Kako pravilno staviti laminat na betonski pod

Laminirani podovi u posljednje su vrijeme u velikoj potražnji. To je sasvim prirodno, jer je takav pod vrlo lijep po izgledu, ne ugrožava ljudsko zdravlje, ugodno je hodati po njemu. Osim toga, troškovi takve pokrivenosti omogućuju kupnju čak i za obitelji s niskim primanjima.


Instalacija laminata sama po sebi nije osobito teška, jer je opremljena bravama. U ovom članku s fotografijom, reći ćemo vam kako pravilno staviti laminat na betonski pod, tako da premaz traje što je duže moguće.

Priprema za polaganje

Kao što je već spomenuto, laminirani podovi se prodaju s gotovim mehanizmima za zaključavanje, pa je polaganje laminata vlastitim rukama na betonskom podu jednostavno.

Rad s betonskom podlogom:

 1. Ocjenjivanje stanja betonske košuljice i stupnja njezine spremnosti za daljnji rad provodi se prije svega.
 2. Potrebno je saznati koliko je ravan ovaj estrih. To se može učiniti uz pomoć razine zgrade. Manja odstupanja u rasponu od 5-10 mm su norma i ne zahtijevaju dodatni rad. Ako se nađu značajne razlike u razini s obzirom na horizont, treba popraviti površinu.
 3. Ako se nepravilnosti otkriju samo djelomično, kao opcija, one mogulokalno podešavanje. Međutim, najčešće je bolje sipati novi estrih ili postaviti samonivelirajući premaz preko cijele površine poda.
 4. Prije polaganja laminata na betonski pod, mora proći najmanje 28 dana od trenutka lijevanja estriha. To je potrebno da se osuši i dostigne prihvatljivu razinu vlage.
 5. Vrlo često se u građevinarstvu koriste samonivelirajuće smjese za brzo sušenje koje su dobra alternativa konkretnom rješenju. Zbog pouzdanosti sloj estriha mora biti najmanje 3 cm, a nakon nekoliko sati moguće je kretati se po ovoj površini i nastaviti s daljnjim radom na podu za 3-4 dana.


Važno je napomenuti da prije nego što stavite laminat na betonski pod, morate usavršiti ne samo bazu, već i zidove tako da je kut jasno 90o .

Odabir i polaganje podloge

Premaz se najbolje služi ako se laminat polaže na betonski pod s podlogom. Ovaj sloj između betona i laminiranih ploča obavlja funkciju zvučne i toplinske izolacije, kao i kompenzira buku pri hodu po podu, sprječava premještanje laminata u odnosu na betonsku podlogu.

Materijali kao što su šperploča, ploča od vlakana, valjani polietilenski ili pluteni čips s dodatkom bitumena dokazali su se kao supstrat.

Najbolji i najčešći supstrat se pjeniplastična folija - dostupna je i jeftina.

Ovaj valjani materijal dobro je koristiti samo na savršeno ravnoj betonskoj podlozi.


Prednosti filmske podloge:

 • ne propada s produljenim kontaktom s betonskom podlogom;
 • savršeno upija zvukove;
 • ne podvrgavaju se istrebljenju glodavaca ili insekata.

Jedini nedostatak takve noge je njegova debljina, koja ne može izgladiti neravne podove veće od 2-3 mm. Ovaj faktor treba uzeti u obzir prije polaganja laminata na betonski pod na takvoj podlozi.

Da bi se podloga od pjenastog filma učvrstila i kako bi se dobila dodatna toplinska i zvučna izolacija, može se polagati u 2 ili 3 sloja. U tom slučaju, ploče bi se trebale preklopiti za 10-15 cm, a nastali šavovi bi trebali biti zatvoreni ljepljivom trakom. Vidi također: "Kako pravilno postaviti podlogu ispod laminata - učinite to sami."

Među ostalim materijalima, na kojima se stavlja laminat na betonskom podu, postoji još jedna, ne manje popularna opcija - ekstrudirana polistirenska pjena. Riječ je o izolacijskom pločastom materijalu čija je veličina 1x0,5 m. Rebrasta površina ove podloge postavljena je na beton, a glatka površina okrenuta je prema materijalima koji su okrenuti. Ovaj materijal može dobro apsorbirati zvuk i apsorbirati premaz.


Prednosti pjene od stiropora:

 1. Može izgladiti nepravilnosti na razini do 6 mm.
 2. Polaganje je udobno i vrlo brzo.
 3. Savršeno upija buku i sprječava gubitak topline.
 4. To je izdržljiv premaz, budući da je vijek trajanja naveden od strane proizvođača 45-50 godina.
 5. Nema opasnosti od slučajnog oštećenja materijala tijekom ugradnje, budući da je dovoljno izdržljiv i pouzdan.

Postoji još jedna vrsta podloge za laminat, dostupna kupcima - pluta-bitumen. Ima dugi vijek trajanja, dobra izolacijska svojstva i sposoban je osigurati mikrovalnu ventilaciju. Međutim, ovaj materijal je prilično skup.

Laminat za polaganje

Postoje dva načina kako postaviti laminat na betonski pod - zaključavanje ili ljepilo.


Koji način odabira ovisi o vrsti materijala koji ste kupili:

 1. Danas se ugradnja laminata na ljepilo gotovo ne prakticira, jer ova metoda ima nekoliko nedostataka. Ovaj postupak uključuje prianjanje ploča jedna s drugom pomoću žljebova i izbočina, kao i pričvršćivanje posebnim ljepilom. Kako se ljepilo pukne i počne se ljuštiti, između laminatnih ploča nastaju praznine. Osim toga, ploče zasađene na ljepilo ne mogu se ukloniti bez gubitaka, pa morate ukloniti cijeli premaz.
 2. Stoga, ako govorimo o tome kako ispravno položiti laminat na betonski pod, onda morate imati na umu krutu fiksaciju uz pomoć brava na panelima. Ova metoda osigurava sigurnu montažu koja se može rastaviti u bilo koje vrijeme izamijeniti pojedine elemente premaza.


Treba napomenuti da mehanizam za zaključavanje za sastavljanje laminata značajno skraćuje vrijeme njegovog polaganja i također ubrzava početak rada takvog premaza. Osim toga, dobivate čvrstu površinu bez praznina i pukotina.

Ploče za polaganje

Neupakirane laminirane trake moraju proći malu prilagodbu mikroklimatskim uvjetima pojedine prostorije. Da bi to učinili nekoliko dana, treba ih ostaviti u prostoriji s temperaturom ne nižom od 18oC i vlažnošću ne većom od 70%.

Pripremite popis alata: ravnalo, marker, električni slagalicu, čekić, mjeru trake, drveni blok i razmakne klinove.

Svaki majstor bi trebao znati kako postaviti laminat na betonski pod. Da bi šavovi postali što neupadljiviji, poželjno je da se njihov smjer poklapa s ulaskom sunčeve svjetlosti u prozor (za više informacija "Kako položiti laminat je slijed akcija").


Tehnologija polaganje laminata na betonskom podu sastoji se od nekoliko faza:

 1. Odabrana varijanta supstrata polaže se na podlogu. Smjer ugradnje panela i podloge trebao bi biti isti.
 2. Na zidu je bio prvi red ploča. Višak na posljednjoj ploči je odrezan električnom ubodnom pilom, što stvara predznak.
 3. Razmaknice su postavljene između zida i prvog reda laminata. Širina takvog razmaka je 1-1,5 cm, a naknadna ugradnja ploče blokira te praznine.
 4. da maksimizirajuploče jedna prema drugoj trebaju biti lagano tapkanje na drveni blok koji služi kao brtva, kako ne bi oštetio premaz.
 5. Ostatak ekstremnog panela prvog reda treba biti smješten na početku drugog reda. Isto učinite s posljednjim redom drugog reda i tako dalje. Rezultirajuća šahovska ploča smanjuje opterećenje na podu.
 6. Ako je laminat opremljen mehanizmom za zaključavanje, umetnite trake jedan u drugi pod kutom od 30-40oi pažljivo ga spustite sve dok ne klikne. Isto tako, sve laminatne ploče u sobi se blokiraju.
 7. Prije stavljanja zadnjeg retka, morate ga postaviti u širinu. Prvo je postavljen odstojni klin i na njega je nanesena ploča s bravom za zid. Oznaka je napravljena za rezanje. Na nanesenoj liniji s ubodnom pilom odrezuju šipku željene duljine, nakon čega je fiksiraju, kao i sve ostale.
 8. Rupe za žice u laminatu se režu kako su položene. Nakon toga, mogu se prerušiti u posebne prometne gužve. Vidi također: "Kako staviti laminat vlastitim rukama - upute korak po korak."

Zaključak

Slijedeći preporuke iz članka, kao i naše foto i video materijale, možete naučiti kako pravilno staviti laminat na betonski pod vlastitim rukama. Malo strpljenja - i uspjet ćete u svom najboljem izdanju.