Kako napraviti spoj između laminata i laminata - što koristiti

Polaganje laminata - važan korak u popravku stana, jer je kat često prvi u kontaktu s nama. Prilikom rada s laminatom postoje mnogi teški zadaci, uključujući organizaciju povezivanja lamela između prostorija. Nije teško nositi se s ovim zadatkom, au ovom ćemo članku detaljno opisati kako se radi laminat.


Glavno rješenje problema

Kao što je gore spomenuto, spoj između laminata i laminata je vrlo jednostavan za izvođenje, a samo početnici imaju slično pitanje. Stručnjaci u području polaganja podova suočeni su sa sličnim slučajevima u popravku bilo kojeg stana, pa su davno došli do rješenja - spojnih traka.


Korištenjem laminatnog priključka možete stvoriti čvrsti spoj između ploča spojenih lamela. Ovaj spoj neće imati samo estetsku vrijednost, već će spriječiti i deformacije i kretanje lamela pod utjecajem topline i vlage.

Trebam li koristiti spojne šipke

Prije nego što počnete detaljno govoriti o vrstama i ugradnji spojnih traka, vrijedi spomenuti da se koriste samo ako ćete spojiti nove lamele s već položenim materijalom. Nema konektorakoristi se za spajanje letvica prilikom sastavljanja podne obloge.


Specifični slučajevi u kojima vam je možda potrebna ploča za spajanje za laminat:

 • Prilikom polaganja laminatnih podova u velikim sobama, morat ćete stvoriti praznine u prigušivanju, gdje će vam interpozitor pomoći;
 • Spojnice između apartmanskih soba također se često izrađuju pomoću priključaka;
 • Ako u istoj prostoriji postavljate različite vrste lamela pričvršćene na različite brave, ne možete bez spojne trake. To se događa, na primjer, ako želite stvoriti različite zone u jednoj prostoriji;
 • Kapi ili stepenice razine poda obrubljeni su ovim lamelama.

Kako odabrati letvice

Profil pristajanja laminata razlikuje se u području primjene i, prema tome, u obliku i materijalu od kojeg je izrađen.


Prije svega, morate odlučiti o njegovom obliku:

 • Ravni profili koriste se za poravnavanje laminata s drugim dijelom laminata, ili za spajanje na drugu podnu oblogu, kao što je pločica;
 • Prijelazni profili koriste se ako je potrebno spojiti podne obloge na različitim razinama;
 • Kutni profili koriste se za završne fuge, okomite na spojene površine, na primjer, pri završnoj obradi podija, ili stepenicama;
 • Završni profil se koristi za ukrašavanje otvorenih rubova laminata.

Bilo polaganje laminata morat će koristiti barem jednu vrstu spajanja profila, jer upute kažu da svakih 7 metara morate napraviti razmak koji kompenzira širenje laminata, a letvice će moći ukrasiti taj razmak između letvica. Ako ne napravite ove praznine, onda laminat može namotati na nekim mjestima, što će pokvariti spojne brave, i morat ćete kupiti novi materijal.


Kao što je gore spomenuto, spojna traka za laminat je također različita u materijalu od kojeg je napravljena:

 • Laminirane trake izrađene su poput lamela od drva prešanih vlakana, prekrivenih posebnim filmom na vrhu. Takvi spojevi se obično koriste na vratima, a boja i uzorak lamela se biraju ispod glavne podne obloge kako bi spoj bio što je moguće neupadljiviji.
 • Metalne trake uzimaju se isključivo zbog njihove trajnosti. Izgled poda s upotrebom takvih letvica znatno se pogoršava, ali takve letvice od mjedi, aluminija ili nehrđajućeg čelika izvrsno rade s visokim opterećenjima, na primjer, na spoju lamela na podiju.
 • Plastične spojne trake odlikuju se fleksibilnošću, pa se koriste na zakrivljenim zglobovima, na primjer, na zaobljenim stubama. Značajne prednosti ovih letvica su i cijena i veliki izbor boja, ali se plastika brzo istroši pod opterećenjem, što je veliki nedostatak.
 • Gumeni profili također se razlikuju po svojoj fleksibilnosti, osim toga, imaju visok indeks trenja, koji će vas zaštititi od pada, na primjer, na ljestvama.

Instaliranje umetka

Odabir desne trake, ostaje da shvatite kako spojiti laminat s njim. Prije svega, obratite pozornost na montažnu šinu koja dolazi s umetkom. Ta tračnica je potrebna za pričvršćivanje umetka bez vidljivih pričvršćivača, na primjer vijaka.


Proces instaliranja interposera:

 1. Prvo učvrstite tračnicu na podu. To se može učiniti pomoću ljepila ili vijaka, a druga je pouzdanija, tako da je uvijek preporučuju profesionalci.
 2. Nakon što ste montirali tračnicu za pričvršćivanje na laminat, postavite drugi dio podne obloge.
 3. Pričvrstite umetak u utore tračnice udarivši ga čekićem kroz drveni blok.


Vrijedno je napraviti amandman, jer ova metoda nije sasvim prikladna za metalne profile. Montiraju se na otvorenom pomoću samoreznih vijaka, a rupe za njih se pripremaju odmah u tvornici.

Koristeći ovu metodu, možete kombinirati laminat s različitim podnim oblogama, kao što su pločice, linoleum itd.


Zaključak

Ne zaboravite da su spojevi laminata između soba na visokoj razini, jerTo će pozitivno utjecati na ljepotu cijele sobe, kao što možete vidjeti ako pogledate fotografiju.