Kolika je udaljenost između zaostalih podova pri izradi poda

Drvo je i dalje popularan materijal za uređenje podnih obloga u kućanstvima i kućama. U pravilu, za polaganje drvenih podova potrebno je imati konstrukciju barova, koji se nalazi na glavnom katu. Za visokokvalitetnu ugradnju morate znati kolika je udaljenost između podnih zaostataka.


Izbor drvenih šipki

Zašto je korak između poda tako važan? Udaljenost između prirodnih drvenih šipki izravno utječe na snagu buduće strukture.

Prilikom odabira drva, poput fotografije, razmotrite sljedeće točke:

 1. Kao što praksa pokazuje, barovi za zaostajanje bi trebali biti odabrani isključivo od mekog drveta, koje ima nisku cijenu - to je materijal od bora, smreke, jele. Kada se soba može povećati vlagu zraka, bolje je kupiti proizvode od ariša. Unatoč činjenici da je cijena veća, oni nisu podložni procesu propadanja.
 2. Da bi se uštedio novac, nabaviti rezano drvo nižeg stupnja, čiji sadržaj vlage nije veći od 20 posto.
 3. Trake treba odabrati samo s pravokutnim presjekom. Osim toga, njihova visina mora biti veća od širineoko 1,5 - 2 puta. Zahvaljujući ovom obliku i parametrima poprečnog presjeka, trupci će moći izdržati znatna opterećenja.
 4. Veličina šipki se bira uzimajući u obzir veličinu raspona, odnosno razmak između drvenih elemenata donje obloge. Također razmotrite debljinu izolacijskog materijala. Ako zaostajanje za podom iznosi 70 centimetara, prostorni raspon 2, 3, 4, 5,6 metara, presjek proizvoda treba biti 11x6, 15x8, 18x10, 20x15, 22x18 centimetara.
 5. U slučaju kada je širina raspona srednje vrijednosti, trebate odabrati najprisutniju mogućnost, uzimajući u obzir sigurnosnu marginu.
 6. Pri kupnji drva potrebno ju je pažljivo pregledati, tako da materijal nema nedostataka. Prije nego što izračunati zaostajanje za pod, trebate uzeti u obzir maržu od 10-15% (pročitajte: "Kako izračunati zaostajanje poda - moguće opcije").


Drvo se prije upotrebe tretira antiseptičkim sredstvom koje ga štiti od gljivica, plijesni i štetnih insekata. Na donjoj strani sastava treba primijeniti 2 puta, ali prije polaganja drugog sloja, morate dati prvih 4-5 sati za sušenje.

Određivanje stupnja između susjednih zaostataka

Prilikom postavljanja trupaca na pod - udaljenost se određuje na temelju debljine završnog premaza. Na primjer, ako se za podove izaberu debele, izdržljive ploče, drvo se može koristiti relativno rijetko. U slučaju kada su proizvodi za polaganje poda kupljeni tanki, onda ih je potrebno češće postavljati.

Kako ovisi izmeđudebljina stola jasno pokazuje debljinu podne ploče i udaljenost između zaostalih podova. Na primjer, proizvod ima debljinu od 20, 24, 30, 35, 40,45 ili 50 milimetara, zatim korak ugradnje šipki treba biti 30, 40 i 50, 60, 70, 80 i 100 centimetara.


Točnije, udaljenost između zaostalih podova pomoći će u izračunu:

 1. Na primjer, u prostoriji je dužina 11 metara, a širina šipki je 15 centimetara. Ako se za pod odaberu ploče debljine 25 mm, onda je zaostatak poda ploča 40-50 centimetara ili prosječno 45 centimetara.
 2. Ako je količina kašnjenja označena kao x (nepoznata vrijednost), tada je njihova širina 0,15x.
 3. Prvi drveni proizvodi trebaju biti postavljeni na udaljenosti od 3 cm od zidova, stoga je korak između svih elemenata jednak formuli 0,45 (x-1).
 4. Izračunajte udaljenost između genitalnih zaostataka pomoći će sastavljenoj jednadžbi u kojoj je duljina sobe jednaka širini šipki plus razmak između zaostataka, plus odstupanje od zidova. Ako zamjenimo digitalne vrijednosti, dobivamo sljedeću jednadžbu s nepoznatim: 11 = 0,15x + 0,45 (x-1) + 0,06. Nakon što ga riješimo, možete vidjeti da je x (broj kašnjenja) = 18.98. Zaokružujući rezultat, dobivamo 19.
 5. Ukupni rezultat udaljenosti između svih rešetki bit će: 11-0.06-19 0.15 = 8.09 metara. Tu vrijednost treba podijeliti s brojem koraka: 8,09: (19-1) = 0,449. Dakle, udaljenost između zaostataka poda ispod ploče treba biti jednaka 44,9 centimetara.

Ugradnja okvira na strop od drva

Zaostaje na drvenim podovima kuća opremitikako slijedi:

 1. Šipke trebaju biti pričvršćene na grede za vezanje, ali radije na njihove bočne zidove.
 2. Horizontalni raspored kašnjenja provjerava se pomoću kontrolne šipke, ne možete koristiti obloge.
 3. Za pričvršćivanje koristite vijke promjera 6 milimetara. Potrebno je da pričvršćivači premašuju širinu šipki 2-2.5 puta.
 4. U bušotinama i gredama izbušene su daljnje rupe, a zatim se drveni proizvodi neće razbiti. Promjer svrdla trebao bi biti 2,5 mm manji od promjera vijaka.
 5. Ako su grede udaljene jedna od druge, potrebno je urediti dvostruke zastoje. U tu svrhu jedan je niz rešetki pričvršćen za grede, a na vrhu je sljedeći, ali s manjim korakom.

Učvršćivanje drva na tlu

Podovi na trupcima mogu se postaviti i na strop zgrade, i na tlo.


Slijed radnji je sljedeći:

 1. Tlo se ručno izravnava i nabija. U te svrhe moguće je koristiti veliki trupac - na njega je prikucana ploča debljine 5 centimetara i, zajedno s partnerom, pomiče se uz tlo i, kao rezultat, zbija tlo. Ploča treba biti malo veća od veličine poprečnog presjeka trupca.
 2. Potom označavaju potpornje za zaostatke. Ako je okvir za okvire odabran za donje nosače, oznake se mogu nanijeti izravno na neravne šipke. Kada je roštilj pokriven krovnim pokrivačem, na materijalu se moraju napraviti oznake.
 3. Razmak između prvih drvenih elemenata i zidova treba biti 3 cm.


Prije postavljanja postova za potporne elemente morate stvoriti temelj za njih. Opremljen je ili za svaki element, ili izliven pod brojem. Minimalni parametri temelja za stupce - 40x40 centimetara na visini od 20 centimetara, i 5 centimetara od njih moraju izaći iz zemlje.

Uređaj za temeljenje

Tehnologija temelja:

 1. Od oznake na vezicama grede ležale su s obje strane 20 centimetara.
 2. Između oznaka protežu se kabel.
 3. Sličan posao treba obaviti u ravnini koja je okomita na zaostatke. To se mora učiniti kako bi se prikazali uglovi stupova koji su postavljeni na sjecištima vezica.
 4. Nakon što su kolci odneseni u kutove, kabeli se uklanjaju.
 5. Ako je podloga postavljena ispod određenog broja potpornih elemenata, samo su najudaljenije označene užetom.
 6. Na označenom mjestu uklonite gornji sloj tla, zabijte ga, sipajte u sloj šute i zbijte ga.
 7. Montirajte oplatu temelja visine 10 centimetara. U jamu se postavlja plastična folija za hidroizolaciju betona.
 8. Temelj je ojačan armaturnim okvirom od 8 mm, postavljajući ga odmah ispod središta betonskog sloja koji se stvara.
 9. Zatim izlijte otopinu, sastav je sličan onome koji se koristi za temelj zgrade. Potrebno mu je nekoliko dana da se uhvati.
 10. Slijedi hidroizolacijski sloj komada krovnog materijala veličine 40x40 centimetara. Materijal se postavlja izravno narješenje.
 11. Opeke oznake ne manje od m-100 raspoređene su u dva reda po visini, a gornja mora biti postavljena okomito na duljinu šipke. Stavite ih na pijesak i cementni mort.
 12. Hidroizolacija se postavlja na vrh opeke, a na vrhu su pričvršćeni zvučno izolirani jastučići.

Montaža snopa

Prvo, lag-beacons su postavljeni prvi iz zida. Fiksiraju se s razmakom od dva metra. Potrebno je provjeriti horizontalno pozicioniranje elemenata s obzirom na tlo i jedan element na drugi. U slučaju neravnomjernih zaostataka, površine koje izlaze uklanjaju se ravninom, a obloge se postavljaju ispod savitljivih dijelova (detaljnije: "Polaganje drvenog poda na tehnologiju polaganja trupaca").


Zatim montirajte međuprstove, pričvršćujući ih na nosače pomoću uglova i vijaka. Pričvrščivači bi trebali biti 4-5 cm u stablu. Druga strana ugla je pričvršćena na nosač s tiplama. Vidi također: "Ispravna ugradnja dnevnika za upute za ugradnju poda."

Jačina drvenih podova ovisi o tome koliko se nalazi trupac za pod i što drvo koristi.