Kako izračunati pod koji se zagrijava vodom - savjeti stručnjaka

Nemoguće je montirati topli pod bez odgovarajućih izračuna. Njihov rezultat ovisi o duljini kruga grijanja, broju cijevi, radnim parametrima cirkulacijske crpke i količini topline potrebnoj za određenu konstrukciju grijanja vode podne obloge.


Značajke izračuna poda tople vode

Premještanje bosa na toplu površinu u vlastitom domu ili stanu mnogo je ugodnije nego na hladnoj površini, pa su posljednjih godina mnogi vlasnici nekretnina preferirali sustav grijanja koji se naziva “toplim podom”. Ovaj dizajn omogućuje ugodan boravak u prostorijama.

U praksi se najčešće postavljaju podovi za vodu ili elektriku. U prvom slučaju, grijaći element dizajna grijanja je vruć.nosač topline.

Vodni sustavi mogu se nazvati najboljim izborom za privatna kućanstva iz nekoliko razloga:

 • mogu u potpunosti zamijeniti grijanje, uključujući uporabu radijatora;
 • unatoč visokoj cijeni instalacije u velikoj četvrtastoj sobi, građevine se plaćaju za 5-6 godina i jeftinije su za rad od električnih podova.

Što se tiče apartmana koji se nalaze u višekatnim zgradama, ugradnja sustava tople vode dopuštena je u novim zgradama, a ne u svim. U drugim stambenim zgradama zabranjena je ugradnja takvih objekata. Činjenica je da se oni mogu spojiti samo dodirom u sustav centralnog grijanja, što će vjerojatno dovesti do pada tlaka i temperature u njemu.


Gotovo je nemoguće samostalno montirati topli pod, jer ne samo da je potrebno polagati cijevi u betonski estrih, već i staviti u rad opremu, na primjer, cirkulacijsku crpku i plinski kotao. Osim toga, prije instalacije strukture, potrebno je izvršiti precizne izračune, koje mogu obaviti profesionalci s posebnim vještinama.

Kako bi se spasio vlasnik nekretnine može samostalno obavljati neki posao, na primjer, zaliti estrih. Također neće biti suvišno za preliminarne kalkulacije, tako da barem približno znaju količinu novčanih troškova.

Kako biste odredili financijsku stranu instalacije, možete:

 1. Pogledajte voditelje ,tko će biti uključen u instalaciju sustava. Njima treba pružiti sve potrebne informacije i dobiti najtočnije informacije.
 2. Pretražite internetsku stranicu pomoću online kalkulatora . Takvi računalni programi izračunavaju buduće troškove popravka s različitim stupnjem točnosti.
 3. Izvršite sve izračune sami . Međutim, za to morate naučiti kako pravilno izračunati pod koji je zagrijan vodom, inače će proračuni bez potrebnih vještina dati samo približan rezultat. Istina, to će biti dovoljno za izračunavanje nadolazećih troškova.


U slučaju kada je sustav potreban samo za podno grijanje, bit će dovoljno približnih podataka, a ako podna površina mora zagrijati cijelu prostoriju, tada se proračuni trebaju provesti točnije i ne može biti bez pomoći stručnjaka. Čak i neznatna pogreška u procesu projektiranja puno će koštati kupce.

Postupak za izračun gubitka topline

Rezultat ovisi o tome koliko topline treba prostoriji, kako bi se osigurala ugodna temperatura i koliko snage treba imati sustav podnog grijanja i kotao za grijanje s cirkulacijskom pumpom.

Izračun toplinskih gubitaka je kompliciran, jer na njih utječu mnogi parametri i ulazni podaci:

 • doba godine;
 • temperaturu izvan prozora;
 • namjena sobe;
 • veličinu prozorskih otvora i njihov broj;
 • vrstu završne obrade;
 • stupanjtoplinska izolacija zaštitnih konstrukcija;
 • koja se soba nalazi iznad i ispod prostorije (grijana ili ne);
 • prisutnost drugih izvora topline.


Da bi se pojednostavili proračuni, dopušteno je uzeti prosječne vrijednosti. Ovaj pokazatelj u dobro izoliranim zgradama s dvostrukim staklima je oko 40 W /m², u relativno toplim kućama s malom toplinskom izolacijom gubitak topline doseže 70-80 W /m², au starim zgradama 100 W /m² i više. Kada novoizgrađene kućice nisu izolirane zidove i panoramske prozore, gubitak topline ponekad iznosi 300 W /m². Vidi također: "Što je bolje topli pod ili baterije - za i protiv sustava."

Nakon što smo približno odredili veličinu toplinskih gubitaka, nastavimo s izračunima koji pokazuju kako ih nadoknaditi.

Određivanje temperaturnog režima

U tom slučaju, trebali biste se usredotočiti na preporučene vrijednosti temperature ili možete postaviti vlastite. Smatra se da u stambenim prostorijama podna površina treba imati temperaturu od otprilike 29 ° C, a na udaljenosti od 50 cm od vanjskih zidova - oko 35 ° C. Ako je vlažnost u prostoriji visoka, ta brojka treba doseći 33 ° C.


Potrebno je uzeti u obzir karakteristike podne obloge. Na primjer, drveni parket se ne može zagrijati iznad 27 ° C.

Dizajn poda i količina prijenosa topline

Prije izračuna toplog poda, morate:

 • odlučuje o vrstiestrih i njegova debljina;
 • uzeti u obzir vrstu izolacije;
 • upoznajte se s karakteristikama završnog premaza.

Svi ovi parametri odražavaju se u konačnom rezultatu završetka (pročitajte: "Uređaj poda koji se zagrijava vodom - primjeri rješenja").

Vrsta estriha i kvaliteta funkcioniranja konstrukcije

Najčešće se prilikom uređenja poda s toplom vodom, kao na fotografiji, uliva cementni estrih, koji pouzdano štiti cjevovode od oštećenja i odlikuje se odličnom toplinskom vodljivošću. Sloj otopine iznad cijevi mora biti najmanje 3, a bolji od 5 centimetara.


U slučaju kada nije moguće iz tehničkih razloga upotrijebiti betonsku sponu, pod je montiran na trupce. U tim slučajevima, koriste se ploče-reflektori od aluminija, koji se nalaze u ćelijama letvice. Cijevi su položene na vrhu, a iznad njih je podna obloga debela ne više od 15 milimetara.

Tip toplinske izolacije i gubitak topline

Da biste spriječili gubitak topline, morate osigurati pouzdanu izolaciju. U suprotnom, vrućina se može smanjiti. Ne možete uštedjeti na toplinskoj izolaciji, posebno za sobe koje se nalaze na najnižem katu. Za vodene podove proizvode se specijalne prostirke koje imaju vodilice u kojima se mogu postaviti cijevi.

Odabir podnih obloga i kvaliteta grijanja

Najbolji izbor premaza kod ugradnje grijanog poda je granit i crijep, jer se dovoljno razlikuju.toplinska vodljivost i brzo se zagrijava.


Ako je izbor napravljen u korist laminata ili linoleuma, bolje je kupiti materijal bez sloja koji izolira toplinu. Što se tiče drvenog poda, nije preporučljivo polagati ga, jer se drvo gotovo ne zagrijava.

Projektiranje kruga grijanja

Prije početka razvoja projekta treba razmotriti neke točke:

 1. Najveća duljina kruga grijanja ne smije premašiti određene vrijednosti, ovisi o dijelu cijevi. S promjerom od 16 milimetara maksimalna dužina treba biti 100 metara, a za 20 milimetara 120 metara.
 2. Što je kraći postavljeni cjevovod, to je ekonomičniji oblik grijanja i neće biti značajnog pada tlaka, što znači da nećete morati instalirati snažnu pumpu (pročitajte: "Kako odabrati pumpu za pod tople vode - razlike u detaljima").
 3. Sve konture moraju imati približno istu duljinu (razlika ne smije prelaziti 15%). Prvi od zavoja montiran je u blizini najhladnijeg zida, koji ima prozore, na udaljenosti od oko 20 centimetara.
 4. Optimalna veličina razmaka između cijevi ovisi o njihovom promjeru i može biti jednaka 15-35 centimetara.
 5. Gustoća sklopa okreta može varirati: oni se nalaze bliže oko prozora i vrata nego u ostatku prostorije.
 6. Kada površina poda prelazi 40 "kvadrata", potrebno je instalirati drugi krug grijanja.
 7. Razlika između temperature rashladnog sredstva na ulazu i izlazu kolektora ne smije prelaziti 5 stupnjeva.

Izrada sklopa za montažu dizajna

Da biste nacrtali detaljnu shemu, trebat će vam papir na papiru, olovku i ravnalo. Također trebate znati parametre sobe. Uzimajući u obzir vagu na plahti, označavaju mjesta gdje se planira polaganje cijevi. Nakon što je crtež spreman, moguće je izračunati duljinu cjevovoda. Na dobivenu vrijednost dodajte dva metra za pogreške i raspored usponske ploče.


Kada su poznati promjer cjevovoda i njegova duljina, moguće je izračunati volumen vode za punjenje kruga grijanja. Ovi podaci će biti potrebni pri odabiru kotla za grijanje i crpke.

Izbor cijevi i prijenos topline

Što je veći dio cijevi veći, stupanj prijenosa topline u njemu je veći i prostor se bolje zagrijava. Obično se ugrađuju cjevovodi promjera 16, 20 i 25 milimetara (za više informacija, "Kako izračunati cijev za podno grijanje je pravi način"). Uzmite u obzir i snagu cirkulacijske pumpe i debljinu estriha.

Opcije instalacije cjevovoda

U praksi koristite 4 sheme instalacije kruga grijanja: puž, kutnu zmiju, zmiju i dvostruku zmiju. Istodobno, kutna zmija i samo zmija postavljene su konzistentnom tehnologijom, i zbog toga će u jednom dijelu sobe pod biti topliji nego u drugom. Ove dvije opcije koriste se samo za male kvadratne sobe.


Što se tiče pužnice i dvostruke zmije, ove sheme osiguravaju blizinu dijelova kruga s vrućom vodom i već blago ohlađenim rashladnim sredstvom, zbog čega se toplinska energija ravnomjernije raspoređuje po podnoj površini.

Približan izračun sustava podnog grijanja

Razmotrite primjer kako izračunati snagu poda tople vode za sobu sa stranama od 5 i 6 metara i kvadraturu od 30 m², a djelomično je zauzeta aparatima i namještajem.

Smatra se da je za postizanje učinkovitog funkcioniranja sustava, pod uvjetom da grijana površina ne može biti manja od 70%. Tada je ovaj parametar 21 m². Pretpostavimo da je prosječni gubitak topline u kući 80 W /m², a za sobu će biti 80x21 = 1680 W /m².

Debljina estriha i podne obloge smanjit će temperaturu površine poda za 6-7 stupnjeva u usporedbi s vodom u cijevima. Ova vrijednost odgovara normi za stambene prostore.

Ostali ulazni podaci za izračun:

 • željeni temperaturni uvjeti - 20 ° C;
 • promjer korištene cijevi - 20 milimetara;
 • debljina cementnog estriha - 7 centimetara.

Ako pretpostavimo da je za ugradnju odabran nagib cijevi od 15 cm, a za jedan “kvadrat” potrebno je 6,7 metara, duljina kruga grijanja u prostoriji od 21 m² bit će 140,7 metara.


Budući da s promjerom cijevi 20 mm, maksimalna duljina jedne petlje ne može biti veća od 120metara, tada će biti potrebno slagati 2 kruga duljine 71 metar, jer će biti potrebno napraviti rezervu u slučaju grešaka i za spajanje cijevi na kolektor.

Osim duljine cjevovoda još uvijek treba izračunati:

 1. Troškovi postavljanja hidroizolacijeza cementni estrih, uzimajući u obzir da će materijal pokriti cijelu površinu poda s marginom na zidovima i preklapanjem na spojnim točkama.
 2. Trošak nabave izolacije . Možete odabrati polistiren, penoplex ili posebne prostirke namijenjene za podove. Lako je izračunati količinu materijala za toplinsku izolaciju, jer proizvođač na ambalaži označava koje će područje pokriti.
 3. Troškovi za kupnju prigušne trake . Njegova duljina bi trebala odgovarati perimetru sobe.
 4. Iznos troškova za nabavu armaturne mreže , uzimajući u obzir površinu cijelog poda.
 5. Troškovi materijala za slaganje estriha . Možete kupiti kao gotov-mix, i komponente za pripremu otopine (cement i pijesak). Stručnjaci preporučuju dodavanje plastifikatora.
 6. Troškoviza cijevne priključke i pričvršćivače.

Izračun kapaciteta podnog grijanja mora se provoditi za sve prostorije u privatnom kućanstvu. Nakon toga, uzimajući u obzir dobivene podatke, odabiru se kotao za grijanje i cirkulacijska crpka. Vidi također: "Kako odabrati i instalirati mjerač protoka za topli pod."


Bez držanjapreliminarni izračuni sustava podnog grijanja ne mogu imati predodžbu o nadolazećim troškovima.