste se pastozne gotove formulacije za drvo ili posebne tekućine za punjenje. Profesionalci preferiraju potonje, jer kada se pomiješaju s piljevinom iz obrađenog poda daska dobiva se identična boja, koja savršeno ispunjava sve šupljine, dok je prilično elastična i neće se vremenom razbiti. Smjesa se nanosi s lopaticom od nehrđajućeg čelika, koja vam omogućuje da popunite pore, istodobno odrezavši "povišena" fino drvena vlakna.

Završno brušenje

Prije obrade lakom, uljem ili voskom potrebno je ponovno polirati površinu. Rad se izvodi nakon sušenja kita i njegove polimerizacije. To se ostvaruje pomoću stroja za brušenje površine i kutnih brusilica s abrazivnim mlaznicama veličine zrna 120-160 jedinica. Smjer kretanja je isti - duž vlakana. Nakon obrade, pod se ponovno mora temeljito usisati.

Kao rezultat, sve suvišno je potpuno uklonjeno s površine i pod postaje savršeno glatko.

Prajmiranje i završna obrada

Čak i nakon nanošenja masa za gitovanje, preporuča se premazati pod ili tretirati fungicidnim, bioprotektivnim ili nijansiranim efektom. Ako ste koristili gotov kit - budite spremni na činjenicu da će površina biti raznobojna. Tekućine za punjenje pomiješane s finom drvenom prašinom s parketa su oslobođene ovog nedostatka.

Nakon sušenja temeljnog premaza nanesite prvi sloj laka, ulja ili voska. Tada se srednja najfinija obrada poda ili poliranje (u ulju ili vosku) provodi uz pomoć orbitalnih ili površinskih brusilica s mlaznicama od više od 140 jedinica. Prije nanošenja završnog sloja laka ili mješavine ulje-vosak, površinu ponovno treba usisati ili obrisati vlažnom krpom.

Stoga je potrebno puno vremena i truda utrošiti na brušenje drvenog poda, da ne spominjemo financije. Ali ova tehnologija omogućuje nekoliko dana.dobiti prekrasan i nevjerojatno ravan pod bez ikakve mane.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije