Izrađujemo pod ispod pločica u kupaonici

Pod poda ispod pločica u kupaonici

Glavna pogreška domaćeg majstora je polaganje pločica izravno na podnu ploču. Prema postojećim standardima SP 29.13330 za bilo koju podnu oblogu potrebno je napraviti podni estrih u kupaonici, rješavajući nekoliko problema. Osim niveliranja ploče, smanjuje se potrošnja ljepila za pločice, dizajn se odvaja od zidova i podova.

Svrha estriha

Ovisno o konstrukciji podova, ili armiranobetonska ploča ili drveni nacrtni pod je ukrašen pločicama ili porculanskom keramikom. Stoga je estrih u kupaonici vlastitim rukama nužan za sljedeće zadatke:

 • iznad drvenih podova - povećava prostornu krutost konstrukcije, povećavajući prianjanje s osnovom;
 • na podnoj ploči - izravnavanje ravnine, osiguravanje plutajuće strukture, smanjenje potrošnje ljepila, poboljšanje performansi.

Drugim riječima, ako se ljepilo lijepi za ljepilo za pločice bez estriha, proračun za popravak će se povećati, radni vijek premaza će se smanjiti i složenost rada će se povećati.

Vrste dizajna

Ovisno o tehnologiji, raspoloživom proračunu i životnom vijeku zgrade, pod je kupaonicaIzrađeno je od nekoliko vrsta:

 • mokro - od mješavine DSP (cement i pijesak u omjeru 1: 3) ili iz samonivelirajućeg poda;

  Mokri estrih.

 • polusuha - cementno-pjeskovita smjesa s minimalnim vodocementnim omjerom W /C;

  Polusuhi estrih.

 • suhe ploče GVL u dva sloja preko ekspandiranog glinenog pijeska.

  Suhi estrih.

Polusuhi spojnik ne može se izvesti bez lopatice, čije je iznajmljivanje ekonomski isplativo uz male količine rada. Suhi estrih za vlažne prostore koristi se vrlo rijetko (kao ekstremna opcija za drvene podove), pa se ovaj vodič neće razmatrati.

Važno! Od svih spomenutih estriha za drvene podove, mogu se koristiti dvije tehnologije: samonivelirajuća podna debljina od 0,5 do 1 cm i suhi estrih od ploča GVL.

Pročitajte više osamonivelirajućem podu na drvenoj podlozi .

Oblaganje pločica je higijensko i vodootporno, ali neugodno pri hodanju bosih nogu. Stoga se u kupaonicama češće nego u drugim prostorijama koriste grijani podovi. Oni su ugrađeni u mokre i polusuhe estrihe ili položeni na GVL suhe estrihe izravno u sloj ljepila za pločice.

Kako bi se osigurao visoki vijek trajanja potpornih konstrukcija, provodi se hidroizolacija:

 • obraditi cijeli perimetar poda;
 • zidovi do visine od 15 cm;
 • područja u blizini umivaonika, kade i tuš kabine, površine od 0,5 m veće od njihovih dimenzija duž perimetra.

  Hidroizolacijaprije estriha.

Prigušni sloj je načinjen od elastične trake, koja je zalepljene zidove u spojnim točkama na donje preklapanje. Ista vrpca obavija komunikacijske uspravne elemente koji prolaze kroz strop u donjem katu.

Traka za prigušivanje estriha.

Tehnologija estriha

Prije nego napravite pod u podu kupaonice ispod pločica, trebali biste odabrati tehnologiju uzimajući u obzir raspoloživi proračun i visinu završne podne obloge u susjednim sobama ili napraviti prag potrebne visine na vratima. Estrizi se uvijek odvajaju od zidova pomoću sloja amortizera koji kompenzira moguće linearne ekspanzije materijala od kojeg su napravljeni.

Vodonepropusnost na bazi

Kako bi se spriječilo poplavljivanje donjih susjeda i ne platile popravke njihove kupaonice, potrebno je na ploču poda i dio zidova nanijeti kontinuirani sloj vodonepropusnog materijala. To se može učiniti na nekoliko načina:

 • impregnirati beton prodornim spojem koji će promjeniti strukturu materijala kroz njegovu debljinu, dati vodoodbojna svojstva i povećati čvrstoću konstrukcije;

  Učinak prodorne izolacije.

 • oblaganje površina polimernim, epoksidnim ili bitumenskim mastiksom u nekoliko slojeva;

  Izolacija za probiranje.

 • da se zalijepi preko cijelog poda, a dijelom s filmom (PVC, polietilen), membranom ili valjanim bitumenskim materijalom (Bikrost, TechnoNIKOL);

  Hidroizolacija lijepljenja.

Budući da su prodorne smjese vrlo skupe, u praksi se koristi složena zaštita sanitarnih čvorova:

 • sloj mastiksa razmazan je na štednjaku uz njega zidove zidova do visine 15–25 cm, područja oko kade, tuš kabine i sudopere 50 cm veće od veličine sanitarnih uređaja po obodu;
 • zatim se navedena područja zalijepe valjanim, filmskim materijalima ili membranama.

Nakon toga hidroizolacija dobiva radno razdoblje približno jednako razdoblju tijekom kojeg se estrih iz kupaonice može koristiti bez remonta.

Važno! U zgradama s drvenim stropovima, donji se dodaje gornjem sloju hidroizolacije, što štiti energetski okvir piljene građe od prodiranja vlage odozdo (podzemna etaža, donji kat).

Nakon što se vodonepropusnost osuši, obod zidova se zalijepi s prigušnom trakom na visinu glazure i podne obloge, bez obzira na to koja se tehnologija koristi.

Betonski estrih

Glavne prednosti tehnologije su nizak intenzitet rada i zahtjevi za kvalifikaciju zapovjednika. Kada se cementni kamen stvrdne, vlaga iz betona isparava u svim dostupnim smjerovima. Stoga, u nedostatku visokokvalitetne hidroizolacije, postoji opasnost od kvašenja kita na stropu kod donjih susjeda i njegovog rasklapanja.

Osim toga, prema standardima zajedničkog ulaganja, minimalna debljina estriha je 30 mm, što dramatično povećava strukturna opterećenja na podnim pločama. Izrađuje semokri betonski estrih u tehnologiji kupaonica:

 • ugradnja svjetlosnih signala- obično se koriste linearne cijevi, pocinčani profili ili posebni gipsani bljeskovi;
 • izlijevanje - beton je raspodijeljen između kante svjetionika;
 • niveliranje - višak mješavine raspoređuje se po pravilu na svjetionicima.

Ovisno o dijelu i materijalu, svjetionici mogu biti ugrađeni ili uklonjeni iz kravate. U potonjem slučaju, preostali utori se pune betonom istog razreda.

Stručni programeri koriste vibracijske tračnice za uklanjanje zraka iz smjese. Kućni majstor nema takav alat koji značajno utječe na kvalitetu betona.

Kravatu je potrebno ojačati u jednoj razini - blizu njezina potplata, budući da se beton polaže na krutu podlogu, sile uzlijetanja potpuno su odsutne. Za armiranje se koriste žičana mreža ili kartice naslagane s najmanje jednim preklapanjem ćelija.

Ojačanje estriha.

Za hodanje po rešetki u vrijeme raspodjele betona obično se koriste tračnice iz ovog konstrukcijskog materijala, koje operater izbacuje ispred sebe. Rijetko se koriste drvene ljestve, na bazi opeke, položene između ćelija rešetke.

Podni prostor

Za razliku od mješavine cementa i pijeska , samonivelirajući podje skup, ali taj konstrukcijski materijal ima samonivelirajuća svojstva, što vam omogućuje da radite bez svjetionika,smanjite debljinu sloja na 5 - 15 mm. Tehnologija se neznatno razlikuje od prethodne, pa se estrih iz kupaonice stvara u nekoliko faza:

 • priprema smjese - prema receptu proizvođača, pod se puni u posudu s vodom, miješa se mješalicom;
 • raspodjela po površini - otopina se izlije na podlogu obrađenu hidroizolacijskim materijalom;
 • uklanjanje zraka - majstor stavlja udarce boje, pomiče se po sloju samonivelirajućeg poda, ravnomjerno ih kotrlja iglom.

  Samonivelirajući pod.

Savjet! Samonivelirajući pod često se koristi u kombinaciji s konvencionalnim betonskim estrihom u područjima gdje je debljina sloja manja od dopuštenih 3 cm.

Polusuhi estrih

Glavne razlike između tehnologije i betonskog mokrog estriha su nisko vodocementni omjer W /C i metoda izravnavanja smjese. Čak i kod slabe hidroizolacije smanjuje se rizik od “poplave” donjih susjeda, ali opterećenja na podnoj ploči ostaju prilično visoka.

Važno! Trenutnose polu-suhi estrihsmatra tehnološki najnaprednijim, budući da se sve operacije mogu mehanizirati. Međutim, to je ekonomski neisplativo za malu sobu u kupaonici, a dvije se ranije koriste češće.

Slijed postupaka je sljedeći:

 • priprema smjese - u lijevak pneumatskog punjača ili unutar posude za punjenje;
 • dovod betona - pod tlakom, ubrizgavan hidrauličnim cilindrima;cijevi /crijeva;
 • polaganje - mješavina ulazi u gasitelj, nanosi se na podnu ploču u skupinama;
 • raspodjela - beton je razbacan lopaticama na površini;
 • izrada svjetionika - zbijenih iz betona po pravilu duž zidova i na istoj udaljenosti od njih ovisno o veličini sklopivog stroja;
 • stvaranje estriha - na proizvedenim svjetlosnim signalima postavljeni su sustavi vodilnog glodanja, beton se zbija zbog klipnih pokreta nosača s učvršćenjem učvršćenja u njemu;
 • završno poravnavanje - gladilice s abrazivnim pločicama bruse površinu estriha odmah nakon brtvljenja.

Mehanizirani polusuhi estrih.

Važno! Unatoč niskom omjeru W /C, proces hidratacije traje onoliko dugo koliko je potrebno da se napravi mokri estrih. Stoga se podna obloga postavlja 7. - 21. dan ovisno o mikroklimi u prostoriji (temperatura i vlažnost, prisutnost ventilacije ili grijanja).

Sve operacije polusuhe veze mogu se obavljati ručno ako je potrebno, ali to će neminovno smanjiti kvalitetu:

 • cementno-pjeskovita smjesa se pomiče u jednu polovicu prostorije;
 • miješa se s vodom u odgovarajućem omjeru;
 • lopate na područjima gdje će se svjetionici proizvoditi;
 • nakon toga se ručno izrađeni beton slijeva između svjetionika, a majstor izjednačava mješavinu s pravilom;
 • površina se protrlja posebnom lopaticom, ali za maluvolumeni mogu učiniti s običnim riberom.

Važno! Nepoželjno je izraditi polusuhe estrihe bez mehaniziranog injektiranja posebnim strojevima, ali budući da je kupka često mala soba, prihvatljivo je koristiti ručne alate za smanjenje troškova i pojednostavljenje procesa.

Problem armiranja polusuhog estriha rješava se dodavanjem vlakna (fiberglasa ili čelika) betonu. Ako se mješavina napravi bez vlakana, bez prekida se polaže žičana mreža, koja se puni polu-suhom otopinom radi lakšeg hodanja.

Tako se alat koji se nalazi u arsenalu domaćeg majstora može upotrijebiti za izradu betonske kravate s mokrim postupkom ili s samonivelirajućim podom. Za polusuhe estrihe bit će potrebna visoka kvalifikacija komode i iznajmljivanje strojeva za gletanje, što nije ekonomski opravdano za jednu kupaonicu.
Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije