Kako odabrati boju laminata i što trebate uzeti u obzir

Odabir laminiranih ploča za polaganje u stanu u shemu boja, mnogi ljudi čine pogreške jer nisu svjesni glavnih načela kompatibilnosti boja i teksture. U ovom članku detaljno ćemo opisati kako odabrati boju laminata, kao i izbjegavati uobičajene pogreške.


Rasvjeta

Da biste znali odabrati boju laminata za stan, trebali biste odrediti razinu osvjetljenja prostorija, tj. Mjesto na sunčanoj ili zasjenjenoj strani.

Ako soba dobiva puno sunčeve svjetlosti, nemojte koristiti ove nijanse laminata:

 • američki orah;
 • azijski orah;
 • wenge;
 • ružino drvo.

Ovo upozorenje povezano je s činjenicom da će mikro čestice prašine biti posebno vidljive na tamnom podu na izravnom sunčevom svjetlu. Ako zanemarite ovaj oprez, naslovnica će naposljetku izgledati neuredno, bez obzira koliko dobro čistili stan.


Odlučite koje boje odabrati laminat za hodnike, morate uzeti u obzir da nijansa poda i zidova ne bi trebala biti ista, jer će se inače sve spojiti i nećeprimjetna ljepota i tekstura podova.

Prema tome, ako je svijetli laminat boje pozadine položen na pod, bolje je odabrati 3-4 nijanse tamnije.

Ovo pravilo se primjenjuje na takve nijanse laminata kao:

 • bijeli hrast;
 • breza;
 • bukva.


Važno načelo postavljanja podnih obloga za male stanove je da u takvim uvjetima ne bi trebalo odabrati različite boje laminata za pod u različitim prostorijama. Takav kvar može samo vizualno još više smanjiti prostor razbijanjem u male zone. Vidi također: "Podne obloge za stan su vrste materijala, njihove prednosti i nedostaci."

Krilo vrata i laminat

Izbor laminata u boji ovisi o boji unutarnjih vrata, jer kako bi interijer bio skladan, oni se moraju kombinirati. Posebno nemojte postavljati laminatne tamno smeđe nijanse, ako krila vrata imaju crvenu ili tamno crvenu boju.

Optimalno, ako laminat ima malo svjetliju nijansu od krila vrata, ipak je izrađen u istoj shemi boja i sličan je po teksturi. Vidi također: "Mogu li obojiti laminat i kako to učiniti."


Na primjer, ispod vrata, zatamnjena u boji trešnje, treba odabrati laminat, također oslikan pod višnjom, ali svjetliju nijansu. U isto vrijeme, nije nužno postići apsolutnu podudarnost boja vrata i laminata, u protivnom će izgubiti svojeindividualnost.

boje

Shema boja u sobi trebala bi biti savjet kako odabrati boju laminata u interijeru. Treba imati na umu da na jedno mjesto ne smijete kombinirati previše objekata koji pripadaju istoj shemi boja. To je, pozadina, pod i namještaj ne bi trebao biti potpuno identičan u boji, inače takav interijer neće donijeti osjećaj udobnosti i coziness.


Ovo pravilo jednako vrijedi za svjetle i tamne nijanse. Ako ne znate kako odabrati laminat za interijer, možete koristiti referentne knjige, časopise koji ilustriraju modne trendove u uređenju interijera.

Prednost pri odabiru interijera

Kada odlučujete koju boju laminata odabrati za stan, trebali biste odlučiti u kojoj ćete paleti boja biti ugodno. Prije svega, morate razumjeti na kojem se katu najviše sviđa - tamni, svijetli ili s teksturom.


Sljedeći čimbenik odnosi se na stil interijera i raspoloženje u sobi:

 • ugodno;
 • svjetlo;
 • toplo;
 • napunjen energijom;
 • prostrano;
 • razigrano;
 • klasičan elegantan.

Ako ne možete točno odrediti, onda samo pokupiti laminat, na temelju boje drvenog namještaja i unutarnjih vrata. Ne zaboravite da pod mora biti malo lakši.

Sveukupnom interijeru stana je bio skladan,bolje je odabrati kompatibilnu teksturu premaza. Konkretno, laminat nije loš prijatelj s pločicama i tepihom, međutim, potpuno je nespojiv s parketom.

Potrebno je uzeti u obzir činjenicu da će previše tamno, kao i previše lagano podno, trebati češće čišćenje, jer je prašina na njemu vidljiva mnogo jača.


Prilikom odabira laminata morate obratiti pozornost na njegovu teksturu. Na primjer, kvadratna soba može se vizualno izraditi pravokutnog oblika uz pomoć uskih dugih laminatnih traka. No, preuski hodnik može se vizualno proširiti, ako materijal položimo na platna preko prolaza.

Još jedna važna nijansa odnosi se na presvijetle i neobične boje. Budući da je vijek trajanja takvog premaza vrlo dugačak, ne može se govoriti o brzoj zamjeni tapeta za koju je odabran.

Što tražiti pri kupnji

Prije nego što odete na kupnju materijala, trebali biste napraviti mjerenja prostorija i pripremiti plan. Točan pokazatelj parametara prostorije omogućit će konzultantu u trgovini da izračuna količinu laminata potrebnu za ugradnju.


Prilikom kupnje, preporučljivo je pojasniti što su proizvođači, koje su cijene i razlike u kvaliteti, da li materijal ima hidrauličku zaštitu, saznati sve značajke i značajke rada laminata.

Odaberite boju

Nije uvijek moguće odmah odrediti rješenje boje - svjetlomora biti spol ili tamno. Načelo izbora u ovom slučaju temelji se na osobitostima boja - tamne nijanse vizualno smanjuju prostor, a svjetlo, naprotiv, proširuje.

Svijetla paleta boja

Shema boja u svijetlim bojama je relevantna u mnogim slučajevima, posebice, za posvjetljivanje previše tamne prostorije. Svjetlo poda bolje osvjetljava svjetlost, a soba postaje ne tako turobna i vizualno se širi.

Svjetlosne nijanse usklađuju okolinu, dodajući joj uređenost, eliminirajući osjećaj prolaznosti vremena.

Tandemski pod s niskim ključem, s hladnim nijansama završne obrade zida, stvaraju miran interijer. Međutim, vrijedi uzeti u obzir da, ako se sobe nalaze u sjevernom ili zapadnom dijelu zgrade, svjetlosni pod ima osjećaj hladnoće.


Kombinacija svijetlog poda s tamnim namještajem izgleda originalno i spektakularno. Takvi premazi su općenito vrlo prikladni za igranje kontrasta. Glavna prednost svjetlosnih podova je da ih je prikladno kombinirati s namještajem različitih boja.

Međutim, ne biste trebali odabrati sterilnu bijelu boju za pod - najbolje je ostati u sredinama koje neće nadražiti vid.

U isto vrijeme, čak i uz laganu podnu oblogu, nije potrebno ispuniti unutrašnjost prekomjernom količinom tamnih predmeta, jer će u protivnom soba izgledati sumorno i turobno.

Kako kombinirati boju poda i namještaja

Poželjno je da se pod i namještaj razlikuju u boji.2 tona u jednom ili drugom smjeru. Međutim, ako je na pod postavljen tepih kontrastnih nijansi, dopuštena je slična nijansa laminata i namještaja.

Drveni namještaj svjetle ili tamne boje optimalno je kombiniran sa sivim laminatom.

Naravno, možete kombinirati cool nijanse zidova, poda i namještaja u interijeru, međutim, takav interijer može biti dosadan, beživotan i svijetlih boja.

Rezultati

Budući da shema boja u unutrašnjosti uvelike utječe na dobrobit i raspoloženje osobe, procesu odabira boje treba pristupiti odgovorno. Ako ne možete odlučiti o ovom pitanju - zatražite pomoć od profesionalaca ili pratite modne trendove u tisku.