Mop za laminat - što je bolje za pranje

Nije tajna da svaka podna obloga, uključujući i laminirane, zahtijeva redovito i temeljito čišćenje. Međutim, nijedan inventar ili deterdžent nije prikladan za tu svrhu. U ovom materijalu, reći ćemo vam kakvu je krpu najbolje isprati laminatom, tako da dugo zadržava svoj izvorni izgled.


Laminat, iako je prilično jak i izdržljiv materijal, još uvijek zahtijeva posebnu pozornost. U slučaju nepravilnog čišćenja, na laminiranoj površini mogu se pojaviti mrlje i pruge, a brusne čestice pijeska ili agresivnih deterdženata izgrebati ga.

Prekomjerna vlaga pri pranju podova, prljavštine i čestica prašine, kao i teškog namještaja s oštrim rubovima, može dovesti do gubitka ljepote i sjaja laminata, kao i škripanja. Da biste izbjegli ove negativne učinke, morate znati točno kako odabrati grimase za laminat.


Odmah uočavamo činjenicu da ne smijete kupiti proizvod opremljen s mlaznicama s ljepljivim trakama, jer one brzo postaju neupotrebljive.

Vrste mopa

Sljedeće vrste krpa su najbolje za čišćenje laminatnih podova:

 • Kućanski mop-leptir . Takve krpe se sastojeteleskopska drška i pokretna platforma s pričvršćenom mlaznicom. Ručka se može slobodno podešavati po visini. Platforma se može okrenuti za 180oko , što olakšava čišćenje u skrovitim kutovima prostorije. Mlaznice se mogu mijenjati prema vlastitom nahođenju, pričvršćene su džepovima ili naljepnicama.
 • Univerzalni obris . Ovaj inventar omogućuje čišćenje svih vrsta površina. Dizajn brisa pretpostavlja postojanje dva različita priključka: s jedne strane, gumeni strugač za sakupljanje prljavštine i vode iz okana i poda; s druge strane, čvrsta abrazivna spužva, koja uklanja čak i prljavštinu koja je snažno prianjala na površinu. Naime, za čišćenje laminata u kompletu s takvim krpom prodaju se specijalne mlaznice.
 • Mops za profesionalce . Ovaj mop se najčešće koristi za sobe s vrlo velikim područjem. Kao i leptirasta krpa, ima teleskopsku ručku podesivu po visini i pokretnu platformu koja se okreće oko svoje osi 360o .


Po našem mišljenju, univerzalna krpa za pranje laminata je sasvim prikladna. Prilikom kupnje obratite pozornost na to da komplet sadrži razne dodatke za suho i mokro čišćenje laminatnih podova.

Preporuke za odabir krpe za laminat

Evo nekoliko praktičnih savjeta kako biste lakše odlučili koju ćete krpu odabrati za laminat:

 • Za obavljanje kemijskog čišćenja premaza, kao i za njegovo brisanje posebnim voskom, četkomlaminat ili krpa s dugom vunenom hrpom i dugom drškom. Osim toga, ova oprema olakšava prikupljanje prašine i sitnih ostataka u udaljenim kutovima prostorije.
 • U prodaji se nalaze krpe s pravokutnom bazom i mlaznicom s dugom, izbočenom hrpom uz rubove. Takav proizvod je najpogodniji za čišćenje u velikim sobama, jer oni mogu skupljati više krhotina na stranama potplata.
 • Ako je laminirana površina previše prljava, preporučljivo je koristiti glavu za brisanje s kratkim petljama za čišćenje. To je u mogućnosti ne samo za prikupljanje smeća, ali i za čišćenje prljavštine koja se suši na površinu poda.
 • Drugi kriterij pri odabiru brisača za laminat je njegova sposobnost apsorpcije vlage. To je važno jer nakon čišćenja površine laminata ne bi trebalo biti prekomjerne vlage, inače se premaz može pogoršati (pročitajte i: "Kako odabrati krpu za čišćenje poda - vrste i njihove značajke").


Napominjemo da krpa za laminat s ekstrakcijom dobro radi s čišćenjem u kući. Ne ostavlja mrlje, a prekomjerna vlaga ne pada u fuge između platna.

Parna krpa za laminat

Ne možete ignorirati takav novi tip opreme, kao što je parna krpa za pranje laminata - kako odabrati odgovarajući model, reći ćemo dalje.


Prema reklamnim sloganima, parna krpa idealna je za čišćenje bilo koje nečistoće na bilo kojoj površini. Doista, ovaj inventar je sasvimdobro uklanja prljavštinu, ali je ne idealizirajte.

Kriteriji odabira

Kada kupujete parnu krpu, obratite pozornost na neke detalje:

 • U prosjeku, jedno punjenje vode u mopu trebalo bi biti dovoljno za 40 minuta rada.
 • Dionica kabela mora biti dovoljna da bez problema dospije u bilo koji kut najveće sobe u stanu.
 • Volumen spremnika za vodu utječe na vijek trajanja brisača. Međutim, nije baš prikladno koristiti previše glomazan aparat.
 • Bolje je da krpa ima izmjenjivi generator pare. U tom slučaju, također mogu čistiti odjeću, namještaj ili unutrašnjost automobila.


Važno je zapamtiti da je potrebno malo vremena da se otopi prljavština. Stoga, nemojte žuriti tijekom čišćenja laminata - čistiti polako i glatko.

Upute za rad

 1. Dodajte vodu u spremnik generatora pare do maksimalne oznake. U isto vrijeme držati grimase nagnute, ne uključujući u mrežu.
 2. Podesite intenzitet opskrbe parom - za čišćenje laminata dovoljno prosječnu razinu napajanja.
 3. Spojite krpu na mrežu i počnite čistiti tako da je glatko pomičete po površini.


Imajte na umu da je brisač dizajniran za određeno vrijeme uporabe, koje se ne smije prekoračiti. U suprotnom, uređaj će brzo propasti.


Zaključak

Dakle, da bi pod bio čist i savršenstanje, trebate krpu za laminat - koja je bolja kod čišćenja. U svakom slučaju, improvizirana oprema olakšat će vam svakodnevni rad, pod uvjetom da je kvalitetan i praktičan za korištenje.