Kako napraviti spoj pločica i linoleuma i što koristiti za to

U modernom apartmanskom dizajnu često se koriste različiti podovi: laminat u spavaćoj sobi, linoleum u hodniku, keramičke pločice u kuhinji. Također je popularno korištenje dvije različite podne obloge u istoj prostoriji: laminat i linoleum, linoleum i porculanski kamen. Zoniranje s različitim podnim oblogama je praktično, omogućuje vam stvaranje jedinstvenog interijera kuće.


Kada se koriste različiti materijali, važno je da spoj između pločica i linoleuma bude uredan, estetski. Da biste to učinili, koristite posebne materijale, veliki raspon koji nude moderne proizvođače.

Koji materijal odabrati za ukrašavanje šava

Najlakši način za pristajanje je pažljivo podrezivanje i punjenje šava brtvilom. Međutim, čak je i ravnanje pravocrtno idealno na materijalu kao što je pločica.

Stoga, veza pločica i linoleuma je bolje izvesti poseban dekor, rub koji malo dolazi preko materijala, skrivajući mjesto obrezivanja:

 • Metalni most- prikladan za spajanje podnih obloga na vratima. Izrađeni su od metala, MDF-a, drva, plastike.
 • Fleksibilni PVC profil-Koristi se za složene linije namotavanja. Moderni dizajni omogućuju vam da sastavite granice materijala s padom visine do 18 mm.
 • Pluteni kompenzator- često se koristi za "nestabilan" materijal, koji uvelike mijenja njegove linearne dimenzije od promjena temperature i vlažnosti (parket, laminatna ploča).
 • Adapteri različitih oblika(polukrug, stepenica, itd.) Izrađeni su prema principu metalnih pragova, ali prednji dio ima zavoj koji izglađuje razliku u ravninama. Vidi također: "Kakvi su pragovi za pod i kako se polažu."


Zaključak: izbor spojnog elementa je napravljen na temelju duljine spojnog šava, njegovog oblika, razlike u visini podnih ravnina. Boja veze treba biti odabrana u skladu s dizajnom cijele prostorije - kontrastom ili podudaranjem površine. Fotografije interijera sa zoniranje pomoći će odabrati svaku opciju na okus.

Spajanje pločica i linoleuma

Najlakši način za spajanje pločica i linoleuma, kada leže na istoj razini. Međutim, ako je dekorativni završni sloj postavljen na gotov premaz, razlika u visini ravnine se ne može izbjeći: površina popločanih pločica će biti veća od linoleuma, osobito ako je podni sustav grijanja instaliran ispod njega.


Za izravnavanje pada, nakon polaganja pločica, ostatak poda može se podići roverom - mješavinom koja tvori ravnu i izdržljivu površinu (samonivelirajući pod). zanastavak rada morat će pričekati dok se glazura ne osuši. Brža i manje neuredna metoda je ugradnja ploča od šperploče ili zvučno izolirajuće podloge koja može izravnati površinu s malom razlikom u visini.

Spajanje aluminija

Porozhek rezati željenu duljinu (brusilica ili pila), pričvrstite vijcima. Za betonske podloge unaprijed označite točke za pričvršćivanje, a zatim izbušite rupe za plastične vrhove tipla.


Postoje modeli s tajnim načinom pričvršćivanja: samourezni vijci pričvršćeni su kapama u posebnom žlijebu matice s donje strane, a zatim je maticom pričvršćena u pripremljene rupe u podu. Takav prag između pločica i linoleuma čini gustu, glatku prianjanje, u kojem se ne nakupljaju ostaci (pročitajte također: "Kako napraviti prag između laminata i laminata su načini").

Izrada savitljivog fleksibilnog profila

Fleksibilni profili mogu biti metalni ili PVC. Plastični profil sastoji se od dva dijela - montažnog i dekorativnog.

Profilni PVC spoj između podnih obloga napravljen je kako slijedi:

 1. Izrežite profil željene duljine.
 2. Pričvrstite dno vijaka ili zalijepite šav.
 3. Prethodno zagrijati dekorativni dio u toploj vodi.
 4. Postavljen na montažni profil i uskočnik.

Materijal za izradu šavova treba odrediti prije početka radova na završnoj obradi podovaTo je više prikladan za povezivanje pločica s linoleum s fleksibilnim metalnim profilom u fazi polaganja keramike.


Postupak spajanja metalnog profila:

 1. Označite granicu križanja.
 2. Dajte profil željeni oblik.
 3. Pločice su položene, orezane u skladu s namjeravanom crtom.
 4. Profil se polaže istodobno s pločicom, umetanjem njezinog ruba u profilni utor.

Kada se osuši, pločica će sigurno držati profil za spajanje, u žlijeb u koji je, s druge strane, umetnut popratni podni pokrov (linoleum, laminat). Vidi također: "Što se događa na podu za hodnik - napravite izbor."

Ljepljenje podova

Ako se odluči spojiti pločice i linoleum bez elemenata za spajanje, tada se označavanje šava treba provoditi posebno pažljivo. Kod ravnih spojeva slijedi pravilo: polaganje pločica počinje od šava, tako da ga ne morate rezati na spoju. Neispravne veličine ošišanih kvadrata pločica su previše upadljive.

Za složene cik-cak docking linije, nema razlike gdje je polaganje počelo - nakon svega, materijal će se i dalje morati rezati. U ovom slučaju, nije važno kako se pridružiti linoleum i pločica. Dovoljno je napraviti preliminarnu oznaku tako da rubovi nemaju premale fragmente pločice.


postupak:

 • Ljepilo, ostavljajući rubni dio (spoj).
 • Istrgnite linoleum, stavljajući ga s laganim preklapanjempločica.
 • Prema pripremljenoj šabloni, spoj je postavljen na linoleum i pažljivo obrezan.
 • Položite pločicu na suhu bazu i označite je, pozivajući se na rub linoleuma.
 • Rezani su keramikom duž istaknutih kontura, povremeno provjeravajući točnost obrezivanja, primjenjujući ih na pod.
 • Zalijepite pločice i linoleum s ljepilom koje odgovara svakom materijalu.
 • Nakon što se ljepilo osuši, spoj se zapečati silikonom ili prikladnom bojom za brtvljenje. Vidi također: "Kako postaviti pločica linoleum - karakteristike materijala."

Važno je da je spoj jak - nakon svega, osim estetike, kvaliteta zvučne i toplinske izolacije ovisi o tome. Stoga, linoleum se preporučuje ljepilo na bazi ne s ruba, ali s cijelim područjem ne manje od 1 m od spoja. Vidi također: "Od čega se radi pod za auto servis."