U kuhinjskim pločicama i laminatu izrađujemo kombinirani pod - pravila kombinacije

Popravci često nisu zamorni tehnički procesi, već prilika za vlasnike da pokažu svoje vještine oblikovanja i stvore originalni interijer u završenoj prostoriji. U članku će se raspravljati o tome kako istovremeno primijeniti laminat i pločice u kuhinji, što se može dogoditi i koje su značajke takvog premaza.


Prednosti kombiniranja podnih obloga

Bez obzira na to koji se stambeni objekt podvrgava popravcima, uvijek možete koristiti metodu kombiniranja različitih podnih obloga u sobi. U slučaju kuhinjske jedinice, pločice i laminat se istovremeno koriste za određivanje ciljnih područja u prostoriji.

Sobe vrlo malih dimenzija za takvu shemu polaganja različitih materijala teško su prikladne, ali prostrane kuhinje su izvrsna platforma za provedbu bilo kakvih ideja vlasnika.


Ovaj dizajn ima brojne prednosti:

 • Praktičnost . Različite dijelove kuhinje možete označiti različitim podnim oblogama: za kuhanje i za obroke. Radna zona je mjesto u blizini kućanskih aparata, sudopera, itd. Obično se pod na takvim mjestima brzo zagađuje i izlaže intenzivnomizložena tekućinama. Poželjno je da se taj dio pokrije keramičkim pločicama kako bi se postigla apsolutna otpornost na takve procese. Zemljište s stolom za blagovanje, gdje se okuplja cijela obitelj i dolazeći gosti, prekriveno je laminatom.
 • Jedinstveni dizajn . Stvaranje skladne kombinacije pločica i laminata u kuhinji je vrlo jednostavno. Od ogromne raznolikosti boja i tekstura pločica uvijek možete odabrati opciju koja će se savršeno kombinirati s laminatom (pročitajte i: "Kako napraviti pod u kuhinji - opcije za podove").
 • Vizualno preoblikovanje prostorije . Čak i mala kuhinja na prvi pogled može postati prostranija ako pravilno kombinirate pločice i laminat. Stručnjaci preporučuju pokrivanje poda materijalima svijetle boje, što će stvoriti iluziju povećanja prostora.

Nijanse kombiniranja materijala

Ako je izbor premaza za kuhinju stvar vlasnikovog ukusa ili dizajnerskog dizajna pripremljenog unaprijed, onda se o tome kako kombinirati pločice i laminate u kuhinji treba raspravljati odvojeno, jer postoje određena pravila za taj proces.


Istovremeno, međusobno spajanje različitih premaza postaje najveći problem, jer pločice i laminati imaju različite visine i različitu strukturu rubova. Naravno, pri kupnji materijala vrijedi voditi računa da debljina, ako ne uspije postići istovjetne vrijednosti, bude što bliže istim oznakama.

Izvorna rješenja za kombinacije pločica i laminata

Važno je da spoj između laminata i pločica tijekom vremena ne postane začepljen prašinom i ne stvara prepreke za ljude koji hodaju po kuhinji. Pravilno dovršavanje ovog dijela poda omogućit će vam snimanje sobe bez straha da ćete čuti negativnu ocjenu kvalitete izvedenog djela.


Spoj između dva premaza može biti zatvoren određenim materijalima:

 • Prašine od aluminija, čelika ili plastike . Izgraditi takav element između pločica i laminata vrlo je jednostavan. Potrebno je samo umetnuti maticu između dva susjedna sloja. Praktičnost takvog uređaja je neosporna, ali postoje neki nedostaci. Pragu se ne može dati nestandardni oblik, a izgled ovog elementa često se ne uklapa u stvoreni uzorak podne obloge.
 • Brtva od pluta . Ovaj materijal se nalazi izravno ispod rubova pločica i pločica, što čini spoj gotovo nevidljivim i ne ometajući kretanje u kuhinji. Ako se pojavi želja, onda se preko zgloba može postaviti najtanja drvena daska s nijansom koja će najbolje odgovarati oboje.
 • Brtviloje najjeftiniji i najlakši alat za brtvljenje spojeva. Međutim, njegova uporaba nije praktična. Takvi šavovi koji se stvaraju između različitih premaza uskoro će postati prljavi, oni će se početi izdvajati iz cjelokupne slike i premaz će se početi ljuštiti preko spoja. kojikako bi se postigla maksimalna učinkovitost pri uporabi brtvila, laminat se mora postaviti na tehnologiju "plivajućeg poda". Vidi također: "Kako napraviti prijelaz od pločica do laminata s vlastitim rukama."
 • Step Flex profilisu višenamjenski i moderni elementi, koji mogu dobiti bilo koji geometrijski oblik i, kao rezultat, mogu zatvoriti sve spojeve. Na građevinskom tržištu predstavljen je u raznim bojama, što vam omogućuje skladno kombiniranje bilo kojeg premaza.

Izbor materijala

Ako je odlučeno da se kombinirani kat u kuhinji, pločice i laminat treba odabrati s obzirom na sljedeće nijanse:

 • U početku je vrlo važno odabrati takve boje pločica i laminata tako da su oba dijela podne obloge u harmoniji jedni s drugima, bez izazivanja vizualne iritacije među vlasnicima i njihovim gostima (pročitajte također: "Laminat ispod pločica u kuhinji: vrste, prednosti i značajke „);
 • za označavanje prostora u prostoriji pomoću boja treba obratiti pozornost na značajke osvjetljenja prostorije: preporučljivo je pokriti sunčani dio kuhinje („južni“) hladnim tonovima, te toplim toplim bojama u slabo osvijetljenom dijelu („sjevernom“);
 • vrijedi obratiti pozornost na veličinu prostorije koju treba obrezati: mala kuhinja je bolje uređena u svijetlim bojama, jer će to vizualno povećati prostor, a tamne su savršene za prostrane sobe (čitaj: „Je li bolje u kuhinji ili laminatu?- mišljenja i stručni savjeti ”);
 • kada se gledaju njihove boje na jednoj paleti, oba premaza trebaju biti slična i vrijedi kupiti dvije svjetle ili dvije tamne boje;
 • oba materijala trebaju međusobno blistati, tj. ako je pločica smeđe boje, prekrivena crnim uzorkom, laminat treba odabrati tamno (smeđe, crno);
 • također je vrijedno razmotriti veličinu pločice. Obično su velike pločice postavljene u velikim sobama, ali za male kuhinje vrijedi ih smanjiti ili čak prebaciti na mozaik;
 • poželjno je kombinirati dva dijela na način da jedan djeluje kao vođa, a drugi je samo pozadina. Obično je svijetli dio radni prostor prekriven pločicama, a laminat je odabran tako da istakne glavno područje. Konačna pokrivenost izgleda jako lijepo i, ako snimite fotografiju sobe, slika će biti slična onima prikazanim u elitnim agencijama za nekretnine.


Ako postoji kombinacija pločica i laminata u kuhinji, onda o raspodjeli zona treba raditi zasebno:

 • vrlo je popularan u zadnje vrijeme da pokrije radni prostor mat ili sjajnim pločicama, a laminat se koristi što je moguće jednostavnije;
 • u slučaju vrlo male kuhinje, bolje je izbjegavati prekomjernu raznolikost i svjetlinu, jer će čak i mala površina vizualno izgledati još manja (čitaj i: "Koja je pločica bolja za kuhinju na podu - savjeti o odabiru");
 • Oblik križanja igra ključnu ulogu u raspodjeli zona. Najbolje je napraviti spoj tako da budeodgovara obliku namještaja koji se ugrađuje u zoni. Pravokutni stol prekriven je presjekom pravilnog geometrijskog oblika, a ovalni komad namještaja treba biti zatvoren glatkom konturom. Od posebnog interesa su cik-cak spojevi, ali za njihovu organizaciju bit će potrebno koristiti tehnologiju polaganja pločica na raspoređen način.


Ukupno

Na temelju gore navedenog, postaje jasno da je kombinacija pločica i laminata u kuhinji izvorni način polaganja podnih obloga. Potrebno je osloniti se na planiranje pokrića za preporuke, karakteristike i nijanse koje su navedene u članku. Ako je sve učinjeno ispravno, rezultat će ispuniti očekivanja.

Treba imati na umu da laminat i pločice zahtijevaju određene vještine za pravilno izvođenje polaganja. Najbolje je kontaktirati stručnjaka tako da se pogreške koje su napravljene u procesu samo-oblikovanja ne otkrivaju nakon nekog vremena. Kupnju materijala najbolje je pružiti istom zaposleniku, budući da su ta dva materijala dvostruka odgovornost pri odabiru i dvostruki rizik kupnje proizvoda niske kvalitete.