Kako instalirati WC na drvenom podu

Ne postoji temeljna razlika od ugradnje sanitarne instalacije na podu na drvenom podu u principu, ako je napravljena bez ometanja tehnologije. Problemi nastaju samo u nedostatku specijaliziranog obrazovanja dizajnera ili izgradnje vikendice bez projekta. Sve se o njima detaljno raspravlja u priručniku kako samostalno instalirati WC na drvenom podu.

Značajke drvenih podova i raspored inženjerskih sustava

Drveni pod smatra se podom od lisnatog lima ili crnim podom od šperploče, iverice, obrubljene ploče ili OSB-a. U bilo kojoj od ovih opcija pod je postavljen na trupce (ili na grede drvenih podova).

U ovom slučaju podloga može biti obložena pločicama, linoleumom, laminatom, bilo kojim drugim premazom. Vijci za samostalno montiranje moraju proći kroz oblogu i zavrnuti u podlogu (ili bolje, u lagu) za 40 mm. Stoga, prvi problem ugradnje WC-a u privatnu kuću samostalno proizlazi iz nedostatka krutosti postojeće strukture:

 • zaostaci su udaljeni;
 • između njih se treba montirati zahod;
 • na mjestukoncentrirane ploče za punjenje /materijal od listova počinju se spuštati.

Problem se rješava samo jačanjem podne konstrukcije s dodatnim zastajanjem ispod vodovodnog pribora.

Jačanje drvenog poda s dodatnim zaostacima.

U Rusiji i Europi, horizontalno ožičenje komunikacija smatra se horizontalnim položajem kanalizacijskih cijevi uz njihovo uključivanje u vertikalne usponske vodove. Čak iu privatnoj kućici, kanalizacijski podizač se ne prekida na razini poda, već se nastavlja prema gore u obliku ljevkaste cijevi koja prolazi kroz krov, ili 30-40 cm za postavljanje vakuumskog ventila koji rješava sličan problem - uklanjanje produkata raspadanja organske tvari iz septičke jame autonomnog sustava odvodnje.

Klasični raspored inženjerskih sustava unutar kupaonice drvene kuće.

Drugim riječima, nositelj zahvata nema problema s priključivanjem sanitarnih čvorova s ​​horizontalnom drenažom u načelu. Pri odabiru sanitarnog uređaja s kosim odvodom visina unutarnje kanalizacijske cijevi na koju treba priključiti WC može biti viša nego što je potrebno. Tradicionalno najteže je verzija s vertikalnim ispuštanjem, što je mnogo teže povezati.

Važno! Suočavanje s drvenim podnim pločicama u kupaonicama ne rješava problem nedovoljne krutosti podnih obloga. Prije instaliranja pločica, prvo trebate dodati trupce ili ojačati crni pod s listom šperploče, ivericom /OSB-om debljine 20 mm.

WC za tehniku ​​ugradnje

CUzimajući u obzir gore spomenute značajke izgradnje WC školjke, drvenog poda i ožičenja kanalizacijskog sustava, ugradnja sanitarnog pribora ima nijanse. Da biste smanjili proračun, preporuča se odabrati vodovod, ovisno o navedenim nijansama, i primijeniti odgovarajuću tehnologiju.

Izbor vodovodnih instalacija

Da bi instalirani WC imao normalnu mogućnost održavanja, pri odabiru treba uzeti u obzir sljedeće nijanse:

 • standardna visina stranica stolice je 40 cm (može varirati od proizvođača do najviše 5 cm);
 • za modifikacije s horizontalnim odvodom, središte rupe je na visini od 18,5 cm, tako da t-komad za povezivanje s kanalizacijskim sustavom treba biti nešto niži;

  Vodoravni odvod.

 • za vodovod s kosim drenažom, središte rupe je 15 cm od poda, za normalan protok novca, preporučuje se uporaba t-poda na razini poda ili ne višoj od 5 cm od završne obrade;

  Nagnuti odvod.

 • Modeli toaletnih školjki s vertikalnom drenažom stavljaju se na cijev koja se pruža kroz pod i čvrsto se učvršćuje u cijevi sa stezaljkom za crijevo.

  Vertikalni odvod.

Podzemna razina potrebne visine, unutar koje je moguće provesti kanalizacijsko ožičenje za wc s vertikalnim odvodom, dostupna je samo u kolibama na temeljima pilana ili stupa.

Za sve ostale opcije bolje je odabrati modifikacije s vodoravnim /nagnutim odvodom i primijeniti standard unutar kupaoniceraspored inženjerskih sustava - horizontalno blizu zida s gravitacijskim nagibom 4–7 stupnjeva.

Važno! Sve to vrijedi samo za podne vodovodne instalacije. Visina spuštenog WC-a može se podesiti na instalacijskom sustavu. Stoga se ova opcija ne razmatra u priručniku.

Nijanse horizontalnog odvoda

Preporuča se ugradnja vodovodne opreme na savršeno ravnu površinu, jer je sanitarna oprema prilično krhki materijal. Glavni aspekti ugradnje su:

 • tijekom rada osnove za podne obloge često imaju polukružni poprečni "grbu" duž cijele dužine podnih dasaka;
 • otkrivene defekte ravnosti eliminiraju se brušenjem;
 • drvo bi trebalo impregnirati antiseptikom, prekriti slojem boje i laka.

Instalacija je sljedeća:

 • predinstalacija, uzimajući u obzir položaj kanalizacijske cijevi, utičnice za vodu za priključak hladne vode, duljinu spojnog rebra, dizajn kupaonice i unutarnja obilježja prostorije;
 • obilježavanje obrisa dna vodovodnog pribora s olovkom ili oznakom duž perimetra;
 • nanošenje sloja brtvila po obodu kružne konture i na sredini dna vodovodnog pribora (mjesto promjera 5-7 cm);
 • završna ugradnja toaletne školjke na mjesto rada na brtvilu, pritiskanjem težine majstora, uklanjanjem viška brtvenog spoja po obodu vlažnom krpom;
 • pričvršćivanje pomoću vijakadaske za pod ili kroz njih, ukrašavajući kape od hardvera posebnim kapama;
 • spajanje hladne vode s priključcima odvodnog spremnika, nabori u t-kanalu.

Savjet! Nakon stvrdnjavanja, brtvilo se pretvara u elastičnu brtvu koja kompenzira neravne podove, sprječavajući pucanje tijela.

Značajke kosog ispusta

Jedina razlika u odnosu na prethodnu metodu je spajanje na kanalizacijski sustav, kako tijekom prethodnog obilježavanja tako i tijekom završne instalacije:

 • rebro ulazi u t-podnožje pod nagibom, tako da je moguće pomaknuti nekoliko centimetara bez prvog postavljanja;
 • nakon fiksiranja kućišta vodovodne cijevi sa samoreznim vijcima, mnogo je teže ugraditi rebra, stoga je održivost takvih modifikacija niža ako je vodovodna naprava smještena blizu zida;
 • armature se ugrađuju unutar vodokotlića prije nego što se objesi na zahod;
 • odvodna jedinica je uvijek pričvršćena tlačnom maticom izvan dna, pri čemu se dovodna jedinica može smjestiti na dno ili na stranu;
 • podesite razinu vode i količinu odvoda u izvedbama s dva ključa (mali i veliki protok) regulirani su prema uputama proizvođača.

Ugradnja WC školjke s kosim odvodom.

Nakon ugradnje, spremnik i elementi kućišta vodovoda ne smiju se naslanjati na zidove, kanale i lažne ploče. Pričvrsne vijke treba izvesti s praznim spremnikom.

Specifične značajke vertikalnog pražnjenja

Za razliku odPrijašnje metode, toalet s vertikalnim odvodom montiran je na posebnu prirubnicu, koja je uključena u komplet proizvođača. Prirubnica ima vijčani spoj i stezaljke, koje se podudaraju s dijelom tijela sanitarnog uređaja.

Ugradnja WC školjke s vertikalnim odvodom.

Podešavanje visine vrši se prije pričvršćivanja kućišta na pod. Kod normalnog priključivanja, master čuje karakterističan klik. Čvrstoća je osigurana gumenim prstenom, spremnik je montiran na standardni način.

Važno! U ovoj izvedbi potrebno je osigurati da je kanalizacijska cijev strogo okomita na površinu poda.

Je li taft potreban?

Korak-podij strukture u obliku kutije izrađen od daske ili lima (iverica, šperploča, OSB) naziva se taffeta. Ovaj se uređaj preporučuje instalirati ispod WC-a, tvrdeći njegovu uporabu iz sljedećih razloga:

 • povećanje visine vodovodnog pribora - za neke korisnike je prikladnije imati visoku dasku za WC školjku, tuljac kanalizacije može biti viši od utičnice za WC školjku;
 • zaštita šetališta od truljenja - vlaga ulazi u taft, a ne na drveni pod, to se može zamijeniti uređajem kada drvo propada.

Ugradnja sanitarne opreme na taft ne pruža nikakve prednosti.

Trenutno se oba ova problema lako rješavaju konstruktivnim metodama:
 • lakše montirati vodovod na instalaciju,vješanje toaleta na odgovarajućoj visini, au isto vrijeme dramatično povećanje kvalitete života i olakšavanje mokrog čišćenja zahoda;

  Viseći vodovod na instalaciji vam omogućuje da ne ovisite o dizajnu materijala i poda.

 • Zamjena tafta nije nimalo jednostavnija od šetališta, vodovodni sustavi će se i dalje morati rastaviti, ali složenost čišćenja povećava se na spoju pozornice s podom i WC-om, komplicirajući pristup mjernim uređajima i ventilima, obično smještenim iza sanitarnog uređaja.

Čak i zamjena visokotlačnog sustava kanalizacije nižim analognim troškom će koštati manje od postavljanja, redovite zamjene i trajno rješavati problem.

Stoga, kada se radi u kupaonici drvenog poda, postavljanje WC školjke nije teško, u mnogim slučajevima to je jeftinije i lakše nego postavljanje na podnu oblogu obloženu pločicama ili porculanskom keramikom.

Savjet! Ako vam je potreban serviser, postoji vrlo pogodna usluga za njihov odabir. Samo pošaljite u donjem obrascu detaljan opis posla koji treba obaviti i dobit ćete ponude s cijenama od građevinskih timova i tvrtki. Recenzije o svakoj od njih i fotografije s primjerima radova možete vidjeti. BESPLATNO je i neobvezujuće.
Dobro oglašavanje
Najčitanije