Je li laminat štetan za zdravlje - istina i fikcija

Nije tajna da svatko pokušava stvoriti udobnost i udobnost u svom domu. Korišteni građevinski materijali koji se koriste u izgradnji kuće, kao iu zatvorenim prostorima, moraju ispunjavati ekološke standarde kako ne bi uzrokovali ljudsko zdravlje. Vrlo često, ovisno o vrsti podova, ljudi biraju laminat. U ovom članku ćemo saznati je li laminat štetan za zdravlje.


Zašto je laminat tako popularan

Ova podna obloga smatra se jednom od najboljih zbog svojih posebnih pozitivnih osobina.

Zamislite najosnovnije:

  1. Jednostavna instalacija. Instalacija se može obaviti čak i vlastitim rukama, bez traženja pomoći od profesionalaca.
  2. Za ugradnju nisu potrebni posebni skupi alati.
  3. Niska cijena.
  4. Mnoge boje - svatko može odabrati za sebe najprikladniju opciju za postojeći interijer.
  5. Visoka čvrstoća zbog koje se postižu određene radne značajke.

Međutim, laminat izgleda vrlo sličan parketu, prvi ima potpuno drugačiji sastav, a njegova cijena je nekoliko puta niža. Osim toga, može se primijetiti da nakon polaganja laminata, gotova baza ne zahtijeva dodatnu obradu, tako da se može odmah staviti u pogon.


Da biste shvatili je li laminat štetan, morate razumjeti njegovu strukturu. Ova podna obloga ima nekoliko slojeva čija se struktura sastoji od 90% drvnog otpada. Donji sloj se sastoji od debelog papira, koji se teško deformira, što laminatu daje dodatnu čvrstoću.

Glavni (srednji) sloj je vlaknasta ploča ili iverica, koja se sastoji od piljevine, otpada, drvne sječke i proizvodnje. Ovaj sloj služi za glavno opterećenje. Drobljeni drveni otpad impregnira se ljepilom i preša pod utjecajem visokih temperatura. Rezultat su jaki i izdržljivi listovi koji tijekom vremena ne trunu, a ne utječu na gljivice.

Pitanje opasnosti od laminata

Pitanje ekološkog laminata nije jako ozbiljno, jer njegova proizvodnja koristi drvo, koje je najčišći prirodni materijal. Primijenjene mješavine ljepila su i umjetne i izrađene od prirodnih smola, koje ni na koji način ne utječu na osobu negativno. Sintetičke ljepljive mješavine uglavnom su izrađene od visoko kvalitetnih materijala koji su također bezopasni za ljude.

Na dnu završnog sloja laminata su melaminske i akrilne smole, koje se dodaju da glavnom sloju daju poboljšanu zaštitu od različitih mehaničkih učinaka. Sve boje, u kojima se nalaze akrilne smole, apsolutno su bezopasne. Melamin nije sposobanVezati čestice, pa je formaldehid još uvijek prisutan u ovom sloju, što pridonosi boljem povezivanju. Vidi također: "Mogu li obojiti laminat i kako to učiniti."


Mnogi se pitaju je li laminat štetan u stanu ako je u njemu prisutan formaldehid. Takva tvar je opasna jer se oslobađa iz materijala u obliku pare. Međutim, nije nužno govoriti o njegovoj opasnosti u laminatu, budući da formaldehid isparava samo pod utjecajem dovoljno visokih temperatura, čiji pokazatelji znatno premašuju one u prostoriji. Takva podnica ostat će sigurna iu zemljama s tropskom klimom.

Proizvođači građevinskog materijala znaju da je formaldehid toksičan, tako da svi proizvodi u kojima je prisutan, prije odlaska u prodaju, dugo ostaju u skladištima, trošni.

Valja napomenuti da je razina sigurnosti laminata određena pokazateljima njegove emisijske klase, koja osigurava pokazatelje koncentracije tvari štetnih za ljudsko tijelo. Prema europskim standardima postoji nekoliko stupnjeva sigurnosti.

Vrste emisija

E0- ovaj pokazatelj emisije ukazuje da je ovaj laminat bez formaldehida. To je, u svojoj proizvodnji je korišten samo prirodne sirovine. Trošak ove klase laminata bit će mnogo veći.

E1- ovaj laminat također ne predstavlja štetu ljudskom tijelu.Vrlo je kvalitetan, a tijekom proizvodnje promatrani su svi svjetski standardi. Ako su prisutni uključci formaldehida, njihov se broj može zanemariti (čitaj također: "Kako odabrati kvalitetan laminat za stan"). Druga takva oznaka ukazuje na to da su druge štetne tvari manje ili jednake u prirodnom drvu. Valja napomenuti da je formaldehid prisutan iu običnom drvu, on je taj koji mu daje jedinstveni miris.


E2, E3- laminat s takvom oznakom ukazuje na to da sadrži melaminsku smolu s uključenjima formaldehida. Korištenje takvog laminata u stambenom području štetno je za zdravlje. Takav laminat možete koristiti u uredima, skladištima i na drugim javnim mjestima, gdje osoba ostaje kratko vrijeme i nema pretjeranih temperatura.

Ovaj pod je karakteriziran visokim performansama, niskom cijenom i atraktivnim bojama. Takav laminat se također može polagati u prostorijama gdje postoje drugi materijali bezopasni za ljude. U tom slučaju, ukupni sadržaj toksina neće ići dalje od dopuštenih normi. Vidi također: "Kako izgleda laminat s kosinama u unutrašnjosti."

Ako postoji oznaka EPLF na pakiranju, to znači da je proizvođač član Europskog udruženja proizvođača laminiranih premaza. Takav materijal može se postaviti u kućama, stanovima, pa čak i dječje i medicinskeinstitucije (pročitajte: "Koji laminat u rasadniku odabrati - stručni savjet"). Na tržištu postoje vrste laminata koje se mogu postaviti na grijane podove. Vidi također: "Koliko laminata u paketu standardne veličine."


Unatoč činjenici da još uvijek pokušavamo utvrditi je li lamelirani premaz štetan materijal, ovo pitanje ostaje neriješeno. Uz sve to vrijedi napomenuti da kupujete laminat, ne biste trebali dati prednost njegovim jeftinijim opcijama, ili kupiti neprovjereni brand. Prije svega, prilikom kupnje, obratite pozornost na oznaku na pakiranju. Mora biti potpuna, odražavati sve bez iznimke karakteristike materijala, samo na taj način može se procijeniti da je laminat zaista visoke kvalitete.