Kako zatvoriti ogrebotine na laminatu improviziranim sredstvima

Ne postoji uvijek financijska mogućnost postavljanja skupih podnih dasaka, ali mnogi vlasnici nekretnina žele drvene podove u kući. Laminat - odlična zamjena za prirodno drvo. Ogrebotine i pukotine mogu se pojaviti na ovoj površini ako se koriste nemarno, što se, na sreću, može popraviti na nekoliko načina.


O laminatu

Prije nego što pređemo na to kako zatvoriti ogrebotine na laminatu, vrijedi smisliti što je to. Ovaj pod (primjer na fotografiji), koji se sastoji od prešanog drveta i piljevine. Njegova površina pokriva dekorativni sloj melaminskog filma ili akrilne smole. Da biste shvatili kako prikriti ogrebotine na laminatu, trebate dobiti tehnologiju za koju je proizvedena.

Vrste laminiranih premaza:

 • DPR-izravni ispis;
 • DPL-izravni tlak;
 • HPL-visoki tlak;
 • CPL kontinuirani tlak;
 • caching.

Proizvođači obično navode na pakiranju kako je proizvod proizveden. Zahvaljujući ovim informacijama lakše je odlučiti kako se riješiti ogrebotina na laminatu.

Laminat DPL

materijal je jeftin.

Sastoji se od četiri sloja pritisnuta u jedan:

 1. Kraft papir impregniran smolama fenola.
 2. Temeljna ploča izrađena od prešanih drvnih sječki.
 3. Dekorativni papirni sloj.
 4. Papir s dodacima korunda impregniranog melaminom.

Prije uklanjanja ogrebotina potrebno je temeljito odmašćivanje premaza alkoholom.


Ako je izgreban laminat - kako popraviti:

 1. Dajte vosku boju podne obloge.
 2. Napunite pukotinu smjesom voska.
 3. Poravnajte tretirano područje i pokrijte gornjim slojevima zaštitnog laka.

Ne smijemo zaboraviti da je tijekom proizvodnje laminatnog papira korišten, zbog toga se ne preporučuje vlaženje oštećenih područja. Kvar možete ukloniti i posebnim ljepilima i kitovima.

HPL laminat

Cijena takvih proizvoda je prilično visoka, ali su vrlo izdržljivi. Prema tehnologiji visokog tlaka, površinski sloj se odvojeno pritisne. Sastoji se od plastike, ukrasnog papirnog sloja i kraft papira, koji služi kao baza.

Nakon završetka prešanja, sloj se fiksira ljepilom na ivericu (iverica). Često se takva podna obloga postavlja na mjestima gdje će se povećati opterećenje. No, unatoč snazi ​​materijala, može se pojaviti i ogrebotina.


primjetanispočetka na laminatu - kako ga eliminirati? Na sličan način, kao u slučaju proizvoda izravnog tlaka, tj. Voska, neće raditi. Potrebno je primijeniti kit, koji se topi u procesu grijanja i zatvara mjesto oštećenja. Prije početka rada, površina se mora očistiti i odmašćiti.

Laminatni CPL

Tehnologija proizvodnje vrlo je slična onoj na kojoj je laminat izrađen izravnim tlakom. No, daske su više izdržljive, jer postoje dodatni slojevi baze. Zbog toga laminat postaje otporniji na mehanička naprezanja.

Da biste uklonili ogrebotine na takvom materijalu, potrebna vam je posebna voštana olovka. Alat na bazi ljevača također je prikladan za tu svrhu. Običan vosak se može uspješno primijeniti, kao u slučaju laminata s izravnim tlakom. Potonja metoda je najpopularnija jer boja voska odgovara većini postojećih premaza i jako prianja uz papir.

Popravak ogrebotina na laminatu, koji ima crnu boju, izrađen je istim voskom, ali već pomiješan s kremom za cipele. Po želji, u bilo kojoj situaciji, vosak ili mastiks mogu biti obojeni lakom za cipele odgovarajuće boje. To ne samo da će poboljšati izgled oštećenog područja, već i povećati stabilnost kita zbog vodoodbojnih svojstava proizvoda.

Laminatni DPR

Prema toj tehnologiji, crtež se pomoću pisača nanosi izravno na ivericu, zbog čega je podna obloga neobičnai svijetla.


Kako ukloniti ogrebotine od laminata? Za to stane kit na drva ili poseban alat za drvo strukture. Na taj način moguće je ne samo ukloniti nedostatke na DPR laminatu (izravni ispis), nego i zapečatiti šavove između pločica.

Caching

Ovaj materijal nije izdržljiv i izdržljiv, jer se papir jednostavno lijepi papirom impregniranim smolom. U slučaju spremljenog laminata, lako je riješiti ogrebotine na njemu - samo trebate skinuti stari ukrašeni papir i zalijepiti novi.

Možete ukloniti ispočetka na drugi način - ljepilo površine s samoljepljive pozadine odgovarajuće boje. Nakon toga moraju biti obloženi bezbojnim lakom.

Sredstva za uklanjanje ogrebotina

Sada je jasno da su ogrebotine na laminatu koje su se pojavile tijekom rada kako ih ukloniti improviziranim sredstvima. No za to proizvođači proizvode i posebne sastave koji se mogu kupiti. Laminatni proizvodi raznih nijansi i vrsta prodaju se u svim velikim specijaliziranim trgovinama.

Univerzalna i prilično pouzdana metoda je uporaba kita. Cijena takvih sredstava je prilično visoka.


Obično kit uključuje:

 • plastična lopatica;
 • cijev s kitom;
 • dvije nijanse pigmenta za bojenje.

Voštane olovke također se prodaju u prodavaonicama - u raznim nijansama. To dajemogućnost izrade ogrebotine gotovo nevidljive, odabir najprikladnije boje. Važno je zapamtiti da će se ogrebotina uskoro ponovno pojaviti, ako ne pokrijete tretirano područje bezbojnim lakom.

Specijalni popravni kompleti

Na raspolaganju su i posebni setovi za popravak.

Komplet uključuje:

 • 20 voska;
 • specijalno lemilo;
 • upute za uporabu.


Ako pažljivo pregledate sastav svih sredstava na prodaju, postaje jasno da su sve te komponente prisutne u svakom domu, pa biste trebali razmišljati o tome ima li smisla trošiti novac na njih.

Ovi kompleti su prikladni ne samo ako se postavlja pitanje kako obojiti ogrebotine na laminatu, nego i eliminirati značajnija oštećenja i brtvene spojeve ploča.

Uklanjanje ogrebotina

Ako se steknu bilo kakva sredstva (na primjer, vosak, ljepilo za laminat), rad se izvodi u sljedećem redoslijedu:

 1. Prije uklanjanja defekta, prvo očistite ogrebotine od prljavštine i prašine.
 2. Nakon što se oštećeno područje tretira alkoholom u svrhu odmašćivanja.
 3. Ogrebotina pokrivena kitom ili voskom, što ovisi o kupljenom sastavu.
 4. Obrađeno područje se zaglađuje s lopaticom i ostaci se uklanjaju.
 5. Nakon nekog vremena, supstanca se suši, nakon čega je mjesto prekriveno bezbojnim lakom (zaveću pouzdanost preporučuje se nanošenje dva sloja) i ostaviti na sat da se osuši.

Nakon završetka postupka, podu je dopušteno da radi normalno. Ako sve radite ispravno, tretirana površina će biti jedva primjetna, a podovi će opet izgledati atraktivno.


Laminatni pod je ne samo lijep, nego i pristupačan pod, koji je zaslužan za njegovu široku distribuciju. Postavljena je u dnevnim sobama, hodnicima, u kuhinji iu javnim prostorima. Ali čak i najizdržljiviji tip laminata može na kraju postati prekriven pukotinama i ogrebotinama. Ne biste se smjeli uznemiriti i odmah početi planirati popravke - ta se oštećenja lako popravljaju. Alat za to možete pripremiti sami ili kupiti gotove proizvode. Ako je posao obavljen ispravno, područje popravka bit će potpuno nevidljivo.


No, bolje je da se spriječi oštećenje letvica, a ne da se shvati što obrisati ogrebotine na laminatu, jer se obično pojavljuju zbog mehaničkog učinka na pod. Nema potrebe nositi teške predmete po podu ili pomicati namještaj. Pod nogama namještaja treba ugraditi posebnu podlogu, ravnomjerno rasporediti teret. Štete na podu mogu i kao rezultat pada na njih bilo kojeg objekta. Ako pažljivo tretirate pod, on će dugo zadržati svoj izvorni privlačan izgled.