Samonivelirajući pod na samonivelirajućem podu - to je moguće u slojevima i zašto

Premaz za keramičke pločice zasluženo je popularan zbog otpornosti na abraziju, vlagu i trajnost. I proizvođači doprinose važnosti ovog drevnog materijala, objavljujući sve više novih kolekcija s različitim bojama, uzorcima, teksturama i veličinama pločica.


Baza pod pločicama je važna

No, ljepota i snaga pločica katu uvelike ovisi o bazi. Neravna površina podloge spriječit će neiskusnog majstora da idealno položi površinu iz pločica vodoravno, a to će utjecati na ujednačenost debljine spojeva pločica, ispravno pozicioniranje redova. Vizualno će takav pod biti daleko od savršenog (čitaj: "Izravnavanje poda ispod pločice: kako to učiniti sam").

Čvrstoća baze također utječe na kvalitetu obloge - labava podloga će uzrokovati da se pločice, kako kažu graditelji, "zapukhtiraju", ali će jednostavno početi zaostajati za površinom i na kraju puknuti od malog tereta, na primjer, pod nogom.

Mladi konkurent klasičnom estrihu

Zato relativno novi materijal - samonivelirajući pod - postaje sve relevantniji na današnjem tržištu. Imajući tekuću konzistenciju,takav pod savršeno ispunjava sva udubljenja i izbočine, formirajući gornjom površinom apsolutno ravnu horizontalnu ravninu.


Prednosti rasutog poda kao podloge pod pločicom:

  • Čvrstoća- sastav smjesa konstruiran je tako da samonivelirajući podovi mogu izdržati teška opterećenja.
  • Univerzalnost- sve su površine pogodne za izravnavanje. Poplava, beton, stara pločica, ako nema mogućnosti demontaže, a baza nije labava i ne raspada se. Dakle, je li moguće popuniti kat drugim slojem pitanja koje se ne pojavljuje - to je moguće. Glavno je da se osigura adhezija s podlogom pomoću posebnog prajmera ili da se mehaničkim sredstvima osigura mala površinska hrapavost.
  • Brzina učvršćivanja- možete hodati po podu sljedeći dan nakon lijevanja.
  • Praktičnost i lakoća rukovanja - da biste dobili savršeno ravan horizont, ne morate imati posebne vještine.
  • Sposobnost punjenja malim slojem . Mješavina, za razliku od cementno-pješčanog estriha, zadržava karakteristike čvrstoće s minimalnom debljinom sloja (do 0,3 - 0,5 mm). Vidi također: "Napunite betonski pod pomoću samonivelirajućeg poda - upute".


Specifikacija: samonivelirajuća smjesa formira idealnu površinu u slučaju dovoljne količine, što je dovoljno za slobodno ispunjavanje cijele površine poda. Kada se nanosi s lopaticom, mali sloj mješavine će se sakriti i izravnati male površinske nepravilnosti, alihorizontalni raspored cijele ravnine, ako to u početku nije imao, ne može se postići malom količinom.

Kako odabrati samonivelirajući pod ispod pločica

Raspon samonivelirajućih podova i broj proizvođača raste svake godine. Stoga je teško ploviti u moru prijedloga, ako nemate potreban minimum znanja o samonivelirajućim podovima.

Početni majstor treba znati da su svi samonivelirajući podovi podijeljeni u dvije velike skupine:

  1. Samonivelirajući podovikoji služe kao završna obrada površine. Izrađeni su na bazi epoksida, poliuretana ili metil metakrilata. Sastav takvih podova uključuje boje, zbog kojih glatka površina ne treba dodatnu dekoraciju. Pod prozirnim samonivelirajućim podovima za dekoriranje postavljaju se posebni crteži koji čine mozaik ili sliku s 3D efektom. Koristiti takav samonivelirajući pod kao podlogu za pločice je bogohuljenje. Osim toga, cijena ove linije samonivelirajućeg poda je vrlo visoka. Međutim, u slučaju gubitka dekorativnih kvaliteta (kada je zastarjela, ljuštenje fragmenata zbog neusklađenosti s tehnologijom ugradnje), takav pod može se koristiti za popločavanje. Priprema podloge sastoji se u uklanjanju odvojenih fragmenata i poboljšanju adhezivnih svojstava (prajmer). Međutim, ako postoji potreba, onda se postavlja pitanje: „Je li moguće samonivelirajući pod na samonivelirajućem podu (za dodatno izravnavanje ili podizanje razine poda)?” - odgovor je pozitivan.
  2. Samonivelirajući podovi ,namijenjen za poravnavanje površine s naknadnim polaganjem ukrasne obloge. Za razliku od ukrasnih samonivelirajućih podova, to su suhe mješavine. Za pripremu radne otopine miješaju se s vodom u omjeru koji je odredio proizvođač. Smjesa uključuje cement (druga veziva), polimerne plastifikatore, fino punilo. Mineralne mješavine su izvrsna alternativa klasičnom estrihu.


Nakon sušenja, ravna površina je spremna za popločavanje (više: "Vrijeme sušenja samonivelirajućeg poda je optimalno rješenje"). Tehnologija polaganja na ravnu površinu je jednostavna: ljepilo za pločice se nanosi na površinu nazubljenom lopaticom, a zatim se pločica pritisne uz pod. Nakon što se ljepilo osuši, spojevi se zapečate žbukom.

Tehnologija samoniveliranja

Ovisno o kvaliteti podnožja koriste se dvije metode niveliranja: lopatica i igličasti valjak.

Za podloge s malim nepravilnostima, pripremljena smjesa se izlije na pod i širi po površini, stvarajući polukružne pokrete širokom lopaticom (40-60 cm), krećući se prema izlazu. Za takvo poravnanje prikladne su sitno mljevene mješavine, s naznakom dopuštene debljine sloja do 5 mm.

Za složene površine s velikim razlikama trebat će vam:

  • Valjkasti klin na dugačkoj dršci - razvaljaju područje ispunjeno žbukom, istovremeno uklanjajući mjehuriće zraka i sitne oblutke ili krhotine.
  • Cipele s pukotinama -šipke na trnovima za hodanje po poplavljenom podu kako bi se spriječila deformacija.


Ako je visina kapljica značajna, tada bi smjesu trebalo odabrati s odgovarajućom napomenom o dopuštenoj debljini sloja. Ponekad pridošlice nisu zadovoljne kvalitetom površine i žele ponoviti pod, ali ne znaju je li moguće popuniti pod slojevima.

Za izravnavanje površine koriste se ekvilajzeri različitih frakcija (krupne i tanke), tehnologija poravnanja u početku uključuje dva sloja: grubo dno i tanku završnu obradu, koja čini glatku površinu. Stoga je sasvim moguće ispraviti podove s dodatnim slojem mješavine, glavna stvar je da se u skladu s preporučenom debljinom sloja, omjerom i načinom miješanja (za smjese polimera preporučuje se miješati otopinu 2 puta u intervalima od 2 do 3 minute). Vidi također: "Bazični pod ili estrih koji je bolji i koje su razlike."

Napomena: kada kupujete ekvalizator, slijedite pravilo: "više je bolje nego manje". Stoga se izračunati volumen mora dodati 10%. Inače, postoji velika vjerojatnost nedostatka žbuke po cijeloj površini poda i bolnih misli na temu: "Je li moguće popuniti pod dijelovima?" Međutim, na razini proizvodnje to je uobičajena praksa. Velika radionica nije uvijek moguće ispuniti u jednom trenutku (čitaj: "Kako napuniti samonivelirajuće podove vlastitim rukama - pravila za lijevanje"). Međutim, to zahtijeva određenu količinu iskustva, pa je za dom bolje živjeti od nedostatka materijala.


Pločica položena na rasuti pod poslužit će dugi niz godina. Ali ako jednog dana želite promijeniti premaz na moderniji (na primjer, ukrasne samonivelirajuće podove koji se vide na fotografiji u časopisu), sasvim je moguće suprotno: sipanje samonivelirajućeg poda na pločicu. Naravno, to treba učiniti samo ako je potrebno - ako je demontaža starog kolnika prekomplicirana, a visina stropova je dovoljna da opći izgled sobe ne trpi.