Pravilno podnice na tlu - nijanse tehnologije


Za niske grillages i traka temelja, ugradnja betonskog poda preko tla omogućuje vam da uštedite proračun izgradnje i dobili osloboditi od podzemnih, emisije štetnih radona. Pod na tlu je gruba kravata, ne može poslužiti kao završni sloj, zahtijeva uređenje podnih obloga. No, u torti ovog projekta postavljena je izolacija i hidroizolacija, smanjuju se operativni troškovi grijanja, a povećava se vijek trajanja zgrade.

Pita na tlu

Najjeftinija opcija niže razine nakon poda prljavštine, koji se trenutno ne koristi, jest pod iznad tla. Kod građevinskih propisa zajedničkog pothvata 31-105 naznačena je naprava podova na tlu s tri minimalna sloja:

 • posteljina od lomljenog kamena minimalno 10 cm;
 • polietilenska folija 0,15 mm;
 • debljina betonske ploče najmanje 10 cm.

Kako bi se osigurala pokretljivost konstrukcije, spoj na zidu je organiziran kroz prigušni sloj koji rješava nekoliko problema:

 • potiskivanje vibracija i strukturne buke;
 • odsustvo krute veze s elementima temelja ili čahure uizbjegavajte uništenje;
 • osiguravanje zračnog raspora za kompenzaciju linearnih ekspanzija materijala.

Traka za prigušivanje.

Tijekom mogućeg slijeganja i bubrenja temeljnog tla, podna ploča slobodno se kreće u okomitoj razini bez uništavanja postolja, roštilja ili MFD-a.

Potreba za ostalim slojevima pite poda na tlu je posljedica poboljšanih radnih značajki konstrukcije:

 • podnožje - estrih betona (V7.5) koji osigurava ravnu površinu pri polaganju vodonepropusnih i brtvenih spojeva, štiteći materijal od višestrukih pukotina s oštrim rubovima ruševina;
 • toplinska izolacija - tepih od ekstrudirane polistirenske pjene visoke gustoće omogućuje vam održavanje topline podzemlja ispod zgrade, čime se potpuno eliminira oticanje mraza, povećava vijek trajanja temelja i smanjuju gubici topline u podovima;
 • pojasevi za ojačanje - opažaju vučna opterećenja na donjoj razini kravate;
 • konture toploga poda - povećavaju udobnost življenja, smanjuju troškove grijanja.

Podna torta na tlu.

Važno! Kada se koriste žičane mreže za ojačanje estriha i konture grijanog poda, potrebno je povećati debljinu konstrukcije - promjer cijevi + 2 cm.

Namjena poda u tlu

Betonski estrih je potreban kako bi se osigurala kruta podloga pri ugradnji podnih obloga. Ova ploča nije potporna konstrukcija, ona je zabranjenanagibne peći, stepenice i pregrade na podu uz tlo. Međutim, izrada temelja ispod unutarnjih nenosivih zidova je skupa, pa se koristi sljedeća tehnologija:

 • je ukrućenje izvedeno ispod pregrade duž cijele dužine;
 • u gornjem sloju izolacije se stvara razmak, u koji se postavlja kavez za ojačanje, koji je spojen s podnom rešetkom duž tla.

Podni ukrućenje uz tlo ispod pregrade.

Važno! Ova opcija nije prikladna za podupiranje unutarnjih stepenica od armiranog betona, čeličnih proizvoda.

U kupkama i tuševima, spojnica omogućuje stvaranje nagiba za odlaganje otpadne vode na bazi gravitacije. Na druge je načine teže i skuplje.

Proizvodna tehnologija

Prije izlijevanja poda na tlo, potrebno je pripremiti podlogu i položiti sve slojeve strukture. Preporučuje se da se smjesa stavi u jednom koraku pomoću svjetionika i male frakcije agregata za beton.

Osnovni sloj

Prije lijevanja poda u prostorije stana razmotrite nijanse osnovnih tala:

 • Unatoč činjenici da su podovi na tlu stvoreni od betona klase B12 i više, lako se sruše kada se tlo skuplja ispod njih, stoga se plodni sloj mora potpuno ukloniti;
 • podložni sloj nemetalnog materijala mora biti zabrtvljen s najviše 15 cm u slojevima s vibrirajućom pločom ili rukom;
 • pijesak ima kapilarnu apsorpciju podzemnih voda, koristi se samo s niskim GWL od 1,5 m;
 • šutkoristiti na mokrom tlu, jer je u ovom materijalu kapilarni porast nemoguć.

Kako bi se smanjio proračun za izgradnju i poboljšala kvaliteta života, važno je u početnoj fazi planirati razinu poda u prizemlju u svim prostorijama zgrade sa zahtjevima:

 • stepenica u blizini ulaznih vrata je iznimno nezgodna u radu, pod treba biti u ravnini s pragom;
 • zabranjeno je naslanjati spojnicu na elemente podruma ili temelja koji strše iz unutarnjih zidova;
 • tijekom zbijanja pijeska zabranjeno ga je prosuti vodom, potrebno je navlažiti sloj za zalijevanje.

Savjet! Uz ograničen budžet, možete učiniti bez nogu, usklađivanje slomiti kamena sloj pijeska. U ovom slučaju, hidroizolacija folije, membrane ili valjka neće biti poderana kamenjem. Međutim, površina ispod sloj u ovom slučaju, potrebno je prolio cement mlijeko u obliku kore, za praktičnost brtvljenje šavova hidroizolacije.

Pljusak i hidroizolacija

Glavni zahtjev za vodonepropusni sloj je njegov kontinuitet. Stoga se javljaju problemi:

 • valjane bitumenske materijale (Bikrost, TechnoNIKOL) i polimerne folije je teško položiti na zemlju kao što bi trebala, jer pri hodu po njima u budućnosti se zglobovi razilaze;
 • EPDM teške membrane su velike, složene bez spojeva, ali su vrlo skupe.

Dakle, na početku se polaže podnožje debljine 5–10 cm, što daje čvrsto, ravnomjernobazu za lijepljenje polietilenskog filma ili taljenja bitumenskog materijala.

Važno! Lijepljenje je također zabranjeno da bude čvrsto spojeno s elementima temelja ili postolja Ovaj sloj ne treba ojačati, možete koristiti siromašan beton s minimalnim sadržajem cementa.

Nije dovoljno znati kako pravilno napraviti pod na tlu, nego je važno smjestiti slojeve strukture pite međusobno u ispravnom redoslijedu:
 • mnogi pojedini programeri stavljaju grijač na podnožje ili na donji sloj i pokrivaju ga vodonepropusnim odozgo;
 • ili duplicirati film ispod grijača i povrh njega, povećavajući trošak proračuna gradnje.

Obje mogućnosti ne pružaju nikakve prednosti, jer membrana, film ili valjani materijal moraju spriječiti da se vlaga iz tla vlaži iz ekstrudirane polistirenske pjene i gornjeg estriha, što također može biti u stanju pare.

Pod normalnim uvjetima (stalno grijanje) temperatura ispod betonske ploče i izolacija uvijek je niža nego u prostoriji. Stoga je prodor pretjerano vlažnog zraka iz prostorije unutar poda po tlu nemoguć prema zakonima fizike. Parna brana unutar ove strukture nije potrebna, pa čak ni štetna.

Važno! Bitumenski valjani materijali stapaju se u podnožju u dva sloja s preklapanjem od minimalno 15 cm okomito jedan na drugi. Filmovi se lijepe u dva sloja u bilo kojem smjeru. EPDM membrana je montirana ujedan sloj.

Pročitajte više:Hidroizolacija poda na tlu .

Izolacijski i prigušni sloj

Pod nad zemljom obavlja funkciju preklapanja, ali nema kruto stezanje duž perimetra. Stoga su izolacijska svojstva ove tehnologije po defaultu viša nego kod preklapanja trupaca i ploča PB, PC:

 • donji sloj izolacije smanjuje ili potpuno eliminira gubitak topline na spojnim točkama s bazom;
 • plutajući estrih je odrezan od zidova prigušnim slojem, strukturna buka i vibracije se ne prenose u prostoriju;
 • kvaliteta betonske površine je viša od kakvoće ploča, šavovi i izravnavanje estriha nisu potrebni;
 • nema podzemnih i štetnih nakupina radonskog plina sa Zemlje;

Važno! Sloj prigušivača je obično posebna traka ili polistirenske trake od pjene. Traka je zalijepila obod podruma ili temelja. Trake izolacije postavljaju se na rubu uz zidove duž cijele visine kolača za glazure, počevši od podnožja podnožja.

Debljina toplinski izolacijskog materijala ovisi o području djelovanja, 5–15 cm, a ploče od ekspandiranog polistirena smještene su u smjeru kretanja, spojevi su ispunjeni montažnom pjenom.

Komunikacije i pojačanje

Tlo izgrađeno na navedenoj tehnologiji je plutajuća ploča na tlu. Stoga je prije polaganja mješavine potrebno u prostore postaviti vodiče inženjerskih sustava - grijanje, hladnu vodu /opskrbu toplom vodom i kanalizaciju. Električni i plinski vodovi razvedeni su u fazi završne obrade,uzemljenje - ovisno o konkretnom projektu zgrade.

Savjet! Ulazne komunikacije čvorova za održavanje su zadane na nulu. Stoga se povećava polaganjem ustaja unutar cijevi većih promjera, iz kojih se, ako je potrebno, mogu zamijeniti začepljene kanalizacije ili zahrđale vodovodne cijevi za zamjenu bez uništavanja estriha.

Kako bismo imali toplu podlogu koju smo sami izradili, sa sigurnosnom granicom za moguće preuređenje, struktura je često pojačana u donjoj trećini. U tu svrhu optimalne su BP žičane mreže, koje odgovaraju GOST 6727, proizvedene u rolama i karticama.

Ojačanje je načinjeno u jednom sloju, preklapanje je najmanje jedna ćelija, mreže su složene tako da daju donji zaštitni sloj na betonskim ili plastičnim brtvama.

Pročitajte više:Kako ojačati pod na tlu .

Polaganje mješavine i briga za beton

Najbolja opcija je betoniranje estriha u jednom trenutku s mješavinom koja se proizvodi u tvornici, a isporučuje se na gradilište mješalicom. Glavna poteškoća pri polaganju betona je nemogućnost hodanja na žičanu mrežu. Stoga se primjenjuju opcije popunjavanja:

 • ljestve - u ćelijama rešetke ugrađuju se brtvila odgovarajuće veličine (komadići opeke, komadići drva) na kojima se ploče odmiču dok se kreću, premještaju se na novo mjesto;
 • "staze" - budući da punjenje počinje od najudaljenijih kutova do ulaza, beton se izlijeva zajednokretanje majstora na radnom mjestu, mreža unutar betona dobiva potrebnu krutost, rezultirajuće staze se mogu hodati bez miješanja armature u susjednim područjima.
Polaganje betona s rampe.

Ugradnja svjetlosnih signala poboljšava performanse i kvalitetu estriha. Ovisno o debljini sloja, za GCR sustave upotrebljavaju se gipsani signali ili profili.

Važno! Ako projekt ima topli pod, njegove se konture polažu na žičanu mrežu prije lijevanja. Debljina estriha se automatski povećava. Grijanje je moguće uključiti tek nakon što je čvrstoća građevinskog materijala 70%.

Nijanse tehnologije

Prema tehnološkim pregradama treba temeljiti na vlastitim temeljima. Za stubišta i teške grijače, ploče ili roštilji se preliju preko šipova. Međutim, pojedini programeri često prekidaju te tehnologije podizanjem lakih pregrada na podu na tlu. U tom slučaju treba unaprijed unaprijediti strukturu s rebrima prema tlu:

 • u prolaznim točkama pregrade se stvara razmak u izolaciji;
 • u rezultirajuću šupljinu se ugrađuje armaturni kavez, analogno s trakastim temeljima.

Ako je debljina sloja izolacijskog sloja nedovoljna, podnožje ispod učvršćivača dodatno se produbljuje za 20-40 cm, čime se osigurava kontinuitet sloja izolacije i uklanja hladni most.

Dakle, proračun poda na terenu možeprilagoditi se u fazi projektiranja ovisno o raspoloživim sredstvima i geološkim uvjetima. Svi radovi su dostupni za samostalnu izvedbu za kućnog majstora s minimalnim građevinskim iskustvom

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Most read