Masivni podovi kao podnice za dom

Drveni podovi zasluženo se smatraju najprihvatljivijima za okoliš među popularnim vrstama podova. Zahvaljujući velikom broju sorti, drveni podovi bit će prikladni u svakom interijeru, od klasičnih boudoara do završetka modernih soba u potkrovlju.


Ploče, izrezane od punog drva, stoljećima se koriste kao podne obloge i dokazale su svoje visoke karakteristike tijekom svog postojanja. Podovi od punog drveta ne ispuštaju toksine, oni su izdržljivi i sigurni za zdravlje.

S vremenom i pojavom novih tehnologija obrade drva pojavile su se različite preinake običnih drvenih dasaka: parket, pod i laminat. Međutim, industrijska masivna podna ploča zadržala je sve prednosti prirodnog drva, što ga čini liderom među svim vrstama drvenih podova (čitaj također: "Što je bolje čvrsta ploča ili laminat: proučavamo prednosti i nedostatke").

Čvrste drvene ploče: opće karakteristike

Podovi od punog drva jedan su od parketnih podova koji se razlikuju od klasičnih parketa.ili tehnologiju proizvodnje poda i dimenzije pojedinih elemenata. Glavne karakteristike standardne masivne ploče su: debljina od 16 do 22 mm, veličina ploče je 1 × 0,1 m. Manje su uobičajene opcije debljine do 40 mm i drugih veličina, ali su takvi proizvodi mnogo skuplji i najčešće se naručuju po narudžbi. za određeni objekt.


Masivne ploče međusobno su spojene pomoću sustava za pričvršćivanje žljebova, a ovaj način spajanja omogućuje međusobno čvrsto spajanje pojedinih elemenata. Upravo ova značajka čini podove od punog drveta vrlo jakim i izdržljivim.

Drvo pogodno za proizvodnju ploča od punog drveta:

 • hrast;
 • pepeo;
 • Javor;
 • ariš;
 • Bor.

Optimalan izbor bi bio hrastov parket od masivnog drveta, održavan i izrađen uzimajući u obzir sve tehnološke značajke - podne obloge s velikom debljinom korisnog sloja, koje nisu podložne vlazi, temperaturnim kolebanjima i deformacijama pod utjecajem vanjskih čimbenika (više: "Stavili smo vlastite ruke hrastovom polju"). Korištenje drugih vrsta drva može dovesti do problema u radu poda. Osim materijala, na kvalitetu gotovog proizvoda utječe i uvjet sušenja - u slučaju kršenja tehnološkog procesa, gotove čvrste ploče mogu puknuti, ispucati ili odvojiti. Vidi također: "Niz podnih obloga: vrste sorti, ugradnja."

Pri odabiru proizvođača podnih oblogaNizu treba obratiti pozornost na foto uzorke: slojevi masivnog drva trebaju biti jasno vidljivi, a svi uređaji moraju biti iste veličine. Samo u ovom slučaju možete biti sigurni u kvalitetu gotovih ploča iz niza. Vidi također: "Massive floorboard - za i protiv, vrste, načine polaganja."

Polaganje premaza na betonsku podlogu

Ovisno o površini na koju će se montirati ploče iz polja, tehnologije ugradnje su različite. Međutim, svaka metoda zahtijeva savršeno glatku podlogu. Za poravnavanje polaganja masivnih dasaka možete izliti betonski estrih, samonivelirajući pod ili ugraditi podesivi pod (pročitajte također: "Kako pravilno položiti čvrstu ploču: opcije i metode instalacije"). Budući da drvo apsorbira vlagu i bubri, podloga mora biti potpuno suha, što treba posvetiti posebnu pozornost prilikom polaganja masivnog poda na beton.


Polaganje čvrstih dasaka na betonsku sponu sastoji se od nekoliko faza:

 1. Osnovno poravnanje . Ako estrih ima izražene nepravilnosti, potrebno je napuniti nivelmanski sloj tako da pod u polju nije natečen i deformiran.
 2. Hidroizolacija . Može se koristiti kao poseban mastiks (nanositi ga valjkom oko oboda glazure) ili kao pjenasti polietilenski supstrat. Cijela betonska površina prekrivena je preklapanjem folije, spojevi su pričvršćeni ljepljivom trakom.
 3. Instaliranje sustava zaostajanja . S tiplama ili vijcima,suhe drvene šipke su pričvršćene na bazu okomito na smjer premaza.
 4. Polaganje izolacije . Između zamora morate staviti odabrani grijač: ne samo da će zadržati toplinu, već će pružiti i dodatnu zvučnu izolaciju.

Postoji mogućnost polaganja čvrste daske na betonsku košuljicu uz upotrebu otporne na vlagu šperploče, koja je pričvršćena na estrih bez dodatnih sustava za zaobljenje i izolaciju.

Polaganje čvrstih dasaka na noseće drvene podove

U privatnim kućama ili u kućama starih zgrada s drvenim podovima, možete postaviti i ovaj kat - masivna ploča će biti pričvršćena na dodatnu drvenu podlogu od iverice, šperploče ili obrubljenih ploča. Vidi također: "Polaganje čvrste daske na estrih bez šperploče vlastitim rukama."


Da biste položili ploče iz polja na noseće drvene podove, morate:

 • Poravnajte ugrađene drvene trupce s razinom;
 • Pokrijte sustav kašnjenja polietilenskim filmom koji je preklopljen i osiguran ljepljivom trakom;
 • Obrađivati ​​ploču od iverice, šperploče ili obrubljene ploče pomoću brusilice;
 • Pričvrstite podlogu pomoću samoreznih vijaka tako da njihove glave moraju ići u stablo nekoliko milimetara;
 • Neophodno je ostaviti male praznine između ploča i blizu zida - to je potrebno kako bi se spriječilo deformiranje uslijed toplinskog širenja.

Nakon pripreme osnovnog podaiz niza prikupljaju se prema uputama proizvođača.

Polaganje masivnog drva na drvenom podu

Ako kuća već ima drveni pod i ne postoji mogućnost ili želja da ga se potpuno rastavi, postoji mogućnost polaganja polja izravno na njega. Međutim, prije početka rada potrebno je provjeriti kvalitetu i čvrstoću postolja, identificirati moguće unutarnje oštećenje i, ako je moguće, popraviti. Ako se to ne učini, cijela se struktura može srušiti.


Proces pripreme i polaganja ploča iz niza na drvenom podu:

 • Nakon provjere čvrstoće postojećeg poda, mora se izravnati, u tu svrhu se koristi način vožnje biciklom;
 • Pokriti pod nekim vodonepropusnim materijalom;
 • Vijcima pričvrstite masivno drvo na podnožje;
 • Ako se koristi drvena podloga, ljepilo za parket je prikladno za pričvršćivanje čvrstih dasaka i baza;
 • Da bi se sakrile točke pričvršćenja, prvi red treba biti učvršćen tako da utor bude okrenut prema zidu;
 • Svi elementi podne obloge čvrsto su spojeni, a potrebno je ostaviti temperaturne praznine.

Unatoč pojavi novih materijala i tehnologija, pod polja je još uvijek elitna podna obloga: čvrsta ploča izrađena je od visokokvalitetnog drveta na profesionalnoj opremi, karakterizirana je izdržljivošću, pouzdanošću i potpuno opravdava svoju znatnu cijenu. Pravilno položen masivni drveni podće trajati jako dugo i neće izgubiti svoje karakteristike tijekom operacije.