Kako napuniti pod u prizemlju u privatnoj kući

Racionalno rješenje za pojedinog nositelja zahvata je betoniranje poda na tlu u obliku plutajućeg estriha. Kada se koriste druge opcije (preklapanje na gredama, PC ploča), štetni radon se može nakupiti u podzemlju, često nema normalne ventilacije. Višak vlage dovodi do korozije betona i biološkog oštećenja drva.

Uređaj poda nad zemljom u privatnoj kućici često se miješa s lijevanjem monolitnog stropa s osloncem na podrumske ili temeljne elemente, kada se donja neobrađena oplata puni, ali ne zbija tlo unutar trake MZLF. To su različite tehnologije, o čemu će se raspravljati u nastavku.

Shema uređaja poda na tlu

Investitor bi trebao razumjeti da se za specifične uvjete projektiranje betonskog poda iznad tla (GHG) treba odabrati ispravno, na temelju sljedećih uvjeta:

 • podovi na tlu moraju stvoriti jednu podlogu za polaganje podne obloge;
 • struktura je plutajući kravata, neuz zidove zgrade i ne raste ispod njih;

Shema poda iznad tla.

Zbunjenost u nazivima tehnologija javlja se iz sljedećih razloga:

 • temelj postavljen u projektu, čija je širina veća od debljine zidova;
 • zatvorene konstrukcije se pomiču prema van (unutarnja površina podruma, roštilj ili MZLF traka ne podudara se s ravninom unutarnjih zidova).

U ovom slučaju, poduzetnik nastoji izbjeći nastali korak, podići razinu poda, izliti estrih, ne samo na tlo, već ga također oslanja na izbočene dijelove temelja. Zatrpavanje MZLF-a ili roštilja u ovom slučaju služi kao oplata, ali nije pravilno nabijeno.

Prilikom rada, tlo ispod ploče ili temelja ispod same zgrade može se povući ili pojačati silama koje vuku. U mjestu ploče na bazi postoje ozbiljna opterećenja koja se ne uzimaju u obzir u izračunima. Polaganje estriha, podna obloga se pogoršava.

Važno je razumjeti da kada se plutajući estrih na tlu stavlja vlastitim rukama, on počiva na čvrsto tampiranom tlu, ne može prosijati i oticati. Stoga je dovoljno ojačati mrežu u jednom sloju u donjoj trećini konstrukcije. Ploče, temeljene na elementima temelja /podruma, uvijek su ojačane u dvije razine. Zatrpavanje temelja /postolja u ovoj varijanti rješava druge probleme:

 • programer se oslobađa podzemlja, unutar kojeg je potrebno osigurati prirodnu ventilaciju, a niska baza ne dopušta da se proizvodi u njoj, jerzimi će ih odnijeti snijeg;
 • smanjuje se nakupljanje štetnog radonskog plina, zamrzavanje tla ispod kolibe u podzemlju i gubitak topline u podovima;
 • troškovi oplate su smanjeni, budući da je donja paluba tlo, koje nije potrebno zbiti vibrirajućom pločom.

Postoji izvedba naprave poda na tlu s "naslonjenom" na temelj, ali se oslanjanje događa kroz temeljni sloj, a tlo mora biti dobro zbijeno, tj. zapravo, pod se ne oslanja na temelj, jer zbog lokalnog kolapsa izolacije u mjestu nosača na bazi, svi pokreti su izravnani. Zato za ovaj dizajn nije potrebno uzimati izolaciju visoke gustoće.

Pod na tlu s "osloncem" na podnožju.

Betonski pod na tlu ima sljedeću konstrukciju:

Podna torta na tlu.

 • zatrpavanje - obradivi sloj mora biti potpuno uklonjen, može se koristiti tlo, izvaditi iz rovova MZLF, ali samo s minimalnim sadržajem gline, nabijenim vibrirajućom pločom u slojevima;
 • sloj posteljine - potreban za dodatno izravnavanje, preporučena debljina je 40 cm, stvorena je od pijeska (na suhim tlima) ili ruševina s geotekstilom (s visokim GWL), zbijenim vibrirajućom pločom (svakih 10-15 cm);
 • podnožje - estrih je potreban da bi se vodonepropusni materijal zaštitio od bušenja oštrim rubovima krša, može se izlijevati tankom (V7.5) otopinom betona;
 • hidroizolacija - EPDM folije, dvoslojni polietilenski ili rolo folijebitumenski materijal koji sprečava vlaženje betona i koroziju armature unutar njega;
 • izolacija - dovoljno je napraviti sloj od 5 - 10 cm polistirenske pjene visoke gustoće (brand XPS ili EPS);
 • armirani beton - spojnica betona B15 i viša (ojačana s M200) ojačana rešetkom na donjoj razini.
 • prigušni sloj - po obodu se estrih odvaja od zidova, postolja ili temelja posebnom trakom ili izolacijom ugrađenom na rubu;
 • kompenzacijski šav - potreban je u otvorima između prostorija, raspoređen je polaganjem posebnih elemenata (kutova) prilikom lijevanja konstrukcije.

Položaj dilatacijskih spojeva.

Ovo je jedini ispravan dizajn GHG za privatnu kućicu. Međutim, pojedini programeri često pokušavaju spremiti na podu uređaja na tlu, tako da postoje sljedeće opcije:

 • glina se koristi u nasipu umjesto u tlo - materijal je vrlo teško zbiti, ali je lagan i ima izolacijska svojstva (ali ipak ne može zamijeniti sloj izolacije), umjesto podloge, površina je prolivena cementnim mlijekom koje veže gornji sloj i čini ga prikladnim za polaganje hidroizolacije;
 • uklanjanje podloge - sloj pijeska debljine jednake dvije veličine maksimalnog udjela drobljenog kamena postavlja se preko ruševina, nakon čega se nemetalni materijal zbija tako da na njemu ne ostane tragova radničke cipele, na njega se postavlja hidroizolacija, ali ne i lijepljena, ali zabrtvljenapreklapaju se.

U projektima privatnog prebivališta često se nalaze pregrade i odvojeni objekti velike težine (od 400 kg), koji osiguravaju točkovno koncentrirana opterećenja.

Važno! Pod na tlu nije energetska struktura, stoga je za peći /kamine, unutarnje stepenice i teške pregrade potreban neovisan temelj koji se može ugraditi u pod na tlu ili imati izgled pilota, ploča i stupova.

Mogućnosti za podrumske stepenice.

Proizvodna tehnologija

Prije nego što napravite vlastite GHG prema gore navedenoj shemi, nije dovoljno znati njegovu konstrukciju. Trebali biste razmotriti nijanse konstrukcije u svakoj sljedećoj fazi. Glavna zabluda je prikladnost PG samo za trake temelja privatne kuće.

Zapravo, plutajući estrih se može izliti u kuće s malim roštiljem na vijcima i bušenim pilotima, klasičnim i TISE stupovima. U tom slučaju, debljina konstrukcije i njezin uređaj ostaju isti, a PG je u blizini zidova na roštilju.

MZLF zatrpavanje poda iznad tla.

Priprema

Konstrukcija poda na tlu mora imati podlogu s normalnom nosivošću. PG se proizvodi unutar roštilja ili MZLF-a, grede koje se uzdižu iznad tla, stvarajući soklasti dio temelja. Stoga će biti ispravno ispuniti unutarnje šupljine s tlom uklonjenim iz rovova trakastog temelja, ostavljajući 0,4 m za nemetalnematerijal.

Ako postoji obradivi sloj koji sadrži veliku količinu organske tvari, treba ga ukloniti. Čak i ako se černozem sabija vibrirajućom pločom, organska tvar u njoj će za 3 do 12 mjeseci trunuti i tlo će se sigurno izlučiti, što je izuzetno opasno za beton, čak i ako je ojačano, ali nije povezano s temeljima.

Važno! U ovoj fazi potrebno je vodonepropusnim materijalima (žbukanjem, nadogradnjom ili premazom) tretirati elemente roštilja, postolja ili temelja, ako to prije nije učinjeno.

Komunikacije

Za razliku od osnovne plutajuće ploče, ulazni čvorovi inženjerskog sustava montirani su vlastitim rukama prije punjenja temeljnog sloja. Točan položaj zidova je već poznat, jer je roštilj ili MZLF već napravljen. Stoga je nemoguće pogriješiti s prolaskom ustaju u neposrednoj blizini ograđenih struktura.

Čak i uz minimalnu debljinu spojnice, održivost komunikacija unutar PG-a je gotovo nula. Stoga se koristi sljedeća tehnologija:

 • opskrba vodom je zakopana od 1 do 1,5 m, budući da se tlo ispod kućice ne može zamrznuti (samo za stanovanje tijekom cijele sezone), kanalizacija je 0,7–1 m, budući da odvodi napuštaju kuću toplom;
 • cijevi prolaze u rukavima ili u valovitoj cijevi većeg promjera, tako da kada ne uspiju, možete izvaditi dio kruga izvana ili iznutra i zamijeniti ih novim;
 • Ako je potrebno, u kućici možete dovoditi kabel za napajanje na dubini od 0,5 m, stavljajućina vrhu je crvena signalna vrpca.

Komunikacija unutar temeljnog sloja.

Kako bi se povećala kvaliteta i resursi inženjerskih sustava u privatnoj kući, možete urediti temeljni sloj:

 • pod vodom i kanalizacijskim cijevima se otcepe rovi;
 • fit geotekstila, čiji su rubovi montirani na stranama rudnika;
 • izli 5-10 cm sloj pijeska /šljunka;
 • prikladna komunikacija;
 • ispunjen istim nemetalnim materijalom odozgo i sa strane;
 • prekriveni su ostacima geotekstila i prekriveni zemljom.

To će omogućiti kompenzaciju mogućih sila podizanja i očuvanje integriteta inženjerskih sustava.

Osnovni sloj

Punjenje gornjeg sloja s nemetalnim materijalima odnosi se na tehnologiju koja omogućuje uklanjanje sila uzdaha. Drobljeni kamen i pijesak imaju odvodna svojstva, služe kao prigušni sloj poda na tlu, normalno su zbijeni vibrirajućom pločom i ne troše se s vremenom.

Priprema pijeska poda na tlu.

Međutim, ovi materijali apsorbiraju cementno mlijeko od betona i ne dopuštaju normalno brtvljenje spojeva valovitog vodonepropusnog materijala. Stoga, na vrhu ispod sloja morate ispuniti podlogu - 3 - 5 cm vezati od mješavine razreda B 7.5.

Hidroizolacija i izolacija

Nakon seta čvrstoće, na njegovu se površinu nanosi bitumenski materijal za stopala s preklapajućim trakama od 10-15 cm.vertikalne površine roštilja ili trakasti temelj privatne kućice na visini poda na tlu.

Hidroizolacija i izolacija NG.

Najbolja opcija za izolaciju za razmatrani dizajn GHG-a je ekstrudirana polistirenska pjena visoke gustoće s XPS ili EPSI stupnjevima. Ne opada, zadržava svoja svojstva u vodi i ima visoka svojstva za sprječavanje isparavanja.

Važno! Sa specificiranim "kolačem" poda na tlu, izolacija ostaje ispod betona, dizajn ima visoku toplinsku inertnost (akumulira toplinu, ali i povećava potrošnju energije u kotlu za grijanje tijekom početnog grijanja).

Ojačanje i grijani pod

S obzirom na to da betonski pod na tlu opaža isključivo tlačna opterećenja, njegov donji sloj mora biti ojačan kako bi se nadoknadila šteta od vlačnih sila. U tu svrhu koristi se žičana mreža šipki promjera 4 mm s ćelijom od 10 x 10 cm, prema SP 63.13330 (armiranobetonske konstrukcije).

Podna armatura uz tlo.

U skladu s propisima navedenih zajedničkih pothvata, betoniranje stakleničkih plinova trebalo bi izvršiti pod sljedećim uvjetima:

 • donji betonski poklopac minimalno 1,5 cm;
 • kako bi se osiguralo da se mreža postavi na polimerne ili betonske stopice, zabranjeno je koristiti metale i drobljeni kamen;
 • kada se gradi rešetka, preklapanje je minimalno 10 cm (jedna ćelija).

Ako projekt ima grijani pod (TP), njegove se konture polažuarmaturne mreže, debljina lebdeće vezice se automatski povećava.

Betoniranje

Stručnjaci preporučuju izradu spojnice odjednom, budući da je ugradnja vertikalnih pregrada vrlo zahtjevna operacija:

 • zabranjeno je rezati rešetku;
 • za prolazak šipki kroz pregradu potrebno je smanjiti potreban broj utora u štitu;
 • postavite oplatu i zamijenite preostale pukotine;
 • da se na jednu stranu pregrade prikuci drvo kako bi se u betonu stvorila izbočina za snop sa sljedećim komadom estriha.

Prije izlijevanja, potreban je uređaj za prigušivanje sloja. U tu svrhu, oko perimetra, PG se postavljaju okomito blizu temelja privatne kućice, a komadići tankog (1 cm) ekspandiranog polistirena, koji strše iznad projektne razine poda ili perimetra, lijepe se prigušnom trakom koja obavlja istu funkciju.

Prigušni sloj za plutajuću glazuru.

Smjesa se stavlja s ugla najudaljenijem kutu u miješalicu. Zatim zbijenim vibro lomljenjem, nivelira pravilo svjetionika.

Nijanse tehnologije

Na čvrstoću podova na tlu utječu marka betona, slijed operacija i upotrijebljeni materijali. Međutim, postoje zajedničke značajke kod betoniranja spojnih točaka, platformi za podupiranje teških konstrukcija i laganih pregrada.

Točke povezanosti

Kako bi smanjili gubitak topline u podovima vlastitim rukama, izolacija na vanjskoj stranipodrum i temelj moraju biti spojeni s izolacijskim materijalom unutar zidova ili na vanjskoj površini (ventilirana fasada ili mokra fasada) bez hladnih mostova.

Toplinska izolacija zida i podruma radi uklanjanja hladnih mostova.

Pregrade i zidovi

Budući da podovi uz tlo nisu energetska struktura, pod nosive zidove i teške pregrade treba izliti poseban temelj. Druga mogućnost su ukrućenja uz ove zidove, usmjerena prema zemlji, analogno švedskoj UWB ploči.

Prilično je težak slučaj podjela gipsanih ploča na podu uz tlo:

 • s jedne strane - PG mora biti odvojen od pregrade pomoću prigušnog sloja, to jest, spojnica mora biti napravljena nakon što je pregrada instalirana;
 • S druge strane, sustavi od gipsanih ploča trebaju biti postavljeni nakon završetka mokrih procesa, inače će materijal apsorbirati vlagu i izgubiti svoju krutost i čvrstoću.

Stoga se primjenjuje kombinirana metoda:

 • montiran na temeljni okvir profila;
 • pričvršćuje usku traku suhozida, čija je širina jednaka visini plutajućeg estriha;
 • pričvršćen je na prigušnu traku ili instaliranu polistirensku pjenu;
 • Uliju se glazura, nakon čega se pregrade u potpunosti oblažu suhozidom.

Montažni okvir za pregradu.

Time se izbjegava vlaženje suhozida kada se beton osuši i očuvaju svojstva građevinskih materijala.

Ljestve i energetska oprema

Unutarnje konstrukcije zgrade mogu imati značajnu težinu i vršiti koncentrirana opterećenja na mala područja. Stoga je za kamine, međukatne stepenice, opremu za crpljenje, peći i kotlove potrebno napraviti poseban temelj ili povećati debljinu podne ploče uz tlo.

Prema tome, pojedinačni programer može primijeniti tehnologiju od poda do tla za nisku roštilj i MZLF traku kako bi se smanjio proračun za izgradnju i operativni troškovi te povećala udobnost življenja.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije