Kako lemiti linoleum - opcije i načini

Linoleum na podu - popularno rješenje u unutrašnjosti apartmana i kuća. Različiti uzorci i veličine (širina platna) omogućuju vam da napravite lijepe i trajne bešavne podove u sobi gotovo svakog područja.


Ali ponekad, zbog složene konfiguracije sobe ili velikog prostora sobe, potrebno je spajanje (jedan ili više šavova). U ovom slučaju, vrijedno je znati kako lemiti linoleum tako da su spojevi fragmenata nevidljivi, a rubovi sigurno pričvršćeni jedan za drugoga.

Tri glavne metode lemljenja linoleuma

Proizvođači proizvode veliki broj vrsta linoleuma s različitim karakteristikama (zapaljivost, otpornost na habanje, toplinska i zvučna provodljivost), ali glavna podjela se odvija u kategorijama:

 • Kućanstvo (B);
 • komercijalni (industrijski) (C);
 • Polukomercijalna (P).


Izbor metode šiljaka ovisi o vrsti pokrivenosti, financijskoj sposobnosti, dostupnosti potrebnog alata:

 1. Spojevi s električnim lemilicom - primjenjuju se na linoleum kategorije B.
 2. Hladno zavarivanje najčešća je metoda koja se koristi za sve vrste linoleuma (K, P, B).
 3. Linoleum koji se topio koristi se za komercijalne premaze.

primjedba: Električni lemilica se koristi kod kuće za male pristaništa, jer je ovom metodom teško postići jak i estetski šav.

Zavarivanje lemilicom: opcija za kućnog majstora

Tehnologija leži u činjenici da se zagrijani vrh alata tali spojne rubove prevlake, koji, kada se kombiniraju, tvore jednu cjelinu i stvrdnu nakon hlađenja (čitaj također: "Kako ispravno povezati linoleum"). Da biste postigli prekrasan šav, trebate točno podrezivanje. Također je potrebno pripremiti lemilo za linoleum: vrh je savijen pod kutom od 90 °, vrh je tlo i tlo (vrh nije deblji od 0,2 mm).

postupak:

 • Ako su rubovi svitka koji nisu tvornički spojeni, obrubljeni metodom "preklapanja".
 • Grijani vrh lemilica lagano se vodi duž šava, vodeći računa da se rubovi ravnomjerno omekšaju.
 • Zatim se šav valja valjkom.


Spike linoleum kod kuće s lemilicom se koristi sve manje i manje, budući da nisu sve moderne vrste podnih obloga, čak i kućanstvo, prilično lagano omekšava. Čvrstoća takvih šavova je također mala.

Hladno zavarivanje

Metoda se zove tako jer se šiljak linoleum događa bez izlaganja visokim temperaturama, a uz pomoć posebnih spojeva - ljepila "A" ili "C". Kemijsko taljenje rubova nakon čega slijedi skrućivanje daje jak i trajan rezultat.


Odabir vrsteljepilo ovisi o širini šava:

 • Ljepilo "A" ima tekuću konzistenciju. Koristi se za zavarivanje ploča s minimalnim razmakom, jer lako prodire u šavove koji su savršeno šavani.
 • Sastav „C“ je deblji, koristi se tamo gdje su šavovi široki zbog niske kvalitete podrezivanja. Za popravak starog premaza koristi se i ljepilo "C" - izlizani, izlizani rubovi šavova zahtijevaju pouzdanu adheziju, a široki rascjepi nastali deformacijom obloge dobro su ispunjeni debelom masom, koja se stvrdnjava, pretvarajući se u jak spojni sloj. Vidi također: "Kakvo ljepilo za linoleum odabrati."

Prije početka lemljenja, radna površina se čisti od prašine i vlage.

Lemljenje šavova linoleuma ljepilom "A" odvija se u sljedećem redoslijedu:

 • Maska za maskiranje se zaglavi na čistom, suhom, urezanom spoju - spojni spoj se nalazi na sredini vrpce.
 • Upotrijebite nožem za papire da pažljivo odrežete traku, vodeći oštricu strogo duž šava. Tako da oštrica ne "zalazi", uronjena je u šav linoleuma, koji neće dopustiti da oštrica ode u stranu.
 • Ljepilo se ekstrudira iz cijevi u šav, stavljajući igličasti vrh i glatko ga pomiče po cijeloj dužini spoja. Staza ljepila na površini ljepljive trake ne smije biti šira od 3 - 4 mm - u ovom slučaju, ljepilo će pasti dovoljno za dobro prianjanje i neće biti prekoračenja ljepila.
 • Nakon 15-20 minuta, traka se uklanja.


Neki proizvođači ljepila obećavaju da će se za 30 minuta ljepilo konačno očvrsnuti i površina će biti spremnaoperacija. Međutim, bolje je izlagati 1-2 sata.

Pažnja: pare sastava sadrže otrovne tvari, tako da prije lemljenja linoleuma treba nositi zaštitnu opremu (gumene rukavice, respirator), voditi brigu o ventilaciji sobe (otvoriti prozor).

Tehnologija lemljenja linoleuma s ljepilom "B" je slična:

 • Prašinu uklonite i osušite.
 • Ako se rubovi spojenih listova omotaju, kao što se događa kod popravljanja premaza u slučaju pucanja starih šavova i valova na površini linoleuma, oni se lijepe na spojnicu s dvostranom trakom ili ljepilom za linoleum.
 • Šav je ispunjen ljepilom po cijeloj širini šava. Nakon što se ljepilo osuši, površina je spremna za uporabu.


Hladno zavarivanjenajbolja je opcija za spajanje šavova kod kuće, ova opcija je ekonomična, ne zahtijeva posebne vještine. Posebna prednost metode: može se koristiti za zavarivanje spojeva bilo kojeg oblika. Na primjer, za složen dizajn kada zoniranje soba s linoleum različitih boja, povezujući ga uz cik-cak, zaobljene ili jele kontura. Vidi također: "Zavarivanje šavova linoleuma - za i protiv načina."

Vruće zavarivanje

Vruće zavarivanje se koristi za komercijalni čvrsti linoleum. U velikim industrijskim ili uredskim prostorima nužno je spajanje dugih traka. Ova metoda zahtijeva poseban alat - sušilo za kosu za lemljenje linoleuma.

Radi se o uređaju s posebnom mlaznicomžica za punjenje - PVC žica, koja pri prolasku kroz mlaznicu alata zagrijava i spaja spojene rubove. Metoda osigurava čvrstu vezu, ali zahtijeva pažljivu pripremu površine i naknadnu doradu šava do željene estetike.


Radni nalog:

 • Položite platno. Nakon potrebne izloženosti (2-3 dana), komercijalni linoleum se lijepi na velike podove na velikim dijelovima poda ili na spojevima. Budući lemljenje linoleum, položio plutajući metoda, to je teško: zglobovi će se pomaknuti od mehaničkih učinaka tijekom pripreme.
 • Nakon što se ljepilo osuši u šavovima, žljebovi se režu do dubine od 2/3 debljine linoleuma i širine nešto manje od promjera vrpce za punjenje.
 • Pripremljene spojeve obrezivanja i prašine očistite usisavačem.
 • Izrežite kabel na željenu duljinu i položite ga na kraj sušila za kosu.
 • Mlaznica sušila za kosu se vodi duž utora. Vrući zrak zagrijava rubove i kabel, koji pada u utor dok se mlaznica kreće duž šava.
 • Bez čekanja na potpuno hlađenje šava, odrežite izbočeni dio žice za punjenje.
 • Nakon što se površina šava stvrdne, poliranje se uklanja malim krhotinama ili hrapavosti.

Za vruće zavarivanje, bolje je pozvati profesionalce, jer je previše teško napraviti linoleum kod kuće. Trebat će ne samo sušilo za kosu, već i niz profesionalnih alata (glodalica, figurica) kako bi šav učinio jakim i lijepim.


Posebno je važno koristiti profesionalni alat ako žica za punjenje ne odgovara boji podne obloge. Neravnomjerni šav pokvarit će sve dizajnerske užitke na temelju kontrasta boje platna i ruba.

Tako je hladno zavarivanje najbolja opcija za spajanje linoleuma vlastitim rukama. To će vam omogućiti da dobijete čvrsti premaz čak i sa nestandardnim oblicima sobe ili stvorite neobično rješenje za pod različitih pruga u boji, koje se vidi na fotografiji u modnom magazinu.