Materijali i tehnologije za polaganje pločica na drvenim podovima u kupaonici

Informacije o načinu polaganja pločica na drvenom podu u kupaonici same po sebi su relevantne kada se koriste zgrade s drvenim podovima. U ovom članku razmotrit će se mogućnost ukrašavanja pločica /porculanskih pločica iz podnog lima (OSB, iverica ili iverica) i obrubljenih ploča.

Za završnu podnu oblogu od pločastog lima na podnoj ploči, preporuča se zamijeniti vezicom, jer je ova tehnologija mnogo jeftinija kako u proizvodnji tako iu pogonu.

Kompatibilni podovi od pločica i drva

Unatoč visokoj ekološkoj prihvatljivosti i umjetničkoj vrijednosti drva kada se koristi kao podna obloga, za mokre prostorije to nije najbolja opcija:

 • čak i pri tretiranju antisepticima ili korištenjem termoregulata postoji opasnost od savijanja;
 • nakon 4 - 12 mjeseci rada podne daske moraju biti ponovno pritisnute, tako da pri početnom polaganju tipla nije svaki redak pričvršćen na trupce, već na svakih 4 - 5 podnih dasaka u sobi;
 • s vremenom se pojavljuju škripe, vlaga prodire u zaostatke, što dovodi do njihovog uništenja.

Korištenjem standardne tehnologije, pločica pada s drvenog poda.

Stoga je jeftinije i lakše potpunorastaviti pod, izliti izravnavajući estrih preko ploče, ili koristiti suhu glazuru GVL tehnologiju za premazivanje površine keramičkim granitom ili pločicama.

Međutim, to nije moguće učiniti na drvenim podovima, stoga se nakon izrade podloge od iverice /OSB-a, šperploče ili obložene ploče, vlasnik pita je li moguće postaviti pločice na drveni pod. Glavni problemi u ovom slučaju su:

 • s rijetkim korakom zakašnjenja (više od 40 cm) ili nedovoljnom debljinom lima (manje od 20 mm za ivericu, 22 mm za OSB, ivericu), podna se ploha može otkloniti;
 • dok pločica pada s sloja ljepila za pločice ili s njom zaostaje iza podloge;
 • porculan i pločice ne mogu riješiti postojeće škripanje.

Smanjenje nagiba crnog podnog sloja šperploče za popločavanje.

Krutost vodoravnog sloja smrznutog ljepila za pločice i crijepa na vrhu je mnogo viša od površine podloge.

Ova se značajka može izjednačiti na nekoliko načina:

 • povećanjem debljine materijala, ili smanjenjem zaostajanja sloja;
 • proizvodnju međusloja (samonivelirajući pod, suhi estrih GVL);
 • Trenutno postoje ljepljive kompozicije koje osiguravaju visoku adheziju pločica s grubim drvenim podom, zadržavajući svoju elastičnost čak i nakon stvrdnjavanja.

Mogućnosti polaganja

Ovisno o materijalu i dizajnu podloge, mogu se ugraditi keramičke pločicena više načina:

 • preko obrubljene ploče - potrebno je napraviti samonivelirajući pod ili suhi estrih;

  Samonivelirajući pod na drvenoj podlozi.

 • na šperploči - ploču možete odmah montirati na poseban ljepljivi sastav;

  Ljepljenje pločica na šperploču.

 • nad DSP - bilo koja od ovih metoda;

  DSP na drvenim podovima za pločice.

Pri odabiru tehnologije treba uzeti u obzir sljedeće:

 • lijepljenje pločica - konstrukcija crnog poda mora ispunjavati uvjete - zaostaci nakon 40 cm maksimuma, debljina ploče od 25 mm, šperploča od 20 mm, iverica /OSB od 22 mm, ali završni proračun i vrijeme popravka su smanjeni;
 • samonivelirajući pod - djelomično ispravlja crne podne defekte, jača dizajn, stvara tvrdi horizontalni sloj, od kojeg pločica neće poletjeti, ova opcija je skuplja i duže u vremenu;
 • suhi estrih - razina gotovog poda je znatno povećana, dizajn postaje oštriji i osigurana visoka održivost premaza.

Važno! Prema postojećim propisima o građevinskim standardima zajedničkog ulaganja, visina poda u hodnicima uz kupaonicu i prostorije treba biti najmanje 2 cm viša nego u kupaonici i WC-u.

Pod u kupaonici treba biti 2 cm niže kako bi se izbjeglo curenje u susjedne sobe.

Na šperploči

Tehnologija podnih pločica je kako slijedi:

 • izrada osnove - poliranje rubovaploče, brtve šavova od iverice, iverica, TsSP brtvilo;
 • ukrašavanje - pločice treba polagati od dalekog ugla do vrata, dopušteni su svi obrasci polaganja.
Glavne nijanse crnih podnih obloga od furnira su:
 • raspored iz središta - omogućuje vam da povećate umjetničku vrijednost interijera, budući da u blizini zidova dobivate komade od više od pola veličine pločica, a ne uske trake (ali je potrebna preliminarna kalkulacija);

  Mogućnosti rasporeda pločica u kupaonici.

 • shema rasporeda - izravna ušteda u proračunu i smanjuje količinu obrezivanja, dijagonala omogućuje ispravljanje grešaka u geometriji prostorije (na primjer, suprotne stijenke sobe koje se razlikuju od trapeznog);
 • suvremene tehnologije - pri kupnji samonivelirajućih sustava za SVP pločice, premija po kvadratnom metru premaza neznatno se povećava, ali kvaliteta nije niža od profesionalnog stila, površina je savršeno čak i bez dodatnog napora.

  SVP za ugradnju pločica.

Kako bi se poboljšao radni učinak, prvi se dan obično postavljaju sve čvrste pločice. Zatim, nakon skrućivanja i mogućnosti hodanja po njemu (24 sata kod većine proizvođača pločica), obrezivanje pločica se izvodi na spojnim točkama i ugradnjom tih dijelova. Trećeg dana, šavovi se protrljaju, prati se kvaliteta i montira postolje.

Važno! Ljepilo za popločavanje šperpločom nije prikladno. mora bitiprimijeniti posebne formulacije s nekom elastičnošću i nakon stvrdnjavanja.

Najpopularniji proizvođači ljepila:

 • Ceresit - modifikacija CM17;
 • Litokol je varijanta Superflex K77 ili Litoflex K81;
 • Kreps - super model;
 • Lacrysil - crijep i mozaik ljepilo u crvenim kantama.

Ljepljivi sastavi Kiilto Slim, Shtauf PUK-440, Utsin MK 92 ili Bon R-770 koriste se rjeđe. To su dvokomponentne poliuretanske mješavine za keramiku na drvenim podlogama.

Ne preporučuje se dekoriranje OSB pločicama:

 • površina ovih ploča je pokrivena voskom, koji se mora očistiti mlinom;
 • sloj ljepila mora biti ojačan mrežom;
 • adhezija s ovim materijalom je vrlo niska.

Stoga je umjesto orijentirane ploče s pramenovima bolje koristiti DSP ili GFL otpornu na vlagu, dodatno obrađenu vodonepropusnim materijalom.

Kako se možeovdje izravnati drveni pod pomoću šperploče .

Na samonivelirajućem podu

Samonivelirajuće samonivelirajuće podne površine na cementnoj osnovi koriste se za izradu estriha na drvenom podu za pločice. Značajke procesa su:

 • debljina sloja - ovisno o karakteristikama smjese i dizajnu interijera, obično 5 - 10 mm, čime se eliminira potreba za polaganjem svjetlosnih signala;
 • tehnologija - korištenje džepova za boju, koji omogućuju hodanje na samonivelirajućim podovima pomoću igličastog valjka, koji uklanjaju mjehuriće zraka iz mješavine, prije nanošenja smjese, obod zida se lijepiprigušna traka na visini estriha i debljina pločice;

Podni obujam je vrsta mokrog estriha s kojim ljepilo za pločice ima maksimalno prianjanje. Traka za prigušivanje je potrebna za kompenzaciju linearnog širenja materijala. Budući da kupaonica obično ima male dimenzije, dilatacijski spojevi između područja od više od 30 m³ često nisu relevantni za ovu prostoriju.

Premaz pločica se postavlja prema standardnoj tehnologiji koristeći prikladnu shemu rasporeda. Međutim, postoje nijanse:

 • drveni podovi su izrađeni po cijeloj kući, a pločice se obično koriste samo u kupaonicama, u kuhinji iu hodniku;
 • u točkama spoja (pragovi) visina pločice može se postići više nego u susjednim sobama;
 • koraci su konstruirani na takav način da osiguravaju maksimalnu pokrivenost - pločica gaznoga sloja leži na pločici ustaja.

  Izrada koraka pločice.

Savjet! Niska razina samonivelirajućih podova namijenjena je proizvodnji estriha samo na mineralnim podlogama. Stoga bi trebali odabrati suhu smjesu koja je kompatibilna s drvom.

Ovdje je detaljan članako izlijevanju samonivelirajućeg poda na drvenu podlogu .

O suhom estrihu

Glavni nedostaci prethodnih tehnologija (polaganje pločica na šperploču ili izrada samonivelirajućeg poda za njega) su:

 • drvo se ne preporučuje u mokrim postupcima;
 • pri sušenju ljepila za pločice ili samonivelirajućeg poda upija vlagute materijale;
 • ometa isparavanje vlage s crnog poda, drvo počinje propadati.

Stoga je pouzdanija mogućnost ugradnja pločice na prethodno postavljeni sloj suhog estriha. Ovdje, mokri procesi u blizini stabla su potpuno odsutni, šperploča, daske, drvene ploče materijala ne dobiti mokra. Idealno rješenje je proizvođač Knauf Superfam:

 • konstrukcija - GVL ploče su već zalijepljene zajedno u blokovima s pomakom donje ploče u odnosu na vrh;
 • način polaganja - za razliku od betonskih podnih ploča, crni pod je obično već izravnan, možete bez prethodnog punjenja ekspandiranog glinenog pijeska uključenog u Superfloor Knauf kit;
 • raspored rasporeda - GVL ploče moraju biti položene s pomicanjem šavova u susjednim redovima najmanje 20 cm;
 • pričvršćivanje - smatra se da je spojnica plutajući, tako da je duž oboda potrebno pričvrstiti prigušni sloj ljepljive trake na zidove;
 • obrada šavova - pod porculanskim ili keramičkim podom ova operacija nije potrebna.

Porculanska kamenina preko GVL.

Adhezija ljepila za pločice s GVL-om znatno je viša nego kod drva i čak s betonom. Jedini nedostatak je različit radni vijek strukturnih elemenata. suočeniGVL pločice traju duže od drvenih podova i zaostaju ispod njega.

Važno! Za sve razmatrane tehnologije, preduvjet je ispravan položaj izolacijskih slojeva unutarpod-poda . Parna brana izravno ispod poda, hidroizolacija - ispod izolacije i preko šperploče, iverica /OSB, izolacija između njih.

Bolje je zalijevati fuge s vodonepropusnim konstrukcijama kako bi se osiguralo da se drvena podloga ne smoči tijekom rada.

Okouređaja za suhi estrih pročitajte ovdje .

Dakle, pločice se mogu polagati na podu materijala koji sadrže drvo u kupaonici na nekoliko načina. Izbor ovisi o razini poda u susjednim /susjednim sobama, uvjetima rada i dizajnu drvenog poda.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije