Zavarivanje linoleum šavova - za i protiv načina

Podovi u stanu su važan detalj interijera, a za one koji se odlučuju za linoleum, to je prilika za stvaranje prekrasnog poda s izvrsnim performansama. Linoleum dobro pere, zadržava svoj izgled dugo vremena i savršeno prigušuje zvuk.


Nesumnjiva prednost poklopca valjka je lakoća njegove ugradnje, što čak i neprofesionalni mogu podnijeti. Poteškoće kod kućnog obrtnika mogu se pojaviti samo ako trebate zavariti šavove linoleuma - ponekad morate formirati čvrsti sloj od nekoliko komada ili traka.

Kako bi šavovi s podom od linoleuma bili izdržljivi, hermetički, neprimjetni, potrebno je odabrati pravu metodu prikladnu za određenu vrstu premaza.

Osnovne metode spajanja

Postoje dvije vrste zavarivanja:

 • Vruće zavarivanje- zavareni spojevi su povezani s visokom temperaturom. Za grijanje koristite posebnu sušilicu za zavarivanje linoleuma ili običan lemilica.
 • Hladna metoda- rubovi komada koji se spajaju zavareni su ljepilom, koje omekšava rubove koji se spajaju, a nakon sušenja formira se čvrsta veza sa slojem ljepila između rubova.


Važno: izbor metode ovisi o financijskim mogućnostima i vrsti pokrića. Samo čvrsti i izdržljivi mogu biti vruće zavareni.komercijalne (K) i polu-komercijalne (P) klase linoleuma. Hladno zavarivanje linoleuma koristi se u svim vrstama prevlake valjaka.

Šavovi s vrućim zavarivanjem

Metoda vrućeg zavarivanja češće se koristi u industrijskim postrojenjima, budući da se tamo koristi kruti linoleum, koji ima povećanu čvrstoću. U apartmanima, linoleum komercijalne klase koristi se u velikim prometnim područjima: predsoblje, kuhinja, a ponekad i kupaonica.

Za vruće zavarivanje linoleuma trebat će alat koji je skup. Međutim, možete iznajmiti profesionalni sušilo za kosu i napraviti svoje lijepe i izdržljive šavove vlastitim rukama. Malo marljivosti i samoorganizirani podovi bit će ponos domaćina.


Minimalni skup alata i materijala za zavarivanje šavova vrućom metodom:

 • konstrukcijski sušač (plamenik) s nastavkom za kabel za mlaznicu;
 • Ručni rezač ili glodalo za oblikovanje utora u obliku slova V na mjestu zavarivanja lima;
 • Nož s posebnom mlaznicom za uklanjanje izbočenog dijela vrpce nakon zavarivanja;
 • Kabel za zavarivanje linoleuma - odgovara boji premaza ili kontrastnoj varijanti.

Monolitna površina linoleuma se oblikuje zavarivanjem zagrijanih rubova i vrpce (400 - 600 ° C).


Radni nalog:

 • Zalijepite linoleum na pod. Za velika područja, preporučljivo je ljepilo cijele površine, u malim sobama su ograničene na lijepljenje mjesta parenja. Ksljedeći korak započinje tek nakon što se ljepilo osuši.
 • Izrežite žlijeb u obliku slova V duž duljine šava.
 • Napunite kabel za punjenje u sušilu za kosu s mlaznicom i uključite alat.
 • Uz jednoličnu brzinu, sušilo za kosu se vodi duž spoja, pazeći da kabel ide u utor stražnjice.
 • Dio kabela koji strši iznad površine premaza odrezan je prije nego se potpuno ohladi. Manja oštećenja (hrapavost, krhotine) uklanjaju se brušenjem nakon završetka glavnog volumena rada.

Visokokvalitetno vruće zavarivanje linoleuma kod kuće je moguće ako se koriste profesionalni alati. Ako je dobiveni rezultat daleko od ideala koji se vidi na fotografiji u dizajnerskom katalogu, onda je najvjerojatnije da je razlog neprofesionalni alat izvođača.


Na primjer, teško je očekivati ​​besprijekoran rezultat ako se žlijeb za žicu ručno reže običnim nožem, a ne rezačem - alatom koji pruža idealnu ravnu liniju s istom širinom i dubinom kanala.

Ponekad se vruće zavarivanje šavova linoleuma izvodi bez punila. Za zavarivanje, domaći obrtnici koriste običan lemilica, koja topi rubove ploča čvrsto jedna uz drugu.

Nakon hlađenja, ploče se lijepe zajedno. Metoda se rijetko koristi zbog nedovoljne čvrstoće i neprivlačnog izgleda takvog šava.

Linoleum za hladno zavarivanje

Ako vruće zavarivanje nije prikladno zbog nedostatka /cijene alataili vrsta linoleuma (mekani premaz ne podnosi visoke temperature), tada se koristi hladna metoda.

Sastoji se od taljenja docking rubova kemijskim sastavom (ljepilo), nakon isparavanja čiji se obrađeni rubovi zamrzavaju, tvoreći jednu cjelinu.


Pozor: ljepilo se sastoji od otapala, plastifikatora i polivinil klorida. Prilikom rada s njim preporučuje se uporaba zaštitne opreme (rukavice, maska) i osiguravanje kvalitetne ventilacije prostorije: isparenja spojeva su otrovna.

Najvažnije je odabrati pravo ljepilo: hladno zavarivanje linoleuma dostupno je u 3 vrste (A, C, T).

Nanesite ljepilo koje odgovara vrsti premaza i širini šava:

 • Hladno zavarivanje "A"je tekući spoj koji se koristi na savršeno rezanim zavarima. Zbog svoje konzistencije lako prodire u tanke provrte nastale metodom preklapanja. Cijev je opremljena iglom koja olakšava umetanje ljepila.
 • Hladno zavarivanje „C“koristi se za zavarivanje širokih šavova (do 0,5 cm), koji su nastali kao rezultat lošeg krojenja. Također je pogodan za popravak starog premaza koji se tijekom rada smanjio ili deformirao, što dovodi do povećanja udaljenosti između napuknutih rubova. Smrznuta traka ljepila koja ispunjava razmak obavlja istu funkciju kao i kabel za zavarivanje linoleuma na vrući način - služi kao povezni most između rubova šava.
 • Hladno zavarivanje „T“- ljepilo je prozirnogotovo neprimjetan film. Koristi se za lijepljenje višeslojnog linoleuma na bazi poliestera, PVC-a. Često se koristi u profesionalnoj konstrukciji, jer se brzo suši i omogućuje vam da izravnate rub u procesu.


Hladna metoda je ekonomična: ne zahtijeva skupa pomagala (sušilo za kosu, rezač), dodatni materijal (kabel za punjenje). Od zavarivanja linoleuma vlastitim rukama nije teško ni za osobu koja je daleko od gradnje, možete uštedjeti novac na radničkim plaćanjima.

Što je potrebno za hladno lemljenje linoleuma:

 • ljepilo željenog tipa;
 • Nož za podrezivanje;
 • Papirna traka;
 • Metalni ravnalo.


Redoslijed radnji:

 • Izrežite spoj nožem i ravnilom;
 • Uklanjanje prašine, suha vlažna područja;
 • Zalijepite ljepljivu traku na šav tako da njezini rubovi budu na istoj udaljenosti od spoja;
 • Ljepljivom trakom se reže nožem duž šava;
 • Dovesti vrh cijevi duž šava, pazeći da se ljepilo ne rasporedi preko trake više od 0,5 cm;
 • Nakon 10 min. očistiti scotch.

Moguće je prošetati lijepljenim platnom za 1-2 sata. Slučajne kapi i višak ljepila na zglobu se uklanjaju nakon sušenja nožem. Ako pokušate ukloniti sirovo ljepilo s površine linoleuma, uzorak premaza može se razmazati.


Napomena: kada radite sa zavarivanjem guste konzistencije (C, T), možete raditi bez scotch-a, jer se ljepilo ne širi prekopovršina. Dovoljno je promatrati točnost i kontrolirati količinu primijenjenog sastava.

Budući da je lakše i ekonomičnije zavariti linoleum kod kuće hladnim zavarivanjem, većina domaćih obrtnika to bira. Promatrajući opisanu tehnologiju, možete samostalno kuhati linoleum tako da će dugo služiti, održavajući prekrasan pogled i cjelovitost šavova.