Što prašaka za linoleum odabrati oblik i veličinu

Svaki homeowner suočeni s popravcima je svjestan da je postupak počinje s završetkom stropova i zidova, te u završnoj fazi treba nastaviti na polaganje podova. U članku će se raspravljati o tome kako popraviti prag za linoleum, jer je to premaz koji ima visoku popularnost i trebao bi biti idealan za stvaranje udobnih uvjeta u sobi.


Ukrasni pragovi

Ako zidovi jaz može biti zapečaćena s baseboards, a zatim ispod vrata će zahtijevati korištenje dekorativnih pragova. Unutarnji pragovi za linoleum i drugi premazi uspostavljeni su s određenom svrhom.


Njihova instalacija provodi se na samom kraju rada, a cilj je sasvim jasan: blokiranje spojeva od prljavštine, vlage, prašine itd. Do danas postoje mnoge vrste takvih ukrasnih elemenata, koje se razlikuju po materijalu, dizajnu, tipu i drugim parametrima.

Prilično je teško odabrati prag koji ispunjava sve uvjete sobe, a najčešće odjednom dvije sobe. Treba imati na umu da su obično različiti premazi spojeni ne samo u strukturi nego iu visini. Da bi se pokrila ta razlika odabire se i prag.


Spojevi tijekom ugradnje ne mogu se izbjeći, pa je stoga potrebno voditi računa o kvalitativnoj metodi njihovog brtvljenja. Ako je cijela kuća prekrivena običnim linoleumom, dovoljno je lemiti listove. U slučaju kada postoje druge vrste materijala za podove, prag za linoleum je jednostavno potreban.

Funkcionalni zadaci docking Nut

Takav dekorativni element istovremeno pomaže u rješavanju nekoliko funkcionalnih zadataka:

 • Naravno, estetika premaza se povećava, budući da se prag može odabrati na takav način da se skladno kombinira s dva spojena premaza. Bez upotrebe ovog elementa na fotografiji i tijekom vizualnog pregleda, čak i čvrsto upakirane i zavarene ploče izazivaju sumnju u kvalitetu podne obloge;
 • kao što je gore spomenuto, matica je zaštitna šipka za spoj, tako da se ne začepljuje prašinom, prljavštinom, a također ne postaje mjesto za stvaranje gljivica, plijesni, reprodukcije insekata, itd.;
 • matica ne samo da ukrašava spoj, čineći kombinaciju susjednih premaza skladnom, već i olakšava vizualnu percepciju podne obloge, smanjujući kontrast između materijala različitih boja, nijansi i tekstura;
 • Prag za linoleum je također važan u slučajevima kada postoji značajna razlika u visini kada se pari s drugim materijalima. Porozhek čini zajednicu sigurnom za stanovnike koji bi mogli naići na nju.

Vrste soka prema obliku

Na temelju potrebe za uklanjanjemvisinske razlike, prag za linoleum može biti dva tipa:

 • jednostupanjska- potrebna za zatvaranje čvrsto spojenih premaza iste visine;
 • višerazinski- obavlja najvažniju zadaću, zatvarajući spoj između premaza različitih visina, a ne stvarajući nelagodu stanovnicima u procesu rada.

Proizvodni materijal

Danas se slične obloge za linoleum mogu izraditi od mnogih poznatih materijala. Građevinske radnje u svom asortimanu nude drvo, plastiku, metal, gumene proizvode itd. Naravno, razlike između ovih materijala utječu ne samo na vanjske, već i na tehničke karakteristike (više: "Koji su pragovi za pod i kako su položeni").


Razmotrimo detaljnije praške iz osnovnih materijala:

 1. Drvo . Prašci od takvog materijala najviše su se cijenili 90-ih godina prošlog stoljeća u zemljama ZND-a, budući da nijedna druga vrsta uopće nije proizvedena. Vrste stabala korištene su vrlo različito, a ponajprije naglasak je bio na postizanju savršene teksture drveta, koja bi se savršeno uklopila u podnu oblogu. Prikladna je i drvena oprema za linoleum, s obzirom da pod može imati teksturu ispod parketa ili laminata. Instalacija takvog praga je vrlo jednostavna: na spoju je ugrađena posebna tračnica koja služi kao osnova za postavljanje gornje tračnice.
  Vrijedi spomenutida ovaj tip dekorativne ploče ima nedostatke: visoku cijenu i strogost u brizi za drvo tijekom rada. Povremeno će morati biti prekriven formulacijama laka, brusiti itd. Prije svega, trebate koristiti antiseptičko sredstvo koje štiti drvo od prijevremene deformacije.
 2. Plastika . Polivinil klorid (plastika) profil za linoleum dolazi do spašavanja kada želite stvoriti zakrivljeni spoj između dva susjedna lima ili različitih premaza. Osim što plastika ima visoku fleksibilnost, ona je također predstavljena velikim brojem boja, veličina i oblika. Takav je element popularan kada se spaja linoleum, tepih i laminat. Nedostatak je kratki životni vijek.
 3. Metal . Metalni prag za linoleum smatra se najpopularnijim, budući da njegov vijek trajanja premašuje sve ostale sorte i savršeno se kombinira s korištenim podnim oblogama. Što se tiče metala, prag je često aluminij, čelik ili mjed.
 4. Aluminijnajjeftiniji je među alternativnim metalima, a njegova prednost leži u izvrsnoj otpornosti na korozijske procese. Posebnost je to što se površina može obrađivati ​​broncom, zlatom, srebrom ili drvetom pomoću posebnog postupka laminiranja.
 5. Pragovi iz MDF-a . Najprikladnije za pristajanje laminatnih podova. U kombinaciji slinoleum gotovo nikada nije korišten. Oni imaju nisku cijenu, kratak vijek trajanja i ne smiju se koristiti u vlažnim područjima. Dakle, ako je vlasnik odlučio uzeti kutu za linoleum u kuhinji, onda takva ukrasna zastava ne može ni uzeti u obzir.
 6. Cork . Prag pluta je zapravo tračnica izrađena od ovog materijala s izvrsnim karakteristikama prigušenja. Još jedan naziv za ove pragove - kompenzacijska željeznica. U proizvodnji se daju različiti oblici i veličine. Dovoljno je zalijepiti takvu tračnicu u spojnom sloju. Treba razumjeti da možete raditi samo na premazima iste visine.
 7. Guma . Gumeni priključni prag za linoleum može biti dva tipa: potpuno izrađen od gume (lijepljen) ili će sam proizvod biti aluminij, a guma će djelovati kao brtva (montirana na tiple). Takvi pragovi imaju za cilj smanjiti učinak klizanja.

Instalacijski prag

Uzmite u obzir uobičajenu opciju pričvršćivanja praga na tiple linoleuma. Najbolje je koristiti aluminijske trake sa skrivenim načinom pričvršćivanja. Klipovi će nestati ispod površine matice, a njihove kape neće stršati, iskrivljujući dojam fotografije i vizualni pregled sobe.


Polaganje u ovom slučaju je kako slijedi:

 1. Mjeri se spojni spoj.
 2. Prorezana je letvica potrebne duljine.
 3. Šav se čisti od prašine i krhotina.
 4. Rezani element postavljen je tako da je šav jasno u središtu šipke. Duž obodnih oznaka izrađuju se mjesta instalacije. Mjesta su predviđena za blokiranje tipla.
 5. Izbušite rupe u koje su umetnuti pričvrsni elementi.
 6. Poklopac za linoleum i maticu stavljaju se na poklopce spremne za uporabu.

Ishod

U članku se detaljno opisuje postupak ugradnje matice za linoleum. Preporučuje se da se ne odstupaju od točaka slijeda kako bi se dobio dobro postavljen prag. U ovom slučaju, element će biti pouzdan i trajat će mnogo godina, a ne ispadati nekoliko mjeseci nakon početka rada i neće dovesti do toga da se stanovnici spotaknu na njega.


Ako stan ili kuća proizvedu kompletan popravak uz sudjelovanje graditelja, onda ti isti radnici mogu odabrati i instalirati optimalni prag za specifične uvjete.