Što podovi u kadi od drveta s vlastitim rukama

Radovi na izgradnji kupatila ne podrazumijevaju samo ugradnju peći. To bi trebao biti u skladu s pravilima za opremanje zidova, krovove i podova. Ovo posljednje često ima veliki utjecaj na udobno kupanje.


Gdje je ugodnije osjećati se pod nogama poda u kadi od drveta, koje su manje opasne od betonskih ili keramičkih pločica, koje su, štoviše, često hladne, osobito zimi. Zbog toga mnogi vlasnici neprestano cijene drvene podove zbog svojih prirodnih svojstava i jednostavnosti ugradnje.

Opće informacije

Podovi od drvenog materijala podijeljeni su u dvije vrste - curenje i curenje. O ovome danas i razgovaraj. Prvo morate odlučiti koje su ploče potrebne za pod u kadi.


Za uređenje će biti potrebno puno materijala:

 • ploče čija je debljina jednaka pet centimetara, a širina petnaest. Od njih će biti napravljen čist pod;
 • šipke s presjekom od 15 x 15 centimetara, od kojih će se izraditi noseći trupci.

Strukture koje cure

Takvi podovi u kadi od drva predstavljaju strukturu kroz koju voda može slobodno ići do baze tla pod kupelji. Nije teško napraviti takve podove sami, njihov konačni trošak je prilično nizak.


No, u isto vrijeme, podovi se smatraju hladnim, jer je izolacijski sloj ispod njih odsutan. Najbolje je instalirati takve konstrukcije u područjima s toplim klimatskim uvjetima, kada nema potrebe trošiti snage i sredstva na kvalitetnu izolaciju cijelog prostora.

Podovi koji ne teče

U takvim podovima, odvodi vode raspoređeni su u obliku posebnih rupa. Kroz njih voda prodire u predviđene usisne kanale i kroz kanalizacijsku cijev ulazi u sustav odvodnje, koji je uređen u autonomnom ili centraliziranom obliku. Izgradnja je složenija ako je usporedimo s prethodnom verzijom, budući da već ima "nacrtnu" etažu.

Danas je popularnija varijanta ovog seksa. No, njegov aranžman zahtijeva mnogo veće troškove, ne samo fizičke, već i financijske (čitaj: "Izrada poda u sauni vlastitim rukama - mogućnosti za to").


Kako bi se pod ispravno opremio, u radu se moraju uzeti u obzir neke značajke:

 • urediti nagib za nesmetano usmjeravanje vode u određenom smjeru;
 • da se podni dio u kadi rasporedi;
 • opremiti mjesto prijema vlage i način njenog uklanjanja izvan saune;
 • spojite odvodnu cijev na opću kanalizacijsku mrežu tako da voda napusti mjesto bez nakupljanja u sastavu tla.

Priprema temelja

Za početak, pažljivo pripremite temelj temelj.

U ovoj se fazi preporučuje pridržavanje određenih uputa:

 1. Lagani dijelovi poda su postavljeni i učvršćeni. Najbolje je ako je pod u kadi od ariša, ali za to je prikladniji i poznatiji bor.
 2. Nadgrobne ploče izrađene su od gore navedenih materijala.
 3. Kašnjenje polaganja mora se obaviti na minimalnoj udaljenosti između zidova, postavljajući ih u odnosu na smjer izvlačenja korištene vode (čitaj: "Kako napraviti podove u kadi vlastitim rukama").
 4. Pod zaostacima je najbolje instalirati potporne stupove od opeke ili drva kako podovi ne bi "hodali" i bili kruti. Za veću stabilnost potporni elementi mogu biti raspoređeni ispod svake armirane baze od betona, u svom području nešto veće od poprečnog presjeka nosača.


U temeljnim temeljima tipa trake, gornji stupovi nosača su postavljeni na vrh baze kupke, u drugim slučajevima, krune hipotekarne skupine koriste se kao potporni elementi za zaostajanje.

Nakon zaostajanja, potrebno je promatrati pristranost u određenom smjeru kako bi se stvorio pravi smjer, koji jamči slobodan protok vode. Zbog toga ih je najbolje smjestiti s malim ekscesima, ne pridržavajući se jednogveličina. Kod raspoređivanja protočne strukture nema potrebe za usklađivanjem s kutom nagiba, jer će voda izaći kroz razmake između ploča.

Priprema tla

Uređaj drvenog poda u kadi znači pripremu pokrivača tla. Razmotrite nekoliko slučajeva koji se najčešće javljaju.

Ako je tlo pjeskovito, a pod curi, onda je postavljen drobljeni jastuk visine oko dvadeset pet centimetara, sposoban da slobodno propušta vlagu i služi kao neka vrsta filtra, održavajući umjerenu razinu vlažnosti u sauni.


Za isti pod, postavljen na glinovitom tlu, potrebno je opremiti pliticu za prikupljanje vode. Pladanj kroz koji će voda otići, šaljemo po obodu kupke.

Ugradnja nepropusnih podova zahtijeva veliki fizički napor:

 • površina ispod poda je izolirana materijalom od ekspandirane gline;
 • između izolacijskog sloja i zaostataka ostaje petnaest centimetara;
 • jama je postavljena blizu zida u perionici, čiji su zidovi prekriveni glinom ili betonirani;
 • kanalizacija je uklonjena iz jame, njezin promjer je 15 cm.

Slaganje trupaca

Prilikom gradnje nepropusnog poda, radovi se izvode od zidova do jame, ekstremni zaostaci se malo povećavaju iznad ostalih. Reznice su napravljene s nagibom od nekoliko milimetara, ali ovaj uvjet ne vrijedi za posljednje zastoje.

Potrebno je potražiti nagnuti kut nepropusnog poda od oko deset stupnjeva


Postoji nekoliko uvjeta za uređenje poda:

 • duljina materijala ispod trupaca trebala bi biti dovoljna, tako da iz oba ruba dosežu zidove od tri do četiri centimetra. To će omogućiti bolje provjetravanje;
 • nužno je izvesti hidroizolaciju drvenog poda u kadi, u tu svrhu se preporučuje upotreba ruberoidnog materijala;
 • prije polaganja, svi zaostaci se tretiraju antiseptičkom smjesom kako bi se produljio njihov vijek trajanja;
 • u blizini zidova podruma, na rubovima se nalaze zaostaci na udaljenosti od dvanaest centimetara od svakog ruba.

Po završetku polaganja trupca počinje ugradnja podne daske. Ovdje temelj peći treba dovesti na razinu površine gotovog poda.

Polažemo pod koji curi

Dakle, kako položiti pod u kadi dasaka, tako da slobodno prolazi kroz njih vodu? Da biste to učinili:

 • da se pripreme daske, neobrezane i unaprijed planirane, s glatkim krajevima;
 • podrežite svaku ploču prema veličini, uzimajući u obzir razmake između njih i zidove za ventilaciju;
 • dopušteno je izvođenje instalacijskih radova na bilo kojem zidu;
 • prva ploča je pričvršćena dva centimetra od zida. Nokti za ovu duljinu odabrani su dvostruko debljine. Potrebna su im dva za svako zaostajanje, treba ih voziti pod kutom od četrdeset, od središta ploče;
 • svaku sljedeću pločuprošiveni s razmakom od nekoliko centimetara. Da bi udaljenosti bile iste, preporuča se izraditi predložak iz bilješki. Za čekaonicu, ovo stanje ne može se promatrati - decking u kadu u takvoj sobi bi bilo sasvim prikladno;
 • gotova polaganja, ploče treba obraditi zaštitnim sredstvima. Ne vrijedi ih obojiti tako da se nakon sušenja brže i bolje suše.

Tekući kat

Podovi u kupaonici u drvenoj kupki trebaju biti čvrsti. Za to je najbolje upotrijebiti ožljebljenu dasku od mekog drva (pročitajte: "Do-it-yourself podna obloga: lekcije stručnjaka"). Podna obloga mora biti postavljena unutar prostorije.


Rad je podijeljen u nekoliko glavnih faza:

 • uređujemo grube podove neobrezanih dasaka i šipki, pričvršćenih na trupce;
 • stavljamo hidroizolacijski sloj ruberoidnog materijala, stakla ili filma;
 • razgrađujemo grijač. Preporuča se uporaba ekspandirane gline, koja je ponovno pokrivena hidroizolacijskim materijalom;
 • pod je izrađen od utornih ploča. U odjeljcima s dvostrukim i perilicama nokti se ne mogu koristiti za pričvršćivanje, tako da je prikladnije montirati ploče za prozračivanje i sušenje na otvorenom. Pričvršćivači mogu koristiti samorezne vijke, koje je lakše odvrnuti ako je potrebno.

Podovi svake sobe moraju imati rupe zaventilacija, čija bi veličina trebala biti od pet do deset centimetara.

Zaključak

Sada znate kako izraditi drveni pod u kadi, da može biti propustljiv i propušten. Postalo je jasno kako se baza tla priprema ispod podne površine, kako se montiraju grubi i završni premazi.