Uradi samostalni estrih - slijed uređaja

Zbog visoke cijene popravaka, mnogi pokušavaju sami popraviti. To je postalo moguće u naše vrijeme, zahvaljujući dostupnosti relevantnih informacija. Ispada da je estrih s vlastitim rukama u stanu prilično izvodljiv. Glavna stvar je imati strpljenje i želju, kao i strogo slijediti sve preporuke. Nakon pažljivog čitanja ovog materijala, možete nastaviti s izvođenjem sličnih popravaka.


Namjena estriha

U modernoj građevinskoj industriji post-sovjetskog prostora, u izgradnji stambenih zgrada, kao podne palube koriste se armirano-betonske ploče. Ploča ima glatku stranu, koja služi kao strop jednog stana i nije glatka, neispravna, što služi kao pod drugog stana.

Ako uzmete suvremene završne materijale, njihova ugradnja zahtijeva apsolutno ravnu horizontalnu površinu, s malim tolerancijama. U tom smislu, potrebno je poduzeti mjere kako bi se osiguralo da nesukladna površina postane prikladna za naknadni raspored podova. Dakle, u ovoj fazi popravak nastajePitanje je kako napraviti podni estrih u samom stanu.

Spojnica obavlja i druge vrlo važne funkcije. Prvo, ravnomjerno raspoređena na podu, doprinosi pravilnoj raspodjeli opterećenja po cijeloj površini ploče, a drugo, poboljšava zvučnu izolaciju i toplinsku izolaciju poda.

Pripremni rad

Možete napraviti podu estrih u stanu vlastitim rukama, ali prvo morate odlučiti o nekim nijansama. Prvo, trebate prakticirati pravilnu pripremu radne mješavine. Drugo, morate znati da se ravne podne obloge mogu izvesti ako su prije postavljanja postavljeni svjetlosni signali. Pravilan podni estrih u stanu - to nije problem ako kupite sve potrebne alate i pribor.

Za to ćete trebati:

 1. Vodostaj.
 2. Rulet i nož.
 3. Žlica i lopatica.
 4. Četka za nanošenje hidroizolacije (ili valjka).
 5. Građevinski mikser.
 6. Posuđe s kapacitetom od oko 30 litara.


Pravilna tehnologija: faze

Sljedeći koraci pokazuju kako pravilno napraviti podni estrih u stanu.

Predlažu sljedeće:

 1. Pripremite temelj.
 2. Izračunajte razlike u razinama.
 3. Instalirajte signale.
 4. Pripremite otopinu.
 5. Ispunite.
 6. Pustite da se glazura osuši.

Priprema podloge za estrih

U pravilu, strana ploče koja služi kao pod nije osobito atraktivna. ovdjemožete pronaći školjke ili izbočine, a na nekim mjestima i izbočenu armaturu. Osim toga, na njemu ima mnogo građevinskog otpada koji treba ukloniti.


Za početak, peć je oslobođena krhotina. Mjesta čipsa i školjki, kao i pukotine su napunjena, a zatim napunjena mortom. Nakon što se popravljena mjesta osuše, ploča se potpuno čisti i nanosi se sloj vodonepropusnosti. Sloj hidroizolacije može zamijeniti debeli film od polietilena.

Prije toga, duž cijelog perimetra, gdje se ploča spaja sa zidovima, postavlja se posebna prigušna traka. Ne samo da će zaštititi susjede od protoka tekućine tijekom izlijevanja, već i neće dopustiti da se pod napukne tijekom stvrdnjavanja estriha.

Određivanje razlika u razini poda

Vrlo važna faza: to ovisi o tome što je materijal potreban za estrih poda u stanu. Mjerenje razlika u visini poda bit će temeljno u određivanju debljine budućeg estriha. Prvo morate saznati najvišu točku, koja će poslužiti kao početak za daljnje operacije.

Najviši nivo poda projicira se na zidove stana, a razina budućeg estriha kuca oko cijelog perimetra. Da bi se utvrdile kapljice u središtu prostorije, između dviju stijenki rasteže se građevinske vrpce. Nakon što ste definirali razlike, možete donijeti odluku o materijalu iz kojeg će se izvesti estrih. Ako je kapljica mala, unutar 30 mm, vezica se može izvesti sa samonivelirajućim sredstvom.


Ako će debljina estriha biti u rasponu od 30-50 mm, onda je to prikladan cementno-cementni mort. Preko 50 mm i do 70 mm potrebno je pripremiti keramičko-betonsku smjesu. Estrih debljine preko 70 mm općenito nije izvediv zbog velikog opterećenja na podu. U tom slučaju, morate ostati na verziji drvenih podova.

Ugradnja svjetlosnih signala

Svatko tko odluči samostalno napraviti podnu oblogu u svom stanu treba znati da bez instaliranja svjetionika neće biti moguće proizvesti kvalitetan rezultat. Uostalom, morate se usredotočiti na nešto kako biste ispunili ovo područje rješenjem. Svjetionici se mogu instalirati na različite načine, ali je bolje uzeti standardne metalne i instalirati ih na jednostavan način (za više informacija: "Instaliranje svjetionika za podno izravnavanje vlastitim rukama - preporuke").


Za to, 15-20 medija povući iz zidova montiran svjetionika. Udaljenost između svjetionika bi trebala biti nešto manja od duljine pravila, što će izjednačiti rješenje. Ne treba uzeti dugo pravilo, jer to može zakomplicirati rad, zbog činjenice da će volumen otopine koja ulazi u estrih biti mali.

Beacons se instaliraju na malter za brže postavljanje. Punjenje počinje kada svjetionici dobro shvatiti (više: "Punjenje poda u stanu - faze rada vlastitim rukama").

Mješavina otopine

Nakon instalacije beacons, možete odlučiti što vam je potrebno vezati pod u stanu, odnosno, kakvu vrstu materijala. Za pripremu otopinetreba cement, pijesak i vodu. U isto vrijeme, pridržavajte se sljedećih omjera: 1 dio cementa, 3 dijela pijeska. Voda se dodaje postupno kako bi se dobila željena debljina, pogodna za rad.


Smjesa se priprema kako slijedi:

 1. 30 l. spremnici (ili bilo koji drugi) suhi sastojci. Pijesak i cement miješaju se bez dodavanja vode. Kvaliteta rješenja u cjelini ovisi o tome koliko će dobro to biti učinjeno. Bolje je ne miješati ručno, već s mješalicom za građevinarstvo, onda se može jamčiti kvaliteta rada.
 2. Nakon dodavanja vode suhoj otopini, smjesa se ponovno miješa do željene debljine. Da bi saznali je li smjesa spremna za uporabu, ona se uzima rukom i stisne u šaku. Ako se ne širi i ne raspada, konzistencija je normalna.
 3. Ako se gotovi smjesi dodaju plastifikatori, to će samo poboljšati mehanička svojstva estriha. Kako i koliko takvih komponenti može biti dodano u rješenje napisano je na pakiranju.
 4. Prije uporabe, otopina se mora miješati, jer se pijesak može smjestiti na dno spremnika, što ga čini neujednačenim.

Prilikom miješanja otopine, treba imati na umu da se voda ne dodaje u otopinu, već suhi sastojci u vodi. Ako slijedite ovaj slijed, možete dobiti homogeniju smjesu. Vidi također: "Raditi pod vlastitim rukama u novoj zgradi - počevši od nule".

Punjenje estriha

Ovo je pozornica koja određuje kako napraviti podni estrih u stanu. Postupak lijevanja estrihapočinje kada postoji spremno rješenje. Započnite ovu operaciju s udaljenog kuta, prema izlazu. U tom slučaju, otopina se izlijeva (izbacuje) između dvaju vodilica (svjetionika), nakon čega je jednaka gladilici i steže se pravilom.


Kako napraviti podni estrih u stanu? Da, vrlo jednostavno! Pravilo se spušta na svjetionike i otopina se ravnomjerno raspoređuje u jednoličnim, ovalnim pokretima. Vrlo je važno da masa nije predebela ili obrnuto. Kada u otopini ima mnogo tekućine, ona će se samo raširiti između svjetionika, a sva će vlaga biti na površini. Gustoća se odabire eksperimentalno, ovisno o debljini estriha (za više informacija, "Kako napraviti pod od estriha - 7 stupnjeva ugradnje vlastitim rukama").

Kako ispravno osušiti estrih

Kao rezultat toga, dobiva se mokri estrih, a sada je zadatak kako napraviti suhi podni estrih u stanu. Naravno, treba ga osušiti, a to treba napraviti ispravno. Proces sušenja može trajati oko tri tjedna, a tijekom procesa sušenja mora se povremeno navlažiti.

Svakih 2-3 dana pod se navlaži i prekrije plastičnom folijom. U isto vrijeme, soba bi trebala biti zatvorena kako bi se uklonili propuhi. Takav suptilni pristup procesu sušenja potreban je kako bi se dobila monolitna betonska podloga, bez pukotina. Ovom tehnologijom betonski estrih postiže maksimalnu čvrstoću.

Završno poravnavanje estriha

Gotovi estrih zahtijeva završnu obradu, koja se izvodi specijalnim gotovim smjesama. Alternativno, pod može se izraditi rasuti teret primjenom posebnog rješenja. Grupni podovi daju idealan rezultat na horizontalnoj ravnosti poda. Oni su idealna osnova za polaganje parketa, laminata, linoleuma itd. Ako je predviđeno polaganje keramičkih pločica, završna obrada estriha se može napustiti tako da se površinu zatvori temeljnim premazom.


Čak i takav završni materijal kao što je laminat, dopušta određene nepravilnosti, pogotovo zato što je montiran na oblogu. Što se tiče linoleuma, nakon polaganja, na kojem možete vidjeti i najmanju neravninu, samonivelirajući pod je savršena opcija.

Zaključak

Nakon pažljivog čitanja materijala iz članka, mogu se donijeti sljedeći zaključci: sasvim je moguće sami izvući estrih i ne morate imati veliki broj alata, kao i široku paletu materijala. Naravno, to je nemoguće učiniti sami i trebate uzeti pomoćnika. Jedna će pripremiti otopinu, a druga je ravnomjerno raspodijeliti na pripremljenu površinu.

Još jedna točka na koju treba obratiti pozornost: spojnica se mora izliti u jednom potezu, bez dugih prekida, inače neće ispasti monolitna. Čak i prekid jednog dana može uništiti sav posao. Na spojevima "starih" i "novih" veza, sigurno je nastala pukotina.

Zaustavite se malo, potrebno vam je strpljenje, želja, pijesak i cement, kao i pribavljanje potrebnih alata i odlučivanje o dostupnim alatima i pomoćniku.