Kako napraviti prag na ulaznim vratima i kakav materijal

Bez obzira na to gdje je instaliran - na ulaznim vratima, između prostorija ili prije izlaska na balkon, prag ima mnogo funkcija. Ovaj koristan dizajn namijenjen je poboljšanju životnih uvjeta. Vidi također: "Izrada praga na balkonskim vratima: koji materijal odabrati."


Zašto nam je potreban prag vrata

Važan detalj je prag na ulaznim vratima u stanu, jer:

 • je zaštita od ulaska prašine i prljavštine u prostoriju;
 • igra ukrasnu ulogu, nadopunjavajući unutrašnjost;
 • dobro izolira kućište od hladnoće i propuha.

Ovaj dizajn vam omogućuje da zaštitite kuću ili stan od prodora lopova. Osim toga, pragovi pomažu uskladiti razlike između vrata i poda.

Neki vlasnici nekretnina su zainteresirani kako pravilno napraviti prag vlastitim rukama. Stručnjaci preporučuju izradu ovog konstrukcijskog elementa s visinom ne većom od 3 centimetra. Ponekad se ovaj parametar smanjuje kako bi interijer dobio lijep izgled, au drugim slučajevima se povećava uzimajući u obzir debljinu tepiha u hodniku.

Vrata, zahvaljujući pragu, čvrsto se spajaju s vratima, zatvaraju i zatvarajuPomaže da se spriječi ulazak stranaca u kuću.


Neophodno je znati kako napraviti prag ulaznih vrata u stanu tako da ga ukrasi i da se istovremeno ne uhvati u oči, stoga, da bi ga opremili, treba odabrati odgovarajući materijal. O tome kako dobro se to radi, ovisi o trajanju operacije.

Ne možete stvoriti previsoku konstrukciju, jer će uzrokovati neugodnosti ljudima koji posjećuju kuću. Pogrešan odabir ovog parametra može uzrokovati nedovoljnu zaštitu kućišta zbog pojave razmaka između vrata i praga. Ovaj kvar pomoći će lopovima da uđu u stan. Također, prisutnost praznine učinit će da izolacija kuće nije dovoljno pouzdana.

Materijali za proizvodnju pragova

Postoji poseban zahtjev kako napraviti prag na ulaznim vratima. U boji i materijalu mora odgovarati vratima.

Zbog toga je prag na ulazu u kućište izrađen od:

 • metal;
 • cigle;
 • drvo;
 • plastika;
 • cementni mort.

Kada se utvrdi materijal iz kojeg se planira napraviti prag, nastavite s izborom njegovog oblika. Prema riječima stručnjaka, najfunkcionalniji je dizajn u obliku ljestava, kao na fotografiji.


Danas, u praksi, koriste različite opcije za izradu praga na vratima. Optimalan izbor ovisi o korištenom materijalu. Prije nego što napravite prag u stanu,mora se imati na umu da ovaj element ne samo da mora odgovarati svojoj funkcionalnoj namjeni, već i ukrasiti interijer. Konstrukciju je potrebno opremiti tako da stube budu jedna s početkom podne obloge.

U postupku postavljanja ulaznih vrata uvijek se stvaraju nepravilnosti i prije njihovog uklanjanja potrebno je provesti niz pripremnih mjera:

 1. Smeće i prašina čiste se usisavačem.
 2. Već očišćena površina pažljivo se provjerava na postojanje pukotina i raslojavanja. Otkrivene nedostatke treba otkloniti.
 3. Velike pukotine se čiste i premazuju cementnim mortom. Uklonite usitnjene komade.

Uređenje praga ulaznih vrata omogućuje pokrivanje površine brtvilom tako da prirodni utjecaji na njega ne mogu utjecati. Ne smijemo zaboraviti da je ovaj dizajn namijenjen odgađanju prljavštine i prašine, koju stanovnici i njihovi gosti ponekad donose u kuću na svojim cipelama. Stoga, s pojavom pukotina u pragu, moraju se ukloniti uz pomoć brtvila.

Tehnološki raspored betonskih konstrukcija

Prije zalijevanja praga ulaznih vrata cementnim malterom, pripremite sljedeće materijale i alate:

 • lopaticom;
 • građevinski olovni visak;
 • perforator;
 • temeljna boja;
 • oplata;
 • igla za pletenje;
 • komponente za mješavinu betona;
 • ploče za popločavanje.

Da biste osigurali izdržljivostadhezija betona s podnom oblogom obrađenim temeljnim premazom. Za mali korak napravite drvenu oplatu u skladu s veličinom. Vidi također: "Što je prvi kat ili vrata - koji slijed instalacije."

Komponente otopine su pomiješane u omjerima navedenim u uputama na njihovoj ambalaži. Smjesa ne smije sadržavati previše vode - inače će se kvaliteta strukture pogoršati, jer će se na njoj pojaviti bumps. Da bi otopina bila elastična, dodaje posebne aditive.


Sastav treba miješati pomoću posebnih mlaznica na bušaču kako bi se dobila tekstura slična debelom tijestu, izbjegavajući stvaranje grudica u njemu. Pripremljena otopina mora se koristiti dva sata, nakon čega će mješavina izgubiti svojstva kvalitete.

U procesu lijevanja mjehurića mogu se formirati - oni su probušeni iglom. Tijekom prvih 10 dana, poplavljeni prag treba navlažiti vodom. Završetak praga ulaznih vrata kako bi se dobio lijep izgled i povećao stupanj otpornosti na habanje izrađen je od popločanih ploča. Položen je vani na posebno ljepilo. Svi šavovi su oblikovani kitom.

Postupak stvaranja drvenog praga

Obično se drveni prag za ulazna vrata izrađuje od brezovih ili hrastovih dasaka, prethodno obrađenih spojevima koji su otporni na vlagu i koji ih sprečava u bubrenju.

prvopripremiti alate i građevinske materijale, uključujući:

 • pila;
 • čekić;
 • građevinski olovni visak;
 • oprema za brušenje drvenih površina;
 • bugarski;
 • usisivač;
 • ploče i čavli;
 • lak.

Rad se izvodi u određenom nizu. Prvo uklonite prašinu i prljavštinu pomoću usisavača.


Tada je vidio željenu veličinu ploče. Oni bi trebali biti malo duži u usporedbi s širinom razmaka koji se stvaraju stupovima okvira vrata. Kako bi se osiguralo pouzdano pričvršćivanje na dnu regala, izrezuju se uglovi tako da njihova visina odgovara širini praga. Vidi također: "Prag u kupaonici - kako to učiniti sami."

Zatim se ploča umetne u pripremljene utore. Izrežite ih s visinom praga. Napravite oznaku umetanjem oznaka s intervalom od 10 centimetara. Za učvršćivanje u osnovi bušenih rupa.

Zatim provjerite vodoravno. Fiksirajte prag na pod pomoću čavala ili vijaka. Konstrukcija je lakirana. Drveni prag napravljen je prema željama vlasnika kuće.

Ugradnja metalnih pragova

Sada se metalni pragovi za vrata često postavljaju na ulazu u stan. Ovi proizvodi od aluminija, mesinga ili nehrđajućeg čelika prodaju se u širokom rasponu.


Često se ugrađuju u unutarnji prostor. Kod ugradnje pomoću pričvrsnih elemenata ili posebnihisječke. Metalni prag za unutarnja vrata je dio profila. Vidi također: "Koji prag za unutarnja vrata odabrati."