Je li moguće sipati pod na drveni pod i kako to učiniti ispravno

Samonivelirajući samonivelirajući podovi popularni su zbog svoje jednostavnosti. Otopina pripremljena iz vode i smjese (u pravilnim omjerima), širi se preko same površine, tvoreći jaku, otpornu na vlagu bazu. No, je li moguće popuniti pod na drvenom podu, jer klasična tehnologija izravnavanja poda s rješenjem ne podrazumijeva takvu mogućnost (pročitajte također: "Mi koristimo smjesu da izravnamo drveni pod - kako to učiniti").


Međutim, moderni proizvođači proizvode posebne smjese pogodne za izlijevanje podne obloge na drvo.

Da bi se dobila glatka, čvrsta i otporna na habanje površina, potrebno je temeljito pripremiti podlogu, koristeći materijale koje je proizvođač naveo kao prikladne za rad s drvenim površinama. Prilagođene mješavine (prajmer, kit) oblikuju dobro prianjanje na drvenu podlogu, što je ključ za kvalitetu budućeg poda.

Priprema drvene podloge za lijevanje u rasutom stanju

Prije početka rada pazite da drveni podovi nemaju trule, olabavljene daske za podove koje se čvrsto drže na postolju (trupci, grubi estrih). Ako se pronađu neispravne površine, treba ih popraviti - zamijeniti trule fragmente, progibatii škripe daske čvrsto pritegnute.

Nadalje, postupak je sljedeći:

 • Demontirajte postolje (ako to nije učinjeno tijekom popravaka kako bi se uklonili nedostaci drvenog poda).
 • Ciklusom cijele površine poda. Uklanjanje gornjeg sloja drveta pomaže u otkrivanju pukotina i drugih površinskih nepravilnosti. Osim toga, razina gotovog poda nakon izlijevanja će se podići na visinu sloja smjese, a odabir gornjeg sloja smanjit će konačnu visinu poda i pomoći da se izbjegne velika razlika s podom susjedne prostorije.
 • Nakon čišćenja ottsiklevanne površine od krhotina i prašine tretira se temeljnim premazom kako bi se drvo zaštitilo od gljivica, truljenja itd.
 • Nakon što se prajmer osuši, pažljivo pregledajte površinu radi pukotina i razmaka. Otkrivena oštećenja označena su oznakom.
 • Mjesta označena kitom, uključujući i najmanje pukotine. Masivni drveni pod ima visoku plastičnost i pokretljivost, tako da najmanja pukotina može postati mjesto za izlijevanje mješavine, tvoreći tako mali zub na čvrsti, ravnoj površini.
 • Zatim, pod se tretira temeljnim premazom za bolje prianjanje samonivelirajućeg poda s drvenom podlogom. Bolje je držati temeljni premaz u dva sloja, dodajući korundu piljevinu drugom sloju. Možete koristiti posebne tvorničke početnice koje u sastavu punila sadrže veliki dio pijeska.


Napomena: umjesto prajmera se ponekad koristi ljepiloarmaturna mreža. U tom slučaju, treba ga zalijepiti na površinu odgovarajućim ljepilom, pažljivo promatrati čvrsto prianjanje na ravninu bez školjki i bora.

 • Posljednja faza je naljepnica trake amortizera na obodu. Ona štiti pukotine na podu kada se širi od temperaturnih promjena.

Neki graditelji vjeruju da prajmeri za različite namjene (za drvo i beton) kada se primjenjuju jedni na druge mogu biti nekompatibilni zbog svog kemijskog sastava. Međutim, kako bi se isključila mogućnost njihovog međusobnog antagonizma, dovoljno je samo provjeriti njihovu kompatibilnost za ograničeni dio poda.

Važno: svi radovi sa sastojcima koji sadrže vlagu provode se naizmjenično, svaka sljedeća radnja izvodi se tek nakon što se prethodni sloj smjese ili žbuke potpuno osuši (za više detalja, „Vrijeme sušenja samonivelirajućeg poda je optimalno rješenje“).

Sipajte pod ispravno

Popunjavanje poda u sobi u isto vrijeme - neprihvatljivo je to činiti u nekoliko pristupa.

Stoga, prije početka rada, trebate voditi računa o dostupnosti potrebnih alata i materijala u dovoljnim količinama:

 1. Mješavina koja označava proizvođaču na pakiranju da je samonivelirajući pod na drvenoj podlozi. Takvi spojevi sadrže posebna vlakna koja poboljšavaju kontakt sa stablom.
 2. Spremnici (kante, spremnici) za pripremu otopine, doziranje količine vode.
 3. Izbušite mlaznicu mješalice.
 4. Reper svjetionici (spotrebno). Za njihovu instalaciju će zahtijevati izgradnju razini. Ako želite, to je lako napraviti svjetionici sami, samo pogledajte njihove fotografije da biste razumjeli načelo proizvodnje (za više detalja, "Kako sipati podove u privatnoj kući su pravila za lijevanje estriha").


Napomena: mjerni stolovi se primjenjuju na površinama složenih terena s velikim razlikama.

 1. Cipele s pukotinama. Potplat je šiljast, pričvršćen za obuću tako da pri hodanju na već napunjenim površinama ne tlačite cipele i ne deformirajte površinu estriha (koristi se na teškim reljefima, gdje su ponekad potrebni dodatni oblozi i niveliranje).
 2. Široka lopatica. Ponekad je ovaj alat povezan s ručkom radi lakšeg korištenja.
 3. Valjkasti valjak - koristi se za izravnavanje smjese kada nije dovoljno tekućina i za uklanjanje mjehurića zraka u tekućem estrihu. S malom debljinom sloja možda neće biti potrebno - voda isparava brže iz malog volumena, a šiljci mogu ostaviti tragove na već ojačanoj podnoj površini.

Samonivelirajući podovi u drvenoj kući ne trebaju posebnu debljinu, pa se obično nalijevaju slojem ne većim od 1 cm, a za rad se koristi rover s malim udjelom komponenata (za razliku od grube - osnovna mješavina koja se sastoji od većih zrna). Vidi također: "Koju vrstu vanjskog poda odabrati - dostupne opcije."


Pri pripremi rinfuzne otopine, omjer vode imješavine, kao i algoritam miješanja. Većina polimernih formulacija treba ponovno miješati nakon 2 do 3 minute. Nemojte zanemariti ova pravila.

Gotova smjesa se metodički širi po podu, počevši od najniže točke. Kako se plastična smjesa širi, ona se zaglađuje s lopaticom ili igličastim valjkom.

Okviri (ako se koriste) uklanjaju se dok se kreću do izlaza, pažljivo izglađujući nepravilnosti koje tvore lopaticom ili valjkom. Ako trebate popraviti bilo koje ispunjeno područje, koristite kraskosty.

Prednosti samonivelirajućeg poda za drvenu podlogu

Prisutnost jake, stabilne, ravne podloge omogućuje izbjegavanje velikih financijskih i radnih troškova za cementno-pješčanu glazuru. Radovi na izlijevanju poda na drvenu površinu toliko su ekonomični da mnogi ljudi, kada grade privatnu kuću, posebno oblikuju drvenu podlogu od otporne na vlagu šperploče, koja se sipa samorazlivnom smjesom.

Bolje je saznati o vremenu potpunog sušenja samonivelirajućeg poda i mogućnosti njegovog rada nakon izlijevanja iz preporuka proizvođača na ambalažu. Obično je to razdoblje najmanje tjedan dana.

Poštivanje jednostavnih pravila omogućit će primanje jeftinih, jakih, jednakih katova s ​​minimalnim troškovima.