Polaganje šperploča na trupcima - slijed poda uređaja

Vrlo često, prilikom stvaranja baze pod podnice u stambeni prostor ili ured šperploča se polaže. Polaganje šperploče na trupcima je najučinkovitije, jer takva konstrukcija čini drvenu podlogu svojim najboljim karakteristikama.


Postavljanje šperploče na trupce

Nakon ugradnje, površina je savršeno ravna i pristupačna za oblaganje bilo kojom poznatom podnom oblogom. Kvaliteta podova u isto vrijeme neće biti lošija nego u slučaju polaganja na estrih, te se stoga ne bi sramili predstaviti ih gostima ili na fotografiji na društvenim mrežama. Instalacijski dnevnik i šperploča mogu se izraditi samostalno. U ovom ćemo članku razmotriti kako se šperploča polaže na trupce i koje su značajke u tom postupku.

Upotrijebljeni materijali

Naravno, za styling, trebat će nam kvalitetne trupce i listovi šperploče. Drvene trupce se učinkovito koriste kao trupci.

Najpraktičnije je koristiti zaostajanje sa sljedećim linearnim presjekom:

 • širina –7 cm;
 • Visina - 4-5 cm.

Duljina jednog kašnjenja mora biti od 2 metra. Cijela površina drva mora biti savršeno ravna. Drvo treba prilagoditi uvjetimaprostorije. Za to se preporuča držanje materijala u prostoriji u kojoj će se instalacija provoditi kako bi se provjerila otpornost na deformacije i sušenje.


Što se tiče šperploče za podove lag, popularni su sljedeći omjeri listova: 15,25x15,25 ili 12,2x24,4 cm. Debljina lima treba početi od 1,2 centimetra, ali u slučaju dvoslojnog stila možete se zaustaviti po mogućnosti debljine 0,9 centimetara (detaljnije: "Koja bi trebala biti debljina šperploče za pod prema zaostacima") Materijal se mora provjeriti na nedostatke. Neprihvatljivo je da su listovi deformirani na obje strane.

Ako je potrebno proizvesti podove od šperploče kao grubu podlogu, tada možete koristiti jeftinu vrstu materijala. Ovaj tip karakterizira oznaka "NS" (nepolirana). Parket će se najbolje kombinirati s ivericom, koja je podvrgnuta jednostranom brušenju (oznaka "Š1"). Bilo koja od navedenih vrsta šperploča dopuštena je za uporabu u zatvorenom prostoru s indikatorom vlažnosti zraka do 60%. Ako je vlažnost u prostoriji iznimno visoka ili je moguć intenzivan kontakt s tekućinom, korisnije je koristiti FC šperploču koja je otporna na vlagu.

Alati i potrošni materijali

Čak i nakon što se utvrdilo koja šperploča treba ležati na podu trupaca, trebate pripremiti kompletan set alata za učinkovito upravljanje radom:

 • električna bušilica;
 • Bugarski;
 • odvijač;
 • električna ubodna testera;
 • pila za drvo;
 • čekić;
 • pravilo;
 • mjerni uređaji različitih veličina.


Trebat će vam potrošni materijal:

 • čavle 5,7 centimetara;
 • vijci, ili vijci za 3,5, 5,7,5 centimetara;
 • sidra ili čepovi promjera 1 cm;
 • valjani polistirenski filc ili debeli polietilen;
 • ljepljiva traka za građevinske radove;
 • mješavina ljepila za građevinske radove ove vrste;
 • elastični mastiks;
 • antiseptik;
 • pergamentni ili bitumenski papir.

Pripremna faza

Počnite polagati šperploča pod na trupcima sa svojim vlastitim rukama, kao i bilo koji drugi tip posla, uz pažljivu pripremu. Vrlo je važno početi čistiti pod od prljavštine, prašine, krhotina itd. Važno je ukloniti značajne izbočine na površini, koje su ostaci nakon uklanjanja prethodnog estriha. Kao hidroizolacijski sloj, sloj debelog polietilena ili valjanog krovnog materijala (krovni filc) postavlja se na očišćeni grubi pod. Film bi se trebao preklapati s lopaticom od 15-20 centimetara. Dijelovi filma moraju biti osigurani trakom. Ako se u početku odabere vrlo tanak film, preporuča se polaganje nekoliko slojeva.

Prilikom izravnavanja poda šperpločom na lagovima, vrlo je važno osigurati da površina bude potpuno vodoravna. Oznake se izrađuju na podu kako bi se utvrdila mjesta na kojima će se postaviti rešetke. Za to kroz središta budućeg zaostajanjaravne crte nacrtane su tako da se paralelne šipke mogu polagati paralelno jedna s drugom. Zastoji se obično ne postavljaju na pod, nego na unaprijed pripremljene obloge. Možete ih izraditi od dasaka ili iste šperploče koja je montirana kao poklopac. Optimalne dimenzije obloge 10x20

  x2,5 centimetara. Na podu duž označenih linija moraju biti učvršćeni s tiplama.


  Instalacija trupca je također vrlo važna za istu visinu. Da biste odredili ovu oznaku, trebat ćete koristiti razinu lasera ili tekućinu. Visinu trupca možete prilagoditi postavljanjem dodatnih ruberoida ili komada linoleuma.

  Kako biste jasnije označili kašnjenje za šperploču, možete koristiti svjetlosne signale, koji će biti uobičajeni vijci. Ako ih jasno pričvrstite na očekivanu visinu poda, dobit ćete dodatni način za kontrolu visine zaostataka.

  U istoj fazi, preporuča se koristiti antiseptik za obradu svakog drvenog elementa u podnoj konstrukciji, koji će zaštititi premaz od stvaranja plijesni.

  Zaostajanje instalacije za ivericu

  Stoga se postavljanje šperploče na trupce može započeti odmah nakon označavanja i učvršćivanja obloga. Šipke se postavljaju paralelno sa zidom s prozorskim otvorima kako bi bile okomite na sunčevu svjetlost koja ulazi u prostoriju. Za udaljenost između podnih zaostataka za šperploču, najbolje je odabrati interval od 40-50 centimetara (pročitajte: "Kolika je udaljenost između zaostalih podova pri izradiSamo dvije ekstremne grede u blizini suprotnih zidova trebaju biti postavljene na udaljenosti od 30-40 centimetara.

  Sve ostale zaostatke treba fiksirati na istoj udaljenosti paralelno jedna od druge. Visinu možete provjeriti crtom horizonta prethodno nacrtane na zidovima. Bliže središtu prostorije kako bi se utvrdilo koliko je površina ravna, takav alat će u pravilu pomoći. Naravno, sve šipke trebaju imati iste linearne dimenzije, ali za ekstremno zaostajanje u blizini suprotnih zidova najbolje je koristiti šipke veće širine od onih koje se nalaze između njih.

  Na pripremljene obloge učvršćuju se vijci. Učvršćivač mora biti uvučen u drvo tako da čep ne strši na površini. Vjerojatno neće biti vrlo estetski ako se postavljeni podovi oštete. Na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda takav se pod više ne može nazvati kvalitetnim.


  Kako bi se povećala čvrstoća trupca na mjestima gdje se nalazi obloga, moguće je dodatno pričvrstiti drvo pomoću posebnog drvenog profila (vijka), koji će također biti učvršćen na oblogu, povećavajući učinak prianjanja i povećavajući stabilnost podloge.

  Još pouzdanija konstrukcija postaje, ako se nakon ugradnje svaki drveni element obloži parketnim ljepilom ili sličnom smjesom. Prostor između zaostataka poželjno je ispuniti izolacijskim ili zvučno izoliranim materijalom. Najčešće za te svrhe koristemineralna vuna, ekspandirana glina ili pjena. Također u šupljinama popločavaju se razne komunikacije. Odozgo, sadržaj takvih mjesta prekriven je pergamentnim ili bitumenskim papirom (za više informacija: "Polaganje šperploče na drvenom podu - koju odabrati i kako staviti").

  Alternativni način pričvršćivanja kašnjenja ne zahtijeva uporabu brtvila. U tom slučaju, trupci su također poravnati s komadima krovnog materijala, a fiksiraju se uz pomoć dugačkih sidara ili tiplova, čija duljina prelazi debljinu drva za 5-6 centimetara.

  Postavljanje šperploče

  Prije stavljanja šperploče na trupce, preporučuje se da se posebno velike listove reže na manje komade kvadratnog ili pravokutnog oblika. Veličina je odabrana na takav način da su rubovi svakog komada jasno smješteni u sredini grede. Kako bi bili sigurni da su mjerenja ispravna, najbolje je završiti postupak rezanja materijala, kako bi se namjestili podni elementi bez učvršćivanja. Preporučuje se da se susjedni limovi pričvrste u uhodanom stanju, tako da se više od dva kuta lima ne mogu spojiti na jednom mjestu.

  Svaka ploča od šperploče prije instalacije preporučuje se označiti. Da biste to učinili, procijenjene točke pričvršćivanja na trupce izbušite i upustite ih tako da su pričvrsni elementi (vijci) potopljeni i ne pokazuju se preko površine šperploče. U suprotnom, premaz položen na takvu podlogu može se oštetiti. Razmak između dva susjedna mjesta pričvršćenja treba biti najmanje 20-30 centimetara, s najmanje 8 vijaka po listu šperploče.


  Pripremom listova možete nastaviti s njihovom konsolidacijom. Šperploča se pričvršćuje na trupce i prečke (ako ih ima) vijcima koji su tri puta duži od debljine lima. Susjedni listovi trebaju biti spojeni izravno u sredini zaostatka s dopuštenim razmakom od 2-3 milimetra. Zatvorite mali šav s mastiksom, koji se distribuira s lopaticom.

  Tradicionalno, šperploča se polaže u dva sloja. Ako se koristi ova metoda, važno je zapamtiti da se mjesto fiksiranja ploča iz različitih slojeva ne bi trebalo podudarati. U tom slučaju ukupna debljina premaza treba biti oko 2,5 cm. Dopušteno je koristiti šperploča u donjem sloju je deblja, ali je potrebno promatrati ujednačenost premaza izravno u sloju.

  Rezultat

  U članku se detaljno opisuje postupak polaganja šperploče na zaostacima. Neophodno je pridržavati se tehnologije od početka do kraja, a zatim će pod u sobi biti savršen. Ako postoje određene poteškoće, uvijek možete kontaktirati stručnjake. Stručnjak iz građevinske tvrtke dolazi sa svojim vlastitim setom alata, preuzima odgovornost za pripremu materijala i rada, čime će se uštedjeti značajna količina novca i vremena.