Kako napraviti pod kupaonice vlastitim rukama - faze rada

Najteža faza u popravku stana smatra se podom uređaja u kupaonici, pogotovo ako morate sami obaviti posao. U članku će se raspravljati o tome kako popraviti pod u kupaonici vlastitim rukama i postići maksimalnu učinkovitost iz postavljenih podova.

Pod u kupaonici

Problem postavljanja poda u kupaonici je sljedeći:

 • mora se paziti na cjevovode koji zauzimaju određeni prostor u konstrukciji poda;
 • uzeti u obzir visoku vlažnost u prostoriji, što će vam pomoći da se nosite s posebnim građevinskim materijalima.


Ako se polaganje obavlja samostalno, važno je postići čvrstoću i estetiku premaza, tako da na fotografiji ili vizualnom pregledu poda nema sumnje u kvalitetu obavljenog rada.

Značajke podnih obloga u kupaonici

Najčešće, dizajn poda u kupaonici ima tradicionalnu strukturu. Njezine varijacije su zbog činjenice da se koriste različiti završni premazi.Zapravo, pod u kupaonici je višeslojna "pita", gdje kvaliteta svakog sloja čini najviše karakteristike cijelog premaza.

Ako vlasnik razmišlja o tome kakvu podnu oblogu treba obaviti u kupaonici, onda trebate biti svjesni da će u svakom slučaju instalacija biti izvršena u određenom redoslijedu.

Postupak slaganja je sljedeći:

 • betonsku podnu ploču;
 • bitumenski hidroizolacijski sloj ili bilo koji drugi;
 • cementno-pješčani estrih debljine oko 5 centimetara;
 • dodatni hidroizolacijski sloj posebne masti ili boje;
 • završna obrada površine jednim od popularnih metoda;
 • pod (prikladan za kupaonicu).


Također možete instalirati sustav toplim podovima, stvoriti odvod za vodu ili drastično promijeniti mjesto vodovod, ali biste trebali odlučiti o tome unaprijed, jer ove vrste instalacija se obavlja paralelno s primjenom završne estriha (više: "Kako napraviti toplu pod u kupaonici vlastitim rukama")

,

Pod za kupaonicu "uradi sam"

Ako se rad obavlja bez sudjelovanja stručnjaka, onda trebate biti strpljivi, jer taj proces nije najlakši i zahtijeva puno vremena. Vrlo je važno pridržavati se tehnologije u svakoj fazi, kao i slijediti praktične savjete stručnjaka. Snaga i dug životni vijek poda može se postići samo u slučaju kada se materijali za svaki slojkorištena kvaliteta i složena s apsolutnom preciznošću.

Nakon polaganja svaki sloj mora čekati da se osuši i stvrdne. Detaljnije informacije o tome koliko dugo morate čekati dostupno je na paketima s mnogo korištenih materijala. Dalje, smatramo detaljan algoritam kako pravilno položiti pod u kupaonicu vlastitim rukama i učiniti ništa gore od stručnjaka.

Pripremna faza

Prije nego što se odlučite o tome što položiti na podu u kupaonici i koliko će to koštati, trebali biste shvatiti da bez pažljive pripreme baze za podizanje podne konstrukcije nije dovoljno. Postoje dva glavna područja rada koja se pojavljuju ovisno o stanju u kojem se pod nalazi u vrijeme popravka: samo stambeni prostor koji je izgrađen ili je bio naseljen.

U slučaju da je pod u kupaonici već završen, bit će potrebno demontirati postojeći premaz. Zatim se na očišćenu podlogu izlije glazura (više: "Kako napraviti estrih u kupaonici - vrste i raspored").

Najpopularniji materijal za oblaganje je crijep. Da biste ga uklonili, trebat će vam bušiti, s kojim će keramika biti slomljena, ali će i prethodno izrađeni estrih biti deformiran. Preporučljivo je ne pokušavati vratiti kravatu, već jednostavno ukloniti je. Ako je vlasnik odlučio zamijeniti pod, onda je, najvjerojatnije, stan je obnovljen u XX ili početkom XXI stoljeća, što nije najbolji način da se karakterizira kvalitetavrijeme radi.


Ako podnice u kupaonici nisu prikazane pločicama, proces demontaže izgleda malo drugačije:

 • linoleum, možete jednostavno otkinuti prethodno prying rubu list s oštrim predmetom;
 • na jednoj strani sobe treba popločati šetalište, a zatim ukloniti preostale ploče itd. Ručno ili pomoću poluge.

Što se tiče rada na podu, sve je mnogo jednostavnije. U početku, površinu treba očistiti od prašine, prljavštine i krhotina. Vakuumirano je i nakon temeljitog čišćenja baze. Sve praznine moraju biti zapečaćene ljepilom za pločice, budući da se te šupljine s vremenom povećavaju. Čim se smjesa izlije u pukotine suha, možete nastaviti na sljedeću fazu.

Hidroizolacijski sloj

Prije nego počnete polagati pod u kupaonici vlastitim rukama, vrlo je važno pripremiti bazu. Istovremeno možete nanositi temeljni premaz u nekoliko slojeva. Za primjenu svakog sloja morat ćete pričekati dok se prethodni ne osuši. Nakon završetka ovog postupka možete nastaviti s hidroizolacijom.

Postojeće vrste hidroizolacija:

 • obrađena - namijenjena nanošenju na betonske ploče. Nanosi se s približno 25 cm približavanjem zidovima. Omogućuje vrh da sipati betonskog poda, koji se preporučuje primijeniti drugi hidroizolacijski sloj istog ili modernijeg tipa;
 • roll - dobrosuočava se sa zaštitom zidova u onim mjestima gdje dolaze u dodir s tušem ili kadom;
 • slikarstvo - ima kratak životni vijek (3-5 godina), ali se vrlo lako primjenjuje. Brzom četkom ili valjkom možete pokriti čak i najveća područja. Sloj je predstavljen uobičajenom otopinom kao što je lakirani materijal, koji se nanosi na betonsku podlogu s blagim prilazom zidovima (10 centimetara);
 • premaz - ima najbolje performanse i najduži mogući vijek trajanja.

Ako je potrebno odrediti kako pokriti pod u kupaonici i nema ograničenja u pogledu financija, tada će biti učinkovitije koristiti hidroizolaciju premaza.


Izvodi se prema sljedećem algoritmu:

 • potrebno je dodati suhu pripremljenu smjesu u vodu i temeljito promiješati. Udio vode i praha trebao bi biti 1: 1. Najbolje je ometati električni alat: građevinski mikser, bušilica s posebnom mlaznicom itd. Moguće je smatrati gotovom smjesom ono što izgleda kao homogena masa bez grudica;
 • mješavina se nanosi valjkom ili četkom na cijelu površinu baze, a teško dostupna mjesta najbolje se tretiraju lopaticom. Debljina sloja može se izračunati na temelju dopuštenog protoka po kvadratnom metru. Ovaj je parametar označen na pakiranju sa suhom smjesom;
 • spojevi između poda i zidova moraju biti zalijepljeni vodonepropusnom trakom;
 • preko trake se također primjenjuje rezerva vodonepropusnosti 10-15 centimetara ravnopreko trake. Tako će vodonepropusni sloj imati oblik "korita" i pouzdano štititi čak i najslabije zone od propuštanja. Ako se poštuju sve preporuke, ne samo da će vlasnik, već i njegovi susjedi biti zadovoljni odsustvom curenja;
 • pripravak treba primijeniti u dva sloja s vremenskom razlikom od 4-6 sati;
 • čim se premaz potpuno osuši, možete prijeći na sljedeću fazu.

Strukturne promjene u sobi

Nakon hidroizolacije možete početi s lijevanjem izravnavajućeg estriha, ali u ovoj fazi vrijedi razmotriti ima li vlasnik neke značajne želje glede dodavanja funkcionalnih dijelova u kupaonicu. Nakon izrade estriha, nemoguće je vratiti se na prethodnu razinu poda kupaonice i tamo raditi.


Radi se o instaliranju sljedećih sustava:

 • podno grijanje;
 • odvod vode;
 • kretanje WC školjke, itd.

Razmotrite značajke instalacije takvih sustava:

 • podno grijanje je posebno važno u kupaonici, jer je u uvjetima visoke vlažnosti ova soba također vrlo topla. Podovi u kupaonici uvijek će biti hladni i taj se problem ne može riješiti bez grijanja. Možete izvršiti instalaciju dvije vrste toplih podova: električne i vode. Štoviše, električna verzija je apsolutno sigurna, unatoč visokoj vlažnosti i aktivnoj uporabi tekućine u prostoriji. Vrijedi odabrati između dvije vrste isključivo iz ekonomskihrazmatranja, budući da će u prvom slučaju za rad biti potrebno trošiti električnu energiju, a podno grijanje na vodu je tiho spojeno na sustav grijanja cijele kuće ili stana;
 • odvod vode je koristan način polaganja poda u kupaonicu, kada je pod pod kutom do određene točke u prostoriji u kojoj se nalazi odvod kanalizacije. U tom slučaju, svaka tekućina koja se prolije po podu ili tamo zarobljena u procesu poplave, teći će izravno u kanalizaciju. Međutim, treba razumjeti da razina poda treba biti najmanje 10 centimetara viša. Cijev koja vodi do kanalizacijskog sustava mora se neprestano projektirati preko sloja koji se polaže, tako da se ne začepljuje građevinskim otpadom, može se pričvrstiti;
 • Ako razmišljate o premještanju zahoda, također ćete morati napraviti značajne promjene u strukturi poda. Toalet mora biti spojen na kanalizacijsku cijev tako da kanal za drenažu ulazi pod kutom. Dva su načina da sakrijete odvod: podignite razinu poda ili izgradite pojedinačni postolje za WC školjku.

Također je vrlo važno zaštititi svoje stanovanje od poplava. Za to je vrlo važno da se pod u kupaonici i hodniku razlikuje kako se voda ne bi mogla širiti u druge prostorije. Naravno, od potpunog poplava neće se spasiti, ali će neko vrijeme zaustaviti vodu.

Naravno, bilo koja vrsta komunikacije također mora biti instalirana prije nego što bude poplavljena.izravnavanje estriha.

Punjenje estriha

Razina polaganja podne obloge ovisi o tome kako je čak i temelj. Važno je obaviti rad na punjenju, bez udaljavanja od tehnologije, jer se svaka povreda može dogoditi kasnije tijekom operacije. Najjednostavniji način niveliranja je fugiranje cementnog pijeska. Alternativa bi bila samonivelirajuća smjesa, ali nije prikladna za podove s velikim nepravilnostima. Najbolje je koristiti ga kao završni premaz.


Betonski estrih kao što slijedi:

 • po obodu prostorije na zidovima potrebno je označiti crtu horizonta, prema kojoj će se razliti kravata. Možete upotrijebiti za označavanje lasera ili razine gradnje tekućine;
 • za visokokvalitetno poravnanje duboko u prostoriju, vrijedno je instalirati oznake svjetionika, osiguravajući ih na malim toboganima iste otopine koja će se koristiti za estrih, ali uz dodatak alabastera. Gornji dio svjetionika mora odgovarati razini horizonta;
 • otopina se miješa bušilicom s posebnom mlaznicom;
 • otopina se jasno sipa duž horizonta i razine svjetionika. Da biste izbjegli poteškoće, najbolje je postaviti svjetionike u razmacima od 1 metra;
 • potrebno je izravnati poplavljena područja uz pomoć pravila - letvice veće od 20-30 centimetara od udaljenosti između susjednih svjetionika. Rastezanje savršeno ravne tračnice preko površine možeravnomjerno rasporedite smjesu preko svih pukotina i udubljenja;
 • estrih mora biti potpuno suh. Da biste to učinili, potrebno je promatrati temperaturni režim u prostoriji i spriječiti propuh za određeno vrijeme. U slučaju cementnog premaza morat ćete pričekati oko mjesec dana.

U slučaju ugradnje toplinski izoliranog poda, spojnica se puni s dva sloja. Sipanje prvog sloja treba čekati da se osuši. Zatim morate položiti izolacijski sloj i grijaće elemente sustava. Drugi sloj žbuke treba naliti na postavljenu strukturu.

Opcije poda kupaonice

Razmislite o tome kako pokriti pod u kupaonici osim pločica, tako da njegov rad ne uzrokuje nelagodu zbog nestandardnih uvjeta u sobi. Naravno, pri odabiru je potrebno temeljiti na osobnim preferencijama, financijama i osobitostima iskorištavanja određenog materijala.

Vrijedno je spomenuti najčešće materijale:

 • pluta je topli materijal s ugodnom strukturom na dodir. Ne trulež, izvor, dobro odolijeva vlagi, a također ima i zaštitu od stvaranja gljiva i umnožavanje različitih bakterija. Ovaj premaz je prirodan i zadovoljit će vlasnike, jer je apsolutno siguran za ljudsko zdravlje. Ako je odlučeno kupiti samo takav premaz, onda je preporučljivo koristiti pluto polje debljine od 4 do 6 milimetara, koja je fiksna na bazi;
 • gorerečeno je da je učinkovitije nego da se pod u kupaonici završi s jednim od materijala za oblaganje, kako bi se popunio pod pomoću samonivelirajuće tehnologije. Njegova popularnost nije tako velika kao kod keramičkih pločica, ali dizajn inspirira mnoge vlasnike. Taj se premaz može smatrati problematičnim u fazi izlijevanja, budući da je smjesa lako zapaljiva. Raznovrsnost nijansi i uzoraka je takva da se svaki vlasnik može pohvaliti gostima ili na fotografiji u društvenim mrežama;
 • drveni podovi u sanitarnim prostorijama su vrlo rijetki, ali ako koristite laminat otporan na vlagu, sasvim je moguće da će takav premaz trajati dugo. Izvana, drveni pod, naravno, izgleda vrlo estetski;
 • jeftin materijal s dobrim performansama je linoleum, ali vrlo brzo briše i njegova se vidljivost smanjuje. Obično se linoleum koristi kao privremeni pokrov ili u nedostatku sredstava za kupnju pouzdanijeg i trajnijeg materijala. Vidi također: "Kako napraviti pod od šljunka u kupaonici - mogućnosti polaganja."

Rezultat

Nakon što ste pažljivo proučili ovaj članak, lako ćete razumjeti postupak uređenja podova u kupaonici. Najbolje je obratiti se stručnjacima za ovaj posao. Profesionalni graditelj će se brzo i učinkovito nositi s polaganjem svakog sloja u strukturi poda. Također na rad će se osigurati jamstvo.