Pravilna njega podova od plute

Za kratko vrijeme njegova postojanja, pod od pluta je uspio dobiti mnogo obožavatelja. To ne čudi: sve vrste podnih obloga od plute imaju brojne prednosti koje ih desetljećima stavljaju u istu razinu s dokazanim podnim oblogama - linoleum i laminat.


Osim dobrih tehničkih karakteristika, plutajući pod je nepretenciozan. Kako se brinuti o podu od pluta, a raspravljat će se u ovom članku.

Vrline plutenog poda

Ako smatramo da su podovi od pluta važni za i protiv, prvi će očito biti mnogo više.


Cork pod ima u svom arsenalu velik broj pozitivnih osobina koje ga razlikuju od sličnih materijala:

 1. Zaštita okoliša . Cork je potpuno ekološki i netoksičan materijal koji ne predstavlja opasnost za ljudsko zdravlje. Pokrov od plute se izrađuje pritiskom na zdrobljeni materijal. Drvena prašina na smoli se koristi za spajanje nekoliko slojeva premaza, koji je također ekološki materijal.
 2. Praktičnost skrbi . Plutajući pod je vrlo jednostavan za čišćenje. Bilo koja sredstva su prikladna za čišćenje pluta: razne kućne kemikalije, usisivač, metla ili četke - pluto je savršenoodržava taj utjecaj i ne stvara prepreke prilikom čišćenja.
 3. Udobnost . Taj je pokazatelj jedan od ključnih čimbenika koji su osigurali njegovu popularnost u prometu. Mekan i topao na dodir obloga od pluta vrlo je ugodna za osjećaj pod nogama. Osim toga, svjetlosna elastičnost čepa ima dobar učinak na zdravlje mišićno-koštanog sustava. Vidi također: "Cork parket: karakteristike i metode polaganja."
 4. Visoke performanse . Cork podovi imaju izvrsna svojstva toplinske i zvučne izolacije, što osigurava stabilnu vlažnost i temperaturu u prostoriji, kao i sprječava prodor stranih zvukova - a sve to unatoč činjenici da debljina plutenih podova nije tako velika.
 5. Jednostavan popravak . Pod je pluta također različit po tome što ako je njegov dio oštećen, komplicirani popravci neće biti potrebni - dovoljno je ukloniti deformirani element i zamijeniti ga novim.
 6. Izvrsna vizualna kvaliteta . Osim činjenice da sam pluta ima vrlo lijep izgled, možete uočiti i raznovrsnost tekstura i boja, što također čini ovaj materijal dobrim izborom kao podna obloga - to je vidljivo na bilo kojoj fotografiji s podom od pluta. Vidi također: "Pod pod od plute stvaramo topli pod: vrste i pogodnosti."

Nedostaci poda pluta

Bilo koji građevinski materijal ima ne samo pozitivne, već i negativne kvalitete.


U istu kategorijuPodovi od pluta su nedostaci koji su sljedeći:

 1. Visoki troškovi . U usporedbi s laminatom i linoleumom, pluta ima prilično visoku cijenu, što se ne može nazvati pozitivnom kvalitetom.
 2. Kratki vijek trajanja . U usporedbi s kolegama, pod od pluta je stvarno krhak. Međutim, uz odgovarajuće liječenje, nije potrebno mijenjati pokrivenost u sljedećih deset godina. Vidi također: "Cork ili laminat je bolji - za i protiv materijala."
 3. Složenost postrojenja . Samo-ugradnja pluta - proces je vrlo kompliciran. Poteškoća leži u potrebi stvaranja potpuno ravnog estriha, koji je za mnoge kućevlasnike gotovo nemoguć zadatak. Upravo iz tog razloga trošak rada stručnjaka treba dodati trošku poda od plute.

Briga za premaz pluta

Da bi pod u podu trajao što dulje, mora se pravilno održavati.Postoji mnogo pravila za brigu o plutu, ali njihovo pridržavanje neće zahtijevati pretjerane napore:

 1. Održavanje poda počinje odmah nakon instalacije. Novi premaz treba obraditi zaštitnim sredstvom koje će značajno poboljšati otpornost na habanje i vizualnu kvalitetu poda.
 2. Kako bi se produljio vijek trajanja podne obloge od plute, treba je koristiti u vlažnosti od oko 50% u prostoriji, a prosječna temperatura bi trebala biti između 20-25 stupnjeva.Zimi se mogu pojaviti mali problemi vezani uz smanjenje vlažnosti zraka, a za povećanje vlažnosti vrijedi koristiti ovlaživače zraka u prostoriji.
 3. Čišćenje čepova je vrlo jednostavno uz usisivač ili vlažnu krpu. Prije pranja poda pluta pomoću kućnih kemikalija, trebali biste biti sigurni da ne postoje agresivne komponente koje ga čine. Nije vrijedno truda s količinom vode, a slučajne lokve treba odmah obrisati.
 4. Izuzetno je nepoželjno ribati nečistoću s poda tvrdim ili metalnim četkama: kao posljedica uporabe takvih uređaja, površina pluta može se oštetiti i dobiti nekoliko nepotrebnih ogrebotina. Da biste uklonili stvarno ozbiljnu prljavštinu, možete upotrijebiti fini brusni papir, nakon nanošenja sloja voska ili laka na dio poda.
 5. Još jedan uvjet, čije će ispunjenje omogućiti produljenje trajanja poda pluta, redovito se ažurira. Poliuretanski lakovi služe za obnovu površine pluta: nanose se na površinu nakon što je očišćena od starog laka. Nakon stvrdnjavanja, pod će dobiti svjež izgled, blizu izvornika.
 6. Za podove od pluta, važni su i uvjeti rada. Na primjer, namještaj s nogama postavljenim na pokrov od plute može oštetiti mekanu površinu, stoga će noge morati biti pokrivene zaštitnim jastučićima od filca ili pluta. Ako je pod plute instaliran u hodniku ili drugim sobama,tamo gdje se prljavština stalno unosi, na nju treba staviti tepih, a materijal za njegovu proizvodnju ne smije biti gumen - ostavlja nepomične tragove na čepu.

Zaključak

Iz članka je moguće napraviti očigledan zaključak da je briga o podu od pluta prilično lak zadatak koji neće uzrokovati nikakve posebne probleme za vlasnika. Među prednostima obloge od pluta je mogućnost njihovog čišćenja uz pomoć uobičajenih sredstava za čišćenje i uređaja, tako da nećete morati brinuti o dodatnim troškovima.