Kako napuniti pod u garaži vlastitim rukama - upute

Na čvrstoću i trajnost podova u garažnoj strukturi utječu brojni čimbenici i svakako ih treba uzeti u obzir prilikom uređenja poda. Morate znati tehnologiju rada kako biste razumjeli kako pravilno popuniti površinu, i bolje popuniti pod u garaži.


Zahtjevi za podove u garažama

Prije svega, čvrsta i pouzdana podna obloga u zgradi garaže, prikazana na fotografiji, mora izdržati težinu teškog vozila koje će biti u njemu i neće biti deformirano.


Kvalitetan pod za garažu:

 • zadržava izvornu čvrstoću pod mehaničkim opterećenjima - pri instalaciji mora se uzeti u obzir težina stroja, koja se uvijek širi neravnomjerno i to dovodi do deformacije podne površine;
 • vatrootporni - ovaj je trenutak izuzetno važan, jer se zapaljive tvari obično skladište u garažama. Premaz ne bi trebao podržavati procese izgaranja i reagirati na značajno povećanje temperature u prostoriji;
 • otporan na vlagu - bez problema prenosi visoku vlažnost;
 • je izdržljiv - ne služi ni jedno desetljeće bez pojave pukotina ioštećenje površine;
 • lako se održava čistim;
 • otporne na kemikalije i goriva i maziva koja često padaju na pod.


Neki vlasnici garažnih zgrada, osim što osiguravaju potrebne karakteristike izvedbe, nastoje prostoru dati estetski izgled postavljanjem dekorativnih podova pomoću keramičkih pločica visoke čvrstoće ili porculanskih pločica.

No, takvi podovi su skupi i stoga se većina vozača odlučuje za visokokvalitetni betonski estrih. Čak i ako se vlasnik u budućnosti odluči polagati pločice u garaži, ne može bez pouzdane betonske podloge.

Izbor materijala za podne obloge

Ako podna obloga u garaži podrazumijeva postavljanje betonske kravate izravno na tlo, potrebno je pripremiti sljedeće materijale:

 1. Za zatrpavanje pod estrihom - sitni frakcijski otpad ili ekspandirani glineni šljunak.
 2. Za raspored svjetionika i ojačanje podnožja - pocinčani čelični profili i armaturna mreža.
 3. Stvoriti sloj otporan na vlagu - debeli film od polietilena, ili krovni materijal u rolama, ili hidroizolacija od poplava.
 4. Miješati posebnu žbuku koja će ispuniti pod u garaži - šljunak (šljunak), pijesak, cement.
 5. Za završnu obradu kada se planira - dijelovi za samonivelirajući pod.
 6. Za izvođenje ruba na promatračkoj rupi - metalni kut.
 7. Za ugradnju zidovapodrum - cigla. Vidi također: "Od čega se radi pod za auto servis."


Iz alata koji će vam trebati:

  • lopate;
  • lopatice;
  • razina;
  • miješalica za beton.

  Raspored jame za gledanje

  Za stvaranje uvjeta u garažnoj kutiji za jednostavno održavanje i popravak vozila potrebno je urediti inspekcijsku jamu. Taj se posao mora obaviti kvalitativno.

  Prva faza . Tijekom gradnje u podrumskoj garaži, u nekim slučajevima, istodobno kopaju jamu za vidikovac, jer otvoreni prostor dopušta korištenje opreme za zemljane radove. Iskopna jama koju je iskopao rovokopač još se mora dodatno pročistiti, ali to je lakše nego ručno kopanje tla.

  Druga faza . Zidovi pripremljene jame ojačani su oblaganjem opekom ili oplatom i mješavinom koja sadrži cement. Na dnu jame prije lijevanja poda u garaži, morate položiti betonski estrih (više: "Kako napraviti pod u podu u garaži vlastitim rukama"). Da biste to učinili, poravnajte bazu, a zatim nabijte. Zatim se na dno stavi jastuk od šljunka visine 3-4 centimetra i ponovno zabijeni. Da bi se spriječila pogreška u odnosu na visinu ovog sloja duž perimetra, montiraju se stupovi s oznakama, u razmaku od 80-100 cm.


  Treća faza . Ulijte sloj pijeska od 10 centimetara i dobro nabijte. Prije nego što počnete oblagati zidove podruma, za njihovu pouzdanu zaštituod vlage napravite hidroizolaciju. U tu svrhu, pogodan za bilo koji materijal s kvalitetom otpornim na vlagu. To može biti debeli polietilenski film. Polažu se na površinu zidova i podnožja kako bi se pojedini dijelovi spojili pomoću građevinske trake.

