Kako napraviti spoj između pločica i laminata - načina

Suvremeni modni trendovi izazvali su mnoge vlasnike u stvaranju podnih površina kombiniranjem različitih materijala za oblaganje. U članku će se raspraviti kako pravilno izraditi spoj između pločica i laminata vlastitim rukama.


Priključak za pločice i laminat

Priključni laminat i pločice mogu se izvesti iz više razloga:

 • zoniranje prostorije u nekoliko funkcionalnih zona. Na primjer, kuhinja se može podijeliti na blagovaonice i radne prostore;
 • oprema visokokvalitetnog zgloba na granici dvaju susjednih prostorija. Vrlo je važno da prijelaz iz kuhinje u hodnik ili u druge prostorije bude vizualno nerazlučiv ili skladan.


Treba napomenuti da pristajanje laminata s procesom pločica nije najlakše, zahtijeva pažljivost, točnost i strpljenje. Postoji mnogo mogućnosti za rješavanje ovog problema.

Glavne značajke pločica i laminata

Ova kombinacija materijala nije slučajno odabrana, jer su karakteristike pločica pogodne za različita agresivna okruženja, a laminat jeisti materijal koji je ugodan za korištenje u stambenim dijelovima kuće.

Pločice imaju sljedeće prednosti:

 • najveća snaga;
 • jednostavnost čišćenja i prenosivost svih sredstava za čišćenje;
 • mogućnost unošenja bilo kakve teksture na položene podne obloge.


U tom smislu, uporaba takvog keramičkog premaza preporučuje se u sanitarnim prostorijama, kuhinjskim jedinicama i hodnicima.

Laminat se razlikuje po sljedećim pozitivnim aspektima:

 • vrlo mekana i topla;
 • postoji mnogo boja za oblaganje drva;
 • dugačak oblik dasaka omogućuje prostoriji vizualni prostor zbog pravilnog polaganja podnih obloga.

Temeljeno na sličnim značajkama premaza, preporučljivo je koristiti ga u rezidencijalnom dijelu kuće gdje se djeca mogu igrati na takvom podu i biti odrasli bez da nose papuče kako bi se ugrijali.

Na temelju činjenice da je svaki tip podne obloge prikladan za korištenje u određenim dijelovima kućišta, zadatak spajanja različitih materijala oblikovan je tako da ovo područje ne stvara neugodu za stanovnike.

Korištenje čeonog spoja

Kada se postavi pitanje kako postaviti laminat s pločicama, vlasnici bi trebali biti svjesni sljedećih nijansi ovog postupka:

 • premazi su praktički na istoj visini prilikom polaganja u susjedstvu, ali postoji mala razlika od nekoliko milimetara;
 • Spojna linija može biti ravna ili s krivinama, ako su koncipirana određena projektna rješenja, ali na njoj mogu biti određeni nedostaci.


Možete zatvoriti formirani zglob i riješiti gore opisane probleme ako koristite profil za spajanje pločica i laminata, koje možete kupiti s podnim materijalima (pročitajte također: "Kako napraviti prijelaz s podova laminatom vlastitim rukama").

Postoje sljedeći tipovi takvih elemenata ovisno o materijalima koji se koriste za njihovu proizvodnju:

 • aluminij;
 • drvo;
 • plastika.

Na temelju ove klasifikacije moguće je odabrati dasku ne samo po karakteristikama, već i po boji, tako da dekorativni element skladno spaja dva različita premaza.


Funkcionalnost razlikuje sljedeće vrste pragova:

 • izravno - može se predstaviti bilo kojim materijalom, ali zauzvrat se drvo uopće ne savija, što ograničava njihovu primjenjivost;
 • aluminij i plastika mogu biti fleksibilni, ali put njihove instalacije poprima oblik luka s određenim radijusom.

Također, profil za spajanje pločica i laminata može biti čvrst i sklopiv. Prvu sortu predstavlja najjednostavnija daska, a druga se sastoji od podloge i daske koja je pričvršćena na nju. Vidi također: "Kako napraviti spoj između laminata i laminata - što koristiti."

kadapostavlja se pitanje kako spojiti laminat i pločice, a spominje se i način pričvršćivanja dekorativne trake. Postoje dva glavna načina: skrivena i vanjska. Obično su skriveni pričvršćivači tekući nokti, a vanjsko pričvršćivanje se vrši pomoću samoreznih vijaka.


Važno je zapamtiti da je dekorativna traka, iako može eliminirati razliku u visini od nekoliko milimetara, ali je najbolje spriječiti trčanje više od 5 milimetara. Bit će sigurnije voditi brigu o smanjenju višeg dijela podne obloge tako da se daska može lako postaviti i da se tijekom rada ne vide vidljivi nedostaci. Inače, izbočeni dijelovi mogu negativno reći o percepciji gostiju ili reflektirati na objavljenu fotografiju prostora lošu kvalitetu izvedenog rada.

Kako bi se nadoknadila velika razlika u visinama, može se postići povećanjem debljine nanesene šipke, ali nemojte to zloupotrijebiti. Praktičnije je koristiti tanki prag i stvoriti ugodne uvjete za njegovu ugradnju tako što će sami izravnati premaze.

Alternativna metoda postavljanja pragova

Ako je nemoguće eliminirati razliku u visinama između susjednih područja, preporučuje se pribjegavanje stvaranju mosta na spoju podnih obloga (detaljnije: "Kako napraviti most između pločica i laminata - odaberite najbolji način"). Naravno, to je teže nego postaviti pravilan profil ili ugraditi fleksibilni priključni profil za laminat i pločice, ali trebate razumjeti da je rezultatće opravdati potrošeno vrijeme i trud.


Korak između spojenih obloga ima niz značajki:

 • sličan element ima značajne dimenzije do 10 centimetara;
 • održava se jedna visina duž cijele duljine stepenice;
 • prijelaz između dva premaza je vizualno prepoznatljiv, i vidjet će se na bilo kojoj fotografiji, a također će, možda, stvoriti nelagodu pri hodanju, ako zaboravite na njegovo postojanje.

Naravno, potrebno je koristiti takvu kombinaciju dviju paluba kada se ispravlja razlika u visini materijala ne djeluje.

Priključivanje bez upotrebe dodatnih elemenata

Ako je vlasnik uspio razumjeti kako pristati laminat s pločicama bez vidljivih razlika u visinama susjednih materijala, onda to možete učiniti bez pragova i koraka (za više informacija: "Kako napraviti spoj pločica i laminata bez praga - opcije").

Postupak polaganja premaza je sljedeći:

 • prije svega je potrebno jasno postaviti pločicu uzduž linije spoja. Rad treba obaviti pažljivo i precizno, jer će biti vrlo teško ispraviti nedostatke u instalaciji;
 • zatim nastaviti s polaganjem laminata. Također je vrijedno krenuti od zajedničke linije i dalje se kretati u sobu;
 • priključna linija napunjena brtvilom, građevinskom pjenom ili mastiksom. Treba napomenuti da se ta ista punila koriste kao pojačalo kada se koriste dekorativni pragovi.


Međutim, prije nego što napravite zajednički crijep i laminat na ovaj način, potrebno je uzeti u obzir određene nijanse:

 • mjerenja i proračuni trebaju biti izvršeni s najvećom točnošću, budući da odstupanja mogu dovesti do grešaka pri kupnji materijala i crtanja zajedničke crte;
 • bit će vrlo teško ukloniti sve nedostatke, jer će to zahtijevati istovremeno uklanjanje dva materijala. Ako ima manje problema s laminatom, onda ćete morati kupiti novu pločicu.

Neujednačen spoj između pločica i laminata

Da bi spoj između pločica i laminata bio nestandardni oblik, vrijedi raditi u jasnom redoslijedu i uz uvažavanje tehnologije. Naravno, rad započinje jasnim određivanjem zajedničkog voda na bazi.


Daljnji slijed radnji:

 • pločica je položena dok ne morate koristiti izrezane dijelove;
 • linija je ograničena na poseban rubnik, da bi se dobila aluminijska traka koja se idealno savija u željeni oblik;
 • rubne pločice se najbolje proširuju bez lijepljenja, kako bi se postigao potreban oblik obloge na granici s laminatom. Neki radnici čak broje dijelove kako se ne bi pogriješili u budućnosti kada bi ležali;
 • Preporuča se nanošenje žbuke tako da na bočnoj strani gdje se postavlja laminat bude postavljena lopata od 10 centimetara. Tada će se na taj dio primijeniti silikon kojizadržati laminatne podove;
 • laminat se polaže nakon što je otopina potpuno suha i pločica se skuplja. Vidi također: "Kako napraviti prag između laminata i laminata - načina."

Rezultat

U članku se detaljno opisuje stvaranje spoja između pločica i laminata. Ovaj proces je kompliciran, ali ako slijedite upute i tehnologiju za polaganje svakog materijala, možete postići savršenu podnu oblogu u vašem domu. Ako se pojave poteškoće, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka. Profesionalci će preuzeti odgovornost za sve faze rada: počevši od označavanja, odabira materijala i završetka obrade zajedničke linije.