Kako napraviti pod estrih pod laminat vlastitim rukama

Unatoč činjenici da se laminatni podovi koriste u privatnoj gradnji duže od godinu dana, mnogi se vlasnici kuća susreću s problemima koji su povezani s samo-polaganjem. Glavni razlog za poteškoće je potreba za stvaranjem ravnog poda: estrih pod laminatom vlastitim rukama može uzrokovati mnogo poteškoća.


Prije nego što napravite estrih za laminat, morate shvatiti koji su mu uvjeti postavljeni, koliko vremena i materijala će vam trebati za rad, te u kojem redoslijedu morate opremiti bazu.

Zahtjevi za osnovicu

Pravila za polaganje izolacije i završnih premaza regulirana su normama SNiP-a, ali ukazuju samo na zahtjeve za postavljanje poda pri polaganju linoleuma i pločica. Laminatni pod je lišen pažnje, stoga, prilikom pripreme baze, trebate se rukovoditi preporukama proizvođača laminata (obično se preporuča napraviti osnovnu razliku visine ne više od 3 mm za 2 metra).


Takvi ozbiljni zahtjevi su zbog dizajna laminiranih ploča:

 1. Konačno sastavljene laminatne ploče su jedna struktura, tako da se isključuju sva kretanja pojedinačnih ploča.
 2. Da bi se postigao monolitni sastav laminata, na rubovima se koriste zaporni spojevi.ploče.
 3. Premaz je načinjen tako da se svaki od njegovih elemenata nalazi u jednoj ravnini.
 4. Utjecaj nepravilnosti temelja utjecat će na ploče koje nose vanjsko opterećenje.
 5. Kao rezultat toga, paneli će se pomaknuti, što može dovesti do uništenja brave ili deformacije samih ploča, što će rezultirati time da će se cijeli premaz tijekom vremena rasporediti i prekriti utorima.

Kako ne bi ometali gore opisane procese, potrebno je slijediti pravila za polaganje laminata (više detalja: "Kako položiti laminat na estrih"). Naravno, to je prilično teško, a postoji vrlo velika vjerojatnost da će se pod morati izravnati cementnim malterom ili samonivelirajućim sredstvom.


Ponekad se koriste različite podloge kako bi se uklonile nepravilnosti na podu: na tržištu se nude različite podloge različitih debljina. Ali i ovdje postoji poteškoća, jer većina proizvođača ne preporučuje uporabu podloga debljine većih od 3 mm, a uz pomoć takvog materijala neće biti moguće ispraviti ozbiljne razlike (pročitajte: „Što je laminatna podloga za? Vrste i značajke primjene“).

Korištenje debele obloge za zaobilaženje preporuka teško se može nazvati dobrom idejom: loša kvaliteta se prije ili kasnije manifestira u obliku labavog ili opuštenog laminata, a njegova deformacija će se pojaviti na cijelom području bez obzira na početno mjesto oštećenja.

Međutim, sama podloga je još uvijek potrebna, jer njezina glavna funkcija nije izravnavanje podnog estriha ispod laminata, već osiguravanje visokokvalitetne buke, topline i hidroizolacije. Neki proizvođači integriraju podlogu u svoje panele, a kada se koriste takvi materijali, dodatni rad neće biti potreban.

Vrste estriha ispod laminata

Prije nego što napravite estrih za laminat, morate odabrati najprikladniji način stvaranja baze. Priprema poda za naknadnu ugradnju laminata ima nekoliko mogućnosti za implementaciju:

 1. Suhi estrih s oblogom i premazom lima.
 2. Šperploča s drvenim svjetionicima.
 3. Samonivelirajući pod i samonivelirajući pod.
 4. Cementno-pješčani estrih.

Svaka od opcija ima svoje karakteristike i opseg. Na primjer, suhi estrih na drvenom podu ispod laminata koristi se u prostorijama u kojima je nemoguće koristiti teške materijale (na tavanima ili tavanu). Vidi također: "Kako izravnati drveni pod pod laminatom - metode iz prakse majstora".


Upotreba suhog estriha za uklanjanje nepravilnosti na podu vrlo je učinkovita, ali mora biti zaštićena od vlage: ulazak vode u estrih će ga vjerojatno učiniti neupotrebljivim. Zato se suhi estrih ispod laminata koristi vrlo rijetko, unatoč jednostavnosti njegovog rasporeda i visoke učinkovitosti.

Drugi način uklanjanja kapljica je spajanje uređajalaminat od šperploče. Za ugradnju se koriste drveni svjetionici koji su postavljeni na vodoravnoj razini. Nadalje se montiraju iverice ili iverica.

Kvaliteta takvog premaza izravno ovisi o debljini upotrijebljenog materijala: šperploča se ne smije savijati u intervalima između svjetionika. Razmak između tih intervala, pak, mora se izračunati ovisno o debljini i veličini ploča od šperploče.

Dovoljno učinkovit i prikladan materijal za izravnavanje poda prije polaganja laminata su samonivelirajuće smjese i samonivelirajuće podne obloge. Glavna prednost ove metode je vrlo tanak sloj estriha. Osim toga, kvaliteta ovog estriha će biti prilično visoka, a njegov vijek trajanja će trajati dugo vremena. Vidi također: "Kako napraviti podni estrih - 7 stupnjeva ugradnje rukom."

Međutim, u slučaju velike neravnine poda, ova prednost može biti nedostatak, jer čak i materijali zahtijevaju čak i mnogo estriha, a njihova cijena je vrlo visoka u usporedbi sa šperpločom ili cementnim mortom. Osim toga, rasuti materijal zahtijeva preliminarno proučavanje pitanja koliko se estrih ispod laminata suši, jer je nemoguće montirati premaz na neotvrdnuto punjenje (više: "Koliko se cementni estrih suši - pravila za sušenje")


Konačno, najpopularniji način poravnavanja poda je podna obloga pod laminatom pomoću cementno-pješčanog morta. Ova metoda omogućuje ispravljanjebilo kakve nepravilnosti i kapi u osnovnom sloju, a kvaliteta estriha je najviša. Ove prednosti i zbog visoke popularnosti ove metode. Jedini nedostatak - za cementni estrih zahtijevat će puno truda.

Postavljanje estriha od pijeska i cementa

Odmah je vrijedno napomenuti da je najbolje raditi sav posao s pomoćnikom tako da jedna osoba može gnječiti i nositi otopinu, dok druga rukovati punjenjem i izravnavanjem estriha ispod laminata. Rad će se izvoditi prema sljedećem algoritmu:

 1. Prvi korak je rastavljanje starog premaza. Ovdje je potrebna pažnja: stari kat često ima nekoliko slojeva, a sve ih morate ukloniti sve do poda. Nadalje, sve smeće je uklonjeno, što može ometati normalan rad.
 2. Sljedeći korak je lijepljenje trake za prigušivanje. Trebao bi stvoriti konturu koja se proteže duž oboda zida u donjem dijelu.
 3. Zatim je cijela podna površina prekrivena građevinskim filmom debljine 300 mikrona. Preklapanje na zidovima trebalo bi biti oko 5-6 cm, a filmske trake trebale bi imati preklapanje od oko 30 cm, a na spojevima film je povezan sanitarnom trakom.
 4. Uz pomoć razine određuje se najviša točka u prostoriji: ona će biti polazna točka za ugradnju svjetionika i omogućit će vam da odredite koliko će debljina estriha biti ispod laminata u prostoriji.
 5. Sada je na pod postavljena armaturna mreža koja se pomoću podstava mora podići za 2 cm. Mrežasti spojevi učvršćuju se žicom.
 6. Spomoću metalnog profila i cementnog morta, razina najviše točke mora biti podignuta za 5 cm, a na toj razini ugrađeni su i svjetlosni signali iz profila. Udaljenost od zida i između svjetionika određuje se ovisno o veličini pravila.
 7. Nakon stvrdnjavanja svjetionika počinje faza punjenja poda. Priprema cementno-pješčanog morta, potrebno je napuniti u prostor između dva svjetionika. Rezultirajuća površina usklađena je s pravilom svjetionika.
 8. Nakon završetka jedne od traka, morate otići do popune trake smještene kroz red, a zatim se vratiti na preskočenu traku. Tako se cijela soba izlije i izravnava.
 9. Nakon što se otopina stvrdne, svjetionici treba pažljivo ukloniti, a mjesta ugradnje pažljivo razmazati otopinom na razini špahtla s podom.
 10. Sada ostaje samo čekati da napunjena otopina konačno otvrdne i osuši - to je neophodan uvjet koji se mora poštivati ​​prije postavljanja premaza. Da biste provjerili je li otopina suha, trebate uzeti cijeli polietilenski komad s površinom od oko kvadratnog metra i zalijepiti ga na površinu s trakom. Ako se nakon nekoliko sati na filmu pojavi znoj, estrih bi trebao stajati neko vrijeme. Čak i ako se ne zna točno koliko se vremena za sušenje poda ispod laminata suši, to će se vrijeme moći odrediti na ovaj način.

Zaključak

Ovaj članak odgovara na pitanje "kako napraviti podnu podlogu ispod laminata vlastitim rukama?". Prije nego što počnete, trebateizabrati najprikladniji način da izravnate pod. Pažljiva priprema i dosljedno izvršavanje svih operacija su čimbenici koji izravno utječu na kvalitetu estriha i trajnost laminata koji se postavlja na njega.