  Četvrta faza . Na zidovima u dva sloja instalirajte armaturnu mrežu. Prvi red je montiran u blizini hidroizolacijskog materijala, drugi - na udaljenosti od oko 10 centimetara. Tada je rešetka fiksirana na podnožju.

  Faza pet . Prije lijevanja dna jame, pomiješajte otopinu grube šarže, koja se sastoji od cementa, šljunka i pijeska. Visina estriha u ovom slučaju treba biti 8-10 centimetara. Nakon što se malter izlije na grubu podlogu, treba je izravnati, a apsolutno ravna površina u podrumu nije potrebna (za više detalja "Kako izravnati pod u garaži - mogućnosti poravnanja").


  Šesti stupanj . Kada se pod zamrzne, nastavite s instalacijom oplate koja je potrebna za ispunjavanje zidova. Dizajn se fiksira oko perimetra na visini od 40-50 centimetara, nakon čega se puni tekućom otopinom. Za održivu oplatu upotrijebite distantne komade dasaka. Kada je prostor unutar njega ispunjen, struktura se podiže na sličnu visinu, bez skidanja dna. Zato nastavite raditi do najviše točke. Oplatu treba podići iznad površine ne-poplavljenog prostora na visinu jednaku debljini punjenja zajedno s estrihom.

  Sedma faza . kojiZavršite završnu obradu gornjeg dijela podruma, nakon što ste ulijevali zid do gornje točke tla, montirajte vanjski dio oplate i sipajte otopinu. Kada je u unutrašnjosti jame betonska mješavina već bila zahvaćena, počeli su ugrađivati ​​metalni kut, čiji su dimenzije jednake 50x50 milimetara. U kutovima se pričvršćuje zavarivanjem. Dalje, napustiti podrum da zamrzne svoju površinu, i nastavite s pripremom baze da popuni pod u garaži vlastitim rukama. Vidi također: "Kako napraviti betonski pod u podrumu garaže vlastitim rukama."

  Pripremni radovi

  Stručnjaci ne savjetuju opremanje estriha izravno na tlu. Činjenica je da će pod garaže zadovoljiti samo gore opisane zahtjeve, kada je podloga za podnu oblogu dobro pripremljena.


  Redoslijed postupaka za obavljanje ovog posla bit će sljedeći:

  1. Zemljište za zgradu garaže uklonjeno je s dubine od otprilike 30 do 35 centimetara. Tako se oslobađa mjesto za jastuk - osnove budućeg pokrivača. Odlučujući se za debljinu kako bi popunili pod u garaži, oni su vođeni visinom rubnjaka, raspoređenim oko podruma.
  2. Tlo nad preostalim dijelom garažnog prostora se nabubri i na površinu se stavlja mješavina pijeska i šljunka s slojem od 8-10 cm. Trebalo bi biti što je moguće zbijenije. Na vrh se stavlja sloj šljunka slične debljine. Ako je potrebno, opremiti izolaciju umjesto šljunka uzeti proširene gline i razine.
  3. Zatim je potrebno nastaviti s instalacijom hidroizolacije, koristeći krovni papir ili debelu plastičnu foliju. Dijelovi materijala moraju biti čvrsto spojeni, za što se preklapaju 20 centimetara. Potrebno je da vodonepropusni sloj zahvati zidove zgrade za oko 15-20 centimetara.
  4. Na vrh vodonepropusnog materijala ugrađena je armaturna mreža, koja je pričvršćena konzolama. Na njemu se izlažu prema razini bljeskova, pomoću pocinčanih profila ili armature. Ove elemente pričvrstite zavarivanjem ili brzo vezanjem cementnog morta.

  Nakon završetka pripreme, podna površina ostavljena je da zamrzne otopinu u svjetionicima (u slučaju kada se odabere ova metoda njihovog fiksiranja). Jedna od znamenitosti bit će i vrh parapeta vidikovca.

  Svi se svjetlosni signali postavljaju prema razini, osiguravajući maksimalni horizontalni položaj. Možete napraviti mali nagib od 1-2 stupnja u odnosu na ulaz u garažu i time dodatno pojednostaviti postupak čišćenja sobe.

  Podne obloge

  Prije nego što nastavite s ovom fazom rada, morate znati kako pravilno popuniti pod u garaži, jer će to izravno ovisiti o konačnom rezultatu. Obično se grubi mort koji sadrži povećanu količinu šljunka koristi za izradu poda u garažnoj sobi, zahvaljujući čemu će pod biti trajniji.

  Možete pojednostaviti proces ulijevanja, ako naručite gotova konkretna rješenja za pod uu garaži. Isporučit će se posebnim prijevozom na pripremljenu lokaciju. Takve mješavine sada se proizvode u građevinskim poduzećima i tvornicama betonske robe. Otopina se prelije preko armaturne mreže i što je brže moguće rasporedi i izjednači lopatama. Nadalje, uz pomoć pravila, betonska mješavina je konačno poravnana, fokusirajući se na svjetionike. Vidi također: "Kako napraviti betonski pod u garaži: prednosti i mane, metode lijevanja."


  Nije uvijek moguće odmah popuniti cijelu podnicu garaže. Ako postoji velika površina prostorija, taj proces treba podijeliti u nekoliko faza, unaprijed navodeći redoslijed projektiranja pojedinih dionica.

  Kada ne postoji mogućnost naručivanja gotove betonske otopine, tada će se mješavina morati izvesti neovisno pomoću mješalice za beton. Da biste to učinili, uzmite 3 dijela pijeska i šljunka i 1 dio cementa. Sve tri komponente stavljaju se u mješalicu za beton i miješaju. Voda se postupno sipa dok se ne dobije konzistencija slična debelom kiselom vrhnju.

  Prije nego što ručno natočite pod u garaži, stručnjaci savjetuju da podijelite površinu na kvadrate, postavite oplatu i sipate ih sve odvojeno. Da biste pripremljenu smjesu dostavili na pravo mjesto, potrebna vam je posebna nosila ili metalni automobil. Neovisna priprema otopine i njeno naknadno punjenje traje mnogo više vremena. Na takav se rad troši mnogo fizičkog napora. Po završetkuIzlijevanje i skrućivanje otopine treba biti betonski estrih debljine ne manje od 60 milimetara i ne više od 100 milimetara.


  Pri izravnavanju otopine potrebno je s vremena na vrijeme probušiti bajonet lopaticom i time provjeriti prisutnost šupljina ispunjenih zrakom i eliminirati ih. Inače će se glazura početi deformirati i na kraju se srušiti.

  Nakon punjenja i niveliranja, pod se ostavlja da se osuši nakon instaliranih svjetlosnih signala. Ovaj proces traje od 7 do 10 dana. Kada se beton konačno stvrdne i postane moguće pomicati po njegovoj površini, pod, po želji, ukrašava se završnim premazom pomoću tekućih samonivelirajućih polimernih smjesa.

  Alternativno, možete pripremiti tanku konzistenciju otopine pijeska, cementa i građevinskog ljepila. Prilikom nanošenja takvog izravnavajućeg sloja, nakon njegove primjene, površina mora biti više puta obrađena igličastim valjkom, što omogućuje uklanjanje zračnih mjehurića prisutnih u estrihu i istovremeno ravnomjernije sipanje smjese po cijeloj površini.


  Potpuno površina poda garažnog objekta od betona bit će spremna za 30-35 dana od početka rada.

  Korisne preporuke

  U procesu pripreme, lijevanja, dorade i rada garaže bit će korisne sljedeće preporuke stručnjaka:

  1. Uz redovitu uporabu garažnog objekta, betonpodna obloga je podložna abrazivnom trošenju i kao posljedica abrazije cementna se prašina sigurno pojavljuje na njenoj površini. Da biste uklonili ovaj nedostatak, možete, na primjer, položiti keramičke pločice na vrh glazure ili ih obojiti bojom. Takve mjere ne samo da daju podu dodatnu čvrstoću, već i uvelike pojednostavljuju čišćenje prostorije.
  2. Prije bojenja preporuča se da se podna površina u strukturi garaže premazuje posebnim alatom. Nakon što se potpuno osuši, počnite nanositi boju.
  3. Postoji još jedan način da se završi estrih, koji se sastoji u obradi s brtvilom, koje je silikatno otvrdnjavajuće sredstvo. Ovaj alat prodire u pore površine betonskog sloja, nakon čega u njemu počinju kemijske reakcije koje neutraliziraju aktivne tvari i stvaraju nove kristalne veze. Tretman brtvila, osim uklanjanja prašine s površine poda, povećava čvrstoću betona pola do dva puta i daje površini dobru vodonepropusnost.
  4. Kako bi se osigurao prikladan izlaz iz garaže, poželjno je urediti betonsku platformu s armaturom u blizini vrata zgrade istovremeno s ispunom poda.