Kako staviti laminat na betonski pod

Laminat - najpopularniji materijal za završnu obradu poda. To je zbog niske cijene, dobrih performansi i velike raznolikosti izgleda. Od industrijskih podova samo linoleum je jeftiniji. Osim toga, popularnost laminata dodaje više i relativnu jednostavnost samo-polaganja. Najbolje performanse se postižu polaganjem laminata na betonskom podu.

Nekoliko riječi o materijalu

1 - zaštitni film, 2 - papir s uzorkom, 3 - baza, 4 - zaštita

To je važno jer zahtijeva usklađenost s određenim uvjetima tijekom instalacije. U biti, laminat je višeslojni sendvič izrađen od površinskog zaštitnog filma (akril ili melamin), uzorak na papiru i sloj ili nekoliko slojeva baze, sa ili bez zaštite.

Gornji sloj može imati reljefnu teksturu i služi kao glavni vanjski zaštitni sloj: zaštita od vlage, od abrazije.

Baza je prešana i impregnirana. Na rubovima ima posebne brave za pričvršćivanjemeđusobno. To je jedna od slabih točaka laminata. Na izbočine brave moraju se pažljivo primijeniti napori. S izravnim udarcima - lako se raspadaju.

Gotovo sve vrste laminata na spoju brave nemaju dobru otpornost na vlagu. Preporuča se provesti mokro čišćenje, ali ne mokro. Iako neki proizvođači tvrde da se njihovi proizvodi mogu koristiti čak iu prostorijama s visokom vlažnošću (kupka, bazen, kupka, itd.). Ipak, ne bismo preporučili korištenje laminata u njima.

Lomljive ploče za lom, bez obzira na debljinu i klasu. Deblje i deblje ploče izdržavaju veći trenutak. No, s vremenom s neravnim podovima ili krhotinama ispod ploča, ova prednost neće biti važna - bilo koji paneli puknu i pritisnu (osobito na spojevima, formirajući praznine između ploča). Zato je važno! Usklađenost sa zahtjevima za pripremu površine za polaganje laminata.

Trebate također odabrati ispravnu klasu laminata, ovisno o prostoriji:

Klasa učitavanja Ikona Tip sobe Intenzitet primjene Primjeri Životni vijek usluge
21 Stambeni Umjerena

(s vremena na vrijeme)

spavaće sobe, sobe za goste 10 godina
22 Stambeni Normalno (za čestu uporabu) Dnevne sobe, blagovaonice 10 godina
23 Stambeni Intenzivno Stepenice, hodnici, kuhinje 10-12 godina
31 Komercijalno Umjerena

(s vremena na vrijeme)

Hotelske sobe, uredi 10-15 godina star
32 Komercijalno Normalno (za čestu uporabu) Prijemi, trgovine 15-20 godina
33 Komercijalno Intenzivno Trgovački centri, škole 20-30 godina
34 Komercijalno Poboljšani (osobito teški uvjeti) Industrijski objekti Ispod 40 godina

Vrste brava i metode povezivanja

Tehnologija polaganja laminata na betonskom podu ne ovisi o tipu bravei veličini panela. Materijal se polaže redom u redove (uz rijetke iznimke). Brave za pričvršćivanje su se razvile i nastavljaju se pojavljivati ​​nove vrste. Podijeljeni u dvije vrste:

 • Zaključavanje. Žlijeb i šiljak povezani su izravnom silom. Šiljak je usmjeren u utor ravno, glatko, bez naginjanja i oštra sila (snažnim prešanjem ili metodom udarca) pogoni ga prema unutra. Cijeli unos popraćen je karakterističnim klikom (ne za sve vrste). Ovaj tip brave je tipičan na krajevima;
 • Kliknite. Žlijeb i šiljak su spojeni pod kutom od oko 45 °. Nakon postavljanja šiljaka u žlijeb, ploča se ispravlja, bravica se zatvara s karakterističnim zvukom (možda ne postoji klik). Tako obično povezuju bočne strane panela.

Platipažnje! Kombinacija brava za određene proizvode može biti potpuno drugačija. Da bi se ojačao spoj, kako bi ga se zaštitilo od okolišnih čimbenika, ponekad se dodatno primjenjuje ljepilo ili brtvilo.

Osnovni zahtjev

Najbolje je izravnati betonski estrih s bilo kojim samonivelirajućim podom. Čak i dobro izrađeni betonski estrih može imati nepravilnosti. Mikroskopske nepravilnosti najviše štete podnim oblogama na bazi laminata. Na internetu postoje preporuke za horizontalno poravnanje poda (2 mm za 2 m). Ovaj zahtjev (kao što se odražava u SNiP 3.04.01.87 i SP 29.13330.2011) za laminat nije važan. To je presudno kod ugradnje namještaja. Za lamelirane panele važno je odsustvo rupa i izbočina. Čak i valoviti pod bez naglih padova u visini poslužit će kao savršena ravna crta.

Provjeravanje poda.

Alati

Osnovni skup:

 1. Mjerenje. Rulet, ravnalo, kvadrat.
 2. Olovka ili marker. Na materijalu obične olovke dobro se čuva.
 3. Alat za rezanje. Ubodna pila s datotekama na laminatu (preporučeno). Umjesto električnog ubodnog pila možete koristiti metalnu datoteku, ručnu ubodnu pilu ili pilu s vrlo malim zubom (kako ne bi pokupili materijal i ne ostavili duge krhotine na rubovima). Upozorenje! Materijal je vrlo težak. Pile na drvetu s finim zubom bit će dovoljno za jednu, dvije sobe. Sa standardnim brojem rezova (ako sobe nemaju mnogo složenih projekcija).
 4. Bar. Glatki drveni ili vanjskibilo koji drugi mekani materijal je duljine do 30 - 40 cm, a paneli su postavljeni tako da ne oštete rubove ili brave.
 5. Čekić.
 6. Set obloga oko 10 - 12 mm. gusta. Tijekom ugradnje bit će potrebno instalirati između zida i laminata kako bi se stvorio zazor za toplinsko širenje. Instaliran je oko metar duž duljine sobe. Izrađuje se neovisno od materijala odgovarajuće debljine (šperploča, drvene letvice, itd.).
 7. Nož, škare za obrezivanje obloge.

Dodatni alati:

 1. Metalna ploča savijena kao latinski S. Koristi se za guranje vanjskih ploča uz zid. Umjesto ploče možete koristiti alat za skidanje čavala. Rub laminata je obično zatvoren s postoljem, tako da mala oštećenja uz sam rub zidova nisu značajan problem. Umjesto ploče, postavljamo čavlić za nokte i nužno pritisnemo ploču kroz šipku, naslanjajući se na zid. Oprez! Na taj način, čak i kroz obloge može oštetiti zid (osobito gipsane ploče).

  Ploča za završne ploče.

 2. Krunice za drvo za okrugle rupe. Ako je potrebno, izbušite rupe za različite komunikacije.

Materijali i proračun

Količina osnovnog materijala izračunava se prema ukupnoj površini i povećava se za 10%. Povećanje će ići na podrezivanje i mogući brak na poslu. Ako je soba složene geometrije (polukružne stepenice, prozorčići itd.), Preporučljivo je povećatiizračunata površina za 15 - 20% ovisno o broju zavoja.

Supstrat

Glavna svrha podloge je eliminirati nepravilnosti, prigušenje lima i zvučnu izolaciju. Dodatna - toplinska izolacija, izolacija od vlage.

Preporučena debljina je oko 1 - 3 mm. Polaganje podloge veće od 3 mm je zabranjeno, to je izravno navedeno u uputama većine proizvođača laminata.

Dostupno u nekoliko vrsta:

 • Od pjenastih materijala (polietilen, polipropilen, polistiren, itd.). Niska cijena. Prije kupnje trebate pogledati kompatibilnost materijala i preporuke proizvođača;
 • Corkboard. Visoki troškovi, preostala kumulativna svojstva nadmašuju one u podlogama na temelju drugih materijala;
 • Četinjača. Za velika opterećenja. Ima mali omjer kompresije i krutost. Visoki troškovi
Podloga može biti reflektirajuća folija. Također proizvoditi laminat s gotovom ljepljenom podlogom.

Pažnja! Pravila postavljanja laminata zabranjuju uporabu materijala bez podloge. U tom slučaju, proizvođač ne daje nikakva jamstva trajnosti.

Članak u temi:Odabir podloge ispod laminata na betonskom podu .

Dodatni materijal

Preporučuje se da u vrijeme planiranja poda također pokupite podloge i spojne trake (ravne, prijelazne, prag, kut). Oni su različite veličine i montirati. Važno je znati ovdjeprocijenjena veličina preklapanja.

Polaganje laminata na betonskom podu s podlogom može se pokrenuti s bilo kojeg zida. Preporučuje se polaganje materijala duž glavnog dnevnog svjetla, tj. stražnjica s prozora. U tom slučaju bočni spojevi panela postaju manje vidljivi.

Prije početka rada, preporuča se držati materijal u popravljenoj prostoriji otpakiran oko jedan dan. Tijekom tog vremena njegove karakteristike temperature i vlažnosti će se izjednačiti.

Cijeli proces podijeljen je u nekoliko faza:
 1. Završna priprema površine. Prije polaganja obloge preporučuje se opet s metlom, stavite mjesto polaganja ili vakuuma.
 2. Podloga se širi uzimajući u obzir širinu serije duž cijele dužine. Nije potrebno izlagati podlogu više nego što je potrebno za jedan redak. Osim toga, ako je potrebno, dijelove podloge možete međusobno pričvrstiti običnom trakom.
 3. Polaganje određenog broja laminata. Cijeli red je potpuno sastavljen, a zatim spojen na prethodni. Ovisno o tipu brave: stavite ga ravno i zabijte čekićem kroz šipku ili odvojeno skupite cijeli red, navijte ga pod kutom duž cijele dužine u bravu prethodnog reda i poravnajte ga. Potrebno je pažljivo se izravnati, prije zaustavljanja, tako da se zaključava cijelom dužinom. Prilikom ravnanja razmak između ploča treba pažljivo zatvoriti bez razmaka. Ako pretjerate, možete slomiti bravu. Ploča se ne izravnava s uobičajenim naporom, ili ostaje praznina - ponovno se saviti i pokušati dalje.gurati dvorac. Čak i kao opcija, smeće može ući u dvorac - uzmi ga i očisti.

  Cijeli je red sastavljen i namotan u dvorac cijelom svojom dužinom.

  Također je moguće sklopiti laminat za komad, ovisno o vrsti zaključne brave.

  Sklop laminata po komadu.

Redovi su napravljeni oko trećine njihovog odstupanja duljine. Ovaj takozvani postupak montaže palube povećava čvrstoću konstrukcije i vijek trajanja. Također i ovim rasporedom, spojnice su manje vidljive.

Prvi red

Privremeni jastučići debljine 8-10 mm svaki metar trebaju biti postavljeni između zidova i laminata. Ako ne postavite oblogu, a kasnije kada se pridružite sljedećim redovima, laminat se može pomaknuti, osobito ako ga morate silom gurati. Obično su ekstremni limovi problematični za pogon i nastaju napori koji su dovoljni za pomicanje cijelog montiranog poda. I s malim brojem brtvi čak i puknuti na nekim mjestima zaključavanje veze.

Ako zid ima veliku zakrivljenost (radijalni, polukružni zid), preporučuje se da se laminat polaže iz samog zida. Prvi u ovom slučaju stavlja niz cijelih listova koji nisu blizu zida. Nedostaju elementi na zidu se mjere, obrezuju i postavljaju na mjesto.

Način spajanja komad po komad

Ovisno o bravama ili uz prisutnost prepreka, možda će biti potrebno spojiti panele ne sa svima, nego po komadu. U ovom slučaju mora bitiizmeđu kraja prvog panela i zida i zida postavlja se brtva.

List postavite prvu bravu na prethodni redak. Zatim, uz pomoć čekića i kamena, povezuju se s krajnjim panelom s prethodnim panelom ovog reda.

Za krajnje spojeve posljednjih ploča u blizini zidova, to nije šipka koja se postavlja na rub, već ploča u obliku slova S i udara ga. U nekim slučajevima možete koristiti alat za skidanje čavlića ili sličnu polugu, gurajući je kroz oblogu do zida, a drugi kraj na rubu ploče (možete oštetiti zid).

Postavljanje pod preprekama

Pojavljuju se poteškoće s instalacijom u slučaju različitih prepreka (npr. Radijatori za grijanje).

Ugradnja laminata ispod prepreke

U ovom slučaju, potrebno je izrezati dijelove koji su ispupčeni, tako da se paneli mogu slobodno spojiti. Prije konačnog spajanja, ljepilo se mora nanijeti na točke rezanja.

Instalacija u području komunikacija

Polukružne rupe na spoju ploča na mjestu prolaza cijevi.

Drugi problem su postojeći cjevovodi. Dvije metode ugradnje:

 1. Na spoju ploča. Moguće je izvršiti ako nema mnogo komunikacija. Počnite polagati pod sa prolazom cijevi. Na spoju panela izrezati u polukrugu željenog promjera;
 2. U središtu ploče. Napravite rupu željenog promjera i izrežite ili s najbližeg ruba ili s ruba, gdje je najvjerojatnije da će rez biti vidljiv nakon toga.Širina reza jednaka je promjeru cijevi. Promjer rupe je nešto veći, s obzirom na mogućnost umetanja na mjesto i povezivanje s drugim panelima. Rez se obavlja vrlo uredno s tankom drškom, u jednom komadu. Dobiveni komad se zatim lijepi na mjesto.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije