Kako napraviti podove od gline vlastitim rukama

Glavni zahtjevi za kvalitetu poda: ravna površina, dobra toplinska i zvučna izolacija. Stoga je pri gradnji podova (tijekom popravka ili izgradnje) važno odabrati opciju koja najbolje odgovara zahtjevima.


Podovi izrađeni od ekspandirane gline vlastitim rukama ili uz pomoć najamnih radnika bit će dovoljno jeftini, a njihove karakteristike neće popustiti niti jednoj drugoj vrsti grubih podova. Važno je savjesno promatrati tehnologiju podnih obloga od ekspandirane gline, jer će pogreške pronađene nakon završetka radova spriječiti sljedeće faze popravka i zahtijevat će znatne napore kako bi se uklonili.

Proširena glina za pod: prednosti bez nedostataka

Proširena glina je šljunak zaobljenog oblika porozne strukture, koji se dobiva ispaljivanjem pjenaste gline.

Materijal, zahvaljujući poroznoj strukturi, ima mnoge kvalitete koje se cijene prilikom upotrebe ekspandirane gline:

 • Dobra svojstva apsorbiranja buke.
 • Mala toplinska vodljivost.
 • Zaštita okoliša - prirodni materijal je kemijski neutralan i bezopasan.
 • Otpor premaizlaganje mikroorganizmima - ekspandirana glina ne trulež i nije pljesniva.
 • Nezapaljivost materijala.
 • Otporan na temperaturne promjene.
 • Niska cijena.

Zbog složenih svojstava glina ne gubi na značaju čak ni među obilje suvremenih materijala, izrađenih korištenjem naprednih tehnologija.


Posebno je neophodno punjenje ekspandirane gline za pod u sljedećim slučajevima:

 • Razlike u velikoj ravnini (više od 100 mm) - ekspandirana glina služi kao punilo za izravnavanje estriha, što znatno olakšava njegovu težinu. Opterećenje na ležajnim podovima je smanjeno u usporedbi s korištenjem tradicionalne cementno-pješčane estriha.
 • Raspored i izravnavanje poda u jednokatnim privatnim kućama - prikladno je sakriti komunikacije (električne instalacije, cijevi za grijanje) u punjenju ekspandirane gline iz ekspandirane gline. Ako je potrebno, pristup komunikaciji je olakšan zbog protočnosti materijala.
 • Potreba za trajnom toplinskom izolacijom poda, na prvim katovima zgrada, betonskih ploča ne osigurava dovoljnu zaštitu od hladnoće, a ekspandirana glina je proračunski materijal s izvrsnim toplinsko-izolacijskim svojstvima.


Granule od gline od 5 mm (pijesak) do 40 mm (šljunak, drobljeni kamen). Za pod, bolje je koristiti ekspandiranu glinu od nekoliko frakcija - male će osigurati gustoću, velike će obavljati zadatak osvjetljavanja mase i očuvanja topline.

Pažnja: proizvođači proizvode gline različite gustoće, tako da kada kupite treba platitipozornost ne samo na frakciju, nego i na marku. Minimalna vrijednost M250, maksimalni M600 (za šljunak i šljunak), pijesak do M1000.Viši stupanj, granule su jače.

Jeftini ne znači loše

Proširena glina - jeftin materijal. Da bi se popravio s troškovima uporabe što je moguće jeftinijim, vrijedno je odmah se pobrinuti za kupnju prave količine, jer je lako izračunati količinu glina za pod. Da biste to učinili, izračunajte površinu prostorije (dužina x širina) i pomnožite s debljinom sloja. Rezultat je dobiven u m3 , a proizvođači često prodaju glina u vrećicama s oznakama l (litara). Uobičajeno možemo pretpostaviti da je 1 litra 1 dm3 .

Ako debljina estriha nije ravnomjerna, tada se uzima njezina prosječna vrijednost: najmanja i najveća visina se zbrajaju i dijele u dvije. Materijal za kupnju trebao bi biti 10% veći od primljenog iznosa. Oni koji ne žele napraviti izračune, mogu koristiti poseban kalkulator, koji je na gotovo svakom gradilištu. Unošenjem podataka o površini prostorije i debljini estriha, rezultat možete dobiti u litrama, vrećama ili m3 .


Možete napraviti pod od claydite sa svoje ruke, što dodatno smanjuje troškove.

Pripremni radovi

Prije nastavka poravnavanja ekspandirane gline, baza se mora pripremiti.

Postupak je očuvan bez obzira na to koji je način poravnavanja odabran: suhi ili mokri:

 • Čišćenje podloge od krhotina, prašine, fragmenata starog zaostajanjakat.
 • Žice koje prolaze kroz podlogu dodatno su zaštićene omatanjem polietilenom i dimenzioniranjem ljepljivom trakom.
 • Pukotine se zatvaraju s mortom.
 • Postavljaju hidroizolaciju prema tehnologiji koju je propisao proizvođač: materijali u roli se stavljaju preklapaju, mješavine se pripremaju prema receptima navedenim na pakiranju. Preduvjet - hidroizolacijski materijal treba ići na zid s marginom.
 • Zategnite prigušnu traku po obodu spoja zidova s ​​podom.


Nakon pripreme dolazi najvažniji trenutak - ugradnja svjetionika, bez kojih je nemoguće postići ravnu ravninu poda.

Ugradnja svjetionika

Koristeći lasersku razinu, povucite vodoravnu liniju na zidu po obodu prostorije. Visina grede postavljena je na udaljenost jednaku debljini estriha. Pozivajući se na crtu, instalirajte metalne profile. Za poravnanje profila koristiti obloge od iverice, opeke, pauze od keramičkih pločica. Nakon što su svjetlosni signali instalirani i testirani, fiksiraju se cementnim mortom.

Nakon stvrdnjavanja, svjetlosni signali nastavljaju s estrihom odabranom metodom.

Polusuha metoda: jastuk od ekspandirane gline s naknadnom otopinom estriha

Zatrpavanje ekspandiranom glinom počinje iz dalekog ugla prostorije, postupno se krećući prema izlazu. Udaranje sloja tako da se do vrha vodilica nalazi udaljenost od 2,5 cm - debljina cementno-pješčanog estriha. Suho punjenje poda ekspandiranom glinom zahtijeva visoku kvalitetuTamping, na daljnje ne deformirani cementni estrih od skupljanja granula. Za praktičnost nanošenja gornjeg sloja za izravnavanje cementnog estriha, možete postaviti rešetku na jastuk tako da se granule ne pomiču pri izravnavanju morta.


Možete upotrijebiti cementno mlijeko kako biste bolje osigurali jastuk od ekspandirane gline: cement razrijeđen do tekuće konzistencije i prolivena zabrtvljena ekspandirana glina. Nakon sušenja nanosi se cementno-pijesak. Rješenje je izjednačeno pravilom, premještajući ga duž svjetionika.

Nakon što se površina stvrdne, bljeskalice se izvlače i formiraju se šupljine žbukom.

Važno je da se sušenje i isparavanje vlage odvija postupno. Uz oštru površinu sušenja poda može puknuti. Da biste to izbjegli, pokrijte glazuru filmom ili povremeno posipajte vodom. Za završnu obradu s dekorativnim premazom, košuljica je spremna za 3 do 4 tjedna.

Ceramsite betonski estrih

Metoda osigurava čvrstoću kolača, povećava čvrstoću poda. Za pripremu otopine pomiješajte glinu s pijeskom i cementom u omjeru 3: 2: 1. Najprije se u posudu s vodom izlije koža glina, tako da tijekom stapanja apsorbiraju vlagu. Inače, glina će uzeti vodu iz gotovog morta, a cement neće imati dovoljno vlage da dovrši proces hidratacije, zbog čega glazura neće postići željenu čvrstoću.


Otopinu od ekspandirane gline staviti slično suhoj metodi, ostaviti 2 cmrubovi svjetionika. Dopušteno je nanošenje cementno-pješčanog sloja, bez čekanja potpunog sušenja donjeg estriha.

Ekspandirana glina i samonivelirajući pod

Samonivelirajuće podne mješavine pružaju savršeno glatku i ravnu površinu. Za takav pod ne trebaju svjetionici, ako je baza dovoljno glatka. Ekspandirani pod od gline prekriven je filmom na koji se izlije pripremljena smjesa. Posebni nazubljeni valjak ga valja na površini filma. Mobilno rješenje tvori glatku i izdržljivu ravninu.

Za bazu glina, pripremljenu "mokrom" metodom, film nije potreban. Dovoljno je premazati površinu tako da estrih ne apsorbira vlagu iz otopine, a samonivelirajući pod se ne zgušnjava unaprijed - do potpune poravnanja.

U ovoj tehnologiji, važno je postaviti potrebnu visinu za svjetiljke za izolaciju tako da se cijeli kolač poda s ekspandiranom glinom, slojem tekućine i dekorativnim premazom ne pokaže previsokim. Neplanirana visoka razina poda ometat će slobodno otvaranje vrata ili stvoriti pad s površinom poda u susjednoj prostoriji.

suha metoda

Suhi keramski suhi podovi izvrsni su za starije kuće sa slabom zvučnom izolacijom. Oni su jednostavni u izvršenju, ne zahtijevaju napornu pripremu rješenja. Suha glina je raspršena i zabijena duž svjetionika. Ploče od iverice, ploče od gipsanih vlakana, šperploča polažu se na nabijenu glinu (pročitajte: "Kako je GFL položen na pod - primjeri iz prakse"). Kada polaganje slijedite uzorak "otimati" kako bi ga lakšepratite horizont i izbjegavajte šupljine na površini. Rubovi ploča pričvršćuju se zajedno s ljepilom za građevinu. Drugi sloj pokrivnog materijala je osiguran drugim samoreznim vijkom. Odmah nakon ugradnje pod može biti ukrašen dekorativnim premazom i iskorišten.

Važno: između slojeva materijala i zida oko perimetra ostaje praznina za prigušenje - razmak od 1 cm, što je potrebno kako bi se, kada se linearne dimenzije ploča promijene od pada temperature i vlage, podovi ne deformiraju.


Ekspandirana nasad gline može se upotrijebiti za zvučnu i toplinsku izolaciju drvenih podova: izliju ekspandiranu glinu između laga i prekrivaju starim ili novim podovima prema klasičnoj shemi.

Mala težina konstrukcije je još jedna prednost suhih podova, budući da se u starim kućama teret na podu smatra hitnim pitanjem.

Posljednjih godina proizvođači su proizveli posebnu glinu za pod: frakcija gotove zapune je projektirana tako da nakon njezine ugradnje nema preostalih šupljina, baza je čvrsta i stabilna.

Dakle, claydite je slučaj kada stari recepti nisu lošiji od novouređenih stvari, a raznovrsnost načina raspoređivanja glinovitog poda jamči njegovu uporabu u svim uvjetima.