Pravilna podna izolacija u privatnoj kući vlastitim rukama

Prije svakog vlasnika vlastite kuće je vrlo važan zadatak za weatherization svih soba. Članak je namijenjen kako bi svaki vlasnik mogao razumjeti kako zagrijati drveni pod u privatnoj kući, te stvoriti udobnost i udobnost ako postoji druga osnova za polaganje različitih slojeva u “kolač” poda.


Zagrijavanje podova u privatnoj kući

Obično se privatne kuće nalaze daleko od centraliziranih sustava za dovod rashladnog sredstva, tako da morate sami voditi brigu o grijanju soba. Posebnu pozornost treba obratiti na podove koji su "Ahilova peta" kuće u smislu očuvanja topline. Zbog njihove otpornosti na atmosferilije prvo se mora voditi računa.

Možete koristiti različite materijale i, ovisno o vašem izboru, odrediti način njihove instalacije. Do danas postoji mnogo načina za zagrijavanje podova, a mnogi od njih su izravno modificirani od strane vlasnika, koji su pokazali svoj inženjerski talent. kojirazumjeti kako pravilno izolirati pod u privatnoj kući, morate se upoznati sa sljedećim informacijama.

Glavni tipovi toplinski izoliranih preklapanja

Morate se odlučiti o metodi podnog grijanja u privatnoj kući vlastitim rukama. Da biste to učinili, morate znati materijal koji je korišten za njihovo stvaranje. Glavne sorte su drveni podovi, betonska podloga ili suhi estrih.

Tvrdo drvo

Kao drveni premaz je popularan za korištenje ploča i šperploča podnice. Postoje dvije glavne vrste takvih struktura: jednoslojni i dvoslojni, pod kojima se nalazi nacrtni pod. Bilo koja vrsta drvenih podova podrazumijeva postavljanje na potporne trupce, podizanje poda na znatnu visinu iznad poplavljenog estriha, podloge ili zbijenog tla. Prije svega, to se odnosi na obradu podova na prvim katovima pri obradi temelja ili tla.


Postoji nekoliko osnovnih načina za podno grijanje u privatnoj kući vlastitim rukama pod drvenim podom:

 • kod ugradnje na podlogu moguće je prekriti sloj ekspandirane gline ispod drvenog poda;
 • u ćelijama između zaostataka nosača moguće je polaganje materijala za zagrijavanje ili izlijevanje tekućine koja se samo-ekspandira;
 • preko podne obloge moguće je montirati infracrveni toplinski izolirani pod, na koji će se postaviti obloženi materijal;
 • u nedostatku podlogetrebate koristiti film za zaštitu od pare, koji se širi na sanduk drvenih šipki. Preko njega izolacijski sloj ostaje unutar, a materijal je odabran s minimalnom težinom. Najbolje je koristiti ploče ili rolne. Iznad ovog sloja parna brana se ponovno postavlja i zatvara šetalištem.

Betonska podloga

Pod, ispunjen betonom, vrlo je jak, pouzdan i izdržljiv, ali njegov značajan nedostatak je loša izolacija. Sam materijal je konstantno hladan, pa je nemoguće bez kvalitetne izolacije. Za razliku od toga kako se drveni pod izolira u privatnoj kući, betonski pod je temelj na koji će se polagati svi slojevi, uključujući izolaciju.


Postoji i nekoliko načina za izoliranje betonskih podova:

 • na njega se izlije sloj ekspandirane gline, preko koje se izlije estrih;
 • također u smjesu za izradu estriha može se napuniti fina frakcija ekspandirane gline ili utrljana pjena za poboljšanje izolacijskih karakteristika ovog sloja;
 • preko estriha se postavlja još jedan sloj izolacije. U tu svrhu se u razmake između kojih se postavlja odabrani materijal za zagrijavanje montiraju posebne šipke. Slijedeći sloj barijere pare, a vrh je zatvoren šperpločom ili podom od dasaka;
 • Naravno, najbolja opcija bit će ugradnja bilo kojeg od poznatih sustava podnog grijanja.

CS dekorativne točke gledišta, šperploča i daske ne izgledaju elitno, a na fotografiji i vizualnom pregledu bolje je pogledati parket ili laminat položen preko drveta.

Suhi estrih za pod

Do danas, građevinski sektor dobiva sve veću popularnost suhog estriha za pod. Da biste stvorili takvu bazu, morate kupiti masovnu formulaciju kako biste stvorili suhi estrih. Njegov sastav može uključivati ​​frakciju ekspandirane gline, ekspandiranog perlitnog pijeska itd.

Kada je sloj suhog punjenja poravnat, može se prekriti tehničkim slojem materijala koji će biti predstavljen bazom ispod furnira. Najčešće se koristi u te svrhe: iverica, OSB, vodootporna šperploča i drugi materijali.


Ovaj dizajn ima izvrsne karakteristike zvučne i toplinske izolacije. Lako se postavlja, a konstrukcija omogućuje zajedničko postavljanje različitih inženjerskih komunikacija. Moguće je poboljšati toplinske karakteristike prostorije s takvom spojnicom postavljanjem bilo kojeg sustava podnog grijanja.

Sama izolacija poda izrađena je prema određenoj tehnologiji, na temelju onoga što se koristi za izradu temelja za polaganje svih ostalih slojeva.

Zagrijavanje drvenih podova

Ovaj dio bavit će se time kako izolirati pod u staroj drvenoj kući ili tijekom izgradnje nove zgrade. Možete početi raditi s izolacijom tla(Pročitajte i: "Kako napraviti topli pod na tlu - vodič korak po korak"). Za to je najbolje koristiti sloj ekspandirane gline. Debljina materijala bi trebala biti debljine 0,2-0,4 m, a za kvalitetno slaganje naknadnih slojeva treba biti izglađena. Prednost ovog sloja je u tome što blokira prodor hladnoće u prostoriju, zaustavljajući je u samoj osnovi. Međutim, za kvalitetnu izolaciju podova ovog sloja nije dovoljno.

U Rusiji je bilo uobičajeno koristiti prirodne izolatore, u kojima su uloge bile: suho lišće, šljaka, sjeckana slama itd. U suvremenom svijetu takvi su materijali napušteni, jer su izumljeni različiti mineralni i umjetni spojevi, koji imaju bolje karakteristike i povećanu sigurnost tijekom rada. Vidi također: "Zagrijavanje poda u drvenoj kući ispod - kako to učiniti i što koristiti."


Postupak izolacije je sljedeći:

 • Grubi pod je u savršenom stanju. Za to se uklanjaju svi nedostaci: šupljine i rupe se zatvaraju glinom natopljenom vodom do kremastog stanja. Glina može zamijeniti uobičajene za graditelje kit. Ovaj prirodni materijal savršeno komunicira s drvom i igra ulogu sredstva za brtvljenje šavova u podnoj dasci na "izvrsno";
 • čim se suha glinena smjesa osuši, možete početi polagati izolaciju u šupljinama između zaostalih nosača. Moguće je koristiti istodobno: ekspandirana glina, pjena,mineralna ili ecowool, ili tekuća polimerna izolacija, predstavljena u obliku poliuretanske pjene;
 • sloj barijere od parne pjene je fiksiran na vrhu izolacije, pričvršćen na trupce i poprečna učvršćenja između njih;
 • na kraju možete početi polagati šetalište i ugraditi podne daske.


Također na nacrtu katu mogu biti napravljene posebne ćelije, koje je polaganje izolacije.

Ako vlasnici kuće već imaju drvene podove, onda mogu odbiti podizanje razine površine i jednostavno položiti trupce na postojeću površinu. Razmaci između ploča u isto vrijeme moraju se prethodno obraditi kitom ili brtvilom. Vidi također: "Zagrijavanje poda u kadi vlastitim rukama - kakvu izolaciju odabrati i kako postaviti."

Nakon toga se na dobivenu konstrukciju postavi sloj izolacije i prekrije izolacijskim materijalom. Kao podnice se koristi šperploča, koja se po završetku instalacije može premazati i obojiti lakom. Takva površina omogućuje polaganje obloženih materijala, kao i ugradnju infracrvenog grijanog podnog sustava.

Toplinska izolacija betonske podloge

Kao što je već spomenuto, beton je a priori hladni materijal, što znači da se njegovo zagrijavanje ne smije ni raspravljati.


Instalaciju materijala možete provesti na sljedeći način:

 • za početak pokrivena je gruba betonska podlogavodonepropusni film preko kojeg se izlije 10-15-centimetarski sloj ekspandirane gline. Najbolje je napuniti i uskladiti ovaj grijač s unaprijed instaliranim svjetionicima (za više informacija: "Kako zagrijati pod proširenom glinom - opcije za zagrijavanje");
 • pripremljenu bazu nalijemo s cementnim mortom tekuće konzistencije, kako bi se na sloju ekspandirane gline stvorio film koji štiti od gubitka vlage iz glavne otopine lijevanog materijala ispod estriha;
 • čim se improvizirana baza osuši, na nju se polaže mreža za ojačanje i preko nje se izlije kravata. U tu svrhu najbolje je upotrijebiti cementno-pješčani mort s dodatkom drobljene pjene, koji će poboljšati toplinsku izolaciju sloja;
 • na ukrućenom estrihu položio odabrani sloj.

Međutim, u najhladnijim područjima takve izolacije nije dovoljno i vlasnik bi trebao razmišljati o tome kako možete izolirati kat u privatnoj kući. U svakom slučaju, za ove svrhe potrebno je obraditi spojeve dna i zidova prostorije s vodonepropusnim materijalom kako bi se stvorio učinak "u koritu" unutar prostorije i smanjio rizik od curenja tekućih komponenti i uobičajene vlage.


U prisutnosti vodonepropusnog sloja možete nastaviti s sljedećim radnjama:

 • opet, trupci su postavljeni s intervalom jednakim širini naslaganih valjaka ili ploča izolacije. Visina odlaganja također treba odgovarati proporcijama materijala koji se polaže, a njihova debljina obično variraunutar 7-9 centimetara;
 • posebno široki komadi izolacije prethodno izrezani ispod potrebnih područja poda;
 • vrijedi se prisjetiti o ventilacijskim razmacima između prvih zazora i zidova, koji bi trebali biti oko 5 centimetara i također ispunjeni izolacijom;
 • preko postavljenog izolacijskog sloja postavlja se parna brana;
 • kraj posla je izrada podne obloge ili dasaka od šperploče. Povrh takvog premaza lako se postavljaju svi materijali za oblaganje.

Ne manje učinkovita kod izolacije podova bit će ideja polaganja grijanih podova. Ako vlasnik ne želi razmišljati o boljem načinu zagrijavanja poda u privatnoj kući, onda će dobro postavljeni sustav podnog grijanja riješiti taj problem.

Toplinska izolacija podova na suhom estrihu

Suhi estrih može služiti kao glavna podloga za polaganje podne obloge, a kao toplinski izolacijski sloj na postojeći betonski pod. Međutim, mnogi vlasnici ne smatraju toplinsko-izolacijska svojstva takve prefabricirane konstrukcije dobrim, te stoga pribjegavaju dodatnoj izolaciji pomoću sustava grijanih podova.

Na vrhu estriha, ploče su prekrivene, pokrivene vodonepropusnim slojem, na kojem će se nalaziti električni sustav grijanja. Nemoguće je odustati od upotrebe hidroizolacije, jer tekućina iz otopine koja se izlije preko sustava podnog grijanja može curiti u niže.razine gradnje.


U skladu s tim, završna obrada se vrši na vrhu prethodno zagrijane i smrznute otopine koja se uliva u sustav. Kao ukrasne obloge možete koristiti bilo koji materijal: pločice, linoleum, parket, laminat itd.

U slučaju suhog estriha, korištenje podnog grijanja je nemoguće, budući da krug grijanja ima značajnu masu, a za njegovu ugradnju je potrebno značajno udubljenje u podu. Međutim, ako se postavi u sloj proširene gline, sustav će jednostavno izgubiti svoju učinkovitost.

Ako vlasnik ne namjerava položiti masivni pokrov na vrh suhog estriha ili stvoriti samonivelirajući pod, onda je najbolje upotrijebiti tanki (infracrveni) pod. Razmislite o daljnjoj provedbi svih gore navedenih vrsta sustava podnog grijanja.

Električno podno grijanje

Sam sustav električnog podnog grijanja dostupan je u gotovom obliku za ugradnju. Dovoljno je rasporediti ga i položiti na ravnu podlogu. Rešetka s grijaćim elementom pričvršćena je na mješavinu ljepila koja se obično koristi za ugradnju pločica.


Prema standardu, ploča električnog grijanog poda ima duljinu do 25 metara i širinu u rasponu od 0,5 do 1,5 metara. Prema tome, prije nego kupite takav sustav grijanja, potrebno je izvršiti mjerenja prostorije i odlučiti o broju potrebnih za visokokvalitetno grijanje.listovi (više detalja: "Električno podno grijanje na drvenom podu - opcije za raspored"). Prednost ove varijante toplog poda je u tome što se može polagati na vrh suhog estriha.

Teže je upotrijebiti izvedbu energetskog kabela kao grijaći element, budući da je potrebno pripremiti određenu podlogu s učvršćenjem odgovarajućih dimenzija. Ova metoda je prikladnija za cementno-pješčanu glazuru u kojoj je lakše izraditi odgovarajuće pričvrsne elemente.


Nakon polaganja električnog grijanog poda, na visini od 0,5-0,7 metara od poda, montira se termostat, kojim će vlasnik moći kontrolirati aktiviranu snagu sustava i podesiti razinu grijanja. Ovaj regulator se spaja s položenim kabelom, a spojnica, koja sadrži podni dio kabela, mora biti ispod vezice.

Spojnica se prelije preko postavljenog i ispitanog sustava grijanja. Njegova debljina treba biti od 5 centimetara. Topli pod je moguće staviti u rad najranije mjesec dana nakon ulaska estriha, jer je to optimalno razdoblje za stvrdnjavanje cementno-pješčanog morta.

Pod grijanje vodom

Pod grijanje vodom se sastoji od kruga grijanja, koji se postavlja na odgovarajući način na odabranu bazu. Koristi se za sastavljanje cijevi od metala ili polietilena, složenih na posebne prostirke ili armaturne mreže.


Korak između paralelnih dijelova cjevovoda treba biti od 30 do 35 centimetara. Nakon polaganja, sve cijevi treba dovesti u jedan kolektorski kolektor, a preko konture se prelijeva spojnica debljine 10-12 centimetara, uzimajući u obzir položene materijale. Na vrhu estriha može se postaviti bilo koji podni pokrivač.

Najbolje je postaviti sustav podnog grijanja na sloj folije ili bilo kojeg folijskog materijala tako da se oslobođena toplinska energija usmjeri prema prostoriji, a pod ne postane slaba točka koja uzrokuje gubitak topline.

Podno grijanje (infracrveno)

Polaganje filma toplog poda se ne razlikuje mnogo od korištenja električnog grijanja, a ispod njega stane isti slojevi: hidroizolacija i folija. S obzirom na manji stupanj zagrijavanja, film treba biti smješten što bliže površini poda.


Treba reći da se takav film u malim veličinama listova koristi kao podloga za zrcala, prozore, itd., Kako bi se uklonio učinak zamagljivanja i zaleđivanja. Električni sustav može se koristiti ispod samog krova kako bi se uklonio snijeg i led s krova.

Glavno je da bez obzira na vrstu odabranog toplog poda, sustav nije vidljiv na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, što ga čini još originalnijim načinom grijanja. Mnogi vlasnici čak odbijaju koristiti standardne krugove grijanja, čineći svoj izbor u koristpodni sustavi koji se nose s zadatkom grijanja nisu lošiji.


Ukupno

Toplinska izolacija podova u vlastitom domu nije težak proces, ali zahtijeva ulaganja i malo truda. Važno je ne odstupati od styling tehnologije kako bi se postigla maksimalna učinkovitost.

U slučaju određenih poteškoća uvijek možete potražiti pomoć stručnjaka koji će preuzeti odgovornost za sve faze rada - od mjerenja i izračunavanja, kupnje potrebnih materijala i komponenti do polaganja svakog sloja i stavljanja toplih podova u pogon, nakon čega slijedi servisiranje ako je potrebno ,