Kako napraviti samonivelirajući pod na balkonu

Kako odabrati samonivelirajući pod na balkonu ili lođi? Prije svega, odlučite koje će funkcije soba obavljati: stambene ili komunalne, grijane ili ne. Sastav smjese, njezine osnovne karakteristike, uključujući snagu i vijek trajanja, ovise o tome.

Grupni podovi tipa balkona

Samonivelirajuće suhe smjese namijenjene su za grubo i završno izravnavanje podloge za polaganje parketa, laminata, linoleuma, keramike i drugih premaza. Često se koristi za popravak raznih oštećenja (kapi, pukotine, itd.). Sastoji se od nekoliko komponenti:

  • vezivo - portlandski cement ili gips;
  • Mineralno punilo - kvarcni pijesak od fine ili srednje frakcije, granitni čips, drobljena ekspandirana glina;
  • Polimerni aditivi koji poboljšavaju elastičnost i protočnost sastava povećavaju karakteristike čvrstoće gotovog premaza.

Osnovna mješavina se razrjeđuje vodom u određenom omjeru, tvoreći plastično visoko pokretno rješenje. Nanosi se na pažljivo pripremljenu podlogu i lagano nivelira. Nakon 30-40 minuta počinje proces stvrdnjavanja i stvrdnjavanja. nanakon 7-14 dana pod je spreman za ugradnju dekorativnih završnih materijala.

Budući da formulacije imaju širok raspon primjena, dostupne su sljedeće:

  • Smjese za unutarnje radove, za ulične i univerzalne (to jest, dizajnirane za rad unutar i izvan prostora);
  • Sastav od gipsa, gipsa i cementa.
  • Samonivelirajući podovi za strojnu, ručnu ili mješovitu uporabu.

Za balkone i lođe, samonivelirajući spojevi odabiru se na temelju:

Klimatski zahtjevi

Ako je soba otvorena, bez prozora, poput verande ili terase, onda je potrebna hidrofobna smjesa otporna na mraz. Ovaj kat se ne boji kiše, snijega i mraza, neće se pojaviti plijesni i gljivice.

Otvoreni balkon bez ostakljenja i krova.

Glazirane mini-sobe teoretski zahtijevaju samonivelirajuće podove za unutarnje radove. Ali ovdje je potrebno uzeti u obzir grijanje. Ako se na balkonu ili lođi ne predviđa uređaj sustava za grijanje baze ili ugradnja radijatora, onda zimi, uslijed niskih temperatura, pogrešno odabran proizvod može puknuti. Nije bitno ako ste napravili punjenje vlastitim rukama ili pokušali unajmiti obrtnike. Izbor je jasan - univerzalni materijal potreban je za vanjske i unutarnje radove.

Osobine dizajna

Na vrstu kupljene mješavine utječe i faktor težine poda. Kada je balkon izveden iza glavnog zida kuće, fiksiran je s potpornjima ili konzolnim gredama, ukupna masa konstrukcije treba bitije ograničen. U takvim slučajevima mnogi proizvođači nude takozvane mješavine na bazi laganih cementa (koju je osnovao Innoline T-43, Vetonit L).

Kod laganih samonivelirajućih spojeva, mineralno punilo (pijesak ili mrvica) zamjenjuje se ekspandiranim glinenim šljunkom, a za pojačanje se uvodi vlakno.

Prekriveno samonivelirajućim podom na balkonu.

Svojim je rukama vrlo lako rasporediti novi pokrov s “laganih” samonivelirajućih podova. Ograničenja:

  • Koristi se u zatvorenom prostoru. Vanjska uporaba dopuštena je uz prisutnost krova;
  • Nije prikladno za mjesta s velikim opterećenjima;
  • Nemojte raditi bez završetka podne obloge.

Radni uvjeti

Važan čimbenik je razina opterećenja. Balkon i lođa mogu se koristiti kao odmorište ili radna soba. Često u ovoj sobi konstruirati spremište ili skladištenje raznih predmeta, namještaja, posuđa, proizvoda. Figurativno govoreći, što je ormar teži, jači i jači pod mora biti. To jest, izbor je poželjniji između cementa-žbuke i samonivelirajućeg sastava cementa ovisno o razini vlage u prostoriji.

Samonivelirajući uređaj na balkonima vlastitim rukama

Tehnologija punjenja mješavine provodi se u standardnom poretku. Prvo, temelj mora biti očišćen od prljavštine, prašine, krhotina. Oslabite slabe dijelove i pukotine, očistite ih i napunite brzo sušnim kitom ili cementnim formulacijama.Pažljivo nanesite površinu 2-3 puta i osušite najmanje 12 sati.

Traka za prigušivanje.

Na obodu lože moguće je označiti razinu sloja tekućine bojom za maskiranje, oznakom. Ili upotrijebite točkice. Ali bez iznimke potrebno je položiti traku za deformaciju na bazu ljepila. Njegova širina mora biti najmanje 1 cm veća od debljine predviđene "kolače". To će izbjeći pojavu pukotina i oticanje poda u budućnosti, spriječiti oštećenja zidova.

Zatim pripremite otopinu: sipajte čistu vodu u posudu, ulijte suhu mješavinu i miješajte ručno ili s građevinskim miksetom nekoliko minuta. Nakon 3-5 minuta ponovno promiješati, izliti na površinu i poravnati gumicu. Provjerite je li igličasti valjak uklonjen kako biste uklonili mjehuriće zraka - odzračivanje.

Ako je balkon otvoren, tipa terase i bez kapitalnih ograda (tj. Bez zidova od opeke ili bloka), samonivelirajući pod je izveden s kosom, a granice se fiksiraju pomoću niske drvene oplate. To je potrebno da se kišnica ne nakuplja na površini, već teče. Ako se ispostavi da je predviđeni sloj debljine, moguće je ojačati premaz staklenom mrežom velike mreže za stvrdnjavanje.

Polimerni samonivelirajući podovi za balkone

U malim sobama s balkonom najčešće se koriste dekorativni završni premazi kao što su linoleum, keramičke pločice, porculanski kamen, laminat i drugi. Ništa manje zanimljivoizdržljiv i praktičan će biti takav tip podnog materijala kao gotovi samonivelirajući pod.

Samonivelirajući pod od epoksida.

Polimerni sastavi su vrlo pokretne (tekuće) kompozicije na bazi poliuretana, epoksida, metil metakrilata i drugih vrsta sintetskih smola. Oni su prozirni, obojeni i visoko napunjeni (koristeći ukrasne punila - obojene žetone, pijesak, kovanice, čips, itd.). Nanesite sloj do 4 mm, nakon stvrdnjavanja formirajte monolitni, savršeno glatki bezbojni premaz. Njihova prednost u odnosu na ostale podne materijale je u tome što je pod trajan, otporan na udarce, abrazivna opterećenja, kemijski agresivne tvari i vodu.

Za balkone prikladni polimerni spojevi za uporabu u kućanstvu, tj. Dizajnirani za rad vlastitim rukama i proizvedeni u malom spremniku. To su jednokomponentni i dvokomponentni poliuretanski i epoksidni spojevi. Prve su često transparentne, koriste se kao završni lak za izradu poda s 3D efektom. Drugi su pigmentirani u 12-24 osnovne boje.

Savjet! Prilikom odabira podnog materijala, imajte na umu da je samonivelirajući polimerni premaz hladni premaz. Stoga je na zatvorenim balkonima i lođama bolje postaviti podni sustav grijanja.

Pri odabiru smjese potrebno je uzeti u obzir uvjete temperature i vlažnosti. Za otvorene i neagrijane prostore predviđeni su rasuti polimerni podovi za unutarnju i vanjsku uporabu. sadržatiaditivi otporni na mraz, tako da premaz ne pukne tijekom zimskog razdoblja.

Kako izliti polimerne samonivelirajuće podove vlastitim rukama

Tehnologija uređaja za premazivanje ovisi o odabranom materijalu i namjeravanom dizajnu. Prva faza - priprema baze - je ista. Površina mora biti ne samo suha, jaka i ravna, nego savršeno glatka. Najmanja izbočina, pukotina ili udubina odmah će se pojaviti na završetku. Stoga kupite ili iznajmite mozaik brusilicu i pažljivo polirajte pod.

Opuštena, krhka područja moraju se očistiti, izveziti šavovima i napuniti brzosušivim epoksidnim kitom ili blitz-cementom. Grind, prašnjavim opet s građevinskim usisivačem i napuniti. Sastav će očvrsnuti površinu, poboljšati prianjanje i smanjiti potrošnju materijala.

Ako ste se odlučili napuniti smjesom od epoksidne boje, sljedeći korak će biti sipanje polimernog laka, nanošenje špahtlom na pod i valjanje iglom.

Poliuretanski pod s 3D efektom.

Za izradu 3D poda trebat će vam punilo ili netkani materijal s tiskanim uzorkom. Prvi je razasut po podu, a drugi je zalijepljen za podlogu, pažljivo izglađen. Zatim se sve prelije transparentnim poliuretanskim sastavom u jednoj ili više metoda (ovisno o debljini sloja), provodi se precizno odzračivanje. Dovršavanje do-it-yourself je spremno.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, to je vrlo povoljnousluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